عراق پایگاه آسیب به همسایگان نمی‌شود

دنیای اقتصاد- در حالی که رسانه‌های خارجی طی هفته گذشته تلاش کردند تا محور سفر برنامه‌ریزی شده نخست وزیر عراق به تهران را گفت‌وگو درباره همکاری ایران با شبه‌نظامیان شیعه عراقی بازنمایی کنند، به گفته منابع عراقی نوری المالکی در دیدار با مقام های ایرانی، اطمینان خواهد داد که حتی در صورت امضای توافقنامه امنیتی با آمریکا، بغداد اجازه نخواهد داد عراق جایگاهی برای آسیب‌رسانی به امنیت ایران و همسایگان شود. مالکی که در بدو ورود به تهران توسط پرویز داوودی، معاون اول رییس‌جمهور ایران مورد استقبال قرار گرفت، همچنین برخواست تمامی گروه‌ها و تشکیلات شیعه و سنی کرد عراق مبنی بر تحکیم مناسبات همه‌جانبه با ایران تاکید کرد. توافقنامه امنیتی عراق- آمریکا طی یک ماه گذشته مهم‌ترین و بحث‌برانگیزترین موضوع برای مقام‌ها و شهروندان عراقی و همچنین برای همسایگان عراق بوده است. براساس مفاد این توافقنامه که هنوز به تصویب مقامات عراقی نرسیده است، ایالات متحده آمریکا اجازه می‌یابد در داخل خاک عراق پایگاه‌های نظامی دائمی ایجاد کند. این موافقتنامه همچنین به سربازان آمریکایی مستقر در عراق مصونیت قضایی خواهد داد. از این رو، صاحبنظران معتقدند، توافقنامه یاد شده هم امنیت شهروندان عراقی و هم امنیت همسایگان عراق و از جمله ایران را به مخاطره می‌اندازد.

به گزارش خبرگزاری مهر، منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران بعدازظهر شنبه با نوری المالکی نخست وزیر عراق در تهران و در مورد راه‌های گسترش مناسبات دو کشور و مسائل منطقه بحث و تبادل نظر کرد.متکی راهبرد ایران در خصوص عراق را مبتنی بر تعمیق مناسبات صمیمی و دوستانه با دولت و ملت عراق توصیف کرد و گفت : مقامات دو کشور در واقع از هر گونه تردید در تنظیم مناسبات خویش فاصله داشته و همواره بر گسترش همکاری‌های دو کشور در تمامی زمینه‌ها تاکید کرده‌اند.متکی با ارزیابی وضعیت کنونی دولت عراق تصریح کرد: توفیق دولت فعلی عراق در برداشتن گام‌های موفقیت‌آمیز و همراهی جمهوری اسلامی ایران در تشویق و ترغیب کشورهای همسایه و منطقه در مساعدت هر چه بیشتر به دولت و ملت عراق و حضور فعال دیپلماتیک این کشورها در عراق را از مولفه‌های مثبت همکاری‌های دو کشور می‌دانیم.وزیر امور خارجه با اشاره به پیامدهای مثبت سفر احمدی نژاد به عراق اظهار کرد: سفر رییس جمهور کشورمان به عراق علاوه بر نتایج مثبت در تعمیق دو جانبه مناسبات، اثرات سازنده‌ای در گسترش همکاری‌های منطقه‌ای با عراق به همراه داشته است.وی با اشاره به نقش مثبت رسانه‌ها در صیانت از مناسبات دو کشور گفت: نقش رسانه‌ها در تعمیق و ایجاد ظرفیت‌های جدید در روابط بین جایگاه ویژه‌ای داشته و امیدواریم از طریق رایزنی‌های بیشتر مقامات دو کشور، همکاری‌های رسانه‌ای دو کشور در چارچوب مصالح و مناسبات فعلی دو کشور گسترش یابد.

وزیر امور خارجه با تاکید بر طراحی‌های جدید در سامان بخشی به مناسبات اقتصادی و تجاری دو کشور گفت: هیات وزرای همراه المالکی می‌توانند زمینه خوبی را برای بررسی سازوکارهای جدید در تعمیق مناسبات دو کشور و شناسایی ظرفیت‌های جدیدتر در پرتو تحولات جاری ایفا کنند.

المالکی نیز با تشریح شرایط حساس کنونی عراق اظهار کرد: رایزنی‌های جاری بین بغداد و تهران در این شرایط نشانگر پیوند‌ها و مناسبات دو کشور بر پایه مصالح مشترک و حکمت است.

وی افزود: تمامی گروه‌ها و تشکیلات شیعه و سنی و کردی بر تحکیم مناسبات همه جانبه با ایران تاکید دارند.نخست وزیر عراق با اشاره به اهداف اساسی سفر خود به تهران گفت: اهداف راهبردی دولت عراق تحکیم مناسبات این کشور با ایران وهمسایگان بر اساس نیات حسنه و علائق متین استوار بوده و این دیدگاه خاستگاه تمامی گروه‌ها و مردم عراق است.

المالکی درباره وضعیت عراق و آثار تحولات آن بر منطقه نیز گفت: ثبات و عدم امنیت عراق می‌تواند آثار و عوارض بسیاری بر کل منطقه داشته باشد و ما استقرار امنیت در عراق و ایران را همواره خواست و اراده دو کشور قلمداد می‌کنیم و اجازه نخواهیم داد عراق جایگاهی برای آسیب رسانی به امنیت ایران و همسایگان شود.