نمایش تقابل تهران و واشنگتن در استکهلم

متکی:آمریکا سیاست‌های خود در قبال خاورمیانه را تصحیح کند

دنیای‌اقتصاد - بار دیگر موضوع عراق موجب شد مقام‌های ایرانی و آمریکایی، البته این بار در سطح وزرای خارجه در یک کنفرانس بین‌المللی با یکدیگر مواجه شوند. اگرچه این رویارویی منجر به تماس و ارتباط منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران و کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا نشد، اما نمایندگان تهران و واشنگتن رودررو مواضع کشورهای خود را اعلام کردند. اگر متکی در این نشست ناامن شدن عراق را نتیجه سیاست‌های اشتباه آمریکا در عراق ارزیابی کرد؛ رایس، اما تلاش کرد اذهان حاضران در این نشست را به سمت گزارش جدید محمد البرادعی مدیرکل آژانس اتمی درباره ایران جلب کند. در همین حال متکی در پاسخ به سوالات خبرنگاران در حاشیه این نشست توجه مسوولان ایران نسبت به پیگیری انتخابات آمریکا را پنهان نکرد و گفت که منتظریم تا ببینیم جانشینان دولت بوش با جهان و خاورمیانه چگونه برخورد می‌کنند. برخی از صاحبنظران، این سخنان متکی را واکنش به سخنان باراک اوباما کاندیدای دموکرات آمریکا ارزیابی می‌کنند که گفته بود، منتظر است تا انتخابات ریاست جمهوری ایران برگزار شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، وزیر امور خارجه کشورمان در اولین نشست پیگیری اهداف سند موسوم به «پیمان بین‌المللی با عراق» در شهر استکهلم پایتخت سوئد، گفت: سیاست اشتباه اشغالگران در عراق باعث شده که ناامنی بر زندگی همه عراقی‌ها سایه بیندازد.

منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران با تاکید بر ضرورت تداوم حمایت جامعه بین‌المللی از دولت و ملت عراق گفت: ایران آماده کمک به عراقی‌ها برای بازگرداندن صلح و ثبات است.

نشست پیگیری اهداف سند موسوم به «پیمان بین‌المللی با عراق» روز پنجشنبه در شهر استکهلم پایتخت سوئد آغاز به کارکرد. در این نشست یک روزه وزیران امور خارجه ۸۰ کشور، ۶۰۰ هیات و ۵۰۰خبرنگار بین‌المللی شرکت داشتند.

متکی همچنین در حاشیه این نشست اعلام کرد که ایران همکاری در حوزه‌های انرژی، حمل و نقل و بهداشت با عراق را بهبود بخشیده و تقویت می‌کند و هم چنین در بهبود امنیت این کشور سهیم است.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری آلمان به نقل از وزیر امور خارجه ایران نوشت: ثبات در عراق، ثبات منطقه است و هرگونه بی ثباتی در عراق در کل منطقه تاثیر خواهد گذاشت. به همین دلیل است که ایران همواره بخشی از راه حل منطقه برای این بحران و نه بخشی از این بحران بوده است.

متکی تاکید کرد که ایران با «کشتن مردم» عراق به وسیله «نیروهای خارجی» از طریق «بمباران با جت های جنگنده» مخالف است و به این دلیل چندی پیش در بصره میان دولت و نیروهای دیگر میانجی‌گری کرد.

همچنین به گزارش خبرگزاری رویترز، متکی در کنفرانس بین‌المللی درباره بازسازی عراق گفت: «اشغالگران» اوضاع عراق را فقط بدتر کرده‌اند.

متکی اظهار کرد: ایران مشتاق است نقشی اساسی را در بازسازی عراق انجام دهد. وی در همین حال «سیاست‌های غلط» آمریکا و متحدینش را مورد حمله قرار داد.

متکی اظهار کرد: اوضاع امنیتی عراق به دلیل سیاست‌های غلط اشغالگران در عراق، اکنون آن قدر وخیم است که بر تمامی وجوه زندگی در این کشور سایه انداخته است.

براساس این گزارش، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه‌ی آمریکا که در میان مخاطبان بود، در زمان سخنرانی وی چهره‌ای متعجب به خود گرفته بود و یکبار هم ابروهایش را بالا انداخت.

متکی که بعد از سخنرانی با خبرنگاران صحبت می‌کرد، گفت که هیچ نشستی با آمریکایی‌ها نداشته است. وزیر امور خارجه‌ ایران در عین حال اعلام کرد: خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار است به تهران سفر کند.سولانا هفته گذشته اعلام کرده بود که ماه آینده برای مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران به تهران می‌رود.

متکی گفت: سولانا دو تاریخ متفاوت را برای سفرش به تهران اعلام کرده است؛ ما در حال بررسی آنها هستیم.وی افزود: فکر می‌کنم او به زودی به تهران سفر کند.

متکی درخصوص بسته‌ای که سولانا قرار است به تهران عرضه کند، گفت: هر رویکردی که طرف دیگر نسبت به بسته پیشنهادی ایران داشته باشد، ما همان رویکرد را نسبت به بسته‌ای که سولانا می‌آورد، خواهیم داشت.

وزیر امور خارجه ایران همچنین در سخنرانی‌ خود اعلام کرد که ایران مبلغ ۱۰‌میلیون دلار را برای بازسازی عراق اختصاص داده و توافقی را برای اعطای یک وام ۱۰‌میلیارد دلاری به عراق که باید ظرف ۴۰ سال بازگردانده شود امضا کرده است.

وی که از طریق یک مترجم صحبت می‌کرد، اما ادامه داد: به نظر می‌رسید که ایران در میان اولین کشورهایی قرار دارد که چنین تسهیلاتی را برای عراق قایل شده اند این نشانگر سیاست محوری ایران برای تقویت روابط اقتصادی با عراق در بلند مدت است.

همچنین براساس گزارش آسوشیتدپرس، وزیر امور خارجه ایران گفت که بوش و مشاوران ارشد وی ممکن است برای منزوی کردن ایران تلاش کنند اما جمهوری اسلامی منتظر است تا ببیند که جانشینان آنها چطور با جهان به ویژه در خاورمیانه روبرو می‌شوند.

متکی اظهار کرد: آنچه که در آمریکا بسیار روشن است این است که همه به دنبال تغییرات هستند؛ این خیلی مهم است.

سیاست خارجی آمریکا، انتخابات ریاست‌جمهوری را در آمریکا تحت تاثیر قرار خواهد داد و به این دلیل است که همه کاندیداها می‌کوشند چیز جدیدی برای افکار عمومی بگویند.

متکی با تاکید براینکه با رایس تماسی نداشته است، گفت: ما مسلمان‌ها با خانم‌ها دست نمی‌دهیم، اما احترام زیادی برای خانم‌ها قایلیم.

وی ادامه داد: با این حال راه‌های دیگری برای رساندن پیام ایران وجود دارد و گفت: نیازی نیست که منتظر دیدن کسی باشیم، می‌توان پیام را از طریق دیپلماسی باز، از طریق شما (خبرنگاران) منتقل کرد.

به گفته وی، پیام ایران به مقامات فعلی و آتی آمریکا این است که باید «سیاست‌های‌شان را در قبال منطقه تصحیح کنند».

وی با بیان اینکه سه کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در تلاش هستند تا برای پیروزی در افکار عمومی ایده‌های جدیدی را مطرح کنند، تاکید کرد: هیچکدام از آنها مورد حمایت ایران نیستند؛ حتی با وجود این که باراک اوباما برای ملاقات بدون پیش شرط با مقامات ایرانی ابراز تمایل کرده است.

براساس این گزارش، رایس در سخنانش از هر گونه اشاره به ایران خودداری کرد و در عوض از همسایگان عراق خواست از دولت نوری المالکی، نخست‌‌وزیر عراق حمایت کنند. با این وجود رایس در کنفرانس خبری با فردریک رینفلت، وزیر امور خارجه سوئد با ایراد اتهامات تکراری علیه ایران گفت: دولت بوش به مجازات ایران به دلیل تمایل برای تولید سلاح هسته‌ای و دیگر رفتارهایش از طریق تحریم‌های اقتصادی ادامه خواهد داد.

وی افزود: ایران برای استفاده از پول خود با مشکلات زیادی روبه‌رو است زیرا از دسترسی به سیستم مالی بین‌المللی محروم است و ما باید هر آنچه را می‌توانیم انجام دهیم تا آن را حتی به شکلی گسترده‌تر از دسترسی به سیستم مالی بین‌المللی محروم کنیم.

براساس این گزارش، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در این کنفرانس بین‌المللی طی سخنانی در واکنش به گزارش جدید مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت صلح آمیز هسته ای کشورمان، با نادیده گرفتن همکاری شفاف و سازنده تهران با آژانس، بر ادامه رویکرد اشتباه و خصمانه واشنگتن علیه تهران تاکید کرد.

رایس مدعی شد: ایرانی‌ها باید اقدامات زیادی را درباره این گزارش انجام دهند. زیرا این گزارش حاوی نکاتی است که نشان می‌دهد ایران در برخی زمینه‌ها از جمله پرسش‌های مهمی که جامعه بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای ایران دارد؛ همکاری‌های لازم را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام نداده‌ است.

رایس در ادامه اظهارات بی‌اساس خود از آنچه به زعم خود پنهان کاری ایران در پاسخ دادن به پرسش‌هایی درباره مطالعات ادعایی خواند، ابراز نگرانی کرد.

حمایت لندن از موضع واشنگتن

در همین حال با وجود همکاری‌های ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، وزیر امور خارجه انگلیس از ایران خواست بلافاصله پاسخگوی سوالات جامعه بین‌المللی درباره فعالیت‌های هسته‌ای‌ خود باشد.

به گزارش ایسنا، دیوید میلیبند، روز چهارشنبه در بیانیه‌ای با اشاره به مساله مطالعات ادعایی با متهم کردن ایران به عدم همکاری کافی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بار دیگر گزارش جامعی را درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران ارائه کرده است. وی در این گزارش بار دیگر تایید کرد که ایران فعالیت‌های مربوط به غنی‌سازی اورانیوم خود را متوقف نکرده است، به هیچ‌گونه پیشرفتی در زمینه اقدامات شفاف‌سازی که شورای امنیت سازمان ملل و آژانس مدت‌ها خواستار آن بوده‌اند، دست نیافته است و به سوالات آژانس درباره مطالعات مربوط به یک بعد احتمالا نظامی (مطالعات ادعایی که غرب آن را مطرح کرده است) پاسخ نداده است.

وزیر امور خارجه انگلیس در ادامه این بیانیه آورده است: البرادعی گفت که این مساله «موجب نگرانی جدی» است. ایران باید بلافاصله پاسخگو بوده و همه حقایق را درباره فعالیت‌های هسته‌ای‌اش در گذشته آشکار کند. هیچ‌گونه توجیهی برای تاخیر وجود ندارد.

وی مدعی شد: لازم است که اعتماد جامعه بین‌المللی احیا شود و فعالیت‌های مربوط به غنی‌سازی به حالت تعلیق درآید.

وزرای خارجه آمریکا و انگلیس در حالی این ادعاها را بیان می‌کنند که گزارش ششم خرداد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با وجود فشارهای آمریکا و متحدانش نشان‌دهنده تایید مجدد صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران است.

آژانس برای نخستین بار در انتهای گزارش سوالاتی را مطرح کرده است که معمولا طرح این‌گونه سوالات در گزارش‌های آژانس معمول نبوده است. این موضوع نشان می‌دهد آژانس تحت فشار آمریکا و متحدانش سوالات محرمانه‌ای را که به طور معمول بین کشورها و آژانس مطرح می‌شود را در یک اقدام غیرمعمول در انتهای گزارش آورده است.

از آنجایی که در این گزارش تمام پاسخ‌های ایران درج شده است در مجموع گزارش مثبتی ارزیابی می‌شود.

آژانس در گزارش تایید کرده است که تاکنون هیچ یک از اسناد مطالعات ادعایی تایید نشده و ایران همه مدارک و پاسخ‌های خود را به سوالات آژانس ارائه کرده است.