معاون دانش جعفری به بانک مرکزی رفت

صندوق بین‌المللی پول افزایش تورم را چالش اصلی اقتصادی برای ایران دانست

دنیای اقتصاد - در حالی که طهماسب مظاهری چند هفته پیش تعیین نرخ سود بانکی در سطح ۱۰درصد را شایعه‌ای بیش توصیف نکرده بود، دیروز اعلام شد که این نرخ حتی پایین‌تر از ۱۰درصد و در حد ۵/۹درصد تعیین شده است. اگرچه رییس‌جمهور در کنفرانس مطبوعاتی خود همان ۱۰درصد را تایید کرد. به این ترتیب، بانک مرکزی در تلاش خود برای تعیین نرخ بهره بر اساس تورم با شکست روبه‌رو شد و درست به همین دلیل طهماسب مظاهری در برابر پرسش خبرنگاران سکوت اختیار کرد و این سیدمحمد جهرمی بود که پیروزمندانه از نهایی شدن تعیین بهره سخن گفت.

نرخ بهره ۱۰درصد در حالی نهایی شده است که آخرین نرخ رسمی اعلام شده برای تورم ۱/۱۹ درصد برای یک سال منتهی به فروردین و ۲۴درصد در انتهای فروردین نسبت به فروردین پارسال بوده است. به این ترتیب نرخ سود بانکی واقعی (نرخ اسمی منهای تورم) که در سال گذشته نیز منفی تعیین شده بود، امسال بسیار پایین‌تر از سال گذشته خواهد بود و بیم آن می‌رود که پیامدهای پیشین به شکلی شدیدتر تکرار شود. به اعتقاد صاحبنظران اقتصادی، تعیین نرخ بهره منفی در شرایط تورمی به مفهوم یک سیاست پولی انبساطی است که دقیقا برعکس تجویز همه مکاتب اقتصادی است و موجب تشدید شرایط تورمی می‌شود. ضمن اینکه تعیین این نرخ در سطحی بسیار نازل از یک طرف باعث افزایش شدید تقاضا برای وام‌های بانکی و از طرف دیگر باعث کاهش شدید منابع بانکی می‌شود که چنین شرایطی عدم تعادل فعلی در بازار پول رسمی را تشدید خواهد کرد.

*پیشنهاد IMF برای تورم ایران

تصادف جالب اینکه همزمان با تعیین نرخ بهره ۱۰درصدی در ایران، دیروز صندوق بین‌المللی پول نتایج بررسی‌های هیات اعزامی خود به ایران را منتشر و اعلام کرد که تورم مهم‌ترین چالش اقتصاد ایران در مقطع فعلی است و برای مقابله با آن بهتر است ایران از الگوی ترکیه پیروی کرده و نرخ بهره واقعی را که هم‌اکنون منفی است در سطحی مثبت تعیین کند. هیات اعزامی صندوق بین‌المللی پول که اخیرا به مدت ۱۴روز برای مذاکره با مقامات اقتصادی ایران به کشورمان سفر کرده بود علاوه بر افزایش نرخ بهره برای مقابله با تورم پیشنهاد کرده است که نرخ مبادله ارز نیز به صورت شناور تعیین شود که اتفاقا هر دو پیشنهاد این صندوق قبل از ارائه به ایران در بسته پولی بانک مرکزی پیش‌بینی شده بود.

صفحات ۱۲و ۱۳ را هم بخوانید