دنیای اقتصاد- طرح دوفوریتی که با امضای ۷۸ نماینده به هیات رییسه مجلس ارائه شده بود تا انتخابات مجلس را به جای حوزه‌های شهرستانی در قالب ۵۸ منطقه شبه‌استانی برگزار کند، با نظر مخالف نمایندگان، از دستور کار مجلس هفتم خارج شد. دو فوریت این طرح که در صورت تصویب تعداد حوزه‌های انتخابیه را از ۲۰۷ حوزه به ۵۸ حوزه تقلیل می‌داد، با ۱۰۵ رای موافق، ۸۲ رای مخالف و ۱۶ رای ممتنع از مجموع ۲۱۶ نماینده حاضر در صحن علنی مجلس رد شد و از آنجا که بررسی طرح‌های یک فوریتی نیز دیگر به عمر مجلس هفتم نخواهد رسید، برای یک فوریت آن رای‌گیری نشد و طرح یاد شده به کلی از دستور کار مجلس خارج شد. طرح «تعیین محدوده حوزه‌های انتخابیه و اصلاح مواردی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی» همچنین متضمن یک مرحله‌ای کردن انتخابات مجلس نیز بود که با رای نیاوردن فوریت‌های آن، عملا منتفی شد.

محمد دهقان، نماینده طرقبه و چناران به عنوان طراح در توجیه دلایل ارائه این طرح گفت: در حوزه‌های انتخابیه کوچک، برخی ناهنجاری‌ها اتفاق می‌افتد و اصل تبلیغات انتخاباتی از مسیر خود خارج می‌شود. بنابراین برگزاری انتخابات در حوزه‌های کوچک با مشکلات زیادی مواجه است.

اما ابوالفضل کلهر، نماینده شهریار در مخالفت با دو فوریت این طرح گفت: چرا باید موضوع به این مهمی را که نیاز به کارشناسی دقیق و گسترده دارد، ظرف ۴۸ ساعت بررسی کنیم؛ در حالی که نتیجه این طرح برای انتخابات مجلس نهم قابل استفاده خواهد بود.

وی افزود: مجلس هشتم چهار سال وقت دارد درباره موضوع به این مهمی که آثار امنیتی در داخل کشور خواهد داشت، تصمیم بگیرد.

بررسی۲ ماده دیگر از آزادی اطلاعات

مجلس همچنین در ادامه بررسی لایحه آزادی اطلاعات، با ۱۰۴ رای موافق و ۱۵ رای مخالف نمایندگان به ماده ۱۲ لایحه آزادی اطلاعات رای داد. براساس این ماده مصوبات و تصمیماتی که موجد حق یا تکلیف عمومی است، قابل طبقه‌بندی به عنوان اسرار دولتی نخواهد بود و انتشار آنها الزامی است.

همچنین طبق ماده ۱۳ لایحه آزادی اطلاعات، موسسات عمومی موظفند از طریق واحد اطلاع‌رسانی، سالانه گزارشی درباره فعالیت‌های آن موسسه در اجرای این قانون به کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، ارائه دهند. البته این ماده از لایحه یاد شده به تصویب نهایی نرسید و ادامه بررسی آن به جلسه بعدی موکول شد.

در جلسه دیروز همچنین نمایندگان به سلب یک فوریت طرح استفساریه در مورد بیمه مجدد شاغلین فصلی که نزد صندوق بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر بیمه‌اند، رای مثبت داده و آن را از دستور کار مجلس خارج کردند.

بررسی این طرح در دستور کار جلسه علنی دیروز قرار داشت، ولی عده‌ای از نمایندگان قبل از ورود به بررسی این طرح تقاضای سلب یک فوریت از این طرح را ارائه کردند و نهایتا مجلس به این تقاضا‌رای داد.

جالب اینکه دو فوریت این طرح در جلسه علنی روز یکشنبه به تصویب مجلس رسیده بود.

از سوی دیگر، در پی مخالفت نمایندگان مجلس با دو فوریت طرح وضع مالیات بر مسکن خالی، این طرح عملا از دستور کار مجلس هفتم خارج شد.

نمایندگان مجلس با ۵۵‌رای موافق، ۱۱۵‌رای مخالف و ۲۵‌رای ممتنع از ۲۱۸ نماینده حاضر با دو فوریت این طرح مخالفت کردند.

در صورتی که این طرح به تصویب مجلس می‌رسید، به دولت اجازه داده می‌شد بر واحدهای مسکونی قابل سکونت که به مدت یک سال خالی مانده باشند، مالیات وضع کند.

همه تحقیق و تفحص‌ها را می‌خوانیم

ایرج ندیمی روز گذشته در جلسه علنی مجلس در تذکری آیین‌نامه‌ای به وظایف نظارتی مجلس اشاره و تصریح کرد: تحقیق و تفحص‌های ارائه شده به هیات‌رییسه باید در جلسه علنی قرائت شود. نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس با بیان اینکه تحقیق و تفحص‌ها از جمله مباحثی بود که بسیاری از نمایندگان، به ویژه اعضای کمیسیون اقتصادی را درگیر کرد، گفت: هم‌اکنون سه گزارش تحقیق و تفحص از جمله تحقیق و تفحص در مورد مناطق آزاد و مانند آن را که زمان زیادی برای آن گذاشته شد، حدود ۱۰ روز است که برای قرائت ارائه کرده‌ایم.

ندیمی از رییس‌مجلس خواست نسبت به سرنوشت این گزارش‌ها حساسیت نشان دهد و حدادعادل هم خطاب به حاجی‌بابایی گفت: از اداره قوانین مجلس سوال کنید که اگر رسیده در دستور کار مجلس قرار دهیم.

وی همچنین گفت: همه تحقیق و تفحص‌هایی که مراحل قانونی خود را طی کرده باشند و به دست ما برسند، در این وقت باقیمانده در مجلس هفتم قرائت می‌شود و سعی می‌کنیم که حتما این گزارش هم قرائت شود.