تهدید و تهمت برای پس گرفتن استیضاح

دنیای‌اقتصاد - «اگر اتفاقی برای طرح استیضاح نیفتد، روز چهارشنبه این طرح در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد.» با این جمله، محمدرضا باهنر، نایب‌رییس مجلس، ختم جلسه علنی دیروز مجلس را اعلام کرد تا نشان دهد شایعات مطرح شده درباره تلاش‌های پیدا و پنهان برای پس گرفتن امضاهای طرح استیضاح خالی از صحت نیست. هرچند به گفته الیاس نادران، اصلی‌ترین حامی استیضاح وزیر بازرگانی «هیچ راه آیین‌نامه‌ای برای پس گرفتن استیضاح مسعود میرکاظمی وجود ندارد»، اما جلسه دیروز مجلس، مملو از رایزنی‌ها و لابی‌هایی بود که تلاش می‌کرد استیضاح وزیر بازرگانی را منتفی کند. این تلاش‌ها تا آنجا پیش رفت که سرانجام استیضاح‌کنندگان را به واکنش واداشت و تذکرات پی‌درپی آنها به محمدرضا باهنر، باعث شد ندگویی دوجانبه میان نمایندگان و رییس جلسه بالا بگیرد.

تهدید و وعده و عید

اولین کسی که در جلسه علنی دیروز نسبت به تلاش‌های پنهانی برای پس گرفتن استیضاح وزیر بازرگانی انتقاد کرد، احمد بزرگیان، نماینده مردم سبزوار بود.

بزرگیان با اشاره به ماده ۲۳ آیین‌نامه داخلی مجلس، در تذکری آیین‌نامه‌ای خطاب به باهنر، گفت: از صبح شاهد هستیم که برخی نمایندگان دولت بین صندلی‌های نمایندگان رفت و آمد می‌کنند و با یک رفتار غیر عرفی و بعضا ادبیات غیر عرفی و خارج از نزاکت مجلس، با نمایندگانی که استیضاح را امضا کرده‌اند برخورد می‌کنند و متاسفانه به گونه‌ای شده که بنده به عنوان یک نماینده «احساس امنیت شغلی خود را با تهدیداتی که صورت می‌گیرد، از دست داده‌ام.»

وی افزود: اگر لازم باشد مواردی را که به عنوان وعده و وعید داده می‌شود، برای این امر افشا خواهم کرد.

بزرگیان خطاب به باهنر که ریاست جلسه را بر عهده داشت، گفت: اجازه دهید که مجلس حق نظارت و عزت خود را حفظ کند و نمایندگان بیش از این خوار نشوند و بتوانند مطابق قانون از حق خود دفاع کنند.

تهمت و شایعه

پس از بزرگیان، ابوالفضل کلهر از دیگر امضاکنندگان طرح استیضاح وزیر بازرگانی با انتقاد از تلاش‌های صورت گرفته برای لغو استیضاح میرکاظمی، خطاب به باهنر گفت: اگر ما به عنوان نماینده بر اساس وظایف قانونی احصا شده در قانون اساسی و آیین نامه داخلی حق داشته‌ایم استیضاح یک وزیر را امضا کنیم و مواردی را برای استیضاح تهیه کنیم و حقوق و جایگاه نمایندگی این اقتضا را داشته، شما موظف هستید بر اساس آیین‌نامه مجلس از این حقوق ما دفاع کنید.

نماینده مردم شهریار تصریح کرد: ما وظیفه‌ای برای نظارت بر این گرانی‌ها و تورم و عدم تنظیم بازار و مشکلاتی که امروز بر دوش مردم فشار می‌آورد، داریم و طبعا مردم انتظار دارند این مشکل را پیگیری کنیم.

در این لحظه باهنر، اجازه ادامه سخن را به کلهر نداد و گفت: موضوع استیضاح طرحی قانونی است و زمان آن هم فردا است و اکنون شما نمی‌توانید وارد محتوای استیضاح شوید؛ بله این حق شماست که استیضاح را امضا کنید ولی تذکر آیین‌نامه‌ای مربوط به نحوه اداره جلسه علنی است.

وی افزود: زمان و نوبت استیضاح فردا است و اگر در دستور باشد و استیضاح‌کنندگان مصمم باشند، مطرح می‌شود. مساله تذکر آیین‌نامه‌ای مربوط به نحوه اداره جلسه علنی است. اینکه شما استیضاح کردید و یک عده علیه شما بیرون از جلسه صحبت می‌کنند، مربوطه به اداره جلسه نیست.

اما کلهر در پاسخ به این سخن باهنر گفت: در همین جلسه امروز شایعه کرده‌اند و به خود من می‌گفتند شما امضایت را پس گرفته‌ای، فلانی امضای خود را پس گرفته است.

وی افزود: در همین جلسه‌ای که شما اداره می‌کنید، لابه‌لای این صندلی‌ها، این طرف و آن طرف تهدید می‌کنند، شایعه می‌سازند و تهمت می‌زنند که شما امضایتان را پس گرفتید؛ اگر من امضای خود را پس گرفتم، اعلام کنید؛ اگر نگرفتم پس دفاع از حقوق نماینده کجا است؟

وی افزود: پس بند ۱۱ ماده ۲۳ آیین‌نامه داخلی برای کدام قسمت مجلس است؟ دفاع از شان مجلس و حقوق نمایندگان برای کجای مجلس است؟

البته پس از این اظهارات کلهر، باهنر هیچ پاسخی به وی نداد و دستور بعدی مجلس را پیگیری کرد، اما بحث استیضاح تا پایان جلسه علنی دیروز در میان نمایندگان داغ بود. مذاکرات محمدحسن ابوترابی، نایب‌رییس دوم مجلس هفتم در کنار صندلی‌های رضا عبداللهی، الیاس نادران، احمد بزرگیان و ابوالفضل کلهر که از جمله امضاکنندگان طرح استیضاح بودند، همچنین صحبت‌های حسین نجابت، از اعضای هیات رییسه مجلس با نادران و پرویز سروری از جمله لابی‌های انجام شده در جلسه علنی دیروز بود که گویا با هدف پس گرفتن طرح استیضاح میرکاظمی‌صورت می‌گرفت. البته نادران پس از نشست علنی مجلس به خبرنگار دنیای‌اقتصاد گفت که «کسی جرات ندارد درباره پس گرفتن امضا با ما حرف بزند»؛ اما حضور او به همراه کلهر و عبداللهی در جایگاه هیات‌رییسه و مذاکرات آنها چه در زمان ریاست حدادعادل بر جلسه و چه در زمان ریاست باهنر نشان می‌داد که استیضاح‌کنندگان به شدت نگران سرنوشت طرح استیضاح هستند.

ضمن آنکه کلهر نیز بعد از جلسه علنی از «اتفاقی که ممکن است بیندازند» تا استیضاح وزیر بازرگانی در مجلس مطرح نشود، اظهار نگرانی کرد،‌ولی در عین حال گفت که این استیضاح از نظر تعداد امضاهای نمایندگان هیچ مشکلی ندارد و شایعه کمبود امضا برای این طرح، غیرواقعی است.

البته به جز این حامیان اصلی که اعلام کرده‌اند «پای استیضاح می‌ایستند» نظرات نمایندگان درباره این طرح متفاوت است.

اقدام انحرافی

محمد خوش‌چهره، عضو شاخص کمیسیون اقتصادی مجلس، استیضاح وزیر بازرگانی را «یک اقدام انحرافی» دانست و نسبت به تاثیر مثبت آن ابراز تردید کرد.

وی گفت: از آنجا که این استیضاح در هفته آخر مجلس قرار است انجام شود آن را یک اقدام انحرافی می‌دانم.

خو‌ش‌چهره افزود: ریشه مشکلات اقتصادی در مدیریت کلان نهفته است و با این طرح‌ها حل نمی‌شود.

وی همچنین گفت: قطعا وزیر بازرگانی ایراداتی دارد و بسیاری از اختلالات اقتصادی تورم زا مثل واردات بی رویه و خدمات که تولید ملی را مختل می‌کند به نقش و عملکرد ایشان بر می‌گردد، ضمن اینکه این واردات با هدف ارتقای سطح رفاه انجام می‌شود مثل واردات سنگین میوه و شکر یا سیاست نادرست در مورد تعرفه‌ها مثل تعرفه موبایل که وی باید در این امور پاسخگو باشد.

خوش‌چهره اضافه کرد: تورم و بیکاری موجود به مدیریت کلان اقتصادی حاکم بر دولت باز می‌گردد و پرداختن به وزیر آن هم در آخرین روزهای مجلس منطق سیاسی و پارلمانی ندارد و یک نوع حرکت انحرافی است که ما را از اصلاحات اساسی باز می‌دارد.

به نیابت از دولت

اما علی عسگری، عضو کمیسیون اصل ۹۰ و از امضاکنندگان طرح استیضاح، وزیر بازرگانی را نماینده دولت دانست و گفت: هدف ما از استیضاح وزیر بازرگانی آن است که یک نفر از دولت پاسخ گرانی‌ها را بدهد؛ ضمن آن‌که همه مسائل را مربوط به وزیر بازرگانی نمی‌دانیم.

وی افزود: ریشه ‌گرفتن گرانی از خارج کشور یک بعد قضیه است و ضلع دیگر نظام مدیریتی حاکم بر کشور و جهت‌گیری‌های اقتصادی دولت از جمله در بحث مدیریت مسعود میرکاظمی و در ارتباط با موضوع تعرفه‌گذاری صادرات و واردات است.

این عضو کمیسیون اصل ۹۰ تصریح کرد: مجلس باید با قانونگذاری راه دولت را روان کند. در نتیجه اگر قصوری در مجلس است باید متوجه خود مجلس باشد و اگر از سوی دولت تقصیری وجود دارد، به خود دولت بازگردد.

پیش‌بینی ۱۸۰ رای برای استیضاح

الیاس نادران، یکی از طراحان اصلی استیضاح وزیر بازرگانی با تاکید بر جدی بودن این استیضاح در مجلس گفت: استیضاح وزیر بازرگانی ۱۸۰ رای موافق در مجلس خواهد آورد.

نماینده مردم تهران در مجلس در حاشیه جلسه علنی دیروز مجلس با اشاره به شایعاتی درخصوص پس گرفتن امضاهای استیضاح وزیر بازرگانی گفت: هیچ راه آیین‌نامه‌ای برای پس گرفتن استیضاح وزیر بازرگانی وجود ندارد و در حال حاضر این طرح بیش از ۲۰ امضا دارد.

وی با بیان اینکه بین ۱۰ تا ۱۵ امضای اضافه در طرح استیضاح مسعود میرکاظمی وجود دارد که در صورت پس گرفتن امضاها، استیضاح با مشکل مواجه نمی‌شود، گفت: طرح استیضاح تحویل هیات رییسه شده و طبق آیین‌نامه هم اعلام وصول شده و در دستور کار مجلس قرار دارد.

نادران در پاسخ به این سوال که به نظر می‌رسد معضل گرانی با تغییر یک وزیر حل نخواهد شد، گفت: استیضاح وزیر بازرگانی فرصتی است تا مشخص شود مسوول بی‌ثباتی در سیاست‌های تجاری و اقتصادی و منشاء نابسامانی‌ها در بازار، چه کسانی بودند.

واکنش وزارت بازرگانی

روابط عمومی وزارت بازرگانی اعلام کرد: وزیر بازرگانی برای روشن شدن حقایق و سخن ‌گفتن بی‌پرده با مردم، در صحن علنی مجلس حاضر شده، مطالب لازم را بیان خواهد کرد.

در نمابری که روز گذشته ازسوی اداره‌کل دفتر وزارتی و روابط عمومی وزارت بازرگانی، به رسانه‌ها ارسال شده، آمده است: «با توجه به انتشار اخبار و مصاحبه‌های مختلف مندرج در خبرگزاری‌ها مبنی بر رایزنی نمایندگان دولت با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و بیان تهدید و تطمیع آنان در جهت بازپس‌گیری امضای استیضاح وزیر محترم بازرگانی، ضمن تاکید مجدد بر حق قانونی مجلس و به‌دور داشتن وجه نمایندگان محترم مردم از تهمت‌ و افتراهای منتشره، نظر به اینکه وزیر محترم پاسخ سوالات مطروحه را در کمیسیون‌های مختلف مجلس بیان داشته است، ان‌شاءا... در روز استیضاح و در صحن علنی مجلس جهت روشن شدن حقایق و سخن ‌گفتن بی‌پرده با مردم و معرفی عوامل بی‌ثباتی در شکل‌گیری ساختار غلط اقتصادی کشور، حاضر و مطالب لازم را بیان خواهند داشت.»