در حالی که نمایشگاه کتاب تهران پایان یافته ‌است به نظر می‌رسد مناقشه بر سر میزان مطالعه ایرانی‌ها بین مسوولان فرهنگی، اجتماعی و سیاسی همچنان ادامه یابد. به گزارش فارس، محمدحسین صفارهرندی، وزیر ارشاد در همایش تجلیل از پاسداران اهل قلم که در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شده بود، گفت: «کسانی که مردم ایران را متهم می‌کنند که اهل کتابخوانی نیستند به نمایشگاه بین‌المللی تهران بیایند تا غلط بودن فرضیات پیشین خود را به چشم خویش بینند.» صفارهرندی در همایش مزبور بار دیگر از فرهنگ کتابخوانی در بین ایرانی‌ها دفاع کرد و گفت: «بیایید با اعتراف به اینکه قضاوت‌های پیشین و ارزیابی‌های سرانگشتی سابق، مبنایی نداشته این باب را ببندیم و این دفتر نادرست را دیگر نگشاییم.» بحث بر سر میزان سرانه مطالعه ایرانی‌ها با اظهارنظر علی‌اکبر اشعری، رییس کتابخانه ملی و مشاور فرهنگی رییس‌جمهور شروع شد. هر چند پیش از آن هم آمار سرانه مطالعه جسته و گریخته خوب گزارش نمی‌شد. به گفته اشعری، هر شهروند ایرانی در شبانه‌روز تنها دو دقیقه از وقت خود را به خواندن کتاب اختصاص می‌دهد. با این حال وی به رغم اظهارات قبلی خود به ستاد خبری نمایشگاه کتاب گفت: اعلان سرانه مطالعه به میزان دو دقیقه به نقل از وی مستند و صحیح نیست. بعد از این اظهارات محمدباقر قالیباف از نمایشگاه کتاب تهران بازدید کرد. شهردار تهران نیز در حاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران سرانه مطالعه در ایران را پایین دانست. به گفته شهردار تهران، متاسفانه سرانه مطالعه چیزی حدود ۲ دقیقه و حتی کمتر از ۲ دقیقه برای هر فرد است. پس از شهردار تهران، مصطفی پورمحمدی، وزیر کشور به نمایشگاه کتاب تهران آمد. اظهارات پورمحمدی مشابهت زیادی با اظهارات صفارهرندی دارد. به گفته وی، سرانه کتابخوانی در کشور ما پایین نیست و باید نحوه کتابخوانی ایرانی‌ها را با دیگران متفاوت دانست.

وزیر کشور به ستاد خبری نمایشگاه کتاب گفت: «بر اساس گزارش‌های رسیده ۴‌میلیون نفر از نمایشگاه بازدید کرده‌اند و اگر این رقم را ۳ برابر کنیم ۱۲‌میلیون نفر تحت پوشش مستقیم این نمایشگاه قرار گرفته‌اند و اگر هر کدام یک کتاب بخوانند، به آمار خوبی می‌رسیم.»

آنچه در این اظهارنظرها بیشتر به چشم می‌آید تکذیب آمار موجود و قدیمی از یک سو و تکرار همین آمار مغشوش از طرف دیگر است. هیچ یک از این مسوولان در اظهارات خود مرجع آمار را معرفی نمی‌کنند و تنها به تکرار آمار سیاه یا روشنی می‌پردازند که منشا دقیقی ندارد.

سابقه آمارگیری در زمینه مطالعه ایرانی‌ها به سال ۷۹ بر می‌گردد. در این سال آماری در زمینه مطالعه ایرانی‌ها گرفته شد و سال ۸۲ نیز در کتابی تحت عنوان «رفتارهای فرهنگی ایرانیان» منتشر شد.

غیر از این آمار، سال ۸۳ نیز آمار دیگری برای تعیین سرانه مطالعه تهرانی‌ها گرفته شد. آمار سال ۸۳ که خبرگزاری فارس پیش از این نیز بخشی از آن را منتشر کرده بود، خوشبینانه‌ترین آمار مطالعه در یک دهه اخیر بود. بر اساس آن آمار ۴۰درصد تهرانی‌ها روزانه یک تا دو ساعت مطالعه می‌کنند.