همزمان از سوی «سران گروه هشت» و «نمایندگان مجلس ایران» صادر شد
دو بیانیه در آستانه مذاکرات
دنیای اقتصاد - در آستانه مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در بغداد، سران گروه هشت در پایان دیدار دو روزه خود در کمپ دیوید با صدور بیانیهای ضمن استقبال از این مذاکرات، از ایران خواستند تا از فرصت آغاز شده در استانبول استفاده کرده و آن را حفظ کند. هشت قدرت بزرگ اقتصادی جهان، در بیانیه خود تصریح کردند: ما خواهان یک راه حل مسالمت آمیز در رابطه با نگرانیهای موجود درباره برنامه هستهای ایران هستیم؛ بنابراین به رویکرد دوگانه خود متعهد باقی خواهیم ماند. باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا نیز در پایان این نشست ابراز امیدواری کرد که مساله هستهای ایران به شکلی که حق حاکمیت ایران مورد احترام قرار گیرد، حل و فصل شود. همزمان در تهران، ۲۰۳ نماینده مجلس شورای اسلامی با صدور بیانیهای ضمن حمایت از تیم مذاکرهکننده ایرانی در مذاکرات روز چهارشنبه بغداد اعلام کردند: اکنون نوبت غرب است که در برابر ملت ایران اعتمادسازی کند و به رفتارهای خصمانه خود پایان دهد. این نمایندگان همچنین به گروه ۱+۵ هشدار دادند که به حقوق ملت ایران احترام بگذارند و بر مبنای عهدنامه ان.پی.تی که یک هنجار پذیرفته شده بینالمللی است، سیاست تقابل با جمهوری اسلامی را به سیاست تعامل تغییر دهند. سران گروه هشت بیانیه صادر کردند
امیدواری قدرتهای جهانی به مذاکرات بغداد
اوباما: امیدوارم مساله هستهای ایران با احترام به حق حاکمیت این کشور حل و فصل شود
دنیایاقتصاد- در آستانه مذاکرات ایران و ۱+۵ در بغداد، سران گروه هشت در پایان دیدار دو روزه خود در کمپ دیوید با صدور بیانیهای ضمن استقبال از این مذاکرات، از ایران در خواست کردند تا از فرصت آغاز شده در استانبول استفاده کرده و آن را حفظ کند.
باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا نیز در پایان این اجلاس در اظهاراتی مثبت و متفاوت، ابراز امیدواری کرد که مساله هستهای ایران به شکلی که حق حاکمیت ایران مورد احترام قرار گیرد، حل و فصل شود. در این میان، وبسایت صهیونیستی «دبکا»، گزارش داده است که یوکیا آمانو در سفر به تهران به دنبال آن است که موافقت مقامات ارشد ایران را با پیشنهاد هشت مادهای اوباما به دست آورد. پیشنهادی که پیش از این روزنامه نیویورک تایمز برخی مفاد آن را منتشر کرده بود. مفادی مبنی بر اینکه ایران غنیسازی ۲۰ درصد را متوقف و اورانیومهای غنی شده تا سطح ۲۰ درصد را به خارج از کشور منتقل کند.
ایران از فرصت مذاکرات بغداد استفاده کند
بر اساس این گزارش، سران گروه هشت (قدرتهای برتر اقتصاد جهان شامل آمریکا، آلمان، فرانسه، کانادا، ایتالیا، انگلیس، روسیه و ژاپن) نشست خود در کمپ دیوید را با صدور بیانیهای درباره موضوعهای محوری اقتصاد جهانی، سوریه، ایران و افغانستان به پایان رساندند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره سران گروه هشت در بخشی از این بیانیه در رابطه با ایران نوشتند: ما در نگرانی شدید خود درباره برنامه هسته ای ایران با یکدیگر متحد هستیم؛ ما از ایران میخواهیم تا از تمام تعهدات خود طبق قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و الزامات شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی پیروی کند؛ ما همچنین از ایران میخواهیم تا به طور مداوم از تعهدات خود طبق پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای از جمله تعهدات پادمانهای خود پیروی کند.
آنها افزودند: ما از ایران میخواهیم تا بدون تاخیر تمام موضوعات باقی مانده مرتبط با برنامه هستهای خود را از جمله سوالاتی که به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای تهران مربوط میشود، مورد بررسی قرار دهد؛ ما خواهان یک راه حل مسالمت آمیز و مذاکره ای در رابطه با نگرانیهای موجود درباره برنامه هستهای ایران هستیم و بنابراین به رویکرد دوگانه خود متعهد باقی خواهیم ماند.
سران گروه هشت با استقبال از مذاکرات میان ایران و کشورهای ۱+۵ (چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و آمریکا) و همچنین نمایندگان عالی اتحادیه اروپا در بغداد اظهار کردند: ما از ایران میخواهیم تا از فرصت آغاز شده در استانبول استفاده کند و این فرصت را با تعامل در بحثهای مفصلی که درباره اقدامات مشخص و کوتاه مدت ایران صورت خواهند گرفت، حفظ کند؛ بحث هایی مفصل که میتوانند از طریق رویکردی گام به گام و بر اساس روابط متقابل به راه حلی مذاکره ای و جامع منجر شوند؛ راه حلی که اعتماد بینالمللی را درباره اینکه برنامه هستهای ایران منحصرا صلح آمیز است، احیا میکند.
آنها همچنین افزودند: ما از ایران میخواهیم تا علاوه بر این از تعهدات بین المللی خود در زمینه رعایت حقوق بشر و آزادیهای اساسی از جمله آزادی مذهب، پایان دخالت در امور رسانهای، اعدامهای خودسرانه، شکنجه و سایر محدودیتهای حقوقی و آزادی پیروی کند.
اظهارات متفاوت اوباما درباره ایران
در رویدادی دیگر، باراک اوباما ضمن تکرار رویکرد ضد ایرانی آمریکا در قبال ایران از طریق ادامه اعمال تحریمها و فشار، ابراز امیدواری کرد که مساله هستهای ایران به شکلی که حق حاکمیت ایران مورد احترام قرار گیرد حل و فصل شود.
به گزارش ایسنا، رییسجمهور آمریکا در پایان نشست کمپ دیوید، در حالی که چند روزی بیشتر به برگزاری مذاکرات ایران و ۱+۵ در بغداد باقی نمانده است، به خبرنگاران گفت: همه ما قاطعانه به تداوم رویکرد تحریمها و فشار به همراه گفتوگوهای دیپلماتیک پایبندیم. بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز اوباما تاکید کرد: امید ما این است که بتوانیم این مساله را به شیوهای صلح آمیز که حق حاکمیت و حقوق ایران در جامعه بینالمللی را محترم شمارد اما درعین حال مسوولیتهای آن را به رسمیت بشناسد، حلوفصل کنیم.
بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، اوباما خوشبینی غیر معمولی را در خصوص مذاکرات با ایران در بغداد نشان داد و گفت که قدرتهای جهانی «امیدوارند» و در خصوص چگونگی رفع این مساله توافق دارند. رییسجمهور آمریکا در میان سران گروه هشت گفت: ما در رویکردمان در خصوص ایران متحد هستیم.
وی همچنین با این ادعا که ایران تاکنون نتوانسته جهان را در خصوص برنامه هستهای خود متقاعد سازد، گفت: فکر میکنم همه ما موافقیم که ایران حق استفاده از انرژی هستهای با اهداف صلحآمیز را دارد، اما نقض مستمر قوانین و هنجارهای بینالمللی و اینکه نتوانسته تاکنون جامعه جهانی را متقاعد سازد که به دنبال تسلیحاتی کردن انرژی هستهای نیست، چیزی است که باعث نگرانی جدی همه ما است.
مفاد پیشنهاد هستهای آمریکا به ایران
در پی اظهار امیدواری اوباما، وبسایت «دبکا»، وابسته به محافل اطلاعاتی رژیم صهیونیستی گزارش داده است که یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس اتمی در سفر به ایران به دنبال آن خواهد بود که موافقت مقامات ارشد ایران را با توافق موقت هشت مادهای پیشنهادی از سوی باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا به دست آورد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی تابناک، دبکا مدعی شده که به متن پیشنهاد موردنظر دسترسی یافته و این متن به این قرار است:
۱ـ از آنجا که ایران و آمریکا به این نتیجه رسیدهاند، هیچ راه واقعبینانه و جامعی برای توقف برنامه اتمی ایران نیست، دو طرف بر سر موادی موافقت موقت میکنند که هر طرف در تفسیر و اجرای آن دارای آزادی خواهند بود.
۲ ـ ایران غنیسازی ۲۰ درصدی را متوقف میکند، ولی تاسیسات «فردو» به کار خود ادامه میدهد.
۳ـ ایران ۱۱۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصدی خود را به خارج منتقل خواهد کرد. این مواد در قالب صفحههای سوخت مورد نیاز ایران برای رآکتور تهران ـ که قابلیت استفاده کمتری برای تولید بمب دارند ـ به ایران بازگردانده خواهد شد.
۴ ـ هیچ محدودیتی در مورد غنیسازی تا ۵ درصد ایران اعمال نخواهد شد.
۵ ـ ایران پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای را امضا خواهد کرد.
۶ ـ سایتهای پنهان هستهای احتمالی ایران که آمریکا اطلاعات روشنی از آنها ندارد، بیرون از حوزه بازرسیها باقی خواهند ماند.
۷ ـ آمریکا و اروپا، در مورد تحریمها علیه ایران تساهل پیشه خواهند کرد. تحریم بانک مرکزی و تحریم استفاده ایران از سیستم تبادل بانکی «سویفت» رسما ملغی نخواهد شد، اما غرب چشم خود را بر مبادلات بانکهای کوچک اروپایی با ایران خواهد بست و مبادلات بانکهای چین، هند، روسیه و ترکیه با ایران را تحمل خواهد کرد.
۸ ـ آمریکا و اروپا، تحریم نفتی ایران را که قرار است از آغاز جولای (تیرماه ۱۳۹۱) اجرایی شود، لغو خواهند کرد.
هشدار روسیه به سران گروه هشت
در رویدادی دیگر اما دیمیتری مدودف نخستوزیر روسیه به غرب درباره دخالت در ایران و سوریه هشدار داد و گفت: چنین دخالتی میتواند منجر به بروز یک جنگ اتمی بشود. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رسانههای روسیه، دیمیتری مدودف گفت: به این دو کشور باید اجازه تدبیر امور خود داده شود و هرگونه دخالتی در ایران و سوریه با موضع مخالف مسکو روبهرو خواهد شد. وی گفت: عملیات شتابزده در کشورهای خارجی به طور غیرمعمول رادیکالها و تندروها را به قدرت میرساند. نخستوزیر روسیه افزود: در برخی مراحل چنین اقداماتی حاکمیت کشورها را از بین میبرد و ممکن است منجر به یک جنگ منطقهای تمام عیار بشود. گرچه نمیخواهم کسی را بترسانم، اما ممکن است منجر به استفاده از تسلیحات اتمی نیز بشود.
ارسال نظر