بنزین 400 تومانی همچنان در باک خودروها

وزیراقتصاد: تعیین قیمت حامل‌های انرژی منجر به کاهش مصرف در فاز دوم می‌شود

دنیای اقتصاد - در حالی که با نزدیک شدن به روزهای پایانی اردیبهشت ماه و تصویب قانون بودجه ۹۱ در مجلس، احتمال اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها از ابتدای خرداد ماه افزایش یافته بود و حتی در این خصوص گمانه‌زنی‌هایی درباره قیمت‌های جدید حامل‌های انرژی در فاز دوم صورت گرفت، اما واریز سهمیه بنزین ۴۰۰ تومانی خردادماه مطابق با ۱۷ ماه گذشته، این شائبه را تقویت کرده است که ممکن است اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها اندکی به تاخیر افتد. همزمان سخنگوی اقتصادی دولت نیز در این رابطه اعلام کرده که هرچند میزان بودجه مصوب هدفمندی بسیار کمتر از آن چیزی است که دولت پیشنهاد کرده بود، اما قیمت حامل‌های انرژی در فاز دوم به گونه‌ای تعیین خواهد شد که منجر به اصلاح رفتار مصرف‌کنندگان شود. با این حال به نظر می‌رسد دولت در ستاد هدفمند‌سازی یارانه‌ها متناسب با بودجه تخصیصی، در حال برنامه‌ریزی برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها است و مانند مرحله اول اجرای آن به صورت غیرمنتظره و ناگهانی خواهد بود .

هرچند که برخی تحلیلگران نیز از احتمال آغاز مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها پس از تعیین نتیجه مذاکرات تهران و ۱+۵ در بغداد خبر داده‌اند. مذاکراتی که نتیجه مثبت یا منفی آن ممکن است بر روی شرایط اقتصادی کشور تاثیرات بسزایی داشته باشد و دولت را مجاب کرده است که هرگونه افزایش قیمت حامل‌های انرژی بهتر است در فضایی آرام و دور از هیاهوهای سیاسی صورت پذیرد.

بنزین ۴۰۰ تومانی همچنان موجود است

روز گذشته ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت کشور در اطلاعیه ای اعلام کرد که سهمیه بنزین درخرداد ماه، مطابق ماه گذشته ساعت ۲۴ امشب (۳۱ اردیبهشت ماه) به کارت‌های هوشمند سوخت واریز می‌شود. بر اساس این گزارش دیگر وسایل نقلیه عمومی نیز سهمیه‌ای مشابه سهمیه اردیبهشت ماه دریافت خواهند کرد و هیچ‌گونه تغییری در میزان قیمت و سهمیه سوخت در خرداد ماه وجود نخواهد داشت. همچنین در خرداد ماه ۵۰۰ لیتر سهمیه بنزین با نرخ آزاد ۷۰۰ تومانی در کارت‌های سوخت خودروها واریز می‌شود که در صورت اتمام سهمیه ۴۰۰ تومانی قابل استفاده خواهد بود.

این در حالی است که پیش‌تر نیز مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرده بود تاکنون ابلاغیه جدیدی مبنی بر تغییر قیمت یا سهمیه‌های بنزین خودروهای شخصی و عمومی برای خردادماه سال جاری توسط ستاد هدفمندی یارانه‌ها اعلام نشده است. ضمن آنکه تنها تفاوت عرضه بنزین در خرداد ماه نسبت به اردیبهشت ماه سال جاری تبدیل سهمیه باقیمانده بنزین ۱۰۰ تومانی کارت‌های هوشمند سوخت به ۴۰۰ تومانی است.

احتمال تاخیر در اجرای فاز دوم

با این حال در فاصله یک روز مانده به آغاز خرداد، هنوز زمان اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها مشخص نیست و گمانه‌زنی‌ها در مورد قیمت آب، برق، گاز، بنزین، نان و سایر کالاهای اساسی ادامه دارد. در این میان خبرگزاری ایسنا گزارش داد با توجه به اینکه سهمیه و قیمت بنزین در خرداد ماه تثبیت شده و همانند ماه‌های قبل بدون تغییر باقی مانده، به نظر می‌رسد که دولت بنا ندارد فاز دوم هدفمندی را در خرداد ماه اجرا کند. البته بنا به اعلام نماینده پارلمانی رییس‌جمهور، اعلام نشدن زمان دقیق اجرای فاز دوم هدفمندی از سوی دولت فرصتی برای برخی افراد که با سودجویی خود قصد بر هم زدن بازار را دارند، باقی نمی‌گذارد.

آغاز فاز دوم پس از برگزاری نشست‌های تخصصی

اما وزیر امور اقتصادی و دارایی که در نیویورک به سر می‌برد در حاشیه نشست بررسی وضعیت اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۲ به ایرنا درباره فاز دوم هدفممندی یارانه‌ها گفت که «اصلاح قیمت‌های حامل‌های انرژی در مرحله دوم اجرای قانون هدفمندسازی یارانه باید در حدی باشد که انگیزه لازم را در مصرف‌کنندگان برای اصلاح ساختارها و رفتارهای فنی ایجاد کند» و در عین حال دولت در حال تدوین سیاست‌ها، متناسب با بودجه ۶۶۰ هزار میلیارد ریالی مصوب مجلس شورای اسلامی برای اجرای مرحله دوم قانون هدفمند سازی یارانه‌ها است.

شمس‌الدین حسینی با بیان اینکه «نظر دولت در مورد میزان بودجه مورد نیاز برای اجرای مرحله دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها بیشتر از مبلغی بوده است که مجلس شورای اسلامی تصویب کرد»، گفت: اکنون مصوبه مجلس شورای اسلامی به عنوان قانون پیش روی ما است و ما در ستاد هدفمند سازی یارانه‌ها متناسب با این بودجه و مصلحت کشور برنامه‌ریزی لازم را برای اجرای آن انجام خواهیم داد. وی پاسخ به سوالی درخصوص زمان دقیق اجرای مرحله دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها را به آینده موکول کرد، اما گفت: اکنون که بودجه مورد نیاز برای اجرای مرحله دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها مشخص شده است، نشست‌های تخصصی در خصوص نحوه اجرای آن، تشکیل می‌شود و با در نظر گرفتن همه ملاحظات، اجرای مرحله دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها آغاز می‌شود.

گمانه‌زنی‌ها غیر مستند است

حسینی همچنین گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای در مورد اصلاح قیمت‌های حامل‌های انرژی را غیرمستند توصیف کرد و گفت: رسانه‌ها میزان افزایش بهای حامل‌های انرژی را بسیار بیشتر از ارقامی اعلام کرده‌اند که در ستاد هدفمندسازی یارانه‌ها مطرح شده است. وی تاکید کرد که «اصلاح قیمت‌های حامل‌های انرژی باید در حدی باشد که انگیزه لازم را برای اصلاح ساختارها و رفتارهای فنی در مصرف‌کننده ایجاد کند و دولت تلاش کرده است ملاحظات و تدابیر لازم را برای آزادسازی قیمت‌ها در نظر بگیرد».

بر اساس این گزارش، با وجود تاکید دولت بر اجرای فاز دوم هدفمندی و نیز ابهاماتی که در این رابطه وجود دارد، همچنان بازار گمانه‌زنی‌ها درباره جزئیات افزایش قیمت‌ها و یارانه نقدی داغ است و اگر همان طور که پیش‌تر رویانیان درباره میزان افزایش قیمت سوخت اعلام کرده بود و نهایتا قیمت سوخت ۲۰ درصد افزایش یابد با حذف ۱۰ میلیون نفر از دریافت یارانه نقدی، میزان یارانه نقدی به ۷۳ هزار تومان رسیده و از سوی دیگر نیز نرخ بنزین سهمیه‌ای با افزایش ۲۰ درصدی حدود ۵۰۰ تومان خواهد شد.