جلیلی: کوتاه نمی‌آییم

عکس: ایرنا، فرج صمدی آخرین مواضع تهران درباره مذاکرات هسته‌ای در همایش «اقتصاد مقاومتی» اعلام شد

جلیلی: از حقوق ملت کوتاه نمی‌آییم

دنیای‌اقتصاد- همزمان با ابراز امیدواری وزیر خارجه ایران مبنی بر رو به جلو بودن گفت‌وگوهای این هفته تهران و گروه ۱+۵، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران بار دیگر درباره «اشتباهات محاسباتی غربی‌ها» در این مذاکرات به آنان هشدار داد و با اشاره به مذاکرات ژنو ۲ (در مهرماه ۸۸) خاطرنشان کرد: «ما در آن‌جا گفتیم که مقاصدمان در زمینه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز است و استفاده از این انرژی را حق خود می‌دانیم و از آن کوتاه نمی‌آییم و بحث‌های مربوط به تعلیق را هم نمی‌پذیریم.»

از سوی دیگر، تلاش‌های واشنگتن برای تحت‌الشعاع قرار دادن گفت‌وگوهای آینده تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و گروه ۱+۵ ادامه پیدا کرد و اگرچه طرح تشدید تحریم‌های ایران در سنای آمریکا به تصویب نرسید، اما مجلس نمایندگان این کشور روز پنجشنبه در قطعنامه‌ای اعلام کرد که «آمریکا، داشتن توانایی ساخت سلاح هسته‌ای از سوی ایران را تحمل نخواهد کرد.» این در حالی است که تهران همواره اعلام کرده است به دنبال ساخت سلاح اتمی نیست. خبرگزاری رویترز هم روز گذشته در گزارشی از توانایی‌های هسته‌ای کشورمان تاکید کرد که «ایران در حال افزایش تعداد سانتریفیوژهای خود در یک مرکز هسته‌ای زیرزمینی است، اما در حال حاضر قصد ندارد از این سانتریفیوژ برای غنی‌سازی اورانیوم در سطح بالاتر از ۲۰ درصد استفاده کند.» این اظهارات و اقدامات در حالی انجام شده است که دور بعدی مذاکرات فنی ایران با آژانس بر سر برنامه هسته‌ای روز دوشنبه این هفته در وین و مذاکرات سیاسی ایران با گروه ۱+۵ (شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) چهارشنبه هفته جاری در بغداد برگزار خواهد شد.

امیدواری صالحی به مذاکرات بغداد

آنگونه که ایسنا گزارش داده است، علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه کشورمان روز پنج‌شنبه در تماس تلفنی با گاراستوره، وزیر امورخارجه نروژ با ابراز خرسندی از مذاکرات استانبول آخرین تحولات مربوط به روند مذاکرات آتی بغداد را مورد گفت‌وگو قرار داده و ابراز امیدواری کرد که مذاکرات بغداد نیز بتواند گامی به سمت جلو و در جهت حل و فصل مسائل باشد.

یادآوری مذاکرات ژنو ۲

اما سعید جلیلی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی و مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران در همان روز در همایش «اقتصاد مقاومتی» برای دومین بار ظرف یک هفته نسبت به احتمال اشتباه محاسباتی غرب در مذاکرات سوم خردادماه هشدار داد و تصریح کرد: آنچه که در بغداد می‌توانیم درباره آن گفت‌وگو کنیم، گفت‌وگو برای همکاری، مبتنی بر حقوق مسلم ایران است.

جلیلی با اشاره به مذاکرات ژنو ۲ خاطرنشان کرد: ما در آن‌جا گفتیم که مقاصدمان در زمینه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز است و استفاده از این انرژی را حق خود می‌دانیم و از آن کوتاه نمی‌آییم و بحث‌های مربوط به تعلیق را هم نمی‌پذیریم. آنچه که آن روز در مذاکرات در زمینه تکنولوژی هسته‌ای صحبت می‌کردیم، در رابطه با غنی‌سازی ۵/۳ درصد برای مصارف صلح‌آمیز و برای استفاده در نیروگاه‌ها بود. ایران برای تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران که مصارف پزشکی و تحقیقاتی دارد، به سوخت با غنای ۲۰ درصد احتیاج داشت و آژانس باید طبق مقررات و اساسنامه‌اش شرایط را برای دریافت این سوخت تسهیل می‌کرد. ما گفتیم آماده‌ایم آن را از کشورهایی که صفحه سوخت ۲۰ درصد دارند، خریداری کنیم، اما آنها خواستند از این مساله به عنوان اهرم فشار استفاده کنند.

لبخندهایی که فراموش نمی‌شوند

وی اظهار کرد: ما به آنها گفتیم که اگر سوخت را تامین نکنند، خودمان تولید می‌کنیم؛ فراموش نمی‌کنم لبخندی که برخی از کشورها در مذاکرات موقع شنیدن این حرف در صورتشان نقش بست به این معنا که این کار سختی است و ما نمی‌توانیم از عهده آن برآییم. البته درست می‌گفتند که تولید سوخت ۲۰ درصد و تبدیل آن به صفحات سوخت، کار پیچیده و با محاسبات دقیق و مهمی بود. اما ایران توانست کمتر از دو سال خودش سوخت را تولید و آن را به صفحات سوخت تبدیل کند و امروز از آن نیز استفاده می‌کنیم.

مذاکره‌کننده ارشد ایران با ۱+۵ خاطرنشان کرد: اگر در ژنو ۲ به ما سوخت می‌دادند، امروز این ظرفیت در داخل کشور وجود نداشت. آنها احساس می‌کنند که با تحریم‌ها می‌توانند بر ملت ایران فشار وارد کنند که مانع مسیر پیشرفت ایران شوند، اما من به آنها می‌گویم که اتفاقا شما با پیگیری این مسیر در زمین ایران بازی می‌کنید؛ چراکه موجب می‌شوید اندیشه جدید و کارآمدی در ارائه الگوی بومی سرعت بیشتری پیدا کند.

زمان گفت‌وگو نه زمان فشار رو به پایان است

وی اظهار کرد: ما برای همکاری آماده گفت‌وگو هستیم. گفته می‌شود زمان برای گفت‌وگو رو به پایان است اما من باید بگویم آنچه رو به پایان است، زمان برای راهبرد فشار است؛ چراکه این روش، جواب نداده است.

دبیر شورای‌عالی امنیت ملی کشورمان، با توجه به گفت‌وگوهای این هفته ایران و ۱+۵ در بغداد، خاطرنشان کرد: مقاومت ملت ایران در برابر تحریم‌ها و تهدیدها موجب پیشرفتش شده است و توصیه می‌کنم دچار اشتباه محاسباتی نشوند. امروز اگر ایران این پیشرفت‌ها را در اختیار دارد و با عزت در گفت‌وگوها شرکت کرده و از حقوق ملت ایران دفاع می‌کند، به خاطر این مقاومت بوده است و از حقوقش کوتاه نمی‌آید.

جلیلی ادامه داد: بعد از مذاکرات استانبول از برخی مقامات غربی اظهاراتی شنیده‌ام، اما هشدار می‌دهم که دقت کنند و دچار اشتباه محاسباتی درباره ایران نشوند. مسیری که مردم ایران برای پیشرفت انتخاب کرده‌اند، غیرقابل بازگشت است.

سویفت و فارکس جایگزین دارد

در همایش روز پنج شنبه «اقتصاد مقاومتی» دبیر ستاد تدابیر اقتصادی شورای‌عالی امنیت ملی هم سخنرانی کرد و با بیان اینکه روش‌های جایگزین فارکس و سویفت برای مبادلات ارزی وجود دارد، گفت: چین با ۱۸ کشور براساس یوآن معامله می‌کند و ما نیز می‌توانیم با ارزهای خاص هر کشور مبادله کنیم.

به گزارش خبرگزاری فارس، آقای محراب افزود: یک گروه در دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی وجود دارد که هرگاه تحریم‌ها اعمال می‌شود برای خنثی کردن آن راه‌‌های جایگزین پیدا می‌کنند، اما راهبردی که باید در نظر بگیریم رفع تحریم‌ها و اتخاذ روش اقتصاد مقاومتی است.

اقدامات تازه کنگره آمریکا علیه ایران

در رویدادی دیگر، نمایندگان جمهوریخواه سنای آمریکا روز پنج‌شنبه از تصویب طرح پیشنهادی دموکرات‌ها برای تشدید تحریم‌های نفتی علیه ایران خودداری کرده و تاکید کردند برای بررسی این موضوع به زمان بیشتری نیاز دارند. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز بر اساس این گزارش، دموکرات‌ها خواستار تصویب این طرح پیش از مذاکرات ایران و ۱+۵ در بغداد بودند؛ اما میتچ مک کانل رهبر جمهوریخواهان گفت اعضای گروه وی به زمان بیشتری نیاز داشتند تا مطمئن شوند که این طرح به اندازه کافی قوی است. با وجود عدم تصویب این طرح در سنای آمریکا، مجلس نمایندگان این کشور روز پنج شنبه قطعنامه‌ای صادر و تاکید کرد: آمریکا، ایران دارای «توانایی» ساخت سلاح هسته‌ای را تحمل نخواهد کرد. سایت خبری تابناک با انتشار این خبر به نقل از روزنامه آمریکایی «کریستین ساینس مانیتور» نوشت: این در حالی است که پیش از این، خط قرمز آمریکا دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای بود، نه توانایی دستیابی به آن. کریستین ساینس مانیتور می‌نویسد مشکل اصلی در این رابطه، نبود تعریف دقیقی در مورد «توانایی ساخت سلاح هسته ای» است و معتقد است تصویب این قطعنامه، آمریکا را یک قدم به جنگ نزدیک‌تر می‌کند.

عکس: ایرانا