اوباما از ادامه مذاکرات دفاع کرد
بازتاب جهانی مذاکرات اتمی
دنیای اقتصاد- در واکنش به اعتراض نخست وزیر رژیم صهیونیستی به توافق ایران و ۱+۵ برای برگزاری دور بعدی مذاکرات در سوم خردادماه، رییسجمهور آمریکا تاکید کرد که از نظر او، هنوز فرصتهایی برای حل دیپلماتیک مساله هستهای ایران وجود دارد. باراک اوباما البته اضافه کرد که این مذاکرات به صورت نامحدود ادامه نمییابد. همزمان، علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران از تدوین مکانیزمی برای مذاکرات خبر داد که بر اساس آن هم نگرانیهای غرب برطرف شود و هم ایران به حقوق خود برسد.
مکانیزم مذاکرات به روایت صالحی
دنیای اقتصاد- در واکنش به اعتراض نخست وزیر رژیم صهیونیستی به توافق ایران و ۱+۵ برای برگزاری دور بعدی مذاکرات در سوم خردادماه، رییسجمهور آمریکا تاکید کرد که از نظر او، هنوز فرصتهایی برای حل دیپلماتیک مساله هستهای ایران وجود دارد. باراک اوباما البته اضافه کرد که این مذاکرات به صورت نامحدود ادامه نمییابد. همزمان، علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران از تدوین مکانیزمی برای مذاکرات خبر داد که بر اساس آن هم نگرانیهای غرب برطرف شود و هم ایران به حقوق خود برسد. در واکنش به اظهارات نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام شد
حمایت اوباما از ادامه مذاکره با ایران
صالحی: مکانیزمی اندیشیده میشود تا هم نگرانیهای غرب برطرف شود و هم ما به حقوق خود برسیم
دنیایاقتصاد- علیاکبر صالحی وزیر خارجه در پی برگزاری مذاکرات ایران و ۱+۵ در استانبول در روز شنبه هفته جاری از تدوین «شیوه و مکانیزمی» برای رفع نگرانیهای غرب و دستیابی ایران به حقوق هستهای خود خبر داد. همزمان، باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا در واکنش به اظهارات ضد ایرانی نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره مذاکرات ایران و ۱+۵ در استانبول، از این مذاکرات و تداوم روند دیپلماتیک میان ایران و غرب حمایت کرد. بنیامین نتانیاهو یکشنبه گفته بود که مذاکرات آتی ایران و ۱+۵ در بغداد، هدیه آمریکا و قدرتهای جهانی به ایران است.
به گزارش خبرگزاری فارس، صالحی در برنامه کنکاش که یکشنبه شب از شبکه جهانی جام جم پخش شد، در خصوص اجلاس استانبول و نتایج آن گفت: این نشست یک نشست موفق بود. برخلاف تحلیلهایی که برخی داشتند و شاید خیلیها میخواستند مذاکرات با بنبست روبهرو شود، اینطور نشد.
وی با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای حضور در چنین نشستهایی، یادآور شد: حضور در این نشستها مستلزم هماهنگیهای فراوانی در داخل کشور است و اینگونه نیست که لحظهای تصمیم بگیریم و در نشست شرکت کنیم و فیالبداهه اظهار نظر کنیم، بلکه طراحی و بحث شده و شیوه کار و مسائل قابل طرح بررسی شده است. صالحی با بیان اینکه در عرصه بینالمللی مسائل به گونهای تحول یافت که شرایط را برای یک نشست موفق مهیا کرده بود، اظهار کرد: ادامه این نشست یقیناً پرونده ساختگی ایران را به نحوی حل میکند. وی با بیان این که ایران به دنبال بازی برد- برد است، گفت: قصد نداریم که یک طرف بازنده باشد.
مکانیزمی برای رفع نگرانیهای غرب
وزیر خارجه کشورمان در بخش دیگری از این گفتوگو اظهار کرد: همانطور که ما به دنبال حقوق خود هستیم، آنها نیز به درست یا غلط اظهار میکنند که نگرانیهایی دارند که در این خصوص شیوه و مکانیزمی اندیشیده میشود تا هم نگرانیهای آنها برطرف شود و هم ما به حقوق خود برسیم.
صالحی در پاسخ به اینکه آیا این موضوع یک عقبنشینی از سوی ماست یا تغییر در رفتار آنها است؟ اظهار کرد: ما داریم به یک نقطه مشترک میرسیم. ما روز به روز مقتدرتر میشویم و در بحث فناوری هستهای نیز روز به روز پیشرفتهتر میشویم و دستاوردهای ما طی ۳ سال اخیر چشمگیر بوده است.
توانمندی ایران قابل اغماض نیست
وزیر خارجه ایران در خصوص پذیرش حق غنیسازی ایران از سوی گروه ۱+۵ گفت: میتوانیم این طور بگوییم، اما الان نمیخواهم جلوتر از تحولات و حوادث سخن بگویم، اما میتوانم این را بگویم که آنها به این نتیجه رسیدهاند که این توانمندی ایران قابل اغماض نیست و ایران ازاین توانمندی دست بر نخواهد داشت.
وی افزود: غنی سازی طیف گستردهای را شامل میشود از اورانیوم طبیعی تا ۱۰۰ درصد، میشود روی آن بحث کرد. فعلا زود است که در این خصوص صحبت کنیم. این امر منوط میشود به مذاکرات بغداد. صالحی در مورد توافق طرفین در خصوص عدم صحبت در خصوص توقف فوری غنیسازی ایران اظهار کرد: پیش از مذاکرات چنین توافقی صورت نگرفته بود. به هر حال ما طرف مقابل را رصد میکنیم، همانطور که آنها هم ما را رصد میکنند. وزیر خارجه در این خصوص که آیا ایران از مواضع خود عقب نشینی کرده وامتیاز خاصی به طرف مقابل داده است یا نه؟ گفت: همانطور که جلیلی گفت ما بر حق و حقوق خودمان پایدار و استوار هستیم.
وی در پاسخ به اینکه آیا در اجلاس استانبول بحثی در خصوص کم شدن تحریمها و فشار و برداشتن گامی از سوی طرف مقابل صورت نگرفت؟ اظهار کرد: اگر آنها در مدت زمان باقی مانده تا نشست بعدی رفتاری از خود نشان دهند که جنبه اعتمادسازی داشته باشد، میتواند در کوتاه شدن زمان حل موضوع هستهای موثر باشد. آنها میتوانند در این فاصله قدمهایی را بردارند که ما را نسبت به اراده خودشان در اعتمادسازی مطمئنتر کند. در غیر این صورت ما نیز شیوهها و مکانیزمهای خود را داریم.
اردوغان در سفر به ایران نامهای با خود نداشت
وی در خصوص پیشنهاد اوباما برای انجام مذاکره و همچنین اخبار منتشر شده در مورد ارسال نامه رییسجمهور آمریکا به رهبر ایران به وسیله رجب طیب اردوغان اظهار کرد: تا آنجا که من اطلاع دارم اردوغان نامهای به همراه نداشت، اما وی از کرهجنوبی آمده بود که در آنجا نشست سران برخی کشورها در خصوص بحث امنیت هستهای انجام گرفته بود. اردوغان در صحبتهای خود گفت که اوباما در مورد موضوع هستهای ایران صحبتهایی در سئول داشته است و به دنبال این است که راهی برای برونرفت در موضوع هستهای ایران پیدا شود.
صالحی گفتوگوی سیاسی با آمریکا را یک بحث جداگانه خواند و یادآور شد: ما پیش از این با آمریکا در خصوص مباحثی مانند افغانستان و عراق نشستهایی را داشتهایم. اما گفتوگوی سیاسی با آمریکا نداریم و تصمیمگیری در این زمینه امری است که مختص مقام معظم رهبری است.
اوباما: بلیت مجانی ندادهایم
در رویدادی دیگر، رییسجمهور آمریکا بر تعهد خود برای حل دیپلماتیک و از راه گفتوگوی موضوع هستهای ایران تاکید کرد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز و آسوشیتدپرس، باراک اوباما در اختتامیه نشست آمریکای لاتین در کلمبیا در پاسخ به اظهار نارضایتی نخست وزیر اسرائیل از نشست اخیر استانبول گفت: هنوز ما فرصتهایی را برای حل موضوع هستهای ایران بهصورت دیپلماتیک داریم. اظهارت اوباما در پاسخ به اتهام اسرائیل بود که اعلام کرده توافق نشست استانبول -برای برگزاری دور بعدی گفتوگوها در خردادماه- یک «بلیت رایگان» به ایران بوده است.
به گزارش سایت خبری تابناک، بنیامین نتانیاهو گفته بود: «باور اولیه من این است که یک هدیه و فرصت طلایی در اختیار ایران گذاشته و به ایران پنج هفته فرصت داده شد تا بدون هیچگونه محدودیت و ممنوعیتی به غنیسازی ادامه دهد». اما اوباما گفت: این ایده که ما تا حدودی امتیازی دادهایم، یا بلیت رایگانی واگذار کردهایم تا ایران چیزی بهدست آورد، درست نیست. در حقیقت ما سختترین تحریمها را اعمال کردهایم و در صورتی که ایرانیها از این گفتوگوها استفاده نکنند، این تحریمها طی چند ماه آینده نتیجه خود را نشان خواهند داد. رییسجمهور آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی افزود: دست کم تا الان ما هیچ چیزی ندادهایم. اوباما گفت: گفتوگوهای هستهای که روز شنبه بین ایران و گروه ۱+۵ از سر گرفته شده نامحدود نخواهد بود و نیاز به اقدام از سوی ایران داریم. اوباما افزود: در صورتی که پیشرفتی حاصل شود ما خواهیم دید. حال من به وضوح به ایرانیها و همپیمانانمان گفتهام که زمان برای گفتوگوهای ما در حال اتمام است. ما این گفتوگوها را برای مدت زمان طولانی و غیرضروری در یک روند طولانی و تاخیری ادامه نمیدهیم.
ارسال نظر