احتمال ارجاع طرح استیضاح شیخ‌الاسلامی به هیات عالی حل اختلاف قوا

دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: استیضاح وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی به دلیل انتصاب سعید مرتضوی به عنوان مدیرعامل صندوق تامین اجتماعی در جلسه علنی دیروز مجلس «رسما» اعلام وصول شد. بر این اساس عبدالرضا شیخ‌الاسلامی تنها ۱۰ روز فرصت دارد تا در صحن علنی مجلس حاضر شده و از خود دفاع کند. این نخستین بار نیست که مجلس هشتمی‌ها طرح استیضاح وزیری را برای انتصاب یک مدیر زیردست، آماده می‌کنند؛ خرداد ماه سال گذشته نیز علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه برای انتصاب محمدشریف ملک زاده به عنوان معاون اداری و مالی خود، گرفتار طرح استیضاح بهارستان نشینان شد، که البته آن غائله با استعفای ملک‌زاده آن هم دو ساعت بعد از اعلام وصول طرح استیضاح صالحی ختم به خیر شد. این بار اما، به نظر می‌رسد خبری از استعفای مرتضوی -دست کم تا زمان تنظیم این گزارش- نیست، بلکه گمانه‌زنی‌ها خبر از تلاش برخی نمایندگان برای ارجاع طرح استیضاح به هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه می‌دهد.

در شرایطی که برخی نمایندگان به دنبال مطرح شدن موضوع استیضاح در هیات عالی حل اختلاف قوای سه‌گانه هستند و زهره الهیان نماینده تهران نیز از موافقت رییس‌جمهور با این موضوع خبر داده است، بعضی دیگر از نمایندگان حامی دولت، این استیضاح را از اساس نادرست می‌دانند و معتقدند استیضاح به بهانه انتصاب مدیران، دخالت در امور اجرایی کشور است.

حال باید دید که مسیر این استیضاح به کدام سو هدایت می‌شود. در صورتی که استیضاح شیخ‌الاسلامی به هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه ارجاع شود، این نخستین پرونده این هیات خواهد بود که در رسانه‌ها درباره آن بحث شده است. این هیات که سال گذشته برای اولین بار از سوی مقام معظم رهبری تشکیل شد، به ریاست آیت الله هاشمی شاهرودی و با عضویت محمد حسن ابوترابی فرد، سیدمرتضی نبوی، عباسعلی کدخدایی و صمد موسوی خوشدل فعالیت می‌کند.

از سوی دیگر، برخی طراحان استیضاح وزیر کار نیز معتقدند که حتی اگر طرح استیضاح به این هیات ارجاع شود اما در تصمیمات این هیات سعید مرتضوی از مدیرعاملی صندوق تامین اجتماعی برکنار نشود، استیضاح شیخ‌الاسلامی به قوت خود باقی خواهد ماند.

استیضاح اعلام وصول شد

طرح استیضاح وزیر کار با ۲۰ امضا در جلسه علنی روز گذشته مجلس، رسما اعلام وصول شد. براساس آیین‌نامه داخلی مجلس، عبدالرضا‌شیخ‌الاسلامی از زمان اعلام وصول استیضاح به مدت ۱۰ روز فرصت دارد تا در مجلس حضور یافته و از خود دفاع کند.

متن کامل این طرح استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که روز گذشته از سوی امیدوار رضایی، عضو هیات رییسه مجلس در جلسه علنی قرائت شد؛ به این شرح است: «به استناد مواد ۲۱۹ و ۲۲۰ قانون آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی تقاضای استیضاح دکتر شیخ‌الاسلامی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را تقدیم می‌کنیم.

علت استیضاح، نصب آقای سعید مرتضوی به عنوان مدیر عامل صندوق تامین اجتماعی است که به دلایل زیر بر خلاف مصالح کشور و معارض قانون و آسیب زننده به منافع ۳۳ میلیون کارگر زحمتکش و خانواده‌های آنان است.

۱- وی در سمت قبلی خویش یعنی دادستان تهران متهم است و از حالت قضایی معلق شده و پرونده‌اش هنوز مفتوح است.

۲- در گزارش تحقیق و تفحص مجلس از فاجعه کهریزک مقصر شناخته شده است.

۳- در پرونده دانشگاه آزاد اسناد زیادی علیه اقدامات غیر قانونی و سوء استفاده‌های وی موجود است.

۴- در تحقیق و تفحص از قوه قضائیه به دلیل تخلفاتش مقصر شناخته شده و پس از قرائت گزارش ذی‌ربط در مجلس واکنش غیر قانونی و خلاف شئون شغلی در رسانه‌ها نشان داده است.

۵- اسناد مطمئنی در سوء استفاده از موقعیت شغلی علیه وی موجود است.

۶- در تصدی صندوق تامین اجتماعی و مادر شرکت عظیم وابسته یعنی شستا تخصص و تجربه مناسب را ندارد و به همین دلیل بر خلاف قانون مدیریت خدمات کشوری عمل شده است.

۷- تذکرات برخی نمایندگان مجلس و گروه‌های اجتماعی - سیاسی در این باره نادیده گرفته شده است.

۸- گفته شده است که آقای وزیر تصمیم را به جناب آقای رییس‌جمهور نسبت داده است، وزیری که بر خلاف مصالح مردم و کشور قدرت مقاومت در برابر فشار ناحق را ندارد نمی‌تواند مورد اعتماد و اتکای مجلس باشد.»

ارجاع طرح به هیات حل اختلاف

تنها دقایقی پس از اعلام وصول استیضاح وزیر کار، گمانه‌زنی‌ها درباره رای نیاوردن آن آغاز شد؛ به خصوص که کمتر از دو ماه تا پایان فعالیت مجلس هشتم باقی مانده و بررسی لایحه بودجه ۹۱ نیز هنوز در دستور کار مجلس قرار نگرفته است. در چنین شرایطی، برخی نمایندگان از جمله پرویز سروری و زهره الهیان که از امضا‌کنندگان طرح استیضاح هم هستند و همچنین ولی اسماعیلی نماینده گرمی، از احتمال ارجاع طرح استیضاح شیخ‌الاسلامی به هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه خبر دادند.

زهره الهیان نماینده تهران در گفت‌وگو با فارس، اظهارکرد: روز گذشته در صحن علنی مجلس برای ارجاع این طرح به هیات حل اختلاف از نمایندگان امضا جمع آوری می‌شد.

وی همچنین در گفت‌وگو با مهر گفت:محمود احمدی نژاد، رییس‌جمهور هم اعلام کرده که با ارائه طرح استیضاح به هیات حل اختلاف قوا موافق است. الهیان از موافقت طراحان استیضاح وزیر کار برای ارائه طرح استیضاح به این هیات نیز خبر داد. پرویز سروری، از دیگر طراحان طرح استیضاح وزیر کار هم در گفت‌وگو با سایت خبری جام جم آنلاین گفت: قرار است موضوع استیضاح در جلسه هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه مطرح و بررسی شود.

وی افزود: اگر در این هیات دلیل استیضاح که همان انتصاب سعید مرتضوی به ریاست صندوق تامین اجتماعی است، رفع شود و مرتضوی دیگر در آن سمت نباشد، استیضاح منتفی می‌شود؛ در غیر این صورت استیضاح به قوت خود باقی است.

همچنین ولی اسماعیلی، عضو هیات رییسه فراکسیون اصولگرایان مجلس با بیان اینکه عده‌ای در تلاش هستند تا موضوع استیضاح در هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه بررسی و حل و فصل شود، افزود: به نظر اینجانب، این استیضاح به سرانجام نخواهد رسید و موضوع در این هیات بررسی و حل و فصل می‌شود.

«دخالت در امور اجرایی است»

از سوی دیگر، برخی نمایندگان حامی دولت این استیضاح به بهانه انتصاب مدیران را دخالت در امور اجرایی کشور می‌دانند؛ چرا که معتقدند استیضاح زمانی صورت می‌گیرد که دولت در امور اجرایی کشور کم کاری کرده و یا تخلفی از قانون داشته باشد و در خصوص انتصاب مدیران، استیضاح مفهوم ندارد.

مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی دولت می‌گوید: انتصاب مدیران حق دولت و شخص وزیر است و خرده‌گیری نمایندگان در این خصوص دخالت در امور اجرایی کشور محسوب می‌شود.

وی معتقد است: استیضاح زمانی صورت می‌گیرد که دولت در امور اجرایی کشور کم کاری کرده یا تخلفی از قانون داشته باشد بنابراین در خصوص انتصاب مدیران استیضاح مفهوم ندارد.

محمد کرمی راد، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم در گفت و گو با پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، طرح استیضاح وزیرکار را سیاسی می‌خواند و می‌گوید: عزل و نصب مدیران اجرایی کشور حق دولت است و نظارت بر عملکرد آنها هم حق مجلس است؛ بنابراین در خصوص انتصاب جدید و عملکرد آینده مدیر عامل تامین اجتماعی برخی نمایندگان مجلس پیش داوری دارند که بهتر است صبر پیشه کرده و عملکرد را در آینده و در زمان خود مورد بررسی قرار دهند.

انتصاب ۱۴ مشاور مرتضوی در ۱۴ روز؟

تابناک به نقل از سایت خبری عصر ایران نوشت: در حالی که انتصاب سعید مرتضوی به عنوان رییس سازمان تامین اجتماعی با اعتراض‌های متعددی مواجه شده و حتی کار به استیضاح وزیر کار نیز کشیده است، خبرهای دریافتی حاکی از آن است که در ایام نوروز، جمع کثیری از نزدیکان مرتضوی به عنوان مشاور وی در این سازمان برگزیده شده‌اند.به نوشته «عصر ایران» این اقدام که یادآور انتصاب‌های اتوبوسی در نظام مدیریتی است، نگرانی‌هایی را در این سازمان برانگیخته است. اسامی مشاوران جدید مرتضوی به این شرح است: مهرداد محقق‌زاده، عباس معمارنژاد (معاون وزیر اقتصاد و رییس کل گمرک ایران)، محمود امینی، قدرت الله قدسی، هوشنگ بختیاری، حسن ضابطی (مدیر روابط عمومی ستاد مبارزه با قاچاق کالا)، احمد حاج عبدالوهاب، پاریاب، محمدرضا توسلی، فیض الله میرزاوند، علی فتاحی، مسعود شیروانی، بهنام پرهیزکار و بختیار ملکی. گفته می‌شود انتصاب مرتضوی با تاکید و اصرار ویژه شخص احمدی‌نژاد صورت گرفته است.