پس از مستثنی شدن شش ماهه ۱۱ همپیمان واشنگتن از تحریمهای نفتی اعلام شد
مجازات خریداران نفت ایران از سوی آمریکا
دنیای اقتصاد- چند روز پس از مستثنی شدن ۱۱ کشور از اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران، باراک اوباما رییس جمهور این کشور با اعمال قطعی تحریمهای جدید نفتی و بانکی علیه تهران موافقت کرد. در همین حال، مخالفت یک سناتور جمهوریخواه با پیشنویس تحریمهای پیشرفتهتر علیه ایران که از سوی دموکراتهای سنای آمریکا تهیه شده بود، منجر به رای نیاوردن این پیشنویس شد. خبرگزاری فرانسه در نخستین روزهای سال جدید به نقل ازهیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا نوشت: چون شماری از کشورها هم اکنون واردات نفت خود از ایران را کاهش دادهاند، ۱۰ کشور اتحادیه اروپا به علاوه ژاپن به مدت ششماه از اعمال تحریمهای سخت جدید علیه ایران مستثنی شدهاند. به گزارش خبرگزاری مهر، کلینتون این ۱۰ کشور عضو اتحادیه اروپا را بلژیک، انگلیس، جمهوری چک، فرانسه، آلمان، یونان، ایتالیا، هلند، لهستان و اسپانیا اعلام کرده بود.
کلینتون افزوده بود: اقداماتی که از سوی این کشورها اتخاذ شده، ساده نبود، آنها باید نیازهای خود به انرژی را در یک برهه زمانی حساس برای اقتصاد جهانی مورد بررسی مجدد قرار داده و شروع به یافتن جایگزینهایی برای نفت ایران میکردند. وزیر خارجه آمریکا در اظهارات خود در خصوص این کشورها با اشاره به ژاپن مدعی شده بود: این کشور موفق شده واردات نفت خود از ایران را به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش دهد و دیگر کشورها هم باید از الگوی ژاپن پیروی کنند.
اقدام جدید اوباما
رییسجمهور آمریکا اما در اواخر هفته گذشته با اعمال قطعی تحریمهای جدید نفتی علیه این کشور موافقت کرد. به گزارش خبرگزاری مهر بر اساس موافقت اوباما با اعمال تحریمها در حوزه نفت علیه ایران، بانکها و موسسات مالی از شرکت در معاملات نفتی ایران منع میشوند. تحریمهای جدید آمریکا -که پیش از این در آخرین روز سال ۲۰۱۱ (۱۰ دیماه ۱۳۹۰) از سوی اوباما امضا شده، اما فرصتی سهماهه را برای تجدید نظر احتمالی در اختیار رییسجمهور آمریکا قرار داده بود- در حالی از اواخر ماه ژوئن (اوایل تیرماه) به اجرا درمیآید که تاکنون اقدامات مشابه آمریکا و همپیمانان اروپاییاش در منصرف کردن ایران از حق هستهایاش، بینتیجه بوده است.
کاخ سفید: نفت خام به اندازه کافی وجود دارد
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، کاخ سفید با انتشار بیانیهای اعلام کرد: آمریکا اطمینان یافته است که نفتخام به میزان لازم و کافی در بازارهای جهانی وجود دارد و تشدید تحریمها علیه صنعت نفت ایران، آسیبی جدی به متحدان آمریکا در جهان وارد نخواهد کرد. به همین خاطر این فشارها قرار است باز هم افزایش یابد. اقدام جدید اوباما به آمریکا این امکان را میدهد که آن دسته از بانکها و موسسات خارجی را که همچنان به خرید نفت از ایران ادامه میدهند تحریم و به نوعی مجازات کند.
ادعا میشود تصمیم نهایی رییس جمهور آمریکا مبتنی بر شرایط اقتصاد جهانی و سطح افزایش تولید و ارتقای ظرفیتهای نفتی است. او تاکید کرده که شرایط بازارهای جهانی را از نزدیک پیگیری و بر آن نظارت خواهد کرد تا کاهش خرید نفت از ایران به تلاطم و افزایش قیمتها در بازار منجر نشود.
این در حالی است که از قبل، قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافته است. دولتهای هند و روسیه اعلام کرده اند تمایل دارند تا تجارت با ایران را ادامه دهند و این اقدام آنها تلاشهای آمریکا را برای واداشتن آنها و دیگر شرکای تجاری ایران برای قطع روابط خود با این کشور خنثی میکند.
شکست تحریمهای جدید در سنا
پیش از موافقت اوباما با اجرای قطعی تحریمهای نفتی علیه ایران، مخالفت یک سناتور جمهوریخواه با پیشنویس تحریمهایی پیشرفته تر علیه تهران که از سوی دموکراتها تهیه شده بود، منجر به رای نیاوردن آن در سنا شد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه جروزالم پست، مخالفت سناتور رند پل از اعضای جمهوریخواه سنا کافی بود تا دموکراتها در تصویب تحریمهای جدید علیه ایران شکست بخورند. هر چند رند پل عامل اصلی شکست این تحریمها بود، اما هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه یکدیگر را متهم به کمکاری در به تصویب رسیدن آن کردند.
پیشنویس این تحریمهای جدید که از سوی دموکراتها و جمهوریخواهان حمایت میشد، روی بانکهای خارجی طرف قرارداد با ایران که در امر انتقال پول نفت صادراتی ایران و همچنین شرکتهایی که در امر حمل و نقل نفت خام فعالیت دارند تمرکز داشت.
تحریم ۲ شرکت ایرانی
در این میان، دولت باراک اوباما در راستای سیاستهای ضد ایرانی خود و کمتر از یک سال مانده به انتخابات ریاست جمهوری این کشور ۲ شرکت و ۳ فرد ایرانی دیگر را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد: آمریکاییها از این پس نمیتوانند با شرکتها و افراد مزبور مراوده تجاری
داشته باشند و داراییهای احتمالی آنها در آمریکا توقیف میشود. بر اساس گزارش بیزینس وویک، آمریکا مدعی است، یک شرکت هوایی ایران و سه نفر که عضو سپاه قدس معرفی شدهاند در راستای کمک به سوریه به این کشور سلاح صادر کردهاند.
بر اساس این گزارش، یک شرکت ایرانی دیگر نیز متهم شده است در انتقال یک محموله سلاح که در سال ۲۰۱۰ در نیجریه توقیف شد، دست داشته است.
فرصت دیپلماتیک رو به اتمام است
با وجود این اقدامات، رییسجمهور آمریکا هفته گذشته در سخنرانی آغاز به کار کنفرانس امنیت هستهای در سئول، با اعتراف به حقوق مشروع هستهای ایران بار دیگر بر حل دیپلماتیک موضوع هستهای تهران تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شبکه خبری بی.بی.سی، اوباما در سخنرانی خود با نادیده گرفتن همکاری مثبت و شفاف ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تاکید گزارشهای آژانس و نهادهای اطلاعاتی مهم غربی بر نبود مدرکی که ادعای نظامی بودن ماهیت برنامه هستهای ایران را نشان دهد، گفت : درصدد هستیم تا با رفع نگرانیهای جهانی امکان استفاده صلح آمیز ایران از انرژی هستهای فراهم شود. وی در ادامه با تاکید بر استفاده از دیپلماسی برای حل موضوع هستهای ایران گفت: آخرین فرصتها برای حل این موضوع از طریق دیپلماسی در حال اتمام است و رهبران ایران باید به نگرانیهای بینالمللی در خصوص برنامه هستهای این کشور پاسخ بگویند. اوباما با اشاره به برنامه خود برای دیدار با رهبران چین و روسیه نیز گفت: تلاش خواهیم کرد تا با همفکری روسیه و چین به چارچوبی برسیم که بر اساس آن ایران به تعهداتش عمل کند.
کاهش واردات نفت ترکیه از ایران
علاوه بر رهبران چین و روسیه، اوباما با رجبطیب اردوغان نخست وزیر ترکیه نیز دیدار و در مورد ایران با وی رایزنی کرد. اردوغان پس از پایان کنفرانس سئول، عازم ایران شد و با مقامات ارشد کشورمان دیدار کرد. اردوغان اگر چه پس از بازگشت به ترکیه دیدار با مقامات ایران را «مهم و مفید» خواند و بر گسترش روابط تجاری تهران- آنکارا تاکید کرد، اما تانر ییلدیز، وزیر انرژی ترکیه پس از سفر اردوغان به تهران اعلام کرد که کشورش قصد دارد واردات نفت خود از ایران را حدود ۱۰ درصد که معادل ۲۰ هزار بشکه در روز میشود کاهش دهد. به گزارش خبرگزاری فارس، آمریکا فشار زیادی را به مقامات ترکیه وارد آورده است تا برای مستثنی شدن از قانون جدید تحریمهای ایران واردات نفت از این کشور را کاهش دهند. بر اساس قانون جدید تحریمهای ایران کشورهایی که با ایران مراوده مالی داشته باشند از دستیابی به نظام مالی آمریکا محروم میشوند. اما کشورهایی که همکار آمریکا در تحریم ایران تشخیص داده شوند از شمول این قانون مستثنی می شوند. بر همین اساس با توجه به اهمیت نفت ایران برای اقتصاد جهان و نبود امکان حذف کامل آن از بازار، دولت آمریکا به کاهش ۱۰ تا ۲۰ درصدی واردات نفت متحدان خود از ایران قانع شدهاست.
بر اساس گزارش رویترز، تانر ییلدیز جمعه گذشته در جمع خبرنگاران افزود : ترکیه انتظار دارد تاحدودی این رقم را با خرید نفت از لیبی جبران کند. این کشور همچنین با عربستان در حال مذاکره است. بر اساس این گزارش، ترکیه روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد میکند که در صورت کاهش ۱۰ درصدی این رقم صادرات نفت ایران به این کشور به ۱۸۰ هزار بشکه در روز میرسد.
ارسال نظر