دنیای اقتصاد- کشورهای عضو گروه ۱+۵ با انتشار بیانیه‌ای در جریان نشست فصلی شورای حکام آژانس، ضمن اعلام آمادگی برای از سرگیری مذاکرات با ایران، از تهران خواستند بدون پیش‌شرط به «روند پایدار گفت‌وگوی جدی» وارد شود. همزمان، علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس اتمی ضمن تاکید بر آمادگی ایران برای مذاکرات بدون قید و شرط، به انتشار اسامی دانشمندان هسته‌ای کشورمان در فهرست قطعنامه‌ها و تحریم‌های غیرقانونی اتحادیه اروپا و شورای امنیت سازمان ملل، به شدت انتقاد کرد. آنچنان که ایسنا گزارش داده است، گروه موسوم به ۱+۵ متشکل از آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه،‌ چین به علاوه آلمان روز پنج‌شنبه با صدور بیانیه‌ مشترکی در شورای حکام بر حمایت‌شان از قطعنامه نوامبر(آبان ماه ۱۳۹۰) این شورا تاکید کردند. این قطعنامه می‌گوید ایران و آژانس باید گفت‌وگوها با هدف حل فوری کلیه مسائل باقی‌مانده را تسریع کنند.

دراین بیانیه اما، شش کشوریادشده با اشاره به دو دور مذاکرات هیاتی عالی رتبه آژانس اتمی در تهران که در ماه‌های ژانویه و فوریه (بهمن و اسفندماه ۱۳۹۰) انجام شد از اینکه «هیچ توافقی از جمله در خصوص دسترسی به سایت‌های مربوطه در ایران حاصل نشده است» ابراز «نگرانی» کرده‌اند و از ایران خواستند «به وظیفه خود برای ارائه دسترسی به پارچین عمل کند.» در این بیانیه همچنین آمده است: «ما بر لزوم و ضرورت دسترسی به توافق در خصوص رویکردی ساختاری مبتنی بر اقدامات راستی‌آزمایی آژانس برای حل کلیه مسائل باقی‌مانده به ویژه مسائل مرتبط با ابعاد نظامی احتمالی تاکید می‌کنیم.»

این شش کشور همچنین از «تلاش‌های فشرده دبیرخانه آژانس برای رفع مسائل حل نشده در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران» ، «تقدیر» و آژانس را «به تداوم این اقدامات ترغیب» کردند. در این بیانیه آمده است: «بار دیگر تاکید می‌کنیم که آژانس باید نقشی ضروری را در ایجاد اعتماد بین‌المللی به ماهیت منحصرا صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ایفا کند.»

۱+۵ همچنین از تحولات اخیر در فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات فردو و نطنز که در گزارش مدیرکل به آن اشاره شده ابراز «تاسف» کردند و از ایران خواستند «بدون تاخیر به کلیه تعهداتش تحت قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل عمل کند و به مطالبات شورای حکام از جمله از طریق اعمال کد اصلاحیه ۳/۱ و به مرحله اجرا گذاشتن پروتکل الحاقی عمل کند.»

وفاداری به رویکرد گام به گام

این گروه هدف کلی خود را «رسیدن به راه‌حل جامع بلند مدت از طریق مذاکرات مبتنی بر رویکردی گام به گام و متقابل که اعتماد بین‌المللی به ماهیت منحصرا صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران را احیا کند» معرفی کردند.

براساس این گزارش، روسیه در تابستان سال جاری طرحی موسوم به گام به گام را به سایر اعضای ۱+۵ و ایران برای احیای مذاکرات هسته‌ای پیشنهاد داد. در پی این پیشنهاد، مقامات تهران از آن استقبال کردند و کارشناسان ایران و روسیه درباره جزئیات این پیشنهاد و جرح و تعدیل برخی از مفاد آن با یکدیگر به رایزنی پرداختند.

اعضای گروه ۱+۵ همچنین در بیانیه روز پنج‌شنبه خود بر «حمایت مستمر خود از راه‌حل دیپلماتیک مساله هسته‌ای ایران و آمادگی برای از سرگیری گفت‌وگو با ایران» تاکید کرد.

در این بیانیه آمده است: «در این چارچوب ما اشاره می‌کنیم که در تاریخ ششم مارس نماینده عالی اتحادیه اروپا به نمایندگی از ۱+۵ به سعید جلیلی مذاکره کننده اصلی ایران پاسخ داد و پیشنهاد کرد که گفت‌وگوها در مورد مسائل هسته‌ای با این شرط که این گفت‌و‌گوها به نگرانی‌های بلند مدت جامعه بین‌المللی پاسخ دهد و مذاکراتی جدی درباره تدابیر اعتماد ساز ملموس انجام گیرد، از سر گرفته شود.» این گروه از ایران خواست «بدون پیش‌شرط» به «روند پایدار گفت‌وگوی جدی که بتوانند به نتایجی ملموس منجر شود، وارد شود.» ۱+۵ همچنین از مدیرکل خواست به نشست ماه ژوئن (خردادماه ۱۳۹۱) شورای حکام در خصوص اجرای قطعنامه نوامبر گزارش دهد.

آمادگی ایران برای مذاکرات بدون قید و شرط

در همین حال، علی‌اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در سخنانی در شورای حکام گفت: جمهوری اسلامی ایران تصمیم خود را برای کار با آژانس به طریقی حرفه‌ای برای حل و فصل ادعاهای باقی مانده با هدف اینکه به کشورهای عضو و افکار عمومی جهان ثابت شود فعالیت‌های هسته‌ای‌اش صرفا برای اهداف صلح‌آمیز است، اتخاذ کرده است. وی افزود: در هر حال ما درک می‌کنیم که آن دسته معدودی از کشورهای مشخص، که ناکام و در مساله هسته‌ای ایران با بن بست روبه‌رو شده‌اند، گشایشی همراه با حفظ آبرو می‌خواهند. ما آماده‌ایم که به آنها کمک کنیم تا از طریق فرآیند مذاکرات از این بن بست خارج شوند به شرط اینکه طرز فکر خود را تغییر دهند و از خط مشی «هویج و چماق» و «تحریم و مذاکره» به مذاکراتی متمدنانه و بدون قید و شرط با حفظ احترام متقابل و موقعیت برابر روی آورند.

انتقاد از انتشار اسامی دانشمندان ایران

نماینده دائم ایران درباره ترور دانشمندان هسته‌ای کشورمان نیز اظهار کرد: در تاریخ ۱۱ ژانویه ۲۰۱۲ (۲۱ دیماه ۱۳۹۰) مصطفی احمدی روشن، یک دانشمند هسته‌ای ایران، توسط گروه‌های تروریستی وابسته به سرویس‌های اطلاعاتی کشورهای معینی، به قتل رسید. وی پنجمین دانشمند ایرانی است که هدف حملات تروریستی قرار گرفت.

وی افزود: بدون تردید، انتشار اسامی دانشمندان هسته‌ای ایران و قرار گرفتن این اسامی در فهرست قطعنامه‌ها و تحریم‌های غیرقانونی اتحادیه اروپا و شورای امنیت سازمان ملل، موجب قرار گرفتن این دانشمندان به عنوان اهداف حملات تروریستی بوده‌ است؛ بنابراین اتخاذ اقدامات ضروری فوری برای جلوگیری از تکرار چنین رویدادی در هر نقطه از جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه که دانشمندان‌شان به عنوان اساس عمده و منابع ارزشمند برای توسعه پایدار و شکوفایی محسوب می‌شوند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

لندن: ایران تسلیحات هسته‌ای ندارد

ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس با اشاره به اینکه ایران برنامه غنی سازی اورانیوم خود را پنهان نمی کند، اعلام کرد که برای لندن مسلم است که ایران تسلیحات هسته ای تولید نکرده است.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه اینترنتی اینترنشنال بیزینس تایمز، هیگ بار دیگر با این ادعا که تمام گزینه‌ها از جمله اقدام نظامی برای کشور انگلیس در قبال برنامه هسته ای ایران مطرح است، خطاب به قانونگذاران پارلمان این کشور در کمیته منتخب امور خارجی اعلام کرد: مسلم است که ایران در پی پنهان کردن برنامه غنی سازی خود نیست؛ ما هیچ گاه ادعا نکرده‌ایم که ایران تسلیحات هسته‌ای تولید کرده است، اما این موضوع می تواند چیزی باشد که در ذهن آنها وجود دارد.

هیگ با این ادعا که آنها نمی توانند صرفا منتظر زمانی باشند که ایران می‌تواند سریعا از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای «ان‌پی‌تی» فرار کند، مدعی شد: موضع ما این است که گزینه‌ها (ی مطرح در قبال برنامه هسته‌ای ایران) از روی میز حذف نخواهند شد؛ موضع ترجیحی ما یک راه حل دیپلماتیک و مسالمت‌آمیز است؛ دیدگاه انگلیس این است که ایران با رویکردی مثبت درصدد رسیدن به توافق (درباره برنامه هسته‌ای اش) است.