نسخه چینی رکود
منبع: اکونومیست
نخستین آمارهای اقتصادی سال نو به نحو شگفتانگیزی خوشایند بودند. در بامداد اول ژانویه، کره جنوبی گزارش داد که در سال مالی منتهی به دسامبر میزان صادراتش ۵/۱۲ درصد افزایش یافته است.
منبع: اکونومیست
نخستین آمارهای اقتصادی سال نو به نحو شگفتانگیزی خوشایند بودند. در بامداد اول ژانویه، کره جنوبی گزارش داد که در سال مالی منتهی به دسامبر میزان صادراتش 5/12 درصد افزایش یافته است.
ساعتی بعد، چین اعلام کرد که شاخص PMI این کشور، یکی از شاخصهای تولید کارخانهای، از ۴۹ در ماه نوامبر به ۳/۵۰ در ماه دسامبر رسیده است. این رقم البته فوقالعاده عالی نیست، اما از آنچه انتظارش میرفت بهتر است. در چین که به آمارهای غلوآمیز اعتماد چندانی نیست، شاخص PMI را همگان قبول دارند. PMI رسمی دولت چین مبتنی است بر پرسش درخصوص بهتر یا بدتر شدن وضع تولید، سفارشات، سیاهه اموال و غیره در یکماه گذشته که از ۸۲۰ مدیر کارخانه پرسیده میشود. فرض این است که اگر شاخص زیر ۵۰ باشد نشان دهنده کاهش ارزش تولید است؛ بنابراین آمار ماه نوامبر بحرانزا است. از ماه فوریه ۲۰۰۹ که این شاخص برای نخستین بار زیر ۵۰ رسید، بانک مرکزی چین بلافاصله دست به اعمال سیاست پولی زد. صعود این شاخص در ماه دسامبر توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، زیرا این شاخص صنایع کارخانهای چین را از رکود به سوی رونق برده است. آیا بهراستی چنین کرده است؟ برخی از تحلیلگران هوشمند خاطر نشان کردهاند که آمار رسمی PMI چین برخی تغییرات فصلی پیشبینیپذیر را نشان میدهد. بدون این تغییرات، این شاخص احتمالا برای ماه دسامبر ۹/۴۹ است که همچنان از نقطه جادویی ۵۰ کمی
پایینتر است.
شاید این شاخص آن اندازه هم که بسیاری گمان میکنند جادویی نیست. یوسونگ، از اعضای گلدمن ساکس، میگوید: رسیدن PMI به 50 با رشد صفر برونداد که با دادههای واقعیتری که بعدها در همان ماه منتشر شدند اندازهگیری شده است، متناظر نیست. این دادهها نه فقط صنایع کارخانهای را بهطور خاص بلکه کلیت صنعت را شامل میشوند. دادهها در عین حال نشان میدهند که تولید صنعتی چین نه فقط در مقایسه با ماه گذشته، بلکه در مقایسه با ماه مشابه پارسال رشد کرده است. این امر موجب میشود که هرگونه تلاش برای بالا بردن ارقام، کار دشواری باشد. آقای سونگ از آمارهای سالانه رسمی تغییرات ماهانه تولید صنعتی را استخراج کرده است. برآیندها بسیار متغیر هستند، اما به PMI رسمی شباهت دارند. با وجود این، PMI همچون وزنه نامتناسبی است که درست اندازهگیری و معیناش نکردهاند. رقم 50 در این شاخص متناظر است با رشد ثابت ماهانه حدودا 10 درصد در تولید صنعتی در سراسر سال (نمودار را ببینید). پس قبل از آنکه انتظار کاهش برونداد صنعتی را داشته باشیم، PMI باید به 44 تا 45 رسیده باشد. چرا؟ PMI وقتی از 50 کمتر میشود که مدیرانی که کاهش مقدار یا ارزش بروندادها را گزارش
کردهاند، گزارش بدهند که بهبودی در اوضاع پدید آمده است، اما میانگین سالانه رشد صنعت چین حدود 15 درصد است. همین امر شاید این طور در ذهن مدیران حک شده باشد که به این ترتیب آهنگ رشد 10 درصد به معنی کاهش مقدار یا ارزش بروندادها است. با در نظر داشتن بیماریهای اقتصاد جهانی، مدیران مجبورند با آن کار کنند.
ارسال نظر