اخطار نفتی ایران به 6 کشور اروپایی

عکس: ایرنا با احضار سفرای این کشورها به وزارت خارجه اعلام شد

اخطار نفتی ایران به ۶ کشور اروپایی

دنیای اقتصاد- سیاست خارجی ایران در روز چهارشنبه پرتحرک بود. از سویی، نامه سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره از سرگیری مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ در بروکسل به کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا تحویل شد و از سوی دیگر، وزارت خارجه از شش سفیر اروپایی (ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، یونان، پرتغال و هلند) مستقر در تهران دعوت کرد تا «پیام محکم و جدی» ایران در رابطه با تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا را به مقامات کشورهای متبوع خود منتقل کنند.

واحد مرکزی خبر شامگاه دیروز گزارش داد که «سفیران برخی کشورهای اروپایی به وزارت خارجه احضار شدند تا به آنها تاکید شود ایران در فروش نفت به این کشورها تجدید نظر خواهد کرد».واحد مرکزی خبر همچنین به نقل از حسن تاجیک، مدیرکل اروپای غربی وزارت خارجه و دعوت‌کننده از سفیران شش کشور اروپایی نوشت: به طرف‌های اروپایی گفتیم در صورت جایگزینی خریداران نفت ایران مسوولیت هرگونه مشکل برای کشورهای اروپایی با خودشان است. تاجیک به نقل از برخی محافل و شخصیت‌های اروپایی گفت: اکنون اروپا با اوضاع دشوار اقتصادی مواجه است و امسال نیز سرمای شدیدی در بسیاری از مناطق آن وجود داشت بنا بر این احساس مشکل از جانب اروپایی‌‌ها بیشتر بود. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران نیز نمی‌تواند در مقابل تحریم‌ها سکوت کند؛ ما در جایگزینی مشتریان نفت و فروش آن به کشورهای دیگر مشکلی نداشته و نداریم؛ اما بر اساس سیاست‌های انسان‌دوستانه و جوانمردانه و شرایط موجود در اروپا به این نتیجه رسیدیم که ابتدا پیامی محکم و جدی به طرف‌های قرارداد نفتی خود در اروپا بدهیم. تاجیک تصریح کرد: پیام ما این است که ما می‌توانیم بلافاصه مشتریان نفت را جایگزین کنیم و اگر این اقدام تاکنون صورت نگرفته بر اساس سیاست‌ها و مشی جمهوری اسلامی ایران است.وی با بیان اینکه ایران معتقد و متعهد به تامین انرژی است، اظهار کرد: تامین امنیت انرژی در گرو عرضه نیست، بلکه تقاضا هم باید امن باشد. به سفرای اروپایی نیز گفتیم تصمیمات کشورهایشان درست نبوده است و معضلاتی که ناشی از این تصمیم برای مردم اروپا به وجود بیاید مسوولیتش بر عهده دولت‌هایی خواهد بود که این گونه تصمیم‌گیری کرده‌اند.

فعلا صادرات نفت قطع نشده است

تاجیک همچنین در گفت‌وگو با «ایرنا» با بیان اینکه فعلا نفت ایران به کشورهای اروپایی قطع نشده است، گفت: سعی کردیم در یک حرکت جوانمردانه به مردم اروپا این پیام را برسانیم که اگر از این ناحیه مشکلی متوجه آنان شود، مسوولیت آن بر عهده کشورهای اروپایی است. مدیرکل اروپای غربی وزارت امور خارجه در خصوص عکس‌العمل سفرا در این دیدارها گفت: سفرا به این مساله اذعان داشتند که تحریم‌ها دو طرف را دچار مشکل می‌کند. وی افزود: آنان این پیام‌ها را به پایتخت‌های خود منتقل خواهند کرد.

اخبار متفاوت درباره قطع صادرات نفت

البته عصر دیروز اخبار متفاوتی درباره تصمیم ایران مبنی بر قطع صادرات نفت به ۶ کشور اروپایی منتشر شده بود. ابتدا سایت اینترنتی شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی (وابسته به سازمان صدا و سیما) نوشت: جمهوری اسلامی ایران در واکنش به تحریم‌های اخیر اتحادیه اروپا علیه بخش‌های انرژی و بانکی ایران، صادرات نفت خام به شش کشور اروپایی(هلند، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، یونان و پرتغال ) را متوقف کرده است. خبرگزاری مهر هم به نقل از یک مقام مطلع در شرکت ملی نفت اعلام کرد که ایران صادرات نفت به فرانسه و هلند را قطع کرده است. این مقام مسوول همچنین از اولتیماتوم شرکت ملی نفت ایران به چهارکشور اروپایی ایتالیا، اسپانیا، پرتغال و یونان برای تمدید قرارداد بلند مدت ( بیش از دو سال) خبر داد و افزود: اگر این کشورها به این اولتیماتوم بی‌توجهی کنند، صادرات نفت ایران به این کشورها هم قطع خواهد شد.

افزایش قیمت جهانی نفت

در پی اعلام خبر قطع صادرات نفت ایران به شش کشور اروپایی، بهای نفت در بازارهای جهانی به بالاترین سطح خود طی شش ماه اخیر رسید. خبرگزاری رویترز گزارش داد که بهای هر بشکه نفت به بیش از ۱۱۹ دلار رسیده است. بر این اساس بهای نفت برنت با افزایش ۸۳/۱ دلاری به ۱۱۹/۱۸ دلار به ازای هر بشکه رسید.

پیام ایران به روایت سفیر فرانسه

از سوی دیگر برونو فوشه سفیر فرانسه پس از حضورش در وزارت خارجه و دیدار با حسن تاجیک مدیرکل اروپای غربی این وزارتخانه در جمع خبرنگاران در بیان علت حضورش در این وزارتخانه گفت: آقای تاجیک از من دعوت کرد تا پیام مقامات عالی رتبه ایران را به مقامات فرانسوی منتقل کنم.وی افزود: این پیام مربوط به تحریم‌هایی است که اروپا در ۲۳ ژانویه (۳ بهمن ماه جاری) وضع کرد. پیام ایران به طور ضمنی عنوان می‌کند که روش اروپا روش درستی نیست و جمهوری اسلامی‌آمادگی دارد در مورد مسائل اصلی مذاکره کند و از ما خواسته شده کاری کنیم که روابط، خوب و مستمر باقی بماند.

واکنش سفیر هلند

سفیر هلند در تهران نیز پس از حضور در وزارت خارجه کشورمان گفت: پیام دیپلماتیکی را از تهران برای وزیر خارجه کشورم خواهم برد.«یوهانس کول» که پس از دیدار و گفت‌وگو با تاجیک در جمع خبرنگاران حاضر شده بود، به جزئیات این پیام اشاره‌ای نکرد و در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: این موضوعی جدی است که سیاستمداران باید درباره آن صحبت کنند.

ارسال نامه جلیلی به اشتون

در رویدادی دیگر نامه سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی به کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل تحویل شد. جلیلی در این نامه با استقبال از آمادگی ۱+۵ برای بازگشت به گفت‌وگوها به منظور برداشتن گام‌های بنیادین جهت همکاری پایدار، مراتب آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای ادامه گفت‌وگو اعلام کرد. به گزارش ایسنا، در این نامه، سعید جلیلی تاکید کرده است که موفقیت گفت‌وگوها در گرو برخورد سازنده ۱+۵ با ابتکارهای جمهوری اسلامی ایران است. او همچنین از اظهارنظر کارترین اشتون مبنی بر احترام به حق ایران در استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای استقبال کرده است.

تلاش برای اخراج ایران از یک نهاد مالی بین‌المللی

همزمان با تحرکات دیپلماتیک ایران در روز چهارشنبه، آمریکا و اروپا تلاش‌هایی را برای اخراج ایران از جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی آغاز کردند. این سازمان یک نهاد مستقل برای تسویه حساب‌های مالی است که بنا به ادعای کارشناسان آمریکایی نقش مهمی‌در معاملات نفتی ایران دارد.به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از آسوشیتدپرس، آمریکا بر اساس قوانین حاکم بر این سازمان نمی‌تواند به این نهاد بین‌المللی دستور دهد تا عضویت ایران را لغو کند، اما می‌تواند فشارهایی را بر آن وارد کند و برای مثال هیات مدیره این سازمان را که در بروکسل مستقر است، مجازات کند. اکنون مذاکراتی در حال انجام است تا اروپا گام نخست را در این زمینه بردارد.بر اساس این گزارش، کشورهای غربی برای تصمیم‌گیری در این خصوص یک ملاحظه مهم دیگر نیز دارند و آن افزایش شدید قیمت جهانی در اثر این اقدام است و این در شرایطی است که بسیاری از کشورهای حوزه منطقه یورو با بحران اقتصادی دست و پنجه‌نرم می‌کنند. از زمان تصویب طرح تحریم نفت ایران توسط اتحادیه اروپا قیمت جهانی نفت بیش از ۱۱ دلار افزایش یافته است. این در حالی است که تحریم نفت ایران هنوز اجرایی نشده و قرار است در تیرماه سال آینده به اجرا گذاشته شود. بر اساس این گزارش بیش از ۴۰ بانک و نهاد ایرانی عضو جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی هستند و از این سازمان در ارتباطات مالی خود کمک می‌گیرند.

ابلاغ دستور‌العمل اجرایی تحریم‌های جدید علیه ایران

در رویدادی دیگر، وزارت خزانه‌داری آمریکا روز سه‌شنبه دستورالعمل اجرایی تحریم‌های جدید علیه ایران را منتشر کرد که بر اساس آن واشنگتن اجازه دارد کشورهای همکار با خود را از شمول این تحریم‌ها مستثنی کند.به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از وال استریت ژورنال، این تحریم‌ها، که در ۳۱ دسامبر ۲۰۱۱(۱۰ دی ماه ۱۳۹۰) به امضای باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا رسید، بانک‌های خارجی و شرکت‌هایی را که با موسسات مالی و بانک مرکزی ایران همکاری کنند، مورد مجازات قرار می‌دهد. این قانون، اشخاص و موسسات یاد شده را ناگزیر می‌کند تا میان پایان دادن به این روابط و محروم شدن از حضور در اقتصاد آمریکا، یکی را انتخاب کنند.بر اساس این قانون دولت موظف شده بود تا ۶۰ روز پس از تصویب این قانون، دستورالعمل اجرایی مربوط به آن را منتشر نماید.

سفیر فرانسه پس از خروج از وزرت خارجه/ عکس: خبرگزاری مهر