ریشهیابی احمدینژاد از روزهای پرتلاطم سکه و دلار
عکس: president.ir ریشهیابی سیاسی احمدینژاد از التهاب ارزی
رییسجمهور: اظهارات برخی سیاسیون، رسانههای وابسته و اشتباهات بانک مرکزی دلیل افزایش قیمت ارز و سکه بود
دنیایاقتصاد- مرجان توحیدی: رییس جمهور اولین واکنش را به التهابات بازار ارز و سکه نشان داد و دلیل التهابات اخیر را یک بازی زشت اقتصادی - سیاسی و رسانهای عنوان کرد. او درباره چرایی افزایش قیمت ارز نیز چهار عامل را مقصر معرفی کرد.
این عوامل از زبان محمود احمدینژاد اینها است: بعضی سیاسیون، برخی کسانی که قصد ورود به مجلس دارند ،برخی رسانههای وابسته به بعضی نهادها و در نهایت هم دلالها و اعتماد غلط بانک مرکزی به آنها. او سپس به مردم اطمینان داد که ۱۳۵ میلیارد دلار عایدات ارزی داریم و اگر بانک مرکزی تا دو سه سال دیگر ارز بفروشد، باز هم دارد.
اعتراض احمدینژاد به افزایش بیسابقه قیمت سکه و ارز برای اولین بار مطرح میشود؛ پیشتر، اما در همان روزهای نخست اوجگیری قیمت دلار که مسوولان اقتصادی و البته رییس جمهور نسبت به این موضوع سکوت پیشه کرده بودند، روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت در گزارشی به بیان دلایل افزایش قیمت ارز و به ویژه دلار پرداخته بود. گزارشی که به نوعی پیشدرآمد سخنان تازه محموداحمدینژاد بود. روزنامه ایران در گزارش مزبور با نقل بخشهایی از اظهارات برخی چهرههای اقتصادی که در مجمع تشخیص مصلحت نظام یا اتاق بازرگانی ایران حضور دارند، یا جزو چهرههای منتقد دولت در بخش اقتصادی هستند از آنها به عنوان افرادی یاد کرده بود که از سال ۸۸ به این سو دولت را برای افزایش نرخ ارز و دلار تحت فشار گذاشتهاند. اینک رییس جمهور هم تقریبا همان دلایل را برشمرده و نوسانات بازار ارز و سکه را یک بازی سه جانبه در آستانه انتخابات مجلس میداند که برخی برای ورود به آن، این مثلث را شکل دادهاند. مثلثی که اتفاقا وزیر اقتصاد هم در اولین اظهار نظرش درباره هیجانات اخیر دلار و سکه به آن پرداخته بود و گفته بود که «یک جریان رسانهای با استفاده از ارسال پیامک راه افتاده و میخواهد در بازار اختلال ایجاد کند، حتی گروهی با دروغ و فضاسازی میگویند که دولت به دنبال افزایش نرخ و ارز و تامین بودجه از این راه است.»این موضعگیری دولتمردان در شرایطی است که در جریان صعود لحظه به لحظه قیمت ارز و دلار، اغلب آنها سکوت کرده و بانک مرکزی هم از دخالت معنادار در این زمینه خودداری کرده و مصوبه شورای پول و اعتبار برای افزایش نرخ سود بانکی را نیز مسکوت گذاشته بود. این سکوت تا جایی ادامه داشت که برخی نمایندگان مجلس از جمله احمد توکلی که اولین نامه را درباره افزایش نرخ ارز در روزهای نخستین صعود قیمت نوشته بود، در گفت و گویی با اشاره به اینکه با محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس در رابطه با بررسی وضع موجود دیدار خواهد کرد، گفته بود که «در رابطه با وظیفه مجلس برای عزل مسوولان اقتصادی بیلیاقت یا تعیین تکلیف کل دولت مذاکره خواهم کرد.»
در نهایت، اما رییس جمهور بالاخره با مصوبه شورای پول و اعتبار برای افزایش نرخ سود بانکی موافقت کرد و همین موضوع حبابهای ارز و طلا را در دو روز پایانی هفته تا حدودی از بین برد. علاوه برآن بحث تک نرخی شدن ارز هم از دیگر سیاستهای دولت است که باید دید این موضوع تا چه حد اجرایی شده و توان مقابله با دلالان و کاهش قیمت ارز را خواهد داشت. اتخاذ این دو تصمیم جدید اما همزمان شد با سفر محمود احمدینژاد به کرمان و افتتاح چند پروژه عمرانی. رییس جمهور هم طبق عادت همیشگی در چنین سفرهایی دست به افشاگری زد و در جمع کارگران مجتمع مس سرچشمه رفسنجان، خطاب به برخی افراد در داخل کشور گفت: بعضیها خیلی بداخلاق شدهاند. به خاطر نمایندگی مجلس و پست دولتی چهها که نمیکنند! یکی از آنها داستان ارز و طلا است. ارز برای واردات است و واردات در کشور به چند شکل انجام میشود. بانک مرکزی ارز همه کسانی را که نیاز دارند تامین کرده و تامین میکند. حتی یک نفر در سال جاری پیدا نمیشود که بگوید برای ورود کالا بانک مرکزی به وی ارز نداده است.
به گزارش ایسنا، احمدینژاد با طرح این سوال که این سر و صداها برای چه بود، گفت: دو سه گروه در این زمینه دستاندرکار بودند؛ نخست باندهای دلالی که همیشه از آشفته بازار سود میبرند و از بعضی خلأهای قانونی استفاده کردند که البته اشتباهاتی نیز از سوی بانک مرکزی بود. به این دلیل که به این سیستم اعتماد کردند و هر چه ارز خواستند به آنها دادند تا به دست واردکننده یا کسانی که نیاز دارند، برسد. رییس جمهور گفت: این گروه به جای اینکه ارز را به واردکننده بدهند در جیب خود گذاشتند، سر و صداها کردند که قیمت ارز قرار است تا ۲ تا ۳ هزار تومان افزایش پیدا کند تا اینکه گرانتر بفروشند.
احمدینژاد تصریح کرد: گروه دیگر که با گروه نخست جفت شدند به ظاهر سیاسیون بودند که به بانک مرکزی فشار میآوردند که چرا قیمت ارز را بالا نمیبری؟ این بیت المال است قیمت را باید بالا ببرید. وی افزود: روز تعطیل و شهادت پیامبر عظیمالشان اسلام، اس ام اسها، خبرگزاریها و رسانههای عمومی به طور لحظهای خبر میدادند که قیمت سکه و ارز فلان قدر شده است. یک بازی زشت، اقتصادی - سیاسی و رسانهای شد که به نظر من خیانت بود و غربیها گفتند تا ما ایران را تحریم کردیم، اقتصادش به هم ریخت که این یک دروغ بزرگ بود.
چه کسی گفته ارز ۳۰۰۰ تومان میشود؟
رییس قوه مجریه خاطرنشان کرد: اگر بانک مرکزی تا دو سه سال دیگر ارز بفروشد باز هم دارد. چه کسی گفته که قرار است قیمت ارز سه هزار تومان شود؟ رییسجمهور ادامه داد: متاسفانه خبرگزاریهای وابسته به بعضی نهادها روز تعطیل دقیقه به دقیقه پیامک و خبر منتشر میکردند که خوشبختانه اکثریت ملت ایران آگاهانه با این جریان همکاری نکرد. احمدینژاد ملت ایران را مورد خطاب قرار داد و اعلام کرد که هیچ مشکلی در اقتصاد کشور نیست و اینها مصنوعی و تصنعی هستند.
دنبال بهانه هستند تا مذاکرات بهم بخورد
احمدینژاد درباره مذاکرات هستهای با قدرتهای غربی گفت: آنها به دنبال بهانه هستند و بیان میکنند ایران از مذاکره طفره رفته است. آیا ما طفره رفتیم؟ شما بهانه میآورید. به دنبال بهانه هستید بلکه مذاکرات بهم بخورد و در آستانه مذاکرات قطعنامه صادر میکنید. ما برای چه باید طفره برویم؟ کسی که دارای عقل و منطق است، چرا باید از مذاکره استنکاف کند.رییسجمهور با طرح این سوال که کجا وضعیت کشور بهم ریخته است؟ گفت: برنامهریزیها، صادرات، واردات و همه چیز نظم دارد، درست است که تحریم صورت گرفته، اما راههای دیگر باز است؛ هر چند، بالاخره آنها هم یک مقدار قدرت دارند و حالا به قول خودشان پیچ را خیلی سفت کرده و میگویند سنگینترین تحریمها را اعمال میکنیم.
ارسال نظر