دنیای اقتصاد- پنجمین ترور هسته‌ای در تهران، اعتراض شدید ایران به سازمان ملل، آمریکا و انگلیس را در پی داشته است. ایران در پی ترور مصطفی احمدی روشن، معاون بازرگانی سایت غنی‌سازی نطنز در روز چهارشنبه ۲۱ دی‌ماه سال‌جاری با ارسال نامه به دبیر کل و رییس مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر لزوم محکومیت ترور دانشمند هسته‌ای کشورمان و برداشتن گام‌های موثر برای حذف تروریسم تاکید کرد. تهران همچنین با ارسال دو یادداشت اعتراضی شدید‌اللحن خطاب به دولت‌های آمریکا و انگلیس بر نقش آشکار آنها در ترور شهید روشن تاکید کرد و این کشورها را در قبال جنایات انجام شده علیه دانشمندان هسته‌ای ایران مسوول دانست. در این میان، بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل، کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و رییس کمیسیون ویژه حمایت و ارتقای حقوق بشر مجلس سنای ایتالیا ترور احمدی روشن را محکوم کرده‌اند. مقامات آمریکا و انگلیس نیز در اظهارات کلی ترور «افراد غیر نظامی» را محکوم کرده‌اند. روز جمعه اما پیکر شهید احمدی روشن و رضا قشقایی، همراه وی پس از برگزاری نماز جمعه در تهران از دانشگاه تهران تا میدان انقلاب تشییع شد و در گلزار شهدای امام‌زاده علی‌اکبر (ع) چیذر آرام گرفت. پیکر شهید قشقایی نیز در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) به خاک سپرده شد.

نامه به شورای امنیت و مجمع عمومی

در همین رابطه، محمد خزاعی، سفیر ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در نامه‌ای به دبیرکل و دیگر رییسان ارکان سازمان ملل بر لزوم محکومیت ترور دانشمند هسته‌ای کشورمان و برداشتن گام‌های موثر برای حذف تروریسم تاکید کرد. به گزارش ایسنا، خزاعی در این نامه خواستار محکوم کردن ترور شهید احمدی‌روشن توسط ارکان مختلف این سازمان و برداشتن گام‌های موثر برای حذف تروریسم در همه اشکال آن شد.

وی در این نامه با اشاره به اقدام تروریستی ۲۱ دی‌ماه سال‌جاری در تهران که منجر به شهادت مصطفی احمدی‌روشن از فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف و معاون تاسیسات هسته‌ای نطنز و همراه وی شد، تصریح کرد: این اولین بار نیست که دانشمندان ایرانی مورد حملات تروریستی مغرضانه قرار می‌گیرند. خزاعی، با یادآوری نامه قبلی خود در مورد تلاش برای ترور دو فیزیکدان برجسته ایرانی، مجید شهریاری و فریدون عباسی دوانی (فریدون عباسی در حال حاضر رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران است) در سال ۱۳۸۹ که منجر به شهادت مجید شهریاری و زخمی شدن فریدون عباسی دوانی و همسر وی شد، اضافه کرد: در چارچوب همین حملات تروریستی، مسعود علی‌محمدی دیگر دانشمند ایرانی نیز در مقابل منزل خود در سال ۱۳۸۸ به شهادت رسید.

نامه اعتراضی به آمریکا و انگلیس

وزارت خارجه کشورمان نیز با ارسال دو یادداشت اعتراضی شدید اللحن خطاب به دولت‌های آمریکا و انگلیس بر نقش آشکار آنها در ترور شهید روشن تاکید کرد و این کشورها را در قبال جنایات انجام شده علیه دانشمندان هسته‌ای ایران مسوول دانست.به گزارش خبرگزاری فارس، در یادداشت اعتراضی ایران خطاب به دولت انگلیس که برای وزارت خارجه این کشور ارسال شده تاکید شده است که ترور دانشمندان هسته‌ای ایران بلافاصله پس از سخنرانی رییس سرویس اطلاعات خارجی این کشور درباره آغاز عملیات اطلاعاتی علیه ایران انجام شده است. در این یادداشت آمده است: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با مد نظر قرار دادن این واقعیت که روند عملیات ترور دانشمندان ایرانی دقیقا پس از اعلام این رویکرد دولت انگلیس از سوی جان ساورز رییس سرویس اطلاعاتی انگلیس آغاز شده است، بنابراین مراتب اعتراض مجدد خود نسبت به پیامدهای رویکرد یاد شده دولت انگلیس را ابراز داشته و بر مسوولیت آن کشور در قبال این قبیل اقدامات تروریستی تاکید می‌ورزد.همچنین ایران یادداشت اعتراض دیگری خطاب به دولت آمریکا را به سفیر سوئیس در تهران که مسوولیت دفتر حافظ منافع آمریکا را بر عهده دارد، ارائه کرد. ایران در این یادداشت بر این نکته تاکید کرده است که یادداشت‌های دیپلماتیک مکرر ایران در مورد وجود اسنادی مبنی بر حمایت آمریکا از گروه‌های تروریستی علیه ایران بدون پاسخ مانده و حتی با سکوت تایید آمیز این کشور مواجه شده است. این یادداشت اضافه می‌کند: براساس اسناد معتبر و اطلاعات موثق این عملیات ترور با هدایت، پشتیبانی و برنامه‌ریزی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و با دخالت مستقیم عوامل وابسته به آن سازمان به انجام رسیده است که مسوولیت مستقیم آن بر عهده آن دولت است که باید براساس موازین و حقوق بین‌الملل و تعهدات دو جانبه پاسخگو باشد. این یادداشت تاکید می‌کند: جمهوری اسلامی ایران ضمن محکوم کردن این ترور ناجوانمردانه و درخواست توضیح فوری دولت آمریکا، نسبت به عواقب آن به طور جدی هشدار می‌دهد و از آن دولت قویا می‌خواهد به حمایت‌های خود از هر نوع عملیات تروریستی ضدبشری نسبت به جان شهروندان ایران که ناقض حقوق بین‌الملل و تعهدات ذی‌ربط آن دولت بوده و صلح و امنیت بین‌المللی را در معرض تهدید جدی قرار می‌دهد، فورا پایان دهد. ضمن آنکه حق پیگیری مقتضی موضوع نیز برای دولت جمهوری اسلامی ایران محفوظ می‌باشد.

سلطانیه: در آژانس پیگیری می‌کنیم

در همین حال، علی اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در آژانس اتمی اعلام کرد که تهران موضوع ترور شهید احمدی روشن را به صورت جدی در آژانس پیگیری می‌کند.سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس اتمی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به نامه خود به رییس جنبش عدم تعهد که طی آن خواستار بسیج همگانی برای مقابله و جلوگیری و نیز تکرار این پدیده شوم شده است، گفت: این موضوع را کما فی‌السابق و با جدیت بیشتر در عرصه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیگیری خواهیم کرد.

بان کی مون محکوم کرد

در همین حال، بان‌کی‌مون، دبیر کل سازمان ملل در پی درخواست ایران برای محکومیت ترور احمدی روشن با تاکید بر لزوم رعایت حقوق بشر، ترور وی را محکوم کرد.به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از آسوشیتدپرس، دبیر کل سازمان ملل که برای دیدار از لبنان در این کشور به‌سر می‌برد، هرگونه عملیات تروریستی و قتل دانشمندان یا غیرنظامیان را به شدت محکوم و اظهار کرد که باید از حقوق بشر حمایت شود. به گزارش بی‌بی‌سی، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا نیز در واکنش به ترور مصطفی احمدی روشن، معاون بازرگانی تاسیسات غنی‌سازی نطنز، دست داشتن کشورش در هر گونه اقدام خشونت آمیز در ایران را با قاطعیت رد کرده است.الستر برت، معاون خاورمیانه‌ای وزارت خارجه بریتانیا نیز در گفت‌و‌گو با تلویزیون بی‌بی‌سی فارسی ضمن رد هر نوع دخالت کشورش در این موضوع گفت: «ما کشتن غیرنظامیان را به هر شکل همواره محکوم کرده‌ایم.»

پاسخ «آزاردهنده» ایران به عاملان ترور

سردار سید مسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه در حال بررسی مجازات عاملین پشت صحنه و مزدوران میدانی ترور شهید احمدی روشن هستیم، نحوه این مجازات را برای آمریکا، رژیم صهیونیستی و شرکای آنها، آزاردهنده توصیف کرد.سردار جزایری در پی اقدام تروریستی اخیر مزدوران استکبار جهانی در به شهادت رساندن دانشمند جوان هسته‌ای شهید مصطفی احمدی روشن و همراه وی، شهید رضا قشقایی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس گفت: ارتکاب جنایت کثیف تروریستی و حذف فیزیکی دانشمندان را تهدیدی برای کشور می‌دانیم و در چارچوب راهبرد تهدید برابر تهدید، در حال بررسی مجازات عاملین پشت صحنه و مزدوران میدانی ترور شهید احمدی روشن هستیم.وی با تاکید بر اینکه پاسخ ایران، پاسخی آزاردهنده برای حامیان تروریسم دولتی است، افزود: در این راستا چگونگی فعال‌سازی ظرفیت‌های ناشی از عمق استراتژیک انقلاب اسلامی از جمله موضوعاتی است که روی میز قرار داده‌ایم و دشمنان ملت ایران به ویژه آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی باید پاسخگوی اقدامات خود باشند.وی آژانس اتمی را از جمله مقصران پرونده ترور دانشمندان هسته‌ای ایران معرفی کرد و افزود: انتشار فهرست دانشمندان و مدیران هسته‌ای ایران از سوی آژانس این امکان را برای شبکه‌های جاسوسی و تروریست پرور نظام سلطه به ویژه جوخه‌های جنایتکار ترور و کشتار رژیم صهیونیستی فراهم آورد تا دانشمندان ایرانی را شناسایی و مورد هدف جنایات خود قرار دهند و آژانس بین‌المللی اتمی نیز از این بابت باید پاسخگو باشد.