دنیای‌اقتصاد- همزمان با برگزاری نشست ضدایرانی ۱۱ کشور عربی و غربی از جمله آمریکا در رم، دولت باراک اوباما تحرکات تحریم‌آمیز جدیدی را علیه تهران کلید زد. تحریم یک فرد و ۱۰ شرکت مستقر در مالت به اتهام ارتباط با شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی تازه‌ترین تحرکات ضدایرانی دولت اوباما به شمار می‌روند. این در حالی است که آمریکا به همراه ۱۰ کشور دیگر، روز سه شنبه در رم - پایتخت ایتالیا- با دستور کار بررسی راهکارهای افزایش فشار به ایران گرد هم جمع آمده بودند. این نشست، اما نتیجه‌ای مشخص در برنداشت.

تحریم یک فرد و ۱۰ شرکت ایرانی

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز، وزارت خزانه‌داری آمریکا روز سه‌شنبه اعلام کرد که اقدامات تحریمی علیه ایران در زمینه ۱۰ شرکت کشتیرانی اعمال خواهد شد.

بر اساس این گزارش، این شرکت‌ها وابسته به کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (IRISL) هستند که متهم به پیشبرد برنامه‌های موشکی و انتقال محموله‌های نظامی شده‌اند و دارایی آنها مسدود و شرکت‌های آمریکایی را از انجام فعالیت‌ها بازرگانی با این شرکت‌ها محروم کرد.

به گزارش رویترز دیوید کوهن، معاون وزیر دارایی آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی در این زمینه تاکید کرد: تازمانی که شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی و شرکت‌های جانبی آن برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی به اقدامات خود ادامه دهند مدیران مرتبط با کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را با تحریم‌های بیشتری روبه‌رو خواهیم کرد.

براساس این گزارش، تحریم‌های اخیر بخشی از تلاش‌ها آمریکا برای تشدید فشار بر ایران برای توقف برنامه‌های هسته‌ای این کشور از طریق مسدود کردن دارایی‌های افراد و شرکت‌هایی است که ادعا می‌شود با این برنامه مرتبط هستند.

بسیاری از تحلیلگران معتقدند فعالیت‌های هسته‌ای ایران برای آمریکا بهانه‌ای بیش نیست و این کشور سیاست تضعیف را پیگیری می‌کند. براساس سیاست بلندمدت آمریکا در خاورمیانه موسوم به سیاست مهار باید از ظهور قدرت‌های بزرگ در این منطقه جلوگیری شود.

آمریکا پیش از این شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی را به اتهام ارتباط با برنامه هسته‌ای و موشکی ایران مورد تحریم قرار داده است. وزارت دارایی امریکا افزود: جمشید خلیلی، مدیرعامل شرکت کشتیرانی ایران و هند را نیز در فهرست افراد مورد تحریم قرار داده است. شرکت کشتیرانی ایران و هند پیش از این توسط آمریکا در سال ۲۰۰۹ و شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۰ مورد تحریم قرار گرفته است.

پیش از این محمدحسین داجمر، مدیرعامل شرکت کشتیرانی ایران خردادماه سال جاری از تحریم‌های بین‌المللی علیه کشتیرانی جمهوری اسلامی انتقاد کرده بود.

نشست بی‌نتیجه رم

روز سه‌شنبه، همزمان با تحرکات تازه آمریکا علیه کشتیرانی جمهوری اسلامی، نشست ضد ایرانی۱۱ کشور غربی و عربی در رم ایتالیا بدون دستیابی به تصمیم عملیاتی مشترک و با توافق برای افزایش فشار به ایران پایان یافت.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، منابع آگاه وزارت خارجه ایتالیا اعلام کردند: دیپلمات‌های آمریکا، اتحادیه اروپا و چند کشور دیگر در نشست روز سه شنبه رم بر سر افزایش فشار بر ایران توافق کردند. با این حال هیچ تصمیمی در این نشست علیه ایران اتخاذ نشده است. پیشتر نیز تحلیلگران نسبت به اتخاذ هرگونه تصمیم عملی علیه ایران در این نشست ابراز تردید کرده بودند.

بر اساس این گزارش نمایندگان ۷ کشور صنعتی به همراه استرالیا، کره جنوبی، عربستان و امارات در قالب گروهی موسوم به گروه ضدایرانی «کشورهای همفکر» در این نشست حضور داشتند.

یک دیپلمات آگاه به رویترز گفت: شرکت کنندگان دوباره بر لزوم اجرای قطعنامه‌های سازمان ملل متحد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی توسط ایران تاکید کردند و از این کشور خواستند تقاضاها برای رفع ابهام از برنامه اتمی خود را به صورت فوری اجرایی کند.

حاضران در این نشست عزم جدی خود را برای ادامه همکاری برای تشدید فشار بر ایران جهت از سرگیری مذاکرات اعلام کردند. گفته می‌شود عربستان در این نشست قول افزایش تولید نفت خود را داده است تا در صورت تحریم نفت ایران شکاف به وجود آمده در بازار جبران شود و قیمت نفت به شدت افزایش پیدا نکند.