لهستان، پیشنهاد فرانسه را باعث افزایش قیمت جهانی نفت دانست
اختلاف در اروپا بر سر تحریم نفت ایران
دنیای اقتصاد - در آستانه برگزاری نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در روز دهم آذر ماه جاری، بحث بر سر تحریم نفت ایران در میان اعضای این اتحادیه بالا گرفته است. فرانسه از اعضای اتحادیه اروپا خواسته است صنعت نفت و بانک مرکزی ایران را تحریم کنند. انگلیس نیز با اشاره به نشست وزیران اتحادیه اروپا گفته است که تحریمهای بیشتر علیه تهران را پیگیری میکند و هلند نیز خواستار تحریم بانک مرکزی ایران شده است. در این میان، اما معاون نخستوزیر لهستان که کشورش رییس دورهای اتحادیه اروپااست، هشدار داده است که اعمال تحریمهای نفتی بر ضد ایران موجب افزایش قیمت جهانی انرژی خواهد شد. فعالان صنعت نفت ایتالیا نیز که کشورشان بیشترین واردات نفت از ایران را دارد، نسبت به اقدام احتمالی اتحادیه اروپا هشدار دادهاند. در همین حال روسیه در تازهترین موضع هشدار آمیز خود تاکید کرده است که اعمال تحریم علیه ایران منجر به تشدید تشنج میشود. البته پیش از این نیز روسیه به همراه چین نه تنها با اعمال تحریمهای جدید (اعم از تحریمهای نفتی و بانکی) که با محتوای آخرین گزارش آژانس اتمی علیه ایران به عنوان بهانه تحریمهای جدید مخالفت کرده بودند. آلمان هم هفته گذشته با تحریم ساختار بانکی ایران مخالفت کرده و آن را اقدامی با پیامدهای غیرقابل جبران برای اروپا دانسته بود.آنچنان که خبرگزاری فارس به نقل از رویترز گزارش داده است، بر اساس بیانیه جدید وزارت خارجه فرانسه، دولت پاریس اعلام کرده است که از اعمال فشارها و تحریمهای بیشتر بر ضد ایران حمایت میکند و با هماهنگی با سایر کشورهای اروپایی تحریمهای نفتی را بر ضد ایران اعمال خواهد کرد. سخنگوی وزارت خارجه انگلیس نیز گفت: ما در جلسه هفته آینده وزیران خارجه اتحادیه اروپا مساله تحریمهای بیشتر علیه شخصیتهای حقیقی و حقوقی ایرانی را دنبال میکنیم و فهرست کامل آن هم به زودی اعلام میشود. آمریکا، انگلیس و کانادا روز دوشنبه هفته گذشته تحریمهای بیشتری علیه ایران اعمال کردند. انگلیس تمامی روابط مالی و اعتباری خود با بانکهای ایران و بانک مرکزی جمهوری اسلامی را قطع کرد و آمریکا اعلام کرد، تحریمهایی را علیه صنعت پتروشیمی ایران به اجرا گذاشته است. آمریکا همچنین بانک مرکزی ایران را در فهرست متهمان بینالمللی پولشویی قرار داد. در حالی فرانسه خواستار تحریم نفتی ایران شده است که این کشور در نیمه اول سال جاری میلادی و به دلیل مشکلات صادرات نفت که به دلیل ناآرامیها در لیبی به وجود آمده بود، برای تامین نفت مورد نیاز خود به ایران روی آورده و خرید نفتی خود از ایران را افزایش داد. سال گذشته میلادی، ایران حدود ۸/۲ درصد از نفت فرانسه را تامین کرده بود و این رقم در نیمه نخست امسال به ۴ درصد رسیده است.مقامات فرانسه در گفتوگو با خبرگزاری رویترز مدعی شدند فرانسه مشکلی در تهیه نفت مورد نیاز خود در صورت تحریم خرید نفت از ایران نخواهد داشت.
درخواست هلند برای افزایش تحریمها
در رویدادی دیگر، هلند با دنباله روی از سیاستهای ضد ایرانی آمریکا خواستار اعمال تحریمهای تازهای بر ضد ایران شد. به گزارش خبرگزاری فارس، وزارت خارجه هلند اعلام کرد: اتحادیه اروپا باید تحریمها علیه ایران را تشدید کرده و این تحریمها شامل حال بانک مرکزی ایران نیز شود. یوری روزنتال وزیر خارجه هلند گفت: مقامات کلیدی دولت ایران باید در لیست تحریمها قرار گیرند و تحریمهای جدیدی در مورد صنایع نفت و گاز ایران در نظر گرفته شود. دیپلماتهای آگاه اروپایی اعلام کردند: این اتحادیه قصد دارد تا در نشست روز اول دسامبر خود ۲۰۰ نفر از شخصیتها و شرکتهای ایرانی را مورد تحریمهای تازه قرار دهد.
نتانیاهو: اروپا تحریمهای موثرتری اعمال کند
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز در یک کنفرانس خبری مشترک با امیل بوک،همتای رومانیایی در بیتالمقدس اشغالی خواستار اعمال تحریمهای جدید علیه ایران شد و با بیاعتنایی به صدها کلاهک هستهای تلآویو مدعی شد: برنامه هستهای ایران تهدیدی برای اسرائیل و جهانیان است.
وی گفت: تحریمهای اقتصادی علیه ایران که اوایل هفته گذشته آغاز شد، بسیار مهم بود، اما کافی نیست. تحریمهای موثر باید در بخش انرژی ایران و بانک مرکزی صورت گیرد و تا زمانی که این تحریمها اعمال نشود نمیتوان درباره میزان کارآمدی آن صحبت کرد.
ادعای یک مقام اروپایی در حمایت از تحریم نفتی
در همین حال، گونتر اوتینگر، کمیسر انرژی اتحادیه اروپا مدعی شد: تحریم نفت ایران مشکل خاصی را برای کشورهای اروپایی ایجاد نخواهد کرد. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، اوتینگر در جمع خبرنگاران گفت: تحریم نفت ایران هیچ اختلالی را در بازار انرژی اروپا ایجاد نخواهد کرد. این مساله مشکل خاصی نیست و میتوان با کمک سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک و دیگر منابع انرژی جای خالی نفت ایران را پر کرد. وی افزود: بحثهایی در مورد تحریم نفت ایران مطرح شده که از مهمترین این بحثها این است که آیا تحریم نفت ایران مشکلی برای اقتصاد اروپا ایجاد خواهد کرد یا نه. بر اساس محاسبات آماری انجام شده اتحادیه اروپا با تحریم نفت ایران با مشکلی روبهرو نخواهد شد و میتواند راهکارهای جایگزین مناسب را برای تامین انرژی مورد نیاز خود پیدا کند.
افزایش قیمت نفت با تحریم نفت
با وجود اظهارات کمیسر انرژی اتحادیه اروپا، معاون نخستوزیر لهستان که کشورش رییس دورهای اتحادیه اروپا است، هشدار داده است که اعمال تحریمهای نفتی بر ضد ایران موجب افزایش قیمت جهانی انرژی خواهد شد. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از فرانس پرس، والدمار پادلاک در جمع خبرنگاران تاکید کرد: وضع تحریمهای جدید بر ضد واردات نفت از ایران موجب افزایش نوسانات در بازارهای بینالمللی انرژی و در نتیجه رشد بیشتر قیمت نفت خواهد شد.
معاون نخستوزیر این کشور افزود: البته این نظر شخصی من است و ارتباطی به ریاست دورهای لهستان بر اتحادیه اروپا ندارد.
نگرانی شدید شرکتهای نفتی ایتالیا
شرکتهای نفتی ایتالیا هم از تحریم نفتی ایران توسط اروپا نیز ابراز نگرانی کردهاند. همزمان فعالان بازار نفت نیز هشدار دادند این اقدام برای اروپا یک فاجعه خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، پیترو سیمونه مدیر اتحادیه نفت ایتالیا تاکید کرد: با توجه به سیاستهای دولت ایتالیا ما نمیتوانیم برای جلوگیری از تحریم نفتی ایران کاری انجام دهیم.
ایتالیا روزانه بیش از ۲۰۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد میکند که این رقم معادل ۱۳ درصد کل نیاز نفت این کشور است. ایتالیا پیشتر واردات نفت از سوریه را نیز تحریم کرده است. ایتالیا پیش از این ۳ درصد نفت مورد نیاز خود را از سوریه تامین میکرد. به گزارش بیبیسی، اطلاعات منتشر شده توسط دولت آمریکا نشان میدهد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نیمه اول سال ۲۰۱۱ میلادی حدود ۱۸ درصد از نفت ایران را خریدهاند که معادل ۴۵۰ هزار بشکه در روز میشود.در میان کشورهای اروپایی، ایتالیا با خرید ۱۸۰ هزار بشکه در روز، اسپانیا با خرید ۱۳۷ هزار بشکه در روز و فرانسه با خرید ۲۰ هزار بشکه در روز بیشترین واردات نفت را از ایران دارند.یک تاجر نفت اما درباره تحریم احتمالی نفت ایران تاکید کرد: تحریم نفتی ایران برای اروپا یک فاجعه خواهد بود.
بر اساس این گزارش اتحادیه نفت ایتالیا، گزارشی از ارزیابیها و دیدگاههای شرکتهای نفتی ایتالیا درباره تبعات تحریم ایران تهیه کرده و هفته گذشته آن را در اختیار دولت این کشور گذاشته است. در گزارش اتحادیه آمده است شرکتهای نفتی ایتالیا، با تحریم نفت خام ایران مخالفند؛ چراکه به گفته آنها چنین اقدامی نشانگر مجازات کشورهای اروپایی است و در مقابل برای شرکتهای شرقی امتیاز غیرمنصفانهای فراهم میکند و آنها به بهای ارزانتری نفت ایران را خریداری خواهند کرد. این تاجر نفت افزود: تحریم نفتی ایران به ضرر اروپا است نه به ضرر آمریکا و چین و هند. ایران دومین تولیدکننده اوپک است و مشتریان اصلی نفت این کشور در اروپا کشورهایی هستند که با بحران شدید اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند.
بنا بر آماری که دولت آمریکا منتشر کرده است ایتالیا، اسپانیا و یونان هر کدام نزدیک به ۱۳ درصد از نفت خام خود را از ایران وارد میکنند. مدیر اتحادیه نفت ایتالیا افزود: پیدا کردن منابع جایگزین و افزایش بهای نفت از مشکلاتی است که در پی تحریم ایران به وجود خواهد آمد. یک راهحل میتواند این باشد که به شرکتهای ایتالیایی بین ۶ تا ۱۲ ماه وقت داده شود تا کشورهای جایگزینی مانند عربستان یا روسیه پیدا کنند.
مخالفت دوباره روسیه با تحریمهای جدید
روسیه، اما اعلام کرده است: محدودیتهای یکجانبه و بهم زدن مساعی بینالمللی در جهت برقراری گفتوگوی سازنده با تهران منجر به تشدید تشنج پیرامون ایران میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس، الکساندر لوکاشویچ نماینده رسمی وزارت خارجه روسیه در مورد اعمال مجازاتهای یکجانبه انگلستان و کانادا علیه ایران گفت: انگلستان و کانادا هم بهدنبال آمریکا از اعمال مجازاتهای یکجانبه علیه ایران در زمینههای مالی و پالایش نفت اطلاع دادند. وی افزود: اعمال مجازاتها با تفاهم کلی حاصل شده در چارچوب «گروه ۱+۵» میانجیگران بینالمللی مغایرت داشته و علاوه بر این فورا پس از تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد ایران اتخاذ شده است. لوکاشویچ با بیان اینکه این تصور بروز میکند که تشدید فشار مجازاتها بر ایران برای برخی از شرکای ما به خودی خود به یک هدف بدون ارتباط با تنظیم مسائل برنامه اتمی ایران تبدیل شده است، گفت: فدراسیون روسیه همیشه بر جایگزین نداشتن تنظیم سیاسی و دیپلماتیک مسائل برنامه اتمی ایران - مطابق با قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل - اصرار داشته است. این موضع اصولی تغییر نیافته است.
ارسال نظر