دنیای اقتصاد - روزنامه لس‌آنجلس تایمز در روزهایی که نمایندگان مجلس آمریکا تحرکات خود را برای اعمال تحریم‌های بیشترعلیه تهران افزایش داده‌اند، از انصراف آمریکا از تحریم بانک مرکزی ایران «به دلیل تاثیرات و پیامدهای احتمالی منفی آن بر بازارهای جهانی» خبر داده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه لس‌آنجلس تایمز گزارش داده با وجود تهدیدهای هفته‌های اخیر درمورد تحریم بانک مرکزی ایران، ایالات متحده به این نتیجه رسیده‌ است که اعمال چنین تحریم‌هایی بازار نفت را بی‌ثبات ‌می‌کند. در هفته گذشته کمیته روابط خارجی سنای آمریکا طرح تحریم بانک مرکزی ایران و تحریم‌های نفتی جمهوری اسلامی را تصویب کرد، اما مجلس نمایندگان با این طرح موافقت نکرده است.

لس‌‌آنجلس تایمز همچنین نوشته است: پس از چند هفته تهدید به تحریم بانک مرکزی ایران به نظر می‌رسد که به علت پیامدهای منفی این اقدام در بازار نفت و تاثیرش بر اقتصاد جهانی، آمریکا آن را کنار گذاشته و این تغییر موضع نشان می‌دهد که در چنین شرایطی آنها باید اقدامات خود را با عنایت به پیامدهای اقتصادی آن تنظیم کنند.

این روزنامه‌ افزوده است: علاوه بر این به نظر می‌رسد که مقاومت و مخالفت سایر دولت‌ها با تحریم بانک مرکزی ایران عامل مهمی در تغییر موضع آمریکا بوده است. همچنین عقب‌نشینی آمریکا در این زمینه باعث شده که سایر کشور‌ها نیز از اتخاذ مجازات‌های شدید علیه ایران پرهیز کنند.

یک دیپلمات غیر آمریکایی در این باره گفته است: در شرایطی که خود آمریکا حاضر نیست اقدامات سختگیرانه‌‌تری را به اجرا بگذارد چرا ما باید با ایران سرشاخ شویم؟ بر پایه این گزارش، آمریکایی‌ها می‌گویند اکنون به جای تمرکز روی تحریم بانک مرکزی ایران سعی خواهند کرد کشورهایی را که با ایران روابط تجاری گسترده‌ای دارند، تشویق کنند که تحریم‌های آمریکا در مورد ایران را پذیرفته و به اجرا بگذارند.روزنامه لس‌آنجلس تایمز نوشته است: در شرایطی که قرار است آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هفته آینده گزارش جدید خود درباره برنامه‌ هسته‌ای ایران را منتشر کند، تحریم بانک مرکزی ایران ممکن است به فضای نگرانی‌های موجود بیشتر دامن بزند.در همین حال، آن‌گونه که سایت خبری الف به نقل از لس‌آنجلس تایمز گزارش داده است، سومین دلیل کوتاه آمدن دولت آمریکا از تصمیمش علیه بانک مرکزی ایران، واکنش شدید ایران به این تصمیم بوده است. لس‌آنجلس تایمز در این باره افزوده است: اعلام رسمی ایران مبنی بر اینکه هر اقدامی علیه بانک مرکزی را اقدام جنگی محسوب خواهد کرد، نقش قابل توجهی در کوتاه آمدن دولت اوباما داشته است. مقامات آمریکا در آستانه انتشار تازه‌ترین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، طی روزهای گذشته برای همراه کردن کشورهای اروپایی در تحریم بانک مرکزی کشورمان تلاش‌های گسترده‌ای کرده‌اند. در همین چارچوب، دیوید کوهن معاون ضد تروریسم و اطلاعات مالی وزارت خزانه‌داری آمریکا برای رایزنی با مقامات اروپایی به برخی از کشورهای قاره سبز سفر کرد. پیش از آن و در اواخر مهرماه، دیوید کوهن در کمیته بانکی مجلس سنا در واشنگتن گفته بود: بانک‌ها و موسسات مالی آمریکا اجازه ارتباط با بانک مرکزی ایران را ندارند.وی افزوده بود: اگر این بانک تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار بگیرد تاثیرش می‌تواند قوی باشد. او با تکرار موضع تیموتی گایتنر وزیر خزانه‌داری آمریکا به اعضای کمیته بانکی سنا اطمینان داده بود که تمام گزینه‌ها از جمله تحریم بانک مرکزی ایران مد نظر دولت باراک اوباما است.تمایل آمریکایی‌ها به تحریم بانک مرکزی ایران البته پیشینه‌ای طولانی‌تر دارد. پیش از این، در روزهای آخر تیرماه سال ۱۳۸۸ نیز جان کایل و جان مک کین، سناتورهای جمهوری‌خواه، جوزف لیبرمن، سناتور مستقل و اوان بی، سناتور دموکرات، باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا را ترغیب کرده بودند تا تحریم‌هایی را برای هدف گرفتن بانک مرکزی ایران در صورت به بن‌بست رسیدن تلاش‌های دیپلماتیک، آماده کند.

بر اساس این طرح قرار بود، در صورتی که ایران پیشنهاد اوباما برای گفت‌و‌گوی مستقیم در مورد برنامه هسته‌ای را تا زمان اجلاس گروه ۲۰ در اواخر ماه سپتامبر(شهریورماه ۱۳۸۸) نپذیرد یا از توقف برنامه غنی‌سازی اورانیوم خودداری نکند، علیه این کشور وارد عمل شود.

این طرح اما، هیچ گاه تصویب و اجرا نشد. همان طور که نه گفت‌و‌گوی مستقیمی میان تهران و واشنگتن انجام شد و نه آرزوی توقف غنی‌سازی اورانیوم در ایران به بار نشست.

معاون ارزی بانک مرکزی: نمی‌توانند تحریم کنند

معاون ارزی بانک مرکزی ایران می‌گوید: ما معتقدیم تحریم بانک مرکزی از طریق سازمان ملل اصلا امکان ندارد؛ چون آمریکا یا برخی دولت‌های اروپایی نمی‌توانند جامعه بین‌الملل را در خصوص این نوع تحریم اقناع کنند، اما ممکن است آمریکا با همکاری چند کشور اروپایی دست به چنین اقدامی بزنند که در مقابل آن باید هزینه‌های بالای آن را بپردازند اما این اقدام احتمالی هم نمی‌تواند آسیبی به کشور وارد کند.کمال سید علی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌افزاید: در نظر داشته باشید که هم‌اکنون نیز ما محدودیت بسیار بالایی در معاملات دلاری داریم و تقریبا با دلار کار نمی‌کنیم؛ بنابراین با تحریم آمریکا شرایط چندان با امروز تفاوت نمی‌کند، اما ما هر مساله کوچکی را جدی گرفته‌ایم و برای آن راه مقابله اتخاذ می‌کنیم. نگاهی به وضعیت تجارت کشور نشان می‌دهد در این مدت نیز که تحریم به‌خصوص پس از قطعنامه چهارم تشدید شده، واردات و صادرات به کشور به راحتی انجام شده است. حتی بسیاری از کالاهای لوکس نیز که غیر ضرور بوده مانند خودرو، لوازم خانگی و...به کشور وارد شده است. این نشان می‌دهد سیاست‌گذاران ارزی به راحتی توانسته‌اند تحریم‌ها را دور بزنند.معاون بانک مرکزی افزود: تحریم بانک مرکزی فقط یک بازی روانی است و از اساس امکان ندارد؛ ولی ما در برابر هر اقدام احتمالی آمادگی کامل را داریم.