دنیای اقتصاد - مخالفت ۱۵۵ نماینده مجلس با استعفای علی مطهری باعث شد تا این نماینده منتقد دولت همچنان در قوه‌مقننه بماند. مطهری که در اعتراض به مطرح نشدن طرح سوال از رییس‌جمهور قصد داشت از کسوت نمایندگی خارج شود، با مخالفت قاطع همکارانش از این کار بازماند، اما موفق شد حرف‌هایش را هم در اعتراض به هیات‌رییسه مجلس و هم در انتقاد از ضعف قانونگرایی دولت، به صراحت بیان کند. رای منفی ۱۵۵ نماینده مجلس به استعفای علی مطهری

نماینده معترض در پارلمان ماند

دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: مخالفت با استیضاح، مخالفت با استعفا؛ گویا این هفته، هفته مخالفت‌های مجلس بود. پس از آنکه روز سه‌شنبه استیضاح وزیر اقتصاد در مجلس رای نیاورد، روز گذشته نیز نمایندگان در جلسه علنی به استعفای علی مطهری نماینده تهران رای ندادند و با خروج او از مجلس مخالفت کردند.

مجلس با ۱۵۵ رای مخالف، ۳۱ رای موافق و ۱۲ رای ممتنع از مجموع ۱۹۹ نماینده حاضر با استعفای مطهری مخالفت کرد. مخالفان استعفا معتقد بودند: به دلیل شجاعت، صداقت و صراحت مطهری نباید اجازه دهیم او از مجلس برود.

مطهری که ۲۰ مهرماه در اعتراض به شیوه برخورد هیات رییسه مجلس با طرح سوال از رییس‌جمهور تقاضای استعفای خود را به هیات رییسه مجلس تقدیم کرده بود، در شرایطی بر این استعفا اصرار داشت که معتقد بود: «ترس از بیان مطالبی مشابه آنچه که در مناظرات انتخاباتی رخ داد» عاملی است که موجب عزم هیات رییسه در ممانعت از به جریان افتادن سوال از احمدی نژاد، شده است.

از سوی دیگر اما، در ابتدای جلسه روز گذشته مجلس، برای چندمین بار خبر رسید که سوال از رییس جمهور نیز فعلا منتفی شده است، چرا که برخی نمایندگان باز هم امضاهایشان را پس گرفتند و طرح سوال نصاب ندارد. طرح سوال از احمدی‌نژاد پس از حدود دو سال، ۵ تیرماه سال جاری با ۱۰۰ امضا تقدیم هیات رییسه مجلس شده بود که تاکنون این طرح اعلام وصول نشده است.

ترس هیات رییسه از پرونده‌های زیر بغل رییس جمهور

علی مطهری نماینده تهران در جلسه روز گذشته مجلس که به بررسی استعفایش اختصاص داشت، ترس از بیان مطالبی مشابه آنچه در مناظرات انتخاباتی رخ داد را عامل عزم هیات رییسه در به جریان نینداختن طرح سوال از رییس جمهور خواند. وی ادامه داد: نمی‌توان گفت چون فردی تعدادی پرونده زیر بغل دارد و جسارت لازم را هم دارد همه باید مطابق میل او رفتار کنیم تا دوره‌اش به سر رسد. ضمن اینکه این امر منحصر به تریبون مجلس نیست و رییس جمهور محترم در هر هفته بارها فرصت بیان آنچه که مایل است به گوش ملت برسد را دارد. مطهری با اشاره به دلایل برخی منصرف شدگان سوال گفت: آنها بیداری اسلامی در منطقه، خوشحالی بی بی سی و صدای آمریکا از طرح سوال از رییس جمهور، تحریم و اینکه از خاتمی سوالی از صحن علنی مجلس پرسیده نشده بود را مطرح کردند که از نظر من قانع‌کننده نیست.

وی با بیان اینکه اگر بخواهیم به این دلایل توجه کنیم باید وظایف نمایندگی را ببوسیم و کنار بگذاریم، گفت: تا زمانی که آرمان فلسطین و پایبندی جمهوری اسلامی به اسلام و این آرمان وجود دارد تحریم‌ها و قطعنامه‌ها ادامه خواهد یافت و ما هیچ گاه فرصتی برای انجام وظایف قانونی خود به دست نخواهیم آورد.

کتاب خدمت‌ها و خطاهای احمدی نژاد

نماینده تهران با اشاره به فشارهای معاونان وزرا و رییس جمهور و هیات رییسه به سوال‌کنندگان آن را به دو تیغه قیچی تشبیه کرد و گفت: احمدی‌نژاد خدمات زیادی همراه با خطاهای زیادی داشته است و خوب است کسانی که افراط کرده‌اند و کتاب احمدی‌نژاد معجزه هزاره سوم را نوشتند امروز کتاب خدمت‌ها و خطاهای احمدی نژاد را بنویسند.

لاریجانی؛ داماد ناخلف

نماینده تهران افزود: اگر آقای لاریجانی که داماد ما هم هست در جایگاه ریاست جمهوری چنین خطاهایی را انجام می‌داد من از ایشان هم سوال می‌کردم.

وی افزود: لاریجانی داماد ناخلفی است چون با طرح سوال همراهی نکرد.

در این لحظه لاریجانی با لبخند در پاسخ به مطهری گفت: مراقب خودتان و همشیره‌تان باشید.

مطهری در ادامه با تاکید بر اینکه هیات رییسه باید در بررسی طرح سوال از رییس‌جمهور بی‌طرف می‌ماند، گفت: اگر هیات رییسه از همان ابتدا طرح سوال از رییس‌جمهور را به جریان می‌انداخت مساله پس گرفتن امضاها پیش نمی‌آمد.

دلایل طرح سوال از احمدی نژاد

مطهری گفت: اولین جرقه امضای طرح سوال از رییس‌جمهور زمانی زده شد که رییس‌جمهور برای اجرای قانون اختصاص بودجه به شهرداری و مترو گفت من این را قانون نمی‌دانم و اجرا نمی‌کنم. وی اظهارات احمدی نژاد مبنی بر اینکه مجلس در راس امور نیست، انتقاد وی از مجریان قانون حجاب و عفاف ، عدم اجرای دقیق قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و نپرداختن بخش صنعت و کشاورزی از این قانون از علل مهم طرح سوال از رییس‌جمهور عنوان کرد.

وی افزود: تایید اظهارات منحرفانه مشایی مبنی بر قرار دادن مکتب ایرانی در مقابل مکتب اسلام، عزل متکی در زمان ماموریت به سنگال، معرفی وزیر ورزش و جوانان پس از گذشت ۵ ماه از ابلاغ قانون تشکیل وزارت ورزش و جوانان و در پایان مقاومت ۱۱ روزه رییس‌جمهور در مقابل حکم حکومتی رهبر معظم انقلاب مبنی بر ابقای وزیر اطلاعات از دلایل مهم نمایندگان برای طرح سوال از رییس جمهور بود.

مجلس قادر به استیفای حقوق ملت نیست

مطهری با اشاره به ارسال نامه‌ای درباره سوال از رییس‌جمهور به رهبری و قرائت آن نامه در صحن علنی مجلس که دلایل سوال را توضیح داده بود، گفت: ایشان در کرمانشاه فرمودند نمایندگان مجلس در بخش‌های خودشان مسوولیت‌های مشخص دارند. بر همه اینها رهبری نه می‌تواند دخالت کند نه حق دارد دخالت کند نه قادر است دخالت کند.

مطهری با بیان اینکه استعفای من از آن جهت است که احساس می‌کنم مجلس قادر به انجام برخی کارهای بزرگ و اساسی در جهت استیفای حقوق ملت نیست، گفت: اگر هیات‌رییسه مانند پدری که دائما به فرزندان خود امر و نهی می‌کند مانع آزمون و خطای نمایندگان شود، هیچ‌گاه مجلس رشد پیدا نمی‌کند.

بت‌سازی از رییس جمهور

مطهری با تحلیل این موضوع که چرا مجلس به اینجا رسید که سوال از رییس‌جمهور به صورت یک تابو در آمده و هنوز نتوانسته‌ایم آن را بشکنیم، گفت: بت‌سازی دلیل آن است؛ چرا که آنقدر فردی را به اعتبار رای مردم بالا می‌بریم که جرات پرسیدن یک سوال از او را پیدا نمی‌کنیم. وی افزود: گاهی هم امر بر خود فرد مشتبه می‌شود و حرف‌هایی می‌زند در قالب یک ایدئولوژی و می‌گوید «ما جنگ فرهنگی نداریم. جنگ فرهنگ با فرهنگ معنا ندارد». این اظهارات درست نقطه مقابل تاکیدات رهبر انقلاب بر تهاجم فرهنگی است یا در مقابل رسیدگی به پرونده فساد اقتصادی برخی اعضای کابینه دولت می‌گویند کابینه خط قرمز است.

مطهری افزود: عده‌ای هم در پرتو این اظهارات حاشیه امن پیدا می‌کنند و سوء‌استفاده ۳ هزار میلیاردی رخ می‌دهد.

وی در پایان با تاکید بر اینکه اکنون که قادر به استیفای بخشی از حقوق قانونی وکلای خود نیستم استعفا می‌دهم، گفت: هیات رییسه روز یکشنبه اعلام کرد که سوالات به کمیسیون‌ها ارجاع می‌شود، اما اقدامی نشد. هرچند استعفای من به معنای مختومه شدن طرح سوال از رییس جمهور نیست.

مجلس را ببندید و کلیدش را به رییس جمهور دهید

مصطفی رضا حسینی نماینده شهربابک نیز با اشاره به علاقه مردم به علی مطهری به دلیل بیان مواضعش در مخالفت با استعفای وی گفت: سوالات ما از رییس‌جمهور، سوالات مردم است وظیفه ماست که بپرسیم، قرار نیست که مردم در خیابان‌ها راه بیفتند و تظاهرات کنند و رفراندوم کنند، پس برای چی ما را انتخاب کردند؟

حسینی افزود: ما امروز حق داریم که حرف بزنیم قانون این حق را به ما داده است چرا عده‌ای مانع ایفای وظایف نمایندگی هستند؟ اگر اینطور است در مجلس را ببندید و کلیدش را به آقای رییس‌جمهور بدهید.

مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود، به همراه محمدرضا خباز ومسعود پزشکیان دو عضو فراکسیون اقلیت مجلس نیز از دیگر مخالفان استعفای مطهری بودند.

ای کاش همه نمایندگان شجاعت مطهری را داشتند

غلامرضا مصباحی مقدم عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس نیز با تاکید بر اینکه علی مطهری دارای ویژگی‌هایی همچون شجاعت، صداقت و صراحت است که لازمه شخصیت یک نماینده است، گفت: نباید اجازه دهیم او از مجلس برود و ای کاش همه نمایندگان چنین مواضعی داشتند.

وی اظهارکرد: هنگامی که می‌توان رییس‌جمهور را استیضاح کرد سوال از وی نباید خط قرمز و سیاسی کاری تلقی شود این حق نمایندگان ملت است که سوال کنند.

مطهری باید توسط مردم حذف شود

اما ستار هدایتخواه که از نمایندگان حامی دولت در مجلس شناخته می‌شود، از زاویه متفاوتی وارد مخالف با استعفای مطهری شد و علت مخالفت خود را بی‌مبنا و بی‌منطق بودن آن عنوان کرد و گفت: مطهری به دلیل مواضعی که در چند سال گذشته داشته قصد کناره‌گیری قهرمانانه دارد در حالی که باید بماند تا توسط مردم حذف شود. وی با اشاره به دلایل استعفای مطهری گفت: من همین جا به ملت ایران و مردم تهران که به مطهری رای دادند می‌گویم که چون هیات رییسه مجلس آیین نامه را رعایت کرده آقای مطهری اعتراض دارد. آیا باید به دلیل اجرای آیین‌نامه استعفا کرد؟

این سخنان هدایتخواه اعتراض و فریادهای ۲-۲ نمایندگان را در پی داشت به طوری که مخالفان با استعفای مطهری از صندلی‌های خود برخواسته و به وی معترض شدند.

لاریجانی نیز در واکنش به این اعتراضات، گفت: آقای هدایتخواه با منظر خاصی با استعفا مخالفت می‌کند، هر کس یک شناسنامه‌ای دارد. او هم با این شناسنامه دارد مخالفت می‌کند.

فریادهای «رسایی استعفا، استعفا»

در نهایت نمایندگان به استعفای علی مطهری رای ندادند. جالب آنکه پس از رای قاطع مجلس به ماندن مطهری، جمعی از نمایندگان به گرد حمید رسایی نماینده حامی دولت که به نظر می‌رسید موافق استعفای مطهری باشد جمع شدند و با فریادهای «رسایی رسایی استعفا استعفا»، به رفتار او در قبال مطهری اعتراض کردند.

سوال از رییس‌جمهور دوباره از نصاب افتاد

محمدحسین فرهنگی عضو هیات رییسه مجلس در گفت‌وگو با فارس، گفت که طرح سوال از رییس‌جمهور هم‌اکنون ۷۰ امضا دارد و برای آغاز بررسی آن، ۳ امضا کم دارد تا به حد نصاب لازم برسد.

وی همچنین روز گذشته در جلسه علنی مجلس با تاکید بر‌اینکه هیچ فشاری از سوی هیات رییسه برای انصراف از سوال به نمایندگان وارد نشده است، گفت: در بحث طرح سوال از رییس جمهور، آقای لاریجانی رییس مجلس از بنده خواستند تا با نمایندگانی که طرح را امضا کرده‌اند، صحبت کنم و از آنها بپرسم که آیا بر امضای خود اصرار دارند یا نه.

فرهنگی افزود: ‌بنده با ۱۶ نماینده صحبت کردم که ۱۴ نفر از آنها به صورت کتبی اعلام کردند که قصد سوال از رییس جمهور را ندارند و ۲ نماینده‌ای که خود بر امضای خود اصرار داشتند، بنده هیچ فشاری درباره پس گرفتن امضا به آنها نیاوردم.

عکس: خبرگزاری مهر