وزیر اقتصاد عذرخواهی کرد و ماند

عکس:‌آکو سالمی

دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: عذرخواهی‌های پیاپی شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد از مردم و نمایندگان مجلس و دفاع رییس مجلس و رییس‌جمهور از حسینی نتیجه داد و سرانجام پس از حدود ۵ ساعت مذاکره مخالفان و موافقان استیضاح در صحن علنی مجلس، وزیراقتصاد از مهلکه استیضاح به سلامت عبور کرد. مجلس با ۹۳ رای موافق استیضاح، ۱۴۱ رای مخالف استیضاح و ۱۰ رای‌ممتنع از مجموع ۲۴۴ نماینده حاضر برای بار سوم به حسینی وزیر اقتصاد رای اعتماد داد. استیضاح حسینی وزیر اقتصاد در شرایطی در جلسه علنی روز گذشته مجلس رای نیاورد که در دقایق آغازین این جلسه و با سخنان ۱۰ تن از موافقان استیضاح و افشاگری‌های آنان، به نظر می‌رسید که فضای مجلس به شدت علیه وزیر است، اما با نزدیک شدن به ظهر و اعلام تنفس ۵/۲ ساعته از سوی رییس مجلس و پس از آن اقدام بی‌سابقه علی لاریجانی در دفاع از حسینی و دفاع رییس جمهور از وزیرش، ورق برگشت. لاریجانی که خود نیز به نمایندگان حق داد که از نطق موافقتش برای ابقای وزیر اقتصاد تعجب کنند، گفت: چون وزیر عذرخواهی کرده؛ ملت و نمایندگانشان نیز متواضعانه بپذیرند تا این پدیده عذرخواهی مسوولان به عنوان یک فرهنگ اصیل اسلامی جا بیفتد. رییس قوه مقننه اما، ۶ شرط برای وزیر اقتصاد تعیین کرد و از نمایندگان خواست به او تا رای اعتماد مشروط دهند.

از سوی دیگر محمود احمدی نژاد، رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه امروز زمان وحدت و همدلی است از مجلس خواست تا اجازه دهند کشور از وجود حسینی استفاده کند. حسینی وزیر اقتصاد هم پس از آنکه چندین بار از ملت، نمایندگان و کارمندان بانک‌ها عذرخواهی کرد، گفت که مسوولیت این فساد مالی بزرگ را می‌پذیرد و اگر تاکنون استعفا نداده به این دلیل است که فکر می‌کند استعفای خاموش در مقابل استیضاح روشنگرانه ارزشی ندارد.

زمان وحدت و همدلی است

جلسه استیضاح وزیر اقتصاد روز گذشته با حضور رییس جمهور، معاون اول، معاون پارلمانی دولت، رییس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و چند تن از وزرا و معاونانشان برگزار شد.

محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهور پس از استماع سخنان نمایندگان در نطقی با پرداختن به مسایلی همچون مدیریت جهانی و برشماری پیشرفت‌های کشور، به دفاع از وزیر اقتصادش پرداخت.وی دفاعش از شمس‌الدین حسینی را با قرائت دعای ظهور امام زمان و تبریک ماه ذی حجه و تشکر از مجلس آغاز کرد و گفت: استیضاح حق نمایندگان مجلس است و دولت به همه حقوق مجلس از جمله این موضوع احترام می‌گذارد.

احمدی‌نژاد با تاکید بر اینکه امروز روز وحدت و همدلی است و باید برای مقابله با تلاش‌های مستکبران با یکدیگر اتحاد بیشتری داشته باشیم، گفت: در سال‌های پس از انقلاب کارهای بزرگی شده که از آن قدردانی کرده‌ایم. در این ۷-۶ سال هم ما اقدامات بزرگی کرده‌ایم.

رییس جمهور تصریح کرد: نهادهای بین‌المللی که معمولا موفقیت‌های ملت ایران را ابلاغ نمی‌کنند، مجبور شدند موفقیت‌های ما را انتشار دهند.وی با بیان اینکه مجلس به دولت کمک کرد و هرجا لازم بود قانون را در اختیار ما گذاشتید، افزود: اما چه اتفاقی افتاد؟ در یک جایی برخی در نظام بانکی سوءاستفاده مالی کردند و خارج از سیستم بانکی ال سی تقلبی درست کردند که دستگاه قضایی موظف است با متخلف و هر کس که هر غلطی کرده برخورد کند. اما این نباید موجب بددلی و تضعیف همدلی قوای کشور شود.

وی با بیان اینکه ما جمهوری اسلامی هستیم و در کشور ما یک تخلف کوچک هم زشت است، تصریح کرد: ما نمی‌خواهیم خودمان را با اروپایی‌ها مقایسه کنیم. اینجا کسی به دنبال فریبکاری نیست و می‌خواهند فساد ریشه‌کن شود.

احمدی‌نژاد با تاکید بر اینکه خواهش می‌کنم همه مراقب باشند، آبروی افراد خیلی مهم است، گفت: برخی گفتند اگر استیضاح رای نیاورد، آبروی مجلس می‌رود، ولی من چنین تصوری ندارم. اکثر نمایندگان هم چنین تصوری ندارند. آبرو در گرو عدالت است.

وزرا مرتب در مجلس حاضر می‌شوند

رییس جمهور در بخش دوم سخنانش نیز گفت:حسینی از بهترین وزرای اقتصادی در ایران است.

وی تصریح کرد: من با آقای باهنر شوخی کردم و گفتم که ۶-۵ ماه است با هر وزیری که کار داریم، می‌گویند در مجلس است. نصف وقت وزرا در مجلس می‌گذرد و در خدمت شما هستند. سخنان رییس‌جمهور که به اینجا رسید، رییس مجلس به او گفت: لابد وزرا جای دیگری می‌روند و به شما می‌گویند مجلس هستند! چون این‌گونه نیست که هر روز در مجلس باشند.

احمدی‌نژاد هم در پاسخ به او گفت: لابد کمال همنشین در آنها اثر کرده است. چون نمایندگان هم خودشان در جلسات کمیسیون‌ها حضور نمی‌یابند. رییس جمهور در ادامه افزود: هم ما و هم شما در فشار اقتصادی و تحریمی دنیا هستیم. ما و شما مثل هم هستیم؛ چه فرقی می‌کند. باید به سمت مقابله با دشمنان پیش برویم.

پدر متخلف را در بیاورید

احمدی نژاد اظهارکرد: گزارش کمیسیون اصل ۹۰ نشان داد که در دولت هیچ کس مقصر نیست و دولت خودش خواهان برخورد با ریشه‌های فساد است.رییس جمهوراضافه کرد: یک اتفاقی در یک جایی افتاده که باید برخورد شود و پدرش هم در بیاید. ما هم اطلاعاتمان را به دستگاه قضایی می‌دهیم. ولی اگر قاضی‌ای خطا کند، رییس قوه قضائیه به او نمی‌گوید برو خودکشی کن! اصلا خودکشی در اسلام گناه است. چطور برخی می‌گویند که باید فرد متخلف برود خودکشی کند؟ راه‌های دیگری هم هست. از جمله اینکه آدرس غلط بدهند!احمدی نژاد خطاب به نمایندگان تاکید کرد: دوستان با رای بیشتری آقای حسینی را به دولت برگردانند تا در دولت به خدمت رسانی ادامه دهد.

دفاع لاریجانی از وزیر اقتصاد: عذرخواهی‌اش را بپذیرید

علی لاریجانی رییس مجلس نیز با این توضیح که معمولا در موارد استیضاح و یا رای اعتماد به وزیری، وارد بحث نمی‌شود، گفت که به نمایندگان حق می‌دهد از موافقت وی با ابقای وزیر اقتصاد در این فضای مواج تعجب کنند.

وی اضافه کرد: من به عنوان یک نماینده در حمایت از آقای حسینی حرف می‌زنم. مهم است که همه قوا با وحدت با یکدیگر ریشه این فساد را بخشکانند. این تصمیم سران سه قوه است و از هر برخوردی هم حمایت می‌کنیم.

وی افزود: درست است که حق مجلس است پس از گزارش کمیسیون اصل ۹۰، وزیر اقتصاد را استیضاح کند، اما در برخوردها باید مبنای ما بر اساس حقیقت باشد. من هم با برخی استیضاح‌کنندگان موافقم. تردیدی نیست که در این وزارتخانه تخلفاتی شده است، اما برخی از دوستان تند رفتند.

لاریجانی افزود: در ابتدای این مساله آقایان حسینی و بهمنی با من دیداری داشتند و من گفتم که «النجات فی الصدق». حقیقت را بگویید تا خدا نجاتتان بدهد، روز دوشنبه هم به وزیر اقتصاد گفتم که بهتر است قبل از استیضاح شما کنار بروید چون احترام به افکار عمومی است. ایشان علتی داشتند که نگفتند. اما در جلسه سران قوا من به آقای احمدی‌نژاد گفتم که قصور وزارت اقتصاد در این مساله برای استیضاح‌کنندگان محرز است و برای احترام به افکار عمومی باید استعفا دهند و پیشنهاد کردم که او را عوض کنید و حتی به شوخی گفتم که سنت شما این است که هفت تا هفت تا وزرا را عوض می‌کنید، این هم رویش.

وی ادامه داد: اما موضع رییس‌جمهور این بود که نباید به ناحق به افراد ظلم شود. بگذارید مساله روشن شود و با هر فرد خاطی برخورد شود. وزیر اقتصاد در مجموع وزیر توانمندی است. ما هم در گزارش کمیسیون اصل ۹۰ به این نرسیدیم که او واقعا مقصر است.

رییس مجلس تاکید کرد: حسینی امروز با صراحت چهار بار اعلام کرد که عذرخواهی می‌کند. ما نباید به این پدیده و فرهنگ صحیح عذرخواهی یک مسوول بی‌توجه باشیم. باید به مسوولان تفهیم کنیم که اگر قصوری داشتند، عذرخواهی کنند. ملت و نمایندگانشان نیز متواضعانه بپذیرند تا این فرهنگ اصیل اسلامی جا بیفتد.

۶ شرط لاریجانی برای حسینی

لاریجانی افزود: رای اعتماد مشروط به وزیر بدهید تا دیگر سهل‌انگاری در انتصاب افراد رخ ندهد. در مواردی که به شما هشدار نظارتی می‌دهند، شما پیگیری جدی کنید. در ارائه تسهیلات کلان، دقت بیشتری کنید و به توصیه‌ها حمل به صحت نکنید. هیچ تاخیر و سهل انگاری در همکاری با قوه قضائیه نکنید و یک بازوی دادستان شوید و به خاطر حمایت از همکارانتان تساهل نکنید.وی افزود: شرط ششم نیز این است که بانک‌ها دچار رکود نشوند و افراد ضعیف از تسهیلات بانکی بهره‌مند شوند. اینها نصایح خیرخواهانه ما برای شما است.

وزیر اقتصاد: مسوولیت را می‌پذیرم

شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد نیز با حضور در صحن علنی مجلس در دفاع از خود سوگند خورد که در جریان تخلف اقتصادی اخیر نبوده است.وی با بیان اینکه بیش از سه سال است که مجلس به او رای اعتماد داده است از این اعتماد به یک روستازاده تشکر کرد و افزود: آقای رییس‌جمهور روز دوشنبه به من گفت که با نهایت تواضع و خضوع در موضع پاسخگویی و روشنگری قرار بگیر و این حق را به یک عاملی برای آرامش مردم تبدیل کن.

حسینی با اشاره به فساد بانکی اخیر افزود:من اگر تا کنون استعفا نداده‌ام به دلیل این است که این تخلف در دوره مسوولیت من رخ داده و باید الان مسوولیتش را بپذیرم.

وی افزود: ۲۶ سال پیش با یک ساک برزنتی به تهران آمدم و اگر الان حتی بدون آن ساک به شهرستانم برگردم، باید نماز شکر بخوانم و به درگاه خدا تضرع کنم که عذرخواهی من از سوی مردم پذیرفته شده است.

والله خبر نداشتم

وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه در کشور قحط‌الرجال نیست و اگر تصمیم شما بر عزل من باشد، حاضرم در خدمت وزیر بعدی باشم ادامه داد: والله که از این جرم اطلاع نداشتم. اما از شما می‌خواهم که صبوری کنید. من مسوول هستم، اما مجرم یا آگاه به جرم نیستم. مگر می‌شود که من بدانم فردی تابعیت دوگانه داشته و او را منصوب کرده باشم؟ من استعلام کردم و به حال او و تخصص فردی او نگاه کردم و منصوبش کردم.

حسینی همچنین گفت: من را امروز به خاطر حکم انتصاب جهرمی، مورد سوال قرار می‌دهید، ولی اصلا من او را منصوب نکرده‌ام!

عذرخواهی می‌کنم

حسینی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: از شما و مردم و کارمندان بانک‌ها پوزش می‌خواهم. من در برابر خدا و خلق خدا می‌گویم که اگر استعفا نکردم، ترسم از ریا و فرار از مسوولیت بود. از استیضاح‌کنندگان متشکرم که فرصتی برای روشنگری ایجاد کردند. چون استعفای خاموش در مقابل استیضاح روشنگرانه ارزشی ندارد.