وزیر خارجه ایران با «پرتناقض» خواندن نامه آمریکاییها خبر داد
ابراز تمایل واشنگتن به گفتوگو با تهران
دنیایاقتصاد- در حالی که طی یک ماه گذشته و پس از مطرح شدن سناریوی ترور سفیر عربستان در واشنگتن، تنشهای دیپلماتیک در روابط ایران و آمریکا بالا گرفته است، علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران روز گذشته از «اظهار علاقه» واشنگتن برای گفتوگو با تهران طی نامهای خبر داد، اما گفت که آمریکاییها در این نامه «مطالب متناقضی» را مطرح کرده اند.
عکس: خبرگزاری مهر
دنیایاقتصاد- در حالی که طی یک ماه گذشته و پس از مطرح شدن سناریوی ترور سفیر عربستان در واشنگتن، تنشهای دیپلماتیک در روابط ایران و آمریکا بالا گرفته است، علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران روز گذشته از «اظهار علاقه» واشنگتن برای گفتوگو با تهران طی نامهای خبر داد، اما گفت که آمریکاییها در این نامه «مطالب متناقضی» را مطرح کرده اند. صالحی که در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای غنایی خود در تهران سخن میگفت، در پاسخ به این سوال که «گفته شده نامهای از طرف مقامات آمریکایی برای جمهوری اسلامی ایران ارسال شده؛ جزئیات این نامه چیست؟» گفت: «یادداشتی از آمریکا دریافت کردهایم که در آن مطالب متناقضی مطرح شده است.»
آنگونه که خبرگزاری مهر گزارش داده است، وی افزود: «در این یادداشت از طرفی مسائل بی پایه و اساسی مطرح شده و از طرف دیگر اظهار علاقه شده که بنشینیم و صحبت کنیم.»صالحی توضیح بیشتری درباره این نامه نداد، و با «بیاهمیت» دانستن نامه یاد شده در عین حال اضافه کرد: «چیز مهمی نیست؛ پاسخ آن داده شد.» به نظر میرسد «پاسخ»ی که صالحی از آن سخن گفته است، همان نامهای است که دو روز قبل رسانههای آمریکایی از آن خبر داده بودند. نامهای که در آن ایران از آمریکا خواست به خاطر اتهام زنی درباره توطئه ترور سفیر عربستان، رسما از دولت و ملت ایران عذرخواهی کند و خسارات مادی و معنوی ناشی از این اتهام را نیز جبران نماید.تهران در این نامه که روز جمعه از طریق سفارت سوئیس در اختیار مقامات واشنگتن قرار گرفته است، تاکید کرد که «این اتهام بیاساس، ناقض قواعد و مقررات بینالمللی است» و آمریکا باید «به طور علنی از جمهوری اسلامی و مقامات سپاه قدس» عذرخواهی کند. نامه نگاریهای اخیر ایران و آمریکا به سناریوی ادعایی آمریکا درباره ترور سفیر عربستان در واشنگتن مربوط است. اواخر مهرماه، مقامات قضایی آمریکا ادعا کردند دو ایرانی که یکی از آنها به نام منصور اربابسیار دستگیر شده است، با حمایت دولت ایران قصد داشتهاند سفیر عربستان در واشنگتن را ترور کرده و پس از آن سفارتخانههای عربستان و رژیم صهیونیستی در آمریکا را منفجر کنند. مقامات تهران در مراتب مختلف این اتهامات را جعلی و ساختگی خواندند و گفتند که آمریکا این سناریو را برای سرپوش گذاشتن بر بحران داخلی خود و منحرف کردن افکار عمومی جهانی از جنبش اشغال والاستریت طراحی کرده است.رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز روز گذشته در نشست هفتگی خود با خبرنگاران درباره این نامه نگاریها تاکید کرد: این حق ملت ماست که در اعتراض به سناریوسازیها به دنبال عذرخواهی رسمی طرف آمریکایی باشد.به گزارش ایسنا، وی تصریح کرد: اتهاماتی که به ایران نسبت میدهند به هیچ وجه صحت ندارد. بهتر است ایالات متحده آمریکا به جای دنبال کردن این سناریوها مسیر اشتباهی که در سیاست خارجی دنبال میکند را اصلاح کند.
نامههایی به دیگر کشورها
مهانپرست افزود: این سناریو، سناریوی طراحی شده آمریکا برای ایراد اتهام به ایران و بسیار عجولانه و بیپایه و اساس است. ما ایراد این اتهام را صحیح نمیدانیم و آن را کاملا رد میکنیم و برای اطلاع همه کشورهای مختلف به مسوولان آنها آگاهی لازم را خواهیم داد.سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: نامههایی در این زمینه توسط وزیر خارجه کشورمان به همتایان وی ارسال شده است که در آن توضیح داده شده که اساسا ایراد این اتهامات به صورت شتابزده اهداف خاصی را دنبال میکند که شاید مهمترین آن ایجاد اختلاف بین کشورهای منطقه است. آمریکاییها بهویژه با طرح ایرانهراسی، ایجاد اختلاف میان کشور ما و کشورهای منطقه بهویژه عربستان سعودی را دنبال میکنند.وزیر خارجه ایران خود نیز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای غنایی، در پاسخ به سوالی در رابطه با مکاتبات خود با همتایانش در خصوص ادعای آمریکا علیه ایران گفت: نامههای متعددی به همتایان و نهادهای بینالمللی نوشتم که در آن به صورت حقوقی آخرین سناریوی آمریکا مورد اشاره قرار گرفته و موضوع بازی اخیر آمریکا از دو منظور قابل بررسی است.وزیر امور خارجه تصریح کرد: یک بحث موضوعات سیاسی و بحث دیگر حقوقی است که بحث سیاسی راه خود را دارد و گروهها و نهادها موضعگیری لازم را کردهاند، اما این موضوع جنبه حقوقی هم دارد و ما نخواهیم گذاشت در مجرای حقوقی، آمریکا دسیسه خود را پیش ببرد که آنها این را دنبال میکنند و از نظر حقوقی بسیج شدهایم تا مساله را دنبال کنیم.
سفر قریبالوقوع صالحی به لیبی
صالحی همچنین از سفر قریبالوقوع خود به لیبی خبر داد. صالحی با بیان اینکه ایران از ابتدای قیام مردم لیبی با مردم و انقلابیون در تماس بوده است، در رابطه با برنامه خود برای سفر به لیبی گفت: ما از ابتدای قیام مردم لیبی با مردم و انقلابیون در تماس بودهایم، اما ضرورتی نداشت که اعلام کنیم که البته مظلوم واقع شدیم.وی با تاکید بر اینکه در آیندهای نزدیک عازم لیبی خواهد شد، گفت: در این سفر پیروزی مردم لیبی را تبریک خواهیم گفت. اخیرا نخست وزیر لیبی انتخاب شده و در سفر به این کشور با مسوولان صحبت خواهیم کرد و آمادگی ایران برای ارائه تجارب خود را عنوان میکنیم.
وی در پاسخ به سوالی در رابطه با وضعیت سایت فردو گفت: در خصوص فردو بهتر است از مسوولان سازمان انرژی اتمی سوال کنید. سایت فردو برنامه اش به خوبی پیش میرود و در رابطه با تولید اورانیوم ۲۰ درصد نیز قرار است بخش مربوط به آن در فردو مستقر شود و سانتریفیوژهای پیشرفته نیز به شکل زنجیرههای ۱۰ یا ۲۰ تایی یا هر شکلی که تصمیم بگیرند در آنجا مستقر میشود.
حضور ایران در اجلاس استانبول
صالحی در پاسخ به سوالی در رابطه با حضور ایران در اجلاس استانبول نیز گفت: ما برای شرکت در این اجلاس دعوت شدهایم، اما نظراتی در رابطه با بیانیه پایانی اجلاس داشتیم که با رایزنیهای صورت گرفته بخش عمدهای از نظرات در بیانیه منظور شده و بنا به توصیه رییسجمهور قرار شده بنده در این اجلاس شرکت کنم و امیدوارم روزچهارشنبه در اجلاس حضور داشته باشم.وزیر خارجه تاکید کرد: افغانستان موضوع مهمی است و موقعیت خاصی دارد. ما به عنوان همسایگان خواهان ثبات و امنیت و صلح هستیم و هر تلاشی که در جامعه بینالمللی برای تحقق این امر صورت بگیرد با آن همراهی میکنیم، اما این هوشیاری که باید به سوءاستفاده بدخواهان توجه شود را هم داریم.وی افزود: ما با این هدف و نیت در اجلاس استانبول شرکت میکنیم و امیدواریم نتایج این اجلاس در جهت منافع افغانستان باشد.
ایران و غنا حامی سیاسی یکدیگرند
وزیر خارجه غنا نیز در این نشست خبری تاکید کرد که ایران و غنا حامی سیاسی یکدیگر در مجامع بینالمللی هستند و در عین حال دو کشور در چارچوب چندجانبهگرایی از یکدیگر حمایت میکنند.حاجی محمد مومنی در رابطه با میزان تبادلات تجاری دو کشور گفت: هماکنون حجم تجاری دو کشور خیلی کم است، اما ظرفیت فراوانی در این رابطه وجود دارد.وی با بیان اینکه صادرات محصولات سایپا به تازگی به غنا آغاز شده است، گفت: غنا بازار بسیار خوبی برای محصولات ایرانی است و از طرف دیگر یک شرکت تولید کاکائو در غنا علاقهمند به صادرات محصولاتش به ایران است که کمیسیون اقتصادی دو کشور میتواند در این زمینه کمک کند.
ارسال نظر