مجلس دوباره از فساد بانکی گزارش می‌دهد؟

عکس: آکو سالمی

دنیای اقتصاد- تنها یک روز پس از قرائت گزارش کمیسیون اصل ۹۰ درباره فساد بانکی ۳ هزار میلیارد تومانی در صحن علنی مجلس و در شرایطی که به نظر می‌رسید کار مجلس در این باره به پایان رسیده باشد، روز گذشته محمد دهقانی عضو هیات رییسه مجلس اعلام کرد: این گزارش تنها بخشی از تخلفات را رسیدگی کرده و گزارش تکمیلی باید آماده و در صحن علنی مجلس قرائت شود. او با اشاره به شکایت ۱۱ تن از نمایندگان براساس ماده ۲۳۳ آیین نامه داخلی می‌گوید: تقاضای ما برای بررسی نقض قانون برخی مسوولان دولتی هنوز به صورت کامل و قطعی بررسی نشده است.

مهر ماه سال جاری پس از جلسه غیرعلنی مجلس برای بررسی موضوع فساد بانکی ۳۰۰۰ میلیارد تومانی، ۱۱ نفر از نمایندگان در شکایتی خواستار بررسی موارد احتمالی نقض قانون از سوی رییس جمهور و رییس دفتر وی، رییس کل بانک مرکزی و قائم مقام وی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و برخی دیگر از مسوولان زیر مجموعه دولت طبق ماده ۲۳۳ آیین نامه داخلی مجلس شده بودند. این در حالی است که گزارشی که از سوی کمیسیون اصل ۹۰ درباره این پرونده در صحن علنی روز یکشنبه مجلس قرائت شد، فقط به تخلفات وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی و مدیران زیر مجموعه این دو مقام رسیدگی کرده بود. اما در نامه شکایت، ۱۱ تن از نمایندگان خواستار بررسی این موضوع شده بودند که آیا از طرف رییس جمهور، رییس دفتر وی، رییس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و سایر مسوولان زیر مجموعه دولت نقض قانونی در قضیه فساد ۳۰۰۰ میلیاردی صورت گرفته است یا خیر؟ و گزارش کمیسیون پاسخی به این سوال نداده بود. از سوی دیگر، همزمان با قرائت گزارش کمیسیون اصل ۹۰ در صحن علنی مجلس اعلام شد که این گزارش در سه سطح دسترسی تهیه شده است و تنها بخشی از آن در اختیار رسانه‌ها و افکار عمومی قرار گرفته است.

کمیسیون اصل ۹۰ کامل بررسی نکرد

محمد دهقانی، عضو هیات رییسه مجلس یک روز پس از قرائت گزارش کمیسیون اصل ۹۰ از پرونده تخلف مالی بزرگ گفت: کمیسیون اصل ۹۰ تنها به بخشی از گزارش تقاضای نمایندگان برای بررسی تخلفات دولت در پرونده اختلاس رسیدگی کرده و گزارشات تکمیلی این کمیسیون باید در آینده کامل و در صحن قرائت شود.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه طبق ماده ۲۳۳ آیین نامه داخلی مجلس هرگاه نمایندگان احساس کنند رییس جمهور یا یکی از وزرا قانون را نقض کرده است می‌توانند از کمیسیون ذی ربط تقاضای ارائه گزارش در آن مورد کنند، گفت: تقاضای ما برای بررسی نقض قانون برخی مسوولان دولتی هنوز به صورت کامل و قطعی بررسی نشده است. عضو هیات رییسه مجلس تصریح کرد: کمیسیون اصل ۹۰ بر اساس اطلاعات موجود بخشی از گزارش را آماده و قرائت کرده است و بخش تکمیلی آن را نیز باید در آینده آماده کرده و در صحن علنی مجلس قرائت کند.

ارسال جزئیات پرونده برای رهبری و رییس جمهور

فاضل موسوی عضو هیات رییسه کمیسیون اصل ۹۰ نیز با اشاره به قرائت گزارش این کمیسیون از فساد بانکی اخیر در صحن علنی مجلس گفت: این گزارش در سه سطح تهیه شده بود که یک سطح آن در صحن علنی مجلس قرائت شد و سطوح دیگر آن به مقام معظم رهبری و رییس جمهور تقدیم خواهد شد. وی ادامه داد: در دو گزارش دیگر مستندات و جزئیات بیشتری در خصوص عوامل دخیل در فساد بانکی اخیر و همه عواملی که به نوعی به این سوء استفاده کمک کردند، وجود دارد.

در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس پس از قرائت گزارش کمیسیون اصل ۹۰ از پرونده فساد بانکی، هیات رییسه مجلس طبق ماده ۲۳۳ این گزارش را به رای نمایندگان گذاشت تا به نوعی پاسخ شکایت ۱۱ نماینده را هم بدهد. نمایندگان نیز با ۱۶۸ رای موافق این پرونده را به قوه قضائیه ارجاع دادند تا در اولویت بررسی قضایی قرار گیرد.

کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در گزارش خود ضمن اشاره به تخلفات مقامات بانک مرکزی درباره نقش سایر مقامات دولتی تنها تاکید کرده است:‌ مقامات وزارت اقتصاد اعم از وزیر، معاون وی و سایر مدیران مربوطه در وزارتخانه و بانک‌های درگیر در بحث تسهیلات یا اعتبارات اسنادی گروه آریا کاملا در جریان ریسک اعطای اعتبار و تسهیلات به گروه آریا و تخلفات این گروه بوده‌اند که باید نسبت به عدم پیگیری موضوع پاسخگو باشند.