واکنش ایران به ادعای برنامه‌ریزی تروریستی در آمریکا

عکس: ایرنا

رییس مجلس: می‌خواهند بین کشورهای منطقه مساله‌سازی کنند

وزیر خارجه: این سناریو یک بازی بسیار ناشیانه بود

دنیای‌اقتصاد- اتهام افکنی تازه واشنگتن علیه تهران مبنی بر دست داشتن در توطئه ترور سفیر عربستان در آمریکا، واکنش فوری مقامات ایران را در پی داشته است. علی لاریجانی، رییس قوه‌مقننه دراین رابطه گفته است: غرب دچار سکته سیاسی شده و لذا می‌خواهد بحران جدیدی را به صورت موهوم ایجاد کرده و بین کشورهای منطقه مساله‌‌سازی کند. علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه نیز وارد کردن چنین اتهاماتی را به ایران ناشیانه خوانده و اظهار کرده است: قطعا دوستان ما در حوزه خلیج‌فارس با این شیطنت‌ها آشنایی دارند و آمریکایی‌ها نیز مجبور به عذرخواهی خواهند شد. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز ادعای طراحی ترور سفیر سعودی در آمریکا را عاری از هرگونه صحت دانسته و قویا آن را تکذیب کرده است. محمد خزاعی نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اما در فوری‌ترین واکنش در نامه به بان کی مون دبیرکل این سازمان اظهارات مقامات آمریکایی را اتهامات جعلی خوانده و نسبت به تاثیرات آنها بر صلح و امنیت هشدار داده است. وزارت خارجه در اقدامی دیگر دیروز در غیاب سفیر سوئیس، کاردار این کشور در تهران را به عنوان حافظ منافع آمریکا احضار و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران را نسبت به اتهام افکنی آمریکایی‌ها اعلام کرد.

لاریجانی: آمریکا می‌خواهد مساله‌سازی کند

علی لاریحانی، رییس مجلس با اشاره به اخبار مربوط به بازداشت دو ایرانی به اتهام ترور سفیر عربستان در واشنگتن گفت: غرب دچار سکته سیاسی شده و لذا می‌خواهد بحران جدیدی را به صورت موهوم ایجاد کرده و بین کشورهای منطقه مساله‌سازی کند.

لاریجانی دیروز در صحن علنی مجلس در پاسخ به تذکر مصطفی کواکبیان، عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس که نسبت به سناریوسازی‌های غرب علیه ایران ابراز نگرانی کرد، گفت:‌ آنها شیطنت احمقانه‌ای به راه انداختند که ظاهری بسیط داشته و سر و صدایی به راه انداختند که افرادی را دستگیر کرده‌ایم که این افراد قصد داشتند در سفارت سعودی بمب‌گذاری کنند. لاریجانی گفت: آنها می‌خواهند با پوشش خبری وسیع این موضوع، روی مشکلات خودشان سرپوش بگذارند. وی با بیان اینکه غرب دچار یک سکته سیاسی شده یادآور شد: آنها خودشان هم متوجه شدند که بازی کودکانه‌ای را آغاز کردند و شاید به دنبال این هستند که بحران جدیدی را به صورت موهوم ایجاد کنند و بین کشورهای منطقه مساله‌سازی کنند. رییس مجلس با تاکید بر روابط متعارف ایران و عربستان تاکید کرد: غرب بسیار ناشیانه دست به این خبرسازی زده، ما هم حوادث را رصد می‌کنیم و فکر می‌کنیم همسایگان نیز متوجه‌اند که این ترفندی برای منحرف کردن ذهن‌ها از مشکلات غرب در منطقه است. لاریجانی همچنین اظهار کرد: آنها باید بدانند که نمی‌توانند با این رفتار لجن، جلوی این موج بیداری اسلامی در منطقه را بگیرند.

صالحی: واشنگتن مجبور به عذرخواهی خواهد شد

علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه نیز در واکنش به سناریوی جدید دولت آمریکا علیه ایران گفت: این سناریو یک بازی بسیار ناشیانه بود و قطعا دوستان ما در حوزه خلیج فارس با این شیطنت‌ها آشنایی دارند و آمریکایی‌ها نیز مجبور به عذرخواهی خواهند شد. به گزارش ایرنا، صالحی در پایان جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران افزود:ما با عربستان سعودی روابط دو جانبه خوبی داریم و اگر اختلاف نظرهایی هم بین ما هست مربوط به مسائل بین‌المللی است و نه مسائل دو جانبه. وزیر خارجه با اشاره به مشکلات فراوانی که امروز دولت آمریکا در داخل این کشور با آن مواجه است، گفت: آمریکایی‌ها با طرح این گونه سناریوها قصد فرافکنی دارند؛ چرا که کشورشان مشکلات داخلی زیادی دارد و این روزها شاهد موج تظاهرات مردمی علیه سیاست‌های دولت آمریکا و افزایش فقر و سیر نزولی منحنی اقتصاد در آمریکا هستیم. صالحی، جمهوری اسلامی ایران را رکن اصلی صلح و ثبات در منطقه خلیج فارس خواند و افزود: ایران همواره در برابر حوادث و تحولات بین‌المللی رفتار و واکنش اخلاقی کاملا منطقی از خود نشان داده است.

هشدار وزیر خارجه به غرب

صالحی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران قدرت را برای تسلط بر منطقه نمی‌خواهد، گفت: ما همواره اعلام کرده‌ایم که کشورهای منطقه با همکاری، همدلی و همفکری یکدیگر می‌توانند صلح و ثبات را در منطقه به بهترین شکل ممکن حفظ کنند و نیازی به بیگانگان نیست. وی با بیان اینکه ملت ایران کاملا آگاه و هوشیار هستند، افزود: ما در چارچوب حکمت و مصلحت حرکت می‌کنیم و از مقابله هرگز استقبال نمی‌کنیم؛ اما اگر بخواهند علیه ما از سیاست مقابله استفاده کنند، ما هم قدرت مقابله داریم. وی تصریح کرد: در صورت استفاده از سیاست مقابله علیه ایران، چنان سیلی محکمی خواهند خورد که عواقب آن برای آنها به شدت وخیم خواهد بود. صالحی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه آمریکا و قدرت‌های اقتصادی غرب عملا ورشکسته هستند و با سیلی صورت خود را سرخ نگه داشته‌اند،گفت: آمریکا میلیاردها دلار پول بدون پشتوانه چاپ و این پول‌ها را به منطقه ما سرازیر کرده تا بتواند آن را در منطقه ما خرج کند و از این طریق اقتصاد ورشکسته خود را نجات دهد.

مهمانپرست: قویا تکذیب می‌کنیم

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز ادعای طراحی ترور سفیر سعودی در آمریکا را عاری از هرگونه صحت دانست و قویا آن را تکذیب کرده است. به گزارش ایسنا، مهمانپرست افزود: این گونه رفتارهای نخ نما که مبتنی بر سیاست‌های خصمانه و دیرینه محور آمریکایی - صهیونیستی است، نمایش مضحکی به شمار می‌رود که در راستای سناریوسازی‌های خاص و با اهداف تفرقه افکنانه از سوی دشمنان اسلام و منطقه تعقیب می‌شود. او تصریح کرد: طراحان این قبیل سناریوهای ساختگی هدفی جز ایجاد اختلاف و کمک به خروج رژیم صهیونیستی از انزوای موجود ندارند. مهمانپرست تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران نظامی مبتنی بر اخلاق و ارزش‌های اسلامی بوده و همواره نسبت به خطر توطئه دشمنان منطقه هشدار داده است و این قبیل سناریوسازی‌های تکراری در شرایطی از سوی محور آمریکایی - صهیونیستی مطرح می‌شود که منطق و سیاست‌های آمریکا در داخل و در سطح منطقه با یک ناکارآمدی جدی و اعتراض‌های گسترده داخلی و جهانی مواجه شده است.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی مبتنی بر احترام متقابل بوده و طرح چنین ادعای کذبی ره به جایی نبرده و تاثیری در اذهان عمومی بر جای نخواهد گذاشت.

آمریکا داستان هالیوودی ساخته است

مهمانپرست همچنین در جمع دانشجویان برتر دانشکده حقوق دانشگاه دوستی ملل (رودن) مسکو اظهار کرد: آمریکایی‌ها سناریوی جدیدی را با تبلیغات زیاد شروع و ادعا دارند که ایرانی‌ها قصد ترور سفیر عربستان را در آمریکا داشتند و در این زمینه داستان‌های هالیوودی درست کردند و می‌گویند یک ایرانی تحت بازداشت خودمان این کار را کرده که ۱۰ سال پیش به جرم دزدی دستگیر شده و استناد می‌کنند به این‌که خودش گفته می‌خواستم ترور کنم و قرار بوده هزار کیلو تریاک به مکزیکی‌ها بدهد تا بیایند این ترور را انجام دهند. سخنگوی وزارت خارجه‌ این پرونده را یک پرونده‌ کاملا بی‌پایه و اساس دانست و گفت: در مورد این پرونده وزیر دادگستری آمریکا، رییس اف‌بی‌آی و خانم کلینتون صحبت کردند و همزمان با آن در یک سناریوی از پیش تعیین شده افرادی را آوردند و صحنه‌سازی کردند و با ابزار رسانه‌ای‌شان تلاش داشتند حقوق ملت ایران را پایمال کنند. آنها با تمام کشورها این‌گونه رفتار می‌کنند.

نامه هشدارآمیز ایران به بان کی مون

محمد خزاعی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز در واکنش به این رویداد، در نامه‌ای به بان‌کی‌مون دبیرکل سازمان ملل متحد از ادعاهای اخیر مقامات آمریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران مبنی بر نقش تهران در توطئه برای ترور یک دیپلمات خارجی در واشنگتن ابراز انزجار کرد و این اتهامات جعلی را که براساس ادعاهای یک فرد مشکوک شکل گرفته را رد کرد. محمد خزاعی، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل در نامه خود که رونوشت آن برای رییس شورای امنیت و رییس مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز ارسال شده است، تصریح کرد: هرکشوری می‌تواند، کشورهای دیگر را با چنین داستان‌های جعلی متهم کند. به هر حال این اقدام سابقه خطرناکی در روابط میان کشورها ایجاد می‌کند. او اضافه کرد: ایران همواره تروریسم را در همه اشکال آن محکوم کرده است و خود یک قربانی تروریسم است که نمونه اخیر و روشن آن ترور تعدادی از دانشمندان هسته‌ای ایران در دو سال گذشته است که از سوی رژیم صهیونیستی و با حمایت آمریکا انجام پذیرفت. وی افزود: ملت ایران طالب دنیایی بدون تروریسم است و جنگ افروزان فعلی آمریکا و ماشین تبلیغاتی آن علیه ایران را نه فقط به عنوان تهدیدی علیه خود بلکه به عنوان تهدیدی علیه صلح و ثبات منطقه‌ای می‌داند. وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران نسبت به عواقب این سناریوی خطرناک هشدار می‌دهد و معتقد است ادامه چنین سیاست‌های تفرقه‌افکنانه‌ای تاثیرات وخیمی بر صلح و امنیت بر جای خواهد گذاشت. خزاعی ادعاهای اخیر آمریکا را اقدامی سیاسی و نشانه‌ای از کینه‌توزی آن کشور در قبال ملت ایران دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران قاطعانه و با شدیدترین لحن ممکن این ادعاهای شرم‌آور توسط مقامات آمریکایی را محکوم می‌کند و آن را به مثابه توطئه‌ای شیطانی در راستای سیاست‌های ضدایرانی آن‌ها می‌داند که در پی انحراف توجهات از مسائل جاری اقتصادی و اجتماعی در داخل و انقلاب‌ها و اعتراضات علیه دیکتاتوری‌های مورد حمایت آمریکا در خارج از آن کشور است. سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران بر عزم خود برای حفظ روابط دوستانه با همه کشورهای منطقه به‌ویژه همسایگان مسلمان تاکید کرده و از همه می‌خواهد نسبت به اقدامات اهریمنی که ثبات و صلح و روابط دوستانه دولت‌ها در منطقه ما را هدف گرفته‌اند، هوشیار باشند.

او در پایان نامه خود تاکید کرد: شما در جایگاه دبیرکل سازمان ملل متحد مسوولیت دارید تا افکار عمومی جهانی را درباره عواقب خطرناک سیاست‌های جنگ افروزانه دولت آمریکا بر صلح و امنیت بین‌المللی آگاه کند. خزاعی از دبیرکل سازمان ملل متحد درخواست کرد تا این نامه به عنوان اسناد مجمع عمومی و شورای امنیت این سازمان منتشر شود.

جزئیات اتهام زنی تازه آمریکا به ایران

مقامات واشنگتن، تهران را به دست داشتن در توطئه‌ ترور سفیر عربستان در آمریکا متهم کردند. توطئه‌ای که مقامات آمریکا می‌گویند پیش از عملیاتی شدن توسط نیروهای امنیتی این کشور کشف شده است. آنگونه که ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز گزارش داده است، مقامات آمریکایی مدعی‌‌اند که توطئه‌ دو مرد مرتبط با نهاد‌های امنیتی ایران برای ترور عادل الجبیر، سفیر عربستان در آمریکا را خنثی کرده‌اند. یک نفر از این افراد ماه گذشته دستگیر شده است، اما گمان می‌رود نفر دوم در ایران باشد. باراک اوباما ، رییس‌جمهور آمریکا این اقدام را «ناقض حقوق آمریکا و حقوق بین‌الملل» و عربستان آن را «منزجرکننده» خوانده‌اند. هیلاری کلینتون، وزیرخارجه آمریکا در گفت‌وگویی با رویترز ابراز امیدواری کرد، این مساله باعث شد کشورهایی که در اجرای تحریم‌های موجود علیه ایران تردید دارند در این مسیر قدم بردارند.

اتهام به سپاه قدس

اریک هولدر، وزیر دادگستری آمریکا نیز وارد این ماجرا شده و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سپاه قدس را در این زمینه متهم کرده است. او در یک کنفرانس خبری مدعی شده است: مقامات عالی‌رتبه این نهاد‌ها که بخشی از دولت ایران محسوب می‌شود مسوول این توطئه هستند. گزارش رویترز همچنین مدعی است: شواهد اولیه ارتباط دولت ایران با این اقدام را افرادی که در این رابطه دستگیر شده بودند، فاش کرده و مدعی شده بودند که از افرادی در ایران دستور می‌گیرند. در این گزارش به افرادی با نام‌های غلام شکوری و منصور ارباب سیار در رابطه با این اتهام اشاره شده است. ارباب سیار روز سه‌شنبه حضوری کوتاه در دادگاهی در منهتن داشت و در آن‌جا دستور بازداشت وی صادر و وکیلی برای او تعیین شد. مقامات آمریکایی گفته‌اند سفیر عربستان در این رابطه هرگز در معرض خطر قرار نگرفته است. هولدر مدعی است که ارباب سیار پس از دستگیری در نیویورک اعتراف کرده و جزئیات بیشتری را در این رابطه ارائه کرده است. در اسناد دادگاه ادعا می‌شود که شکوری در تماس تلفنی با ارباب سیار گفته است که در سریع‌ترین زمان ممکن باید این اقدام انجام گیرد.

خط و نشان هیلاری کلینتون

بنابر گزارش رویترز، کلینتون با متهم کردن ایران به این توطئه مدعی شده است که چنین مساله‌ای به انزوای تهران، تقویت اتحاد امنیتی خلیج‌فارس و اجرای شدیدتر تحریم‌ها علیه ایران منجر می‌شود. وزیر خارجه‌ آمریکا گفت: آمریکا با دیگر کشورها در تلاش است تا به صورت جمعی این اقدام را محکوم کند. او در اظهاراتی که از تلویزیون پخش شد، گفت: ما با دوستان و شرکای‌مان در سراسر جهان در خصوص اینکه چطور می‌توانیم پیامی بسیار جدی به ایران بدهیم مبنی بر اینکه این نوع اقدامات باید پایان یابد، مشورت خواهیم کرد.

تحریم ۵ شهروند ایرانی

در رویدادی دیگر، وزارت خزانه‌داری آمریکا در چارچوب همین اتهام‌افکنی‌ها، تحریم‌هایی را علیه پنج شهروند ایرانی اعلام کرد. در همین رابطه بنا بر گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، معاون وزیر خارجه مکزیک گفته است که مکزیک با مقامات آمریکایی برای خنثی کردن این اقدام همکاری کرده است. وی گفت: مکزیک از مقامات اداره مهاجرت مکزیک خواسته بود از ورود ارباب سیار به مکزیک در ۲۸ سپتامبر(۵ مهرماه) جلوگیری کنند.

سعودی‌ها نام ایران را در بیانیه خود نیاوردند

سفارت عربستان در واشنگتن نیز با صدور بیانیه‌ای این اقدام را «نقض منزجر کننده هنجارها، استانداردها و کنوانسیون‌های بین‌المللی» خواند که با اصول انسانی مطابقتی نکرد. بنا بر گزارش آسوشیتدپرس، در این بیانیه هیچ اشاره‌ای به دولت ایران که آمریکا در این رابطه اتهامات را متوجه آن کرد، نشده است. اما رویترز به نقل از عبدالله الشماری یک مقام دولتی در ریاض گزارش داد: پس از این حادثه بسیاری در عربستان انتظار دارند که اقداماتی اتخاذ شود که کمترین آن خارج کردن سفیر عربستان از تهران است. اما بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، وکیل ارباب سیار روز سه‌شنبه گفت که موکلش اعلام بی‌گناهی خواهد کرد. او با ذکر اینکه درخواست وثیقه نکرده است، افزود: ما از دستور موقت بازداشت رضایت داریم.

توصیه امنیتی به اوباما

با این حال بنا بر گزارش شبکه خبری ای‌بی‌سی، رابرت بائر، تحلیلگر اطلاعات جاسوسی پیشین آمریکا به دولت اوباما هشدار داد که از مقصر خواندن ایران در این رابطه عقب‌نشینی کند.

وی گفت : به نظر نمی‌رسد این حمله توسط ایران طراحی شده باشد و ممکن است ارزیابی‌های آمریکا به شکلی خطرناک اشتباه باشد. بائر تاکید کرد: آمریکا باید یک کانال دیپلماتیک مستقیم با ایران برقرار کند یا با خطر جنگی کنترل نشدنی روبه‌رو شود.