برنامه ارتش برای حضور در مرزهای آبی آمریکا

دنیای اقتصاد- مجید اعزازی: فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی اعلام کرد که این نیرو قصد دارد در نزدیکی مرزهای آبی آمریکا حضوری«قدرتمندانه» داشته باشد. پیش از این، سردار علی فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه در واکنش به اظهار تمایل ارتش آمریکا به برقراری خط تلفن اضطراری( تلفن قرمز) با ایران گفته بود: ما هر موقع به خلیج مکزیک برویم با آمریکا ارتباط مستقیم برقرار می‌کنیم. حدود یک هفته پیش، مایکل مولن، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا با بیان اینکه «نبود هرگونه رابطه‌ای بین دو دولت ایران و آمریکا می‌تواند مشکل‌ساز باشد»، گفته بود: «حتی در تیره‌ترین روزهای جنگ سرد، امکان گفت‌وگو و تماس میان رهبران آمریکا و اتحاد شوروی برقرار بود».

اگر چه می‌توان نگرانی مقامات نظامی آمریکا را نسبت به احتمال برخورد قایق‌های تندرو ایران با ناوهای آمریکا در خلیج فارس مرتبط دانست، اما هدف اصلی این مقامات از ایجاد شرایطی مانند دوران«جنگ سرد» و تداعی تقابل مسکو- واشنگتن روشن نیست.سابقه وجود خط تماس اضطراری یا همان تلفن قرمز، همان طور که مولن گفته است، به زمان جنگ سرد برمی‌گردد، دورانی که جهان دوقطبی بود و دو قدرت اتمی آمریکا و شوروی هر یک رهبری یکی از این قطب‌ها را به عهده داشتند. آمریکا رهبر بلوک غرب بود و اتحاد جماهیر شوروی رهبر بلوک شرق. در چنین دورانی بود که خط تلفن قرمز، بین رهبران شوروی و آمریکا برقرار شده بود. دورانی که آبستن حوادث اتمی بزرگی بود و هر لحظه امکان داشت یکی از این دو قدرت اتمی برای حفظ قلمروی خود به دیگری حمله اتمی کند. از همین رو بود که دو طرف بر آن شدند تا با برقراری این خط تلفن از چنین حوادثی جلوگیری کنند.

بر این اساس، ششم آوریل ۱۹۶۳ نماینده شوروی در کنفرانس خلع سلاح ژنو اعلام کرد که «نیکیتا خروشچف» با استقرار چنین خط مستقیمی بین مسکو و واشنگتن موافقت کرده است؛ ایجاد خط تلفن تصویری [فکس] توسط «جان اف کندی» پیشنهاد شده بود تا به‌این ترتیب، خطر جنگ توسط یک حادثه ناخواسته از بین برود. در آن زمان پذیرفتن تلفن قرمز توسط کرملین، رهبران آمریکا را بسیار خشنود کرد.این خط تماس بحرانی اما چند بار از بروز حوادث بزرگ جلوگیری کرد و به کار آمد. نخستین بار در سال ۱۹۶۷ و در خلال جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل مورد استفاده رهبران آمریکا و شوروی قرار گرفت. استفاده از این خط تماس بحرانی در جنگ بین هند و پاکستان در سال ۱۹۷۱، در جنگ ۱۹۷۳ اعراب و اسرائیل، در سال ۱۹۷۹ و حمله شوروی به افغانستان، در بحران‌های لهستان و لبنان نیز بارها مورد استفاده رهبران آمریکا و شوروی قرار گرفت و از احتمال وقوع حادثه‌ای عمدتا اتمی در این درگیری‌ها جلوگیری کرد.

استقبال احمدی نژاد از تلفن قرمز

طی روزهای اخیر و در خلال حضور محمود احمدی نژاد رییس‌جمهور در نیویورک، برخی رسانه‌های آمریکایی از تمایل دولت آمریکا برای ایجاد یک خط ارتباط ویژه مستقیم نظامی با ایران پس از یکسری تقابلات نزدیک میان نیروهای ایران و آمریکا در خلیج فارس، خبر داده بودند.احمدی‌نژاد اما در کنفرانس خبری با رسانه‌ها و مطبوعات بین‌المللی در نیویورک در پاسخ به سوال آسوشیتدپرس مبنی بر اینکه آیا ایران حاضر است یک خط ارتباط اختصاصی با آمریکا به منظور جلوگیری از رویدادهای احتمالی نیروهای نظامی در خلیج‌فارس ایجاد کند؟ اظهار کرده بود: ایران از هر تدبیری که مانع از برخورد شود استقبال می‌کند؛ البته ضرورتی هم به برخورد نیست؛ اما شاید بهترین و اصلی‌ترین راه‌حل این باشد که نیروهای بیگانه خلیج‌فارس را تخلیه کنند؛ چرا که هیچ ضرورتی برای حضور نیروهای ناتو در خلیج فارس وجود ندارد و ملت‌های منطقه قادر هستند امنیت این حوزه را به طور کامل برقرار کنند.به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، احمدی نژاد افزوده بود: قاطعانه اعلام می‌کنیم که اگر نیروهای ناتو، آمریکا و انگلیس از منطقه خارج شوند، ایران و کشورهای حوزه خلیج‌فارس می‌توانند امنیت انرژی را در خلیج‌فارس به طور کامل تامین کنند.

واکنش متفاوت سپاه

سردار علی فدوی، فرمانده نیروی دریایی سپاه اما در واکنش به تمایل آمریکا برای برقراری خط تلفن اضطراری تاکید کرده است: ما هر موقع به خلیج مکزیک برویم با آمریکا ارتباط مستقیم برقرار می‌کنیم و از نظر جمهوری اسلامی ایران حضور نامشروع آمریکا در خلیج فارس، معنا و مفهومی ندارد.وی در گفت‌وگو با پایگاه خبری مشرق گفته است: ایران با تمام کشورهای منطقه ارتباط مستقیم و نزدیکی داشته و دارد اما جایگاه آمریکایی‌ها کجای این منطقه است؟فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران افزوده است: البته آمریکایی‌ها همواره تمایلات زیادی دارند، ولی باید خواسته‌هایی را مطرح کنند که با واقعیت تناسب داشته باشد.سردار فدوی هدف آمریکایی‌ها از این صحبت‌ها را در واقع ابراز نگرانی آنها از افزایش قدرت دفاعی و بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران دانسته و افزوده است: هر کسی خارج از خانه خودش به دنبال اهداف نامشروعی باشد، می‌ترسد. هیچ دزدی را در عالم نمی‌بینیم که در هنگام دزدی نترسد، حتی اگر ماهرترین و قوی‌ترین دزد هم باشد.فرمانده نیروی دریایی سپاه در پایان گفت‌وگو با مشرق تاکید کرده است: تمام اهداف آمریکایی‌ها برای ما شفاف و مشخص است و تنها راه‌حل اتمام نگرانی آنها، خارج شدن از منطقه خواهد بود. پیش از واکنش احمدی نژاد و سردار فدوی، آدمیرال مایکل مولن، رییس ستاد مشترک نیروهای نظامی آمریکا در سخنانی در موسسه صلح بین‌الملل کارنگی در واشنگتن گفته بود: از سال ۱۹۷۹ تماس‌ مستقیمی با ایران نداریم و معتقدم که این مساله زمینه را برای برخی اشتباهات و داوری‌ها درباره مسائل مختلف ایجاد کرده است به همین دلیل در صورت بروز بحران تنش‌هایی ایجاد می‌شود.

ارتش به اقیانوس اطلس می‌رود

اینک اما فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران از برنامه این نیرو برای حضور در اقیانوس اطلس خبر داده و گفته است:‌ همان‌گونه که استکبار جهانی در نزدیک مرزهای آبی ما حضور دارد، ما هم با کمک سربازان ولایی این نیرو در نزدیکی مرزهای آبی آمریکا حضور قدرتمندانه خواهیم داشت. به گزارش ایرنا، امیر دریادار حبیب الله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش اظهار کرده است: حضور ناوگروه‌های متعدد ایران در خلیج عدن و دریای سرخ و اخیرا حضور زیردریایی جمهوری اسلامی ایران در دریای سرخ باعث افتخار و عزت مردم ایران و دیگر کشورهای مسلمان منطقه است. وی افزوده است:‌ بحث حضور نیروی دریایی ارتش ایران در آب‌های آزاد به این مناطق ختم نمی‌شود؛ بنابراین ما باید قدرت حضور در تمام آب‌های آزاد را داشته باشیم. فرمانده نیروی دریایی ارتش همچنین اعلام کرده است: ‌توان دریانوردی ایران رشد چشمگیری داشته است. او ادامه داد: حتی در روزهای بسیار دشوار زمان جنگ سرد ما با اتحادیه شوروی تماس داشتیم. مولن گفت: بنابراین در صورتی که مساله‌ای اتفاق بیفتد ما مطمئن هستیم که عملا هرگز نمی‌توانیم کاری را به صورت خوب و آن طور که باید انجام بدهیم، از این رو اشتباهاتی در داوری‌ها صورت خواهد گرفت که بسیار خطرناک خواهد بود. روزنامه‌ وال استریت چند روز پیش اعلام کرده بود که نظامیان آمریکایی قصد ایجاد «تلفن قرمز» با تهران را دارند که تا به الان این مساله در حد یک طرح است.