رویترز خبر داد که سعید جلیلی در نامه‌ای به اتحادیه اروپا اعلام کرده است که ایران برای گفت‌وگوهای جدید هسته‌ای آمادگی دارد؛ اما از حقوقش عقب‌نشینی نخواهد کرد. به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز گزارش داد: بعید به نظر می‌رسد که نامه سعید جلیلی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران به کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تاریخ ششم سپتامبر (۱۵ شهریور) که رویترز روز سه‌شنبه به آن دست یافت از جانب غرب به عنوان یک گام اساسی رو به جلو مورد استقبال واقع شود.

در این نامه که به زبان انگلیسی است، تاکید می‌شود که گفت‌وگوها می‌تواند «به محض آنکه شما آماده باشید» از سر گرفته شود.

این نامه می‌افزاید: جمهوری اسلامی ایران معتقد است که یک مذاکره و گفت‌وگوی عادلانه تنها راه رفع سوءتفاهمات موجود در تمامی حوزه‌ها است.

به گزارش رویترز، جلیلی در نامه خود از «ضرورت حصول یک راه حل جامع، بلندمدت و از طریق مذاکره برای هر دو طرف» صحبت کرده، اما در عین حال افزوده است: «هرگونه اقدامی که به محرومیت کشورها از جمله ملت شریف ایران از حقوق‌شان منجر شود، غیرقابل پذیرش است.»

این نامه می‌افزاید: جمهوری اسلامی ایران همواره یک عضو فعال پیمان منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای بوده است و همچنان قاطعانه به لزوم تحقق حقوق مشروع و نیز تعهدات بدون هرگونه تبعیضی باور دارد.

رویترز افزوده است: ایران زمانی که از چنین زبانی استفاده می‌کند، معمولا در کنار دیگر چیزها به آنچه که آن را حق خود مبنی بر غنی‌سازی اورانیوم می‌داند، اشاره می‌کند. غنی‌سازی فعالیتی است که ایران می‌گوید هدف از آن تامین سوخت نیروگاه‌های برق هسته‌ای این کشور است، اما غرب مدعی است بخشی از تلاش برای تولید تسلیحات هسته‌ای است.

رویترز همچنین گزارش داده است: نامه جلیلی می‌گوید که ایران آماده است با دیگر کشورها در زمینه خلع سلاح و منع اشاعه همکاری کند. این نامه هیچ اشاره‌ای به آن دسته از درخواست‌های مکرر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ندارد که از ایران می‌خواهند به نگرانی‌ها در خصوص کار کردن احتمالی در زمینه موشک مسلح به سلاح هسته‌ای پاسخ دهد.

بنابراین گزارش، ایران همواره اعلام کرده است که به از سرگیری مذاکرات تمایل دارد، اما اصرار این کشور بر اینکه دیگر کشورها حقوقش برای غنی‌سازی اورانیوم را به رسمیت بشناسند یک مانع مهم به ویژه از نظر دیپلمات‌هایی بوده است که آن را پیش‌شرطی غیرقابل پذیرش می‌دانند.

سخنگوی اشتون که در دسامبر و ژانویه ۲۰۱۰ (آذر و بهمن ۱۳۸۹) دو دور مذاکرات با ایران را به نمایندگی از انگلیس، ‌چین، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا به عهده داشت روز یکشنبه گفت که نامه جلیلی «با دقت» بررسی خواهد شد.

نامه جدید متفاوت است؟

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز با اشاره به نامه جلیلی گزارش داد: این نامه می‌گوید ایران «آماده است در زمینه منع اشاعه و همکاری هسته‌ای صلح‌آمیز همکاری داشته باشد.»

آسوشیتدپرس افزود: در مقایسه با پیشنهادهای گذشته، این نامه به دلیل لحن معتدل آن قابل توجه است.

این گزارش همچنین حاکی است: ایران در این نامه مانند نامه‌های گذشته بر موضوعاتی نظیر «اقتصادی، ‌عدالت، توسعه و صلح و امنیت بین‌المللی» برای بحث بر سر میز مذاکره تاکید می‌کند. آسوشیتدپرس افزود: این نامه که خطاب به اشتون است، پاسخ به نامه ژوییه اشتون به جلیلی است که در آن شرایطی ترسیم شده بود که تحت آن شش کشور حاضر به از سرگیری مذاکرات هستند.

مهمانپرست: نظرمان تغییری نکرده

در این حال، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه روز سه‌شنبه هفته جاری در کنفرانس مطبوعاتی خود در پاسخ به سوالی درباره نامه جدید سعید جلیلی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی به کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و جزئیات آن گفت: ارسال نامه‌ خانم اشتون به آقای جلیلی و پاسخ آن، یک مساله طبیعی است. قبلا اعلام کردیم آمادگی گفت‌وگو با ۱+۵ به منظور همکاری حول نقاط مشترک وجود دارد و هیچ تغییری در نظرات کشور ما ایجاد نشده و در یک فضای مثبت و سازنده با رویکرد تعاملی می‌شود سوءتفاهمی که برای آژانس به وجود آمده برطرف شود.