مجلسیها پرونده ۳۰۰۰ میلیارد تومانی را چگونه میبینند؟
در جستوجوی ریشههای سیاسی اختلاس بزرگ
دنیای اقتصاد- با گذشت یک هفته از انتشار اخبار رسمی از بزرگترین اختلاس بانکی در کشور، به نظر میرسد نمایندگان مجلس، آستینها را برای جستوجوی ریشههای سیاسی این اختلاس بالا زدهاند. در حالی که برخی نمایندگان از فراخواندن وزیر اقتصاد و روسای بانک مرکزی و صادرات برای ارائه توضیحات به مجلس خبر دادند، برخی نمایندگان نیز با اظهاراتی جدید به بازگشایی گرهها و ابعاد پنهان این اختلاس پرداختهاند. جعفر قادری، نماینده شیراز میگوید: «باید ارتباط اختلاس با شورای عالی ایرانیان بررسی شود»، کاظم جلالی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی نیز معتقد است:«عوامل داخلی و خارجی این پرونده باید معرفی شوند»، غلامرضا مصباحی مقدم نماینده تهران هم خواستار استعفای محمد جهرمی، مدیرعامل بانک صادرات شد. حمیدرضا فولادگر نماینده اصفهان نیز پرده از «فشار جریان انحرافی به بانکها» برداشته است. این اظهارات نمایندگان نشان از جهتگیری آنان برای روشن تر شدن ابعاد سیاسی این اختلاس بزرگ دارد.
پیش از این نیز احمد توکلی رییس مرکز پژوهشهای مجلس اختلاس مذکور را باعث شرمندگی، تاسف و تاثر دانسته و گفته بود: زمانی که مردم برای یک وام کسب و کار یا وام جهیزیه به هزار بیچارگی مبتلا میشوند و سختیهای بسیاری را تحمل میکنند، عدهای با فساد میتوانند منابع عمومی را چپاول کنند.
وی وقوع اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی در طی ۲ سال را نشاندهنده بیماری وحشتناک فساد در سیستم بانکی و دستگاههای اداری خوانده و گفته بود: باید فکر کرد که چگونه جسارت چنین جنایاتی در اقتصاد کشور پیدا شده است؛ زمانی که مقامات دولتی متهم هستند؛ ولی رییس دولت جلوی رسیدگی پروندههای آنها را میگیرد، طبیعی است جسارت انجام چنین جنایاتی پیدا میشود.
به شورای ایرانیان ارتباطی دارد؟
جعفر قادری، نماینده شیراز در موضعگیری در این باره گفت: در صورتی که شورای عالی ایرانیان یا هر دستگاهی زمینه را برای اختلاس کننده ۳ هزار میلیارد تومانی فراهم کرده است، باید بررسی و برخورد شود.
وی در گفتوگو با «مهر» با اشاره به اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی بانکی، گفت: این موضوع به تازگی مطرح شده و از آنجایی که مجلس نیز در تعطیلات قرار دارد، هنوز گزارشی در این زمینه دریافت نشده است.
وی با تاکید بر اینکه بدون شک پس از بازگشایی مجلس، این موضوع را پیگیری میکنیم، افزود: قوه قضائیه بدون هیچ تعارفی با اختلاس کنندگان برخورد کند تا درس عبرتی برای دیگران باشد.
نماینده شیراز گفت: به طور قطع، کانالهای ارتباطی اختلاس کننده باید شناسایی شود. هر فرد یا سازمانی که زمینه را برای اختلاس فراهم کرده است، باید شناسایی و با آن برخورد جدی شود.
معرفی عوامل داخلی و خارجی
کاظم جلالی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز تاکید کرد: هر دستهای اعم از داخلی یا خارجی که در اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی دخالت داشتند، باید شناسایی و به مردم معرفی شوند. وی در گفتوگو با مهر ادامه داد: مجلس در حال حاضر تعطیل است، اما بسیاری از نمایندگان در رابطه با این اتفاق گفتوگوهایی را با مسوولان کشور داشتهاند و بنده نیز با مدیر عامل بانک صادرات صحبتهایی را انجام دادهام، طبیعتا مجلس این موضوع را با جدیت بیشتری در قالب جلسه علنی یا غیر علنی پیگیری میکند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه برخیها با سوءاستفاده به دنبال مشروعیتزدایی هستند، اظهار کرد: باید با درایت، صداقت و شفافیت با پرونده اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی برخورد کنیم. وی خواستار معرفی مقصران به مردم شد و گفت: آنها باید به جزای اعمالشان برسند.
جهرمی استعفا دهد
غلامرضا مصباحیمقدم عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با تاکید بر اینکه ضعف نظارت بانک مرکزی و صادرات دلیل اصلی اختلاس
۳ هزار میلیارد تومانی بوده بر استعفای جهرمی تاکید کرد و گفت: بانکهای دیگر نیز به خاطر سود شیرین، ال.سیهای بانک صادرات را تنزیل کردند.
وی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، اظهارکرد: اگر جهرمی از سمت خود استعفا ندهد باید منتظر بررسیهای قضایی شد و اینکه آیا این تخلف منجر به کنار گذاشتن مدیر عامل بانک میشود یا ربطی به وی نخواهد داشت.
وی افزود: مجلس این پرونده را با دعوت از وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی دنبال میکند و در این جلسات بررسی میکنیم که ریشههای این مساله چه بوده که این اختلاس بزرگ انجام شده است.
مصباحیمقدم ضمن تاکید بر انتخاب راهکارهایی برای جلوگیری از بروز این تخلفات در نظام اقتصادی کشور، گفت: اگر بانک مرکزی مجموعه اطلاعات بانکها را در سامانه متمرکز خود بهروز کرده بود با نظارت و مراقبت میتوانست از وقوع این پدیده شوم در اقتصاد ایران جلوگیری کند.
فشار جریان انحرافی به بانکها
حمیدرضا فولادگر، عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس با اشاره به اینکه فشار جریان انحرافی به مدیران بانکها موجب اختلال در سیستم بانکی شده که نمونه آن اختلاس ۳ هزار میلیاردی است، گفت: باید اطلاعات این زمینه کاملا روشن شود چراکه آنها یکسری بانک خصوصی تشکیل داده و به بانکهای دولتی نیز فشار وارد کردهاند.
فولادگر اظهارکرد: دخالت در واگذاری مدیریت شرکتهای خودروسازی و صنعتگری، تاسیس برخی بانکهای خصوصی و ارائه تسهیلات بانکی و وامهای کلان بیانگر این است که جریان انحرافی برای پشتوانه حرکت سیاسی خود بهدنبال منابع اقتصادی است. وی با بیان اینکه از اقدامات اقتصادی و فعالیت جریان انحرافی برخی مسوولان مجلس، دستگاههای اطلاعاتی، بازرسی و نظارتی اطلاع داشتند، افزود: علت حساس شدن تمام دلسوزان نظام در یک سال اخیر به جریان انحرافی، انحراف فکری آنهاست. فولادگر گفت: اگر قوه مجریه در زمینه برخورد با اختلاسکنندگان اخیر اقدامی انجام ندهد، قوه قضائیه و مقننه وظیفه برخورد با این خاطیان را دارند. فولادگر با تاکید بر اینکه جریان انحرافی طرح بلندمدتی را برای تثبیت پایههای قدرت خود از طریق منابع مالی و اقتصادی داشته است، خاطرنشان کرد:دولت جدید با شعار مبارزه با کانونهای قدرت و ثروت رای آورد، اما سوال این است که چرا باید همان فساد دوباره در سیستم اجرایی اتفاق بیفتد در حالی که میتوان با آن برخورد مناسب داشت.
فراخوانی دولتمردان به مجلس
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز گفت: نشست ویژه بررسی پرونده اختلاس ۳ هزار میلیاردی از بانک صادرات روز دوشنبه به میزبانی کمیسیون اقتصادی و با حضور وزیر اقتصاد، رییسکل بانک مرکزی، رییس بانک صادرات و نماینده وزارت اطلاعات برگزار میشود. ارسلان فتحیپور افزود: جمعی از معاونین وزیر اقتصاد، سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات کشور در این نشست حاضر میشوند. وی تصریح کرد: پس از پایان بررسیها در زمینه این اختلاس کلان، کمیسیون اقتصادی گزارشی از بررسیها در این زمینه را برای قرائت در صحن علنی و اطلاع نمایندگان از روند شکلگیری این اختلاس تهیه خواهد کرد.
ارتباط ابقای مصلحی و افشای اختلاس
علیرضا سلیمی، عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس با اشاره به هوشمندی وزارت اطلاعات در رابطه با اختلاس اخیر و تلاش گذشته جریان انحرافی برای کنار زدن مصلحی، گفت: ابقای مصلحی در وزارت اطلاعات به افشای اختلاس اخیر منجر شد. وی در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار کرد: سلامت جریان انحرافی که در دولت رسوخ کرده جای سوال و شبهه دارد و متاسفانه رفتار این جریان آسیبهای جدی را متوجه دولت کرده است. سلیمی در خصوص هوشمندی وزارت اطلاعات در رابطه با اختلاس اخیر و تلاش جریان انحرافی برای کنار زدن وزیر اطلاعات، خاطرنشان کرد: ثبات در مدیریت وزارت اطلاعات میتواند مسیرهای پنهانی را که جریان انحرافی از آن استفاده میکند، شفاف کند.
وی یادآور شد: ابقای مصلحی در وزارت اطلاعات به افشای اختلاس اخیر منجر شد؛ بنابراین فشار جریان انحرافی برای جابهجایی مصلحی قطعا به خاطر دستاندازی بر گلوگاه اطلاعاتی کشور و پنهانکاری بیشتر در زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بوده است.
ارسال نظر