دنیای اقتصاد- در پی شکایت ایران از روسیه به دلیل عدم تحویل موشک‌های اس-۳۰۰ در یک دادگاه بین‌المللی، مقامات مسکو از طرح این دعوی «ابراز حیرت» کردند. ایران در سال ۲۰۰۵ قرارداد تحویل موشک‌های اس- ۳۰۰ به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار را با روسیه منعقد کرد؛ اما مسکو تاکنون از تحویل آن به تهران سرباز زده است. مقامات روس این قرارداد را مشمول تحریم‌های جدید علیه ایران می‌دانند و به همین دلیل این قرارداد را یک‌طرفه لغو کرده‌اند. سفیر ایران در روسیه اما چنین استدلال کرده است که «اعتقاد عمومی ما این بود که تحویل سامانه «اس ـ ۳۰۰» مغایر با قطعنامه نیست» و «شکایت کردیم تا به این وسیله روسیه بتواند راهکارها و مجوزهای حقوقی لازم را برای تحویل «اس ـ ۳۰۰» به ایران به دست آورد.»

با وجود این، الکساندر لوکاشویچ، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرده است که روسیه از تصمیم تهران برای شکایت از روسیه درباره قرارداد تحویل سیستم‌های پدافند موشکی اس ـ ۳۰۰ متحیر شده است. به گزارش ایسنا، محمودرضا سجادی، سفیر ایران در فدراسیون روسیه روز چهارشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی در خبرگزاری نووستی اعلام کرد تهران به رای مثبت دادگاه بین‌المللی امیدوار است. رایی که اجازه می‌دهد بر اساس قانون سیستم‌های موشکی اس - ۳۰۰ به ایران تحویل داده شوند.لوکاشویچ، اما روز پنج‌شنبه درباره این شکایت گفت: «طبیعتا ما این اعلامیه مقامات ایرانی درباره به محکمه کشاندن عملکرد روسیه در این رابطه را در نظر خواهیم گرفت. در عین حال با توجه به روابط دوستانه ما با این کشور برای ما جای تعجب دارد که شرکای ایرانی چرا این روش را انتخاب کرده‌اند.»

وی تاکید کرد: برای روسیه پرونده تحویل سیستم‌های اس ـ ۳۰۰ از سال گذشته بعد از صدور قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل متحد و متعاقبا حکم رییس‌جمهور روسیه به شماره ۱۱۵۴ مورخ ۲۲ سپتامبر سال ۲۰۱۰ بسته شده است.

دلیل شکایت ایران از روسیه

سجادی روز چهارشنبه با بیان اینکه در قرارداد میان ایران و روسیه آمده است که اگر یکی از دو طرف به تعهداتش عمل نکند، دیگری می‌تواند علیه او شکایت کند، گفته بود: یکی از مقامات روسیه که در این رابطه سفری به ایران داشت، به ما گفت که اگر شما به دیوان شکایت کنید و آنها اعلام کنند که تحویل سامانه اس ـ ۳۰۰ مغایر با قطعنامه نیست ما آن را به شما خواهیم داد و ما در این مساله برنده شدیم. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مسکو تایمز، سجادی همچنین گفت: شرکت نفتی گازپروم توسعه میدان گازی آذر را برای تقریبا دو سال از زمان امضای توافق اولیه با شرکت ملی نفت ایران در نوامبر سال ۲۰۰۹ به تاخیر انداخته است. شرکت‌های روسی خسارت زیادی را بر مردم ایران وارد کرده‌اند و من پیش‌تر به مقام‌های روسیه درباره خطرات این رویکرد اطلاع داده‌ام.

اطلاع‌رسانی روس‌ها درباره طرح لاوروف

سخنگوی وزارت خارجه روسیه، اما در بخش دیگری از سخنانش گفت که باید وقفه به وجود آمده در روند مذاکرات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران رفع شود.‌

به گفته لوکاشویچ گزینه دیگر یا به عبارتی ادامه افزایش فشار تحریم بر ایران کاملا ظرفیت خود را از دست داده است. این دیپلمات روس اظهار کرد: روسیه کلیه شرکای گروه «۱+۵» را از «برنامه لاوروف» مطلع کرده است، اما این گزینه صرفا روسی است و موضع گروه «۱+۵» نیست.

چالش در روابط ایران - روسیه؟

دوشنبه و سه‌شنبه دو هفته پیش، پاتروشف دبیر شورای امنیت روسیه به ایران آمد و با رییس‌جمهور، دبیر شورای عالی امنیت ملی و وزیر خارجه کشورمان دو روز مذاکره کرد؛ بلافاصله پس از آن، علی اکبرصالحی وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه به مسکو رفت و با سرگئی لاوروف همتای روسی خود درباره طرح گام به گام او به گفت‌و‌گو نشست. به اعتقاد کارشناسان روابط بین‌الملل در پی سه روز مذاکره فشرده یادشده، روابط تهران و مسکو وارد فضایی تازه شده است. با وجود این، اینک این سوال مطرح می‌شود که آیا شکایت ایران از روسیه بر روابط دوکشور تاثیر منفی خواهد گذاشت؟ یا اینکه اساسا طرح این شکایت در یک دادگاه بین‌المللی، حاصل رایزنی‌ها و توافق‌های صورت گرفته در همان مذاکرات فشرده و تماس‌های تلفنی بعدی صالحی و لاوروف است؟