واکنش دولت به زمزمه توقف طرح دورکاری

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور: با تغییر دولت هم دورکاری متوقف نمی‌شود

دنیای‌اقتصاد- زهرا واعظ: «آیا طرح دورکاری کارمندان تعطیل می‌شود؟» این سوالی است که به دنبال فراخوان نیروهای دورکار برخی وزارتخانه‌ها به محل کارشان به صورت جدی از سوی منتقدان این طرح مطرح شده است؛ اما معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور با شایعه خواندن این موضوع، آن را اینگونه پاسخ داده است: «دورکاری طرحی دائمی است که حتی با تعویض دولت‌ها هم متوقف نخواهد شد». در حالی که کمتر از یک سال از اجرای طرح دورکاری در ادارات دولتی می‌گذرد، با فراخوان «نیروهای دورکار» وزارت کارو امور اجتماعی که اینک با ادغام در وزارتخانه‌های تعاون و رفاه به وزارتخانه‌ای عریض و طویل تر تبدیل شده است، این شایعه قوت گرفته که طرح دورکاری همچون بسیاری از طرح‌های دیگر که با آزمون و خطا دنبال می‌شود اینک به پایان عمر خود نزدیک شده و در ادامه اجرای آن تردیدهایی وجود دارد.

سال گذشته و با تصویب طرح «دورکاری» در دولت، ۲۹ دستگاه دولتی موظف به اجرای این طرح شدند و بر این اساس دستگاه‌ها ماموریت یافتند که در مدت زمان کوتاهی، مشاغلی را که امکان انتقال به منازل دارند را شناسایی و نسبت به فراهم کردن مقدمات تغییر محل کار افراد شاغل در آن پست‌ها نیز اقدام کنند.

وزارت کار و امور اجتماعی سابق به عنوان دستگاه پیشنهاد دهنده و مدافع اول طرح دورکاری، در همان ابتدای ابلاغ مصوبه دولت در اجرای طرح «مشتاقانه» نسبت به شناسایی و انتقال کارکنان خود به منازل تا ۵۰ درصد از کل افراد اقدام کرد.

با وجود آنکه در ابتدای اجرای طرح دور کاری کارمندان همواره با دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی از جمله احتمال اخراج تدریجی از کار به دلیل دور افتادن از محل اصلی دستگاه، کاهش دریافتی و حقوق ماهانه به دلیل کاهش ساعات کاری، فراموش شدن توسط مدیران به دلیل حضور کمرنگ در محل اصلی کار و موارد اینچنینی همراه بود، اما به هرحال برخی از کارمندان حتی با وجود مقاومت با حکم مدیران و بخش‌های کاری خود به منازل رفتند تا بنا به تاکید دولت این طرح در بخشی از مراکز دولتی به اجرا درآید.

اما به نظر می‌رسد با ادغام برخی وزارتخانه‌ها در یکدیگر و تشکیل وزارتخانه جدید، به نوعی نیاز به حضور نیروهای دورکار به وجود آمده و ظاهرا عمر دورکاری در آنها به سر آمده است.

اکنون با توجه به وضعیت به وجود آمده مشخص نیست که آینده این طرح چگونه رقم خواهد خورد و آیا باید آن را طرحی مقطعی و گذرا تلقی کرد که چند ماهی اجرا شده و امروز متوقف خواهد شد؟ یا اینکه بنا به گفته معاون رییس‌جمهور این یک طرح دائمی است که حتما ادامه خواهد یافت حتی با تغییر دولت‌ها!

دورکاری دائمی است

آنگونه که لطف‌الله فروزنده، معاون رییس‌جمهور نسبت به تعطیلی طرح دورکاری در دولت واکنش نشان داده است، حذف دورکاری شایعه‌ای بیش نبوده و اساس آن توسعه دولت الکترونیک و کار بر مبنای عملکرد است. وی گفت : این طرح دائمی است و حتی با تعویض دولت‌ها هم متوقف نخواهد شد.

به گزارش واحد مرکزی خبر، فروزنده افزود: این روش در دنیا هم آزمون شده و موفق بوده است و اساس آن توسعه دولت الکترونیک و کارهم بر مبنای عملکرد است.

وی گفت: در کشور ما نیز در تیرماه پارسال دستورالعمل طرح دورکاری تنظیم و ابلاغ شد و تاکنون حرکت‌های خوبی در دستگاه‌های مختلف آغاز شده است و هر سازمانی با کارگروه مشخصی، مشاغل قابل دورکاری را شناسایی می‌کند و کارکنان هم به تدریج دورکار می‌شوند.

فروزنده پیشرفت اجرای طرح دورکاری در دستگاه‌های مختلف را به طور میانگین ۲۰ درصد اعلام کرد و افزود: وزارت کار و امور اجتماعی سابق و وزارت تعاون، کار و رفاه جدید بیش از ۶۰ درصد این طرح را اجرا کرده‌اند. وی گفت: اقدامی که اخیرا در این وزارتخانه برای فراخوان دورکاری انجام شده است به معنی حذف دورکاری نیست، بلکه با توجه به ادغام و تغییر ساختار این وزارتخانه‌ها و شکل گیری پست‌های جدید و نیازهای جدید خدمات نیروی انسانی لازم است طرح دورکاری در مشاغل مشمول این طرح دوباره بررسی شود و هدف ساماندهی مجدد نیروهای دورکار در این وزارتخانه است.

گسترش جغرافیای اجرای طرح

فروزنده از گسترش جغرافیای اجرای طرح دورکاری خبر داد و افزود: پارسال فقط در شهر تهران این طرح اجرایی شد و امسال به همه استان‌ها ابلاغ شده است و آموزش و توجیه مدیران و کارکنان انجام می‌شود. وی اضافه کرد: با توجه به رفع نگرانی‌های مدیران و کارکنان درباره وضع کاری و مزایای شغلی، استقبال در استان‌ها بیشتر شده است و دورکاری هم به معنی تعدیل نیروی انسانی نیست که امیدواریم با فرهنگ‌سازی بیشتر و آسیب‌شناسی مشکلات، طرح دورکاری در آینده نزدیک نهادینه شود. معاون رییس‌جمهور در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی اظهار کرد: طرح دورکاری در دستگاه‌هایی که مانند بیمارستان‌ها و مدارس کارهای عملیاتی و ارباب رجوع دارند، مفهومی ندارد و در این بخش‌ها پیگیری نمی شود. وی افزود: ارزیابی کامل از طرح دورکاری هنوز انجام نشده است؛ اما با توجه به اینکه نوع کار و عملکرد در این طرح، معیار و ملاک پرداخت است، به افزایش بازدهی و بهبود عملکرد کمک خواهد کرد. فروزنده در ادامه تصریح کرد: در اجرای طرح دورکاری و گسترش آن خیلی جدی هستیم و کارگروهی در این معاونت و سایر دستگاه‌ها این طرح را به عنوان روش غالب انجام کار پیگیری می‌کنند و دولت هم بسیار جدی است و روند طرح دورکاری را رصد می‌کند.

کمک هزینه انرژی برای دورکارها

در همین حال معاون نوسازی و تحول اداری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور در مورد روند اجرای طرح دورکاری در سازمان‌های دولتی می‌گوید: بر اساس این قانون باید تمامی ادارات دولتی ۲۰ درصد از مشاغل قابل دورکاری خود را دورکار کنند؛ به طوری‌‎که اکنون در تمامی ادارات کارگروه‌های ویژه دورکاری در حال فعالیت هستند. احمد بزرگیان در گفت‌وگو با «مهر» در پاسخ به این پرسش که آیا بستر لازم برای دورکاری الکترونیک فراهم شده است، گفت: بر اساس ماده ۴۵ برنامه پنجم توسعه کشور سرعت اینترنت در ادارات باید ۵۱۲ کیلوبایت افزایش یابد. البته هم‌اکنون هر سازمانی که در خواست پهنای باند داشته باشد به سرعت پهنای باند در اختیارش قرار می‌گیرد و سازمان می‌تواند اینترانت مورد نیاز دورکار را در اختیار کارمند قرار دهد. وی افزود: کارمندان دورکار که تجهیزات لازم را برای انجام کار در خانه دارند، بابت مصرف انرژی (گاز و برق) ماهانه ۱۵ هزار تومان دریافت می‌کنند و اگر هم برای دورکاری نیاز به اینترنت پرسرعت داشتند، دولت برای نصب و راه‌اندازی اینترنت پرسرعت کارکنان دورکار اقدام می‌کند.

تفاهم‌نامه دورکاری همیشگی نیست

با این حال، معاون راهبردی منابع انسانی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور در این باره تاکید کرده که در تفاهم‌نامه دورکاری گفته نشده که یک کارمند برای همیشه دورکار می‌شود، بنابراین بر اساس اقتضائات خاص می‌توان از نیروی کار خواست به شرایط قبلی خود بازگردد.

هاجر تحریری نیک‌صفت در گفت‌وگو با «ایسنا» با بیان اینکه تصمیم‌گیری درباره نیروهای دورکار به مسوول هر بخش مانند وزارتخانه بستگی دارد، گفت: وزیر کار سابق در یک شرایطی می‌توانست افراد را دورکار کند، اما الان شرایط طوری است که به حضور آنها نیاز دارد. وی افزود: در حال حاضر سه وزارتخانه ادغام شده‌اند و نیروها باید ساماندهی شوند، بنابراین هیچ اشکالی ندارد که از نیروها خواسته شود به سر کارشان برگردند.