روابط تهران – بغداد تحت تاثیر برخورد با پژاک؟

دنیای‌اقتصاد- مجید اعزازی: آیا انهدام مواضع گروهک تروریستی پژاک در نوار مرزی میان ایران و عراق توسط سپاه روابط تهران- بغداد را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟ در حالی که طی روزهای گذشته اظهارات اعتراض آمیزی درباره تحرکات پژاک میان مقامات ایران و عراق رد و بدل شده است، طارق الهاشمی، معاون رییس‌جمهور عراق دیروز در دیدار با حسن دانایی‌فر، سفیر ایران در عراق بار دیگر آنچه که بمباران مستمر (مواضع پژاک) خواند را «توجیه‌ناپذیر» دانست و توقف آن را خواستار شد. چند روز پیش نیز هوشیار زیباری وزیر خارجه این کشور سخنان مشابهی را عنوان کرده بود که با واکنش فوری وزارت خارجه کشورمان مواجه شد و تهران طی یادداشتی دیپلماتیک به این موضوع اعتراض کرد. آنگونه که دانایی‌فر گفته بود، وزارت خارجه ایران در این یادداشت نسبت به اقدامات و حملات گروه‌های مسلح و غیرقانونی و تروریستی که از داخل خاک عراق اهداف غیرنظامی ایران را هدف قرار می‌دهند، هشدار داد.

در این میان، محمد مهدی شهریاری نماینده مردم بجنورد در مجلس در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان (وابسته به صدا‌و‌سیما) گفته است که حمله نیروهای سپاه به مواضع پژاک در خاک عراق مورد توافق دو کشور بوده است. وی همچنین اختلافات بین حاکمان عراقی و شیعه و سنی‌های این کشور را دلیل اعتراضات موردی به اقدام جمهوری اسلامی دانسته است.

در عین حال، معاون رییس‌جمهور عراق در دیدار با سفیر ایران گفته است: ایران باید این بمباران را که توجیهی ندارد، متوقف کند.

به گزارش ایسنا، در بیانیه دفتر معاون رییس‌جمهور عراق آمده است: الهاشمی به سفیر ایران گفت که ادامه این بمباران که موجب مهاجرت صدها تن از ساکنان روستاهای مرزی کردستان شده، به ضرر روابط دو جانبه تهران ـ بغداد است.

الهاشمی ادامه داده است: سیاست خارجه عراق اجازه نمی‌دهد که کسی از خاک عراق برای برهم زدن امنیت و ثبات کشورهای همجوار استفاده کند، این موضع ثابت عراق است.

او همچنین از کشورهای همسایه نیز خواسته است تا سیاست مشابه را در پیش بگیرد.

واکنش وزارت خارجه به مواضع متناقض عراق

در این میان، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در واکنش به مواضع ضد و نقیض مقامات عراقی در قبال تحرکات پژاک (احضار سفیر ایران و صدور بیانیه‌ در محکومیت اقدامات این گروهک) گفته است: وجود گروهک‌های تروریستی در هر کشوری علاوه بر اینکه می‌تواند تهدیدی برای کشورهای همسایه باشد، مردم خود همان کشور را نیز می‌تواند متحمل خسارت‌های سنگین کند. پس هیچ کس حاضر نیست از گروهک‌های تروریستی حمایت کند.

وی افزود: این تحرکات و ناامنی ها که در مرزهای ما با عراق به وجود آمد با برخورد قاطعانه نیروهای دفاعی کشورمان مواجه شد و کشورهای منطقه در جریان این مساله قرار گرفتند و رایزنی‌هایی که صورت گرفته نشان دهنده عزم جدی همه کشورها برای مقابله با تحرکات تروریستی بوده است.

تهران اما پیش از این نیز طی نامه‌ای به اظهارات هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق درباره پژاک واکنش نشان داده بود.

هوشیار زیباری چهارشنبه هفته گذشته گفته بود: بار دیگر از دولت ایران می‌خواهیم گلوله‌باران مستمر (مواضع پژاک) را متوقف کند، زیرا این اقدام برای روابط عراق ـ ایران سازنده نیست و به روابط خدشه وارد می‌کند. سفیر تهران در بغداد اما در واکنش به اظهارات زیباری از ارسال یادداشت اعتراضی وزارت خارجه ایران به مقامات عراقی خبر داده و تاکید کرده بود: ایران حق قانونی خود می‌داند در چارچوب مقررات موجود و دفاع از شهروندان و خاکش در برابر حملات مسلحانه اقدامات لازم را انجام دهد.

دانایی‌فر افزوده بود: دولت مرکزی عراق در جریان دیدگاه و مواضع جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است. همچنین در چارچوب کمیته فنی - امنیتی با حکومت اقلیم کردستان و مسوولان محلی گفت‌وگوهایی صورت گرفته است و همین الان در حال پاکسازی منطقه هستیم و در رابطه با هرگونه حملات مسلحانه به خاک ایران اقدامات لازم انجام می‌شود.

آغاز ماجرا از اعتراض شدید ایران

اگرچه طی سال‌های گذشته گروهک تروریستی پژاک در خاک عراق فعالیت داشته است، اما با گسترش دامنه این فعالیت‌ها، ۲۰ تیرماه سال جاری یک مقام عالی‌رتبه نیروهای مسلح ایران بر نابودی گروهک تروریستی پژاک که با حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه کردستان عراق لانه گزیده و به ملت ایران تعرض می‌کنند، تاکید کرد. به گفته این مقام عالی‌رتبه نظامی، مسوولان و به خصوص رییس اقلیم کردستان به ملت‌های عراق و ایران خیانت کرده و بدون اطلاع دولت مرکزی عراق در تبانی با استکبار، ۳۰۰ هزار هکتار از سرزمین عراق را در اختیار گروهک تروریستی پژاک قرارداده است.

این مقام عالی‌رتبه نظامی افزوده بود: این حق برای ما محفوظ است تا مراکز تروریستی را در نواحی مرزی فوق مورد هدف قرارداده و ‌آنها را سرکوب و نابود کنیم.

انهدام مواضع پژاک در سردشت

تنها هفت روز پس از این اعتراض، نیروی زمینی سپاه از انهدام و تصرف مواضع گروهک تروریستی پژاک در مناطق مرزی شمال غرب کشور توسط سپاه پاسداران خبر داد.

روابط عمومی سپاه در روز ۲۷ تیرماه اعلام کرد: در پی اقدام رزمندگان قرارگاه حمزه سید‌الشهدا(ع) مبنی بر پاکسازی مرزی شمال‌غرب کشور از وجود عوامل ایجاد کننده ناامنی، در یک درگیری شدید در منطقه مرزی آلواتان سردشت، ده‌ها تن از اشرار و تروریست‌های گروهک موسوم به پژاک کشته و زخمی و اسیر شدند و مواضع آنان نیز منهدم و به تصرف درآمد. در این عملیات، یک بسیجی به شهادت رسیده و سه نفر دیگر از نیروهای سپاه مجروح شده‌اند.

روز ۲۸ تیرماه سال جاری نیز سپاه با هشدار به بقایای گروهک تروریستی پژاک برای فاصله گرفتن از مرزهای ایران، آمادگی خود را برای پذیرش افراد نادم و پشیمان این گروه اعلام کرد.

درخواست ایران برای محاکمه رییس پژاک

علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران هم در واکنش به این رویدادها در یک تماس تلفنی با وستروله همتای آلمانی خود با اشاره به اقدامات تروریستی گروهک پژاک از جمله فعالیت‌های مسلحانه این گروه علیه ایران بر ضرورت برخورد جدی دولت آلمان با این گروهک تاکید کرد و خواستار دستگیری و محاکمه رییس این گروهک که در آلمان به سر می‌برد، شد. وزیر خارجه آلمان نیز با اشاره به حقوقی بودن این موضوع قول داد که به محض دریافت مدارک و مستندات محکمه پسند، در این خصوص پیگیری جدی به عمل آید.

کشته شدن یک سرکرده پژاک

با اقدامات اطلاعاتی - عملیاتی سربازان گمنام امام زمان (عج) در اداره کل اطلاعات استان آذربایجان غربی یک تیم تروریستی گروهک پژاک که از خاک عراق به کشورمان اعزام شده بود، مورد شناسایی قرار گرفت و طی عملیاتی غافلگیرانه با نیروهای خودی تعداد ۷ نفر به هلاکت رسیده و دستگیر شدند. به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی وزارت اطلاعات، بر اساس اسناد درون گروهی و نقشه‌های تروریستی به دست آمده، عوامل این گروهک ماموریت‌های خرابکارانه متعددی در دستور کار داشت که انفجار خط لوله گاز صادراتی ایران به ترکیه در منطقه مرز بازرگان از جمله اقدامات تروریستی آنان می‌باشد. سرکرده این تیم تروریستی فردی به نام «مراد کاراساچ» با نام مستعار «جمیل»، تبعه کشور ترکیه می‌باشد که در سال‌های اخیر جنایات متعددی علیه هموطنانمان از جمله به شهادت رساندن «ملا سعید خوش» از روحانیون اهل سنت شهرستان ماکو را مرتکب شده بود که در این عملیات به هلاکت رسیده است. بر اساس همین گزارش طی عملیات غافلگیرانه مامورین اطلاعاتی تعداد ۳ نفر از عناصر این تیم به هلاکت رسیده و ۴ تن دیگر دستگیر شده‌اند. در خلال‌ این عملیات مقادیری سلاح و مهمات جنگی، اسناد درون گروهی و نقشه‌های تروریستی به دست آمده است. عامل انفجار مورخ ۷/۵/۹۰ در خط لوله گاز صادراتی ایران به ترکیه در بین معدومین است.