دولت خدمتگزار نیاز داریم ، نه دولت فربه

گفت‌وگو را باید از داخل خانه شروع کرد

ظریف با تاکید بر لزوم گفت‌وگو برای پیشرفت، یادآور شد: گفت‌وگو را باید از داخل خانه شروع کرد و در نهایت به جهان رسید. ما منادی گفت‌وگوی تمدن‌ها بودیم. باید بپذیریم که باید گفت‌وگو کنیم. گفت‌وگو با شنیدن شروع می‌شود. باید بشنویم نسل جوان ما، بانوان ما به عنوان نیمی از جامعه و آن جمعیتی که رای ندادند، چه می‌گویند. برای حل مشکل باید گوش داد. ما شنیدیم که آب مشکل اساسی برای اصفهان عزیز ما است که باید از راه گفت‌وگو و شنیدن آن را حل کنیم. وی گفت: باید مساله را بشناسیم و بعد آن را با شنیدن، گفت‌وگو و همدلی حل کنیم. وفاق یعنی همدلی. برای رسیدن به راه‌حل باید نگرانی دوطرفه را در نظر بگیریم و در غیر این صورت راه‌حل را یا نخواهیم یافت یا ناپایدار است. تنها راه‌حلی پایدار است که چالش‌های همه را در نظر داشته باشد. باید ابتدا طرف مقابل را در لباس شریک خود ببینیم تا بتوانیم همدلی داشته باشیم. وی تاکید کرد: برای پیشرفت؛ به یک جامعه قوی و دولت خدمتگزار نیاز داریم، نه یک دولت فربه و جامعه‌ای که چشم‌انتظار تصمیمات دولت است. دولت باید گوش به فرمان جامعه باشد. دولت باید گوش کند و راه‌حل‌ها را از جامعه بشنود. این تصور که راه‌حل‌ها در اختیار ماست، اشتباه بزرگی است؛ مردم راه‌حل‌ها را دارند و همیشه راه‌گشا و امیدآفرین بوده‌اند و آینده کشور را ساخته‌اند.

باید به افراد اجازه کنشگری بدهیم

ظریف در ادامه با بیان اینکه انتخاب پزشکیان بسیار هوشمندانه بود، گفت: اما باید بپذیریم حدود ۵۰ درصد مردم در انتخابات شرکت نکردند و وظیفه ما این است که وفاق بین حاکمیت و مردم را ایجاد کنیم. به گزارش «ایرنا»، وی ادامه داد: وفاق تنها میان حاکمان نیست، حدود ۲۰ درصد مردم به نامزد مخالف و حدود ۳۰ درصد نیز به رئیس‌جمهور رای دادند، اما ۵۰ درصد رای ندادند و ما باید تلاش کنیم اکثریتی که در انتخابات شرکت نکردند را با خود همراه کنیم. به گزارش «ایرنا»، معاون راهبردی رئیس‌جمهور گفت: باید به افراد اجازه کنشگری بدهیم و بشنویم که ۵۰ درصد جامعه ما در انتخابات شرکت نکردند. ما باید به اینها نقش بدهیم و امید بدهیم که به حوزه کنشگری برگردند. سازمان‌های مردم‌نهاد و احزاب از جمله گروه‌هایی هستند که در جامعه می‌توانند فعال باشند و کمک کنند.

بابت اشتباهاتمان باید عذرخواهی کنیم

ظریف در ادامه با بیان اینکه مبنای وفاق گفت‌وگو است نه تحمیل نظر. مبنای وفاق موعظه نیست و ما باید گوش کنیم و بشنویم، افزود: ما آماده هستیم تا گوش کنیم و بشنویم. اول باید بفهمیم که اشتباه کردیم. بابت اشتباهاتی که کردیم باید عذرخواهی کنیم و من خودم باید برای خیلی کارها عذرخواهی کنم و بعد به مردم امید بدهیم. باید کاشتن بذر ناامیدی را متوقف کنیم تا مهاجرت را متوقف کنیم و وفاق ایجاد کنیم. باید یاد بگیریم که گوش کنیم.

بخش خصوصی ستون سوم اتاق‌های فکر هستند

ظریف در بخش دیگری از سخنانش به اهتمام رئیس‌جمهور برای سپردن موضوعات استان‌ها به خود استان اشاره کرد و گفت: آقای پزشکیان انصافا باور دارند که باید تصمیم را به استان‌ها سپرد و راهکار را هم از استان‌ها خواست. معاون راهبردی رئیس‌جمهور به ساختار اتاق‌های فکر استانی در این معاونت اشاره کرد و افزود: این اتاق‌ها دو محور دارند، یکی تمرکززدایی یعنی در استان‌ها برای استان‌ها فکر شود و دیگر اینکه در این فکر، باید همه ذی‌نفعان حضور داشته باشند.

ظریف ادامه داد: اتاق‌های فکر استانی چهار ستون دارد که یک ستون آن مدیران دولتی است. رئیس‌جمهور در همه جلسات تاکید می‌کنند که ما به استاندارها اختیار می‌دهیم و از آنها برنامه و کار می‌خواهیم.وی تصریح کرد: ستون دوم اتاق‌های فکر، نخبگان دانشگاهی هستند. نخبگانی که باید به جامعه ما فکر تزریق کنند. به نظر ما این فکر از مساله شروع می‌شود نه از راه‌حل. ما باید ابتدا مساله را بشناسیم و بعد برای آن راه‌حل پیدا کنیم و اگر قرار بود راه‌حل‌های گذشته کار را درست کنند، شده بود.

معاون راهبردی رئیس‌جمهوری افزود: ستون سوم اتاق‌های فکر، بخش خصوصی است. بخش خصوصی ایران هم سابقه دارد و هم موفقیت‌های زیادی دارد. ظریف افزود: من بارها گفته‌ام اگر به کشورهای تحت تحریم مانند ایران نگاه کنید، اینکه ما مشکلات کمتری داریم، به سبب بخش خصوصی قوی است که این مشکلات را حل کرده است. بخش چهارم اتاق‌های فکر، جامعه مدنی است.

مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیا (Asia Cooperation Dialogue) با هدف ارتقای همکاری و همگرایی منطقه‌ای بین دولت‌ها و سازمان‌های منطقه‌ای آسیا در ژوئن ۲۰۰۲ در «چاآم» تایلند تاسیس شد و اکنون ۳۵ کشور در آن عضویت دارند. ایران نیز در ژوئن ۲۰۰۴ به این مجمع پیوست و در سال ۲۰۰۹ به عنوان کشور پیشگام همکاری فرهنگی انتخاب شد؛ در زمان حاضر ریاست این مجمع بر عهده کشورمان است.