اختلاف نظر مجلس و دولت درباره واردات کشاورزی

نمایندگان مجلس می‌گویند واردات محصولات کشاورزی زیاد شده، دولتمردان معتقدند این واردات کاهش یافته است

دنیای‌اقتصاد- اصرار نمایندگان مجلس درباره «افزایش بی‌رویه واردات محصولات کشاورزی در ۵ ساله اخیر» با انکار دولتمردان مبنی بر «کاهش واردات در همین بخش» روبه‌رو شد. نمایندگان مجلس روز گذشته در حالی موضوع وضعیت واردات محصولات کشاورزی را با حضور وزرای بازرگانی و کشاورزی بررسی کردند که روسای کمیسیون‌های اقتصادی، کشاورزی و مرکز پژوهش‌های مجلس متفق القول گفتند: واردات بی رویه محصولات کشاورزی و کاهش شدید تعرفه‌ها در این بخش، آسیب زیادی به تولیدات داخلی وارد کرده است. رییس کمیسیون کشاورزی حتی از نقش جریان انحرافی برای از بین بردن امنیت غذایی کشور نیز سخن گفت. از سوی دیگر دو وزیر حاضر در جلسه علنی نه تنها معتقد بودند واردات در این بخش کاهش داشته، بلکه اعلام کردند: تعرفه واردات محصولات کشاورزی، معادل تعرفه واردات خودرو است.

توکلی: باید رویکرد دولت اصلاح شود

در جلسه علنی روز گذشته مجلس، احمد توکلی رییس مرکز پژوهش‌های مجلس نیز با بیان اینکه رویکرد دولت نسبت به واردات اشکال دارد و باید اصلاح شود اعلام کرد: ضریب وابستگی ایران به واردات در ۵ سال اخیر افزایش داشته است.

وی ادامه داد: ضریب وابستگی ایران به واردات در سال ۸۴، ۳۵ درصد بوده که در سال ۸۹ به ۷۵ درصد افزایش یافته است.

وی همچنین تاکید کرد: در سال‌های اخیر در موضوع واردات برخی محصولات کشاورزی دولت به صراحت قانون را شکسته است.

توکلی با ارائه گزارشی از افزایش واردات محصولات کشاورزی در ۵ سال اخیر افزود: طی سال‌های ۸۴ تا ۸۹ راهبرد اصلی نظام مبنی بر خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی زیر پا گذاشته شده است.

افزایش چشمگیر واردات

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با انتقاد از رشد فزاینده واردات محصولات کشاورزی در سال جاری با وجود مشکلات کشاورزان گفت: به عنوان مثال در بهار امسال واردات پرتقال ۳۳ درصد و واردات چای ۲۴درصد رشد داشته است.

ارسلان فتحی‌پور گفت: متاسفانه در کشور ما مشکلاتی در زمینه آزادسازی واردات محصولات کشاورزی وجود دارد و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی همواره از شرایط نامناسب کسب و کار و عدم حمایت مناسب گلایه می‌کنند و خبرهایی در خصوص کاهش سطح زیر کشت و کاهش سطح تولید به گوش می‌رسد، از طرفی دیگر مصرف‌کنندگان همواره از نوسانات قیمت بازار و افزایش فزاینده قیمت کالاهای کشاورزی و خارج شدن برخی از میوه‌ها و محصولات غذایی از سبد مصرفی خانوار خود معترض هستند.

فتحی‌پور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه وضعیت واردات انواع محصولات کشاورزی و میوه در طول سال‌های گذشته بیانگر روند صعودی واردات این اقلام است، گفت: در بین ۵ کالای عمده وارداتی کشور رتبه سوم به ذرت دامی و رتبه پنجم به برنج اختصاص یافته است، یعنی رقمی حدود ۹/۱ میلیارد دلار برنج و ذرت دامی به صورت رسمی وارد کشور شده است.

فتحی‌پور خاطرنشان کرد: در ۳ ماه اول سال جاری بیش از ۸ میلیون تن کالا به ارزش ۷/۱۳ میلیارد دلار وارد کشور شده است و بررسی آمار واردات به تفکیک گروه‌های کالایی مختلف نشان می‌دهد که در همین دوره سه ماهه حدود ۲ میلیون تن محصولات نباتی به ارزش حدود یک میلیارد دلار به کشور وارد شده است، یعنی حدود یک چهارم (۲۴ درصد) وزن واردات کل کشور و چیزی حدود ۸ درصد ارزش واردات کل کشور در سه ماهه سال ۹۰ و محصولات نباتی به خود اختصاص داده است.

وی همچنین از واردات کالای نباتی در ۳ماه جاری، دانه‌های روغنی، میوه، چای و قهوه و سبزیجات خبر داد و افزود:به عنوان مثال در ۳ماهه اول امسال ۲۷۹ میلیون دلار ذرت دامی، ۲۳۲ میلیون دلار برنج، ۱۷۵ میلیون دلار دانه سویا، ۱۰۹ میلیون دلار موز، ۴۸ میلیون دلار پرتقال،۴۶ میلیون دلار چای و ۲۱ میلیون دلار سیب وارد کشور شده است که جای تامل دارد.

وی در پایان با ابراز نارضایتی از واردات بی‌رویه محصولات کشاورزی، اظهار کرد: اولین گام برای حل این مشکلات ایجاد عزم ملی در کشور برای اجرای طرح «مدیریت صحیح واردات به منظور حمایت هدفمند از تولید داخلی» است که باید به صورت عملی از طریق تصویب سیاست‌های کلی از طرف مجمع تشخیص مصلحت نظام صورت گیرد.

وی گفت: دولت باید به تشکیل بانک آمار و اطلاعات مربوط به تولید، واردات، صادرات، قاچاق، اشتغال و... به خصوص در کالاهای استراتژیک زمینه واردات را فراهم سازد.

توطئه جریان انحرافی برای حذف امنیت غذایی

رییس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز با بیان اینکه وضعیت کشاورزی کشور در حال نابودی است و جریان انحرافی برای از بین بردن امنیت غذایی توطئه کرده است، از ارائه طرحی دو فوریتی برای اصلاح ساختار کشاورزی کشور در هفته آینده خبر داد.

عباس رجایی افزود: اگر روند حرکت کشور در حوزه امنیت غذایی روندی باشد که تا امروز حرکت کرده‌ایم، قطعا امنیت غذایی به چالش تبدیل خواهد شد که باید چاره‌ای اندیشیده شود.

رجایی خاطرنشان کرد: نمونه اقدامات این جریان که امنیت غذایی را با خطر مواجه کرده‌اند، تعرفه کالاها است، تعرفه باید به گونه‌ای باشد که کالای تولیدکننده داخلی ارجحیت داشته باشد، اما این در حالی است که در روش تنظیم بازار تعرفه‌ها را در سال گذشته صفر کردند و تولیدکننده داخلی با این روش نابود شده است.

وی خشکسالی را به منزله یک زلزله خاموش ۸ ریشتری در کشور خواند و گفت: فکری برای خشکسالی نمی‌شود و اگر به آن نپردازیم مسائل جدی برای کشور به‌وجود می‌آید.

وی با اشاره به واردات انواع کالاهای غیرضروری همچون سیب، انگور و خشکبار گفت: اساسا تعریف واردات تغییر کرده است و ما حتی خربزه و هندوانه را هم وارد می‌کنیم.

واردات دام زنده در سه سال ۱۰ برابر شد

رجایی با بیان اینکه از یک سو، طرح خودکفایی گوشت قرمز در حال انجام است و از سوی دیگر واردات دام زنده در سه سال ۸۵ تا ۸۸ حدود ۱۰ برابر شد.

وی با اعلام اینکه واردات گوشت قرمز نیز در ۵ سال گذشته ۱۴ برابر شد، از افزایش واردات شیر خشک، شکر و حبوبات خبر داد.

دولت: واردات کاهش داشته است

توضیحات وزرای بازرگانی و کشاورزی برخلاف نظرات نمایندگان مجلس از کاهش واردات محصولات کشاورزی خبر می‌داد. از این رو، مهدی غضنفری، وزیر بازرگانی در جلسه علنی مجلس آماری از ممنوعیت ثبت سفارش برخی از اقلام محصولات کشاورزی در سال ۹۰ ارائه داد. وی اعلام کرد: در سال‌جاری، ۱۶۸ ردیف از محصولات کشاورزی ممنوعیت ثبت سفارش پیدا کرده است علاوه بر این ۵۴ ردیف از محصولات کشاورزی نیز برای واردات نیازمند اخذ مجوز از وزارت جهاد کشاورزی است.

غضنفری همچنین افزود: ۱۵۵ ردیف از محصولات کشاورزی نیز افزایش تعرفه داشته است. همچنین ۲۹ ردیف از این محصولات نیز سهمیه‌بندی شده‌اند یعنی برای واردات آنها سقفی مشخص در نظر گرفته شده است.

وی همچنین به ارائه آمار کاهش واردات کشاورزی در ۵ ساله اخیر پرداخت و افزود: سال ۸۷ واردات محصولات کشاورزی ۶ میلیارد دلار بوده است که با کاهش در سال ۸۹ به ۵ میلیارد دلار رسیده است. همچنین صادرات محصولات کشاورزی در سال ۸۸، ۴/۱ میلیارد بوده است که با افزایش در سال ۸۹ به ۷/۳ میلیارد دلار رسیده است.

غضنفری با اشاره به اینکه متوسط تعرفه واردات در سال ۸۷ ، ۲۶ درصد بوده که در سال ۸۹ به ۳۳ درصد افزایش یافته است، تصریح کرد: بر اساس بند ۴۰ قانون بودجه ۱۳۹۰، ۳۰ قلم از تعرفه محصولات کشاورزی افزایش داشته و برخی ماشین‌آلات کشاورزی نیز که در داخل تولید می‌شدند نیز افزایش تعرفه واردات داشته‌اند.

وی همچنین پیشنهاد کرد: با توجه به ادغام وزارت صنعت و بازرگانی، بهتر است تنظیم بازار محصولات کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شود.

معادل تعرفه خودرو

صادق خلیلیان، وزیر جهاد کشاورزی نیز با بیان اینکه از سال ۸۸ تعرفه‌ای معادل تعرفه واردات خودرو برای واردات محصولات کشاورزی در نظر گرفته شده است، گفت: واردات کشاورزی از نظر وزنی در سال گذشته ۳۰ درصد کاهش داشته است.

وی با اشاره به افزایش تعرفه‌ برخی محصولات کشاورزی افزود: واردات برخی از محصولات به کلی ممنوع شده است و برخی از اقلام نیز به صورت محدود وارد می‌شود و تعرفه‌های برخی از محصولات هم به صورت فصلی تنظیم می‌شود.