آمار جدید سرمایهگذاری مستقیم خارجی منتشر شد
سهم ایران از پولهای خارجی
گزارش آنکتاد از میزان سرمایهگذاری خارجی در سال ۲۰۱۰ منتشر شد
سهم ایران از پولهای خارجی
ایران در سال ۲۰۱۰ توانست ۶/۳میلیارد دلار از مجموع ۱۲۴۴میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جهانی را جذب کنددنیای اقتصاد - زهرا واعظ: انتشار جدیدترین گزارش سالانه کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) موسوم به گزارش سرمایهگذاری جهانی ۲۰۱۰ نشان میدهد که اگرچه میزان جذب سرمایه مستقیم خارجی در ایران با رشدی معادل ۲۰ درصد نسبت به سال ۲۰۰۹ همراه بوده و از ۳ میلیارد و ۱۶ میلیون دلار به ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۰ رسیده است، اما همچنان نسبت به سایر کشورهای منطقه از نظر حجم جذب سرمایههای خارجی در جایگاه مناسبی قرار ندارد.
بررسی آمارهای ارائهشده از سوی آنکتاد نشان میدهد کشور عربستان سعودی طی همین مدت توانسته با جذب 32 میلیارد دلار سرمایه خارجی در سال گذشته میلادی همچنان رتبه اول منطقه در جذب پولهای خارجی را به خود اختصاص دهد.
همچنین همسایه غربی کشورمان ترکیه که طی سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ نزدیک به ۳۵ میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی داشته است توانسته طی سال ۲۰۱۰، ۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی را به کشورش وارد کند.
این در حالی است که بحران مالی جهانی در روند جذب سرمایه خارجی در ترکیه تاثیر بسزایی داشته است.
از سوی دیگر، کشور قطر نیز طی مدت زمان اشاره شده ۸ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرده که نسبت به سال ۲۰۰۹ با رشد ۳۳ درصدی مواجه بوده است.
همچنین لبنان و امارات هم به ترتیب 5 و 4 میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی داشتهاند که اگرچه نسبت به سال 2009 از افزایش برخوردار نیست اما همچنان نسبت به ایران در جذب سرمایههای مستقیم خارجی پیشتازند.
رشد ۲۰ درصدی جذب سرمایه ایران
دیروز در مراسم اعلان رسمی گزارش سرمایهگذاری خارجی جمهوری اسلامی ایران در سال 2010 که همزمان با 141 کشور جهان با حضور مقامات رسمی از جمله وزیر اقتصاد، نمایندگان مجلس، استانداران استانهای منتخب، معاونان وزرا و مدیران دستگاههای دولتی در وزارت اقتصاد برگزار شد مشخص گردید که بر اساس گزارش آنکتاد، ایران در سال 2010 در مجموع 3میلیارد و 616 میلیون دلار سرمایه مستقیم خارجی عمدتا در حوزه معدن و صنعت جذب کرده و از نظر نرخ رشد جذب سرمایهگذاری خارجی در سطح جهان همچنان جزو بالاترین ردهها قرار گرفته است؛ اگر چه به لحاظ حجم سرمایهگذاری خارجی نیز رتبه 122 در دنیا را در اختیار دارد. همچنین بر اساس این گزارش، 54 درصد حجم سرمایهگذاریها را شرکتهای چند ملیتی، 36 درصد را اروپاییها و 10 درصد را آسیاییها در کشورمان سرمایهگذاری کردهاند. در این همایش که با حضور پرشمار نمایندگان بخشهای دولتی همراه بود وزیر اقتصاد جذب سرمایه خارجی را «مسابقه وجنگ مزیتها» عنوان کرد که همه باید به فکر تشویق و مشوقها باشند.
جذب ۶/۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی به ایران
به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی جذب سرمایهگذاری خارجی در ایران طی سالهای اخیر 124 درصد رشد داشته و از یک میلیارد و 615 میلیون دلار در سال 2008 به سه میلیارد و 616 میلیون دلار در سال 2010افزایش یافته است. شمسالدین حسینی در مراسم رونمایی از گزارش سرمایهگذاری خارجی در ایران افزود: در سال 2010 نسبت به سال 2008 مجموع سرمایه گذاریهای خارجی در جهان 29 درصد کاهش یافت، در حالی که این رقم در سال 2010 نسبت به سال قبل از آن 5 درصد رشد را نشان میدهد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: این روند باید ادامه پیدا کند تا ایران با توجه به استعدادها و ظرفیتهایی که دارد حداقل یک درصد از سرمایهگذاری خارجی جهان را در اختیار داشته باشد؛ یعنی رقم جذب سرمایه خارجی کشورمان حداقل باید به ۱۲ میلیارد دلار برسد.
ارتقای 13 پلهای فضای کسبوکار
وی با انتقاد از نحوه تنظیم گزارش آنکتاد (سازمان توسعه و تجارت سازمان ملل متحد) در خصوص رتبهبندی کشورها در فضای کسبوکار اظهار کرد: رتبه ایران در سال ۲۰۱۰ در این گزارش ۱۲۹ اعلام شده بود که این رتبه نسبت به سال قبل ۱۳ رتبه ارتقا را نشان میدهد که حاکی از بهبود فضای کسبوکار در ایران است. وزیر اقتصاد و دارایی با بیان اینکه دستیابی به این رتبه با تلاشهایی که در ایران انجام شده قابل پیشبینی بود، اضافه کرد: با این حال گزارش آنکتاد مخدوش است و در گزارش مذکور به عنوان مثال رتبه کشور پاکستان بهتر از رتبه برزیل اعلام شده است.
حسینی ادامه داد: در سال گذشته حدود 9/11 میلیارد دلار منابع خارجی در کشور جذب شده که از این میزان 32 درصد آن سهم سرمایهگذاری مستقیم خارجی بوده است. وی با اشاره به موافقت مجلس شورای اسلامی با تخصیص جایزه سرمایهگذاری خارجی گفت: امروز علاوه بر استفاده از واحد پنجره صدور مجوز سرمایهگذاری خارجی، از پنجره واحد پرداخت مشوقهای سرمایهگذاری خارجی نیز مورد بهرهگیری قرار میگیرد.
چین بدهی نفتی به ایران ندارد
وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین در حاشیه گردهمایی گزارش جهانی سرمایهگذاری خارجی در جمع خبرنگاران بدهی20 میلیارد دلاری چین به ایران را تکذیب کرد.
وزیر اقتصاد در مورد بدهی چین به ایران در مقابل صادرات نفت گفت: کشور چین هیچ بدهی نسبت به ایران ندارد، اما بدهی هند به ایران طبق آخرین رقم اعلام شده از سوی بانک مرکزی ۵ میلیارد دلار است که ما نفت صادر میکنیم و طبق قانون نفت متعلق به دولت است، اما ریالی که بانک مرکزی از این بابت در اختیار دارد و ارز را تملک کرده از محل درآمد نفت است و مشکل ایجاد شده در زمینه نقل و انتقال پول هند به ایران برای برخی از حسابهای آنها محدودیتهایی ایجاد شده است. سخنگوی اقتصادی دولت رقم بدهی هند به ایران را ۵ میلیارد دلار دانست و گفت: برای وصول این رقم و انتقال این وجوه راهی پیدا میکنیم و مقاصدی مدنظر است و به جمعبندی رسیدهایم که به زودی اقدام میشود.
سرمایهگذاری خارجی در جهان 1244 میلیارد دلار
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی ایران نیز در مراسم رونمایی از آمار سرمایهگذاری خارجی گفت: حجم کل سرمایهگذاری خارجی جهان سال گذشته به هزار و ۲۴۴ میلیارد دلار رسید که ایران ۶/۳ میلیارد دلار از این رقم را جذب کرد. بهروز علیشیری در مراسم اعلام رسمی گزارش سرمایهگذاری خارجی جمهوری اسلامی ایران که همزمان با ۱۴۱ کشور جهان انجام میشد، گفت: رشد سرمایهگذاری خارجی در جهان ۹/۴ درصد، در کشورهای توسعه یافته منفی ۱۵ درصد و در کشورهای در حال توسعه ۱۲ درصد، آفریقا ۵/۸ درصد، آسیا و اقیانوسیه ۱۶ درصد، آسیای جنوب شرقی و جنوب آسیا ۲۴درصد بوده است.
علیشیری افزود: قبل از بحران 2007 جهان رقم سرمایهگذاری جهانی یک تریلیون و 971 میلیارد دلار بود که در سال 2009 به یک تریلیون و 180 میلیارد دلار رسیده است. وی تاکید کرد: جریان سرمایهگذاری خارجی به کل تولید ناخالص جهانی که 9/62 تریلیون دلار بوده حدود 20 درصد بوده است در حالی که 24 درصد از این رقم توسط بخش عمومی و 76 درصد توسط بخش خصوصی به دست آمده و از رقم بخش خصوصی 8/47 تریلیون دلار توسط بخش خصوصی داخلی جذب شده است. علیشیری تاکید کرد: کشورهای در حال توسعه 345 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جذب کردهاند که این رقم 25 درصد کل سرمایهگذاری خارجی را تشکیل میدهد. رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی افزود: در 168 کشور جهان اصلاحات اقتصادی مانند ایران انجام شد و همه کشورها در یک مسابقه برای جذب سرمایهگذاری خارجی اصلاحاتی انجام دادند.
علیشیری تاکید کرد: شیوههای جدید تامین اعتبار مالی خارجی شامل قرارداد کارگاهی به مبلغ ۱/۱ تریلیون دلار، برونسپاری ۱۳۰۰ میلیارد دلار و فرانشیز ۳۵۰ میلیارد دلار و نیز روشهای تولید تحت لیسانس و قراردادهای جدید برای ایجاد اشتغال به شمار میرود.
وی تاکید کرد: بین سال 2005 تا 2007 میلیادی 2 میلیارد دلار و 2009 رشد 86 درصد به 3 میلیارد دلار و در سال 2010 کل سرمایهگذاری خارجی در ایران به 6/3 میلیارد دلار رسید که نسبت به سال قبل از رشدی معادل 20 درصد برخوردار بوده است. وی افزود: بالاترین رشد سرمایهگذاری اقتصادی در برزیل به مقدار 86 درصد، در چین 11 درصد و در ترکیه 7/8 درصد بوده است.
به گفته وی، رشد سرمایهگذاری خارجی در امارات، کره، عربستان، پاکستان، هند، قطر و کویت منفی بوده است. معاون وزیر اقتصاد افزود: معدن سپس صنعت و بعد از آن نیرو و حملونقل، ارتباطات، مخابرات و سپس کشاورزی در سرمایهگذاری خارجی نقش داشتهاند.
وی تاکید کرد: میزان جذب سرمایهگذاری خارجی در سال 1389 که 3 ماه با سال میلادی تفاوت دارد به 3 میلیارد و 733 میلیون دلار در کشور رسید که در سال 2010میلادی این رقم 6/3 میلیارد دلار ثبت شده است. وی افزود: جذب منابع از بانکهای توسعهای و تجاری 755 میلیون دلار و تامین مالی از بانکهای تجاری 7 هزار و 371 میلیون دلار انجام شده است.
وی تاکید کرد: از سال گذشته سرمایهگذاران خارجی برتر در کشور معرفی میشوند. در این مراسم ۵ استان برتر شامل استان تهران، استان قزوین، همدان و خراسان شمالی و نیز ۳ سفیر ایران در چین، پرتغال و کانادا و نیز رییس شرکت نفت، رییس اتاق بازرگانی و اتاق تعاون و معاون بانک مرکزی به عنوان افراد فعال در جذب سرمایهگذاری خارجی تقدیر شدند.
مراسم رونمایی از گزارش آنکتاد در ایران/ عکس: نگار متیننیا
ارسال نظر