نخستین واکنش ایران به طرح گام به گام روسیه
دنیایاقتصاد- مجید اعزازی: طرح گام به گام
روسیه برای احیای مذاکرات ایران و ۱+۵، مخالفت آژانس با پیشنهاد ایران برای مذاکرات فنی، آزمایش نسل جدید سانتریفیوژها در کشور، هدیه ۳۰۰ هزار هکتار زمین به گروهک پژاک توسط مقامات اقلیم کردستان عراق و بدهی هند به ایران، محور سوالات خبرنگاران در تازهترین کنفرانس مطبوعاتی رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه بود.
سخنگوی وزارت خارجه: پس از دریافت طرح لاوروف، آن را بررسی میکنیم
دنیایاقتصاد- مجید اعزازی: طرح گام به گام
روسیه برای احیای مذاکرات ایران و ۱+۵، مخالفت آژانس با پیشنهاد ایران برای مذاکرات فنی، آزمایش نسل جدید سانتریفیوژها در کشور، هدیه ۳۰۰ هزار هکتار زمین به گروهک پژاک توسط مقامات اقلیم کردستان عراق و بدهی هند به ایران، محور سوالات خبرنگاران در تازهترین کنفرانس مطبوعاتی رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه بود. مهمانپرست دیروز در کنفرانس مطبوعاتی خود در واکنش به طرح گام به گام سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه درباره برنامه هستهای کشورمان گفت: فعالیتهای هستهای صلحآمیز ایران در چارچوب فعالیتهای آژانس و بندهای مربوط به معاهده ان.پی. تی کاملا قانونی و حق ملت ماست و با همکاری آژانس و تحت نظارت آن صورت میگیرد و هر نوع فعالیتی که انجام میشود به آژانس اطلاعرسانی میشود. اگر کشورهای مختلف به دنبال حل این مساله هستند، باید به سمتی گرایش پیدا کنند که حقوق ملت ما را به رسمیت بشناسند.
وی با بیان اینکه طرح لاوروف هنوز به دست ایران نرسیده است، اظهار کرد: بعد از دریافت، آن را بررسی میکنیم.
بر اساس این گزارش، پنجشنبه هفته گذشته لاوروف در جریان سفر به واشنگتن طرحی را درباره پرونده هستهای کشورمان پیشنهاد کرد. طرحی که بر اساس آن، با رویکردی «گام به گام» سوالات غرب درباره برنامه هستهای ایران مطرح خواهد شد و به موازات آن، ۱+۵ به طور تدریجی تحریمهای ایران را کاهش میدهد. آمریکا نیز در واکنش اولیه به این طرح از بررسی آن خبر داده، اما در عین حال گفته بود که رویکرد واشنگتن مبتنی بر «اعمال فشار» و «همکاری» است، در حالی که طرح روسیه تنها رویکردی تشویقی دارد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره اظهارات احمد داود اوغلو وزیر خارجه ترکیه که از آمادگی کشورش برای میزبانی مذاکرات ایران و ۱+۵ خبر داده است نیز گفت: اتفاق جدیدی در این زمینه رخ نداده است. هر زمان مساله جدیدی مطرح یا توافقی صورت گیرد، حتما اطلاعرسانی خواهد شد.
مخالفت آژانس با پیشنهاد ایران
مهمانپرست در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی با پیشنهاد ایران برای آغاز مذاکرات فنی مخالفت کرده است، گفت: بحث جدیدی از سوی آژانس اعلام نشده است. آن چیزی که مطرح شد مذاکراتی بود که آقای صالحی با آمانو در وین انجام داد و در این ملاقات، توافقات قبلی ایران و آژانس مرور و بررسی شد.
وی افزود: طبق توافق قبلی ابهاماتی که آژانس نسبت به فعالیتهای هستهای صلحآمیز ما داشت در ۶ دسته مطرح شد، جمهوری اسلامی ایران به تک تک این سوالات و ابهامات پاسخ گفت و آژانس هم تایید کرد و طبق توافقی که قبلا صورت گرفته بود و مکتوب است، آژانس موظف بود بعد از رفع ابهامات این موضوع را اطلاعرسانی کند و به افکار عمومی دنیا اعلام کند.
مهمانپرست ادامه داد: آن چیزی که در این ملاقات بحث شد یادآوری تعهد آژانس نسبت به توافقی بود که قبلا داشتیم و اینکه اگر رفع ابهام در رابطه با این ۶ موضوع توسط آژانس اعلام شود، بعد میتوان در یک چارچوب کاری جدید نسبت به ابهامات یا ادعاهایی که میشود مجددا برنامهریزی کرد.
آزمایش نسل جدید سانتریفیوژها
مهمانپرست همچنین در رابطه با اخبار منتشر شده در خصوص فعالیتهای هستهای ایران و آزمایش نسل جدیدی از سانتریفیوژها گفت: ما همه فعالیتهای خود را با همکاری آژانس ادامه میدهیم و همه جزئیات این فعالیتها به اطلاع مسوولان آژانس رسیده و تحت نظارت و کنترل آنها قرار گرفته است.
وی ادامه داد: آنها به خوبی آگاهی دارند که فعالیتهای هستهای صلحآمیز کشور ما به پیشرفت خود ادامه میدهد و با نصب سانتریفیوژهای جدید و با کیفیت و سرعت بهتری این کار انجام میشود. هم خودمان اعلام کردیم و هم آنها نظارت کامل دارند و این تاییدی است بر حرکت موفق جمهوری اسلامی ایران در ادامه فعالیتهای هستهای صلحآمیزش.
هدیه ۳۰۰ هزار هکتار زمین به پژاک؟
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات مقامات نیروهای مسلح کشور مبنی بر اینکه مقامات اقلیم کردستان عراق ۳۰۰ هزار هکتار زمین را در اختیار گروهک تروریستی پژاک قرار دادهاند و پیگیریهای وزارت خارجه در این خصوص اظهار کرد: مسائلی که مربوط به کشورهای همسایه به ویژه ایران و عراق میشود دائما در دستور کار مقامات سیاسی، امنیتی و نظامی دو کشور قرار دارد. همه مسائل با دقت بررسی میشود. وی افزود: طبیعی است که کشورهای دوست و همسایه اجازه تحرک به گروههای تروریستی علیه کشورهای همسایه خود را نخواهند داد و هر جریانی که بخواهد به ایجاد ناامنی در منطقه کمک کند با همکاری و مشارکت همه کشورهای منطقه با آن برخورد میشود. مهمانپرست اضافه کرد: هر نوع خبری که در این زمینه منتشر میشود باید توسط منابع رسمی و موثق مورد توجه قرار گیرد. مطمئن باشید در بحثهایی که بین مقامات ما و عراق انجام میگیرد همه موضوعات مربوط به مسائل مرزی و تحرکات گروههای مختلف تروریستی جزو دستور کار است و با دقت این مسائل بررسی میشود.
تجدید نظر در صادرات نفت به هند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی دیگر درباره پرداخت بدهی نفتی هند به ایران اظهار کرد: بحث معاملات نفتی در چارچوب قواعد تجاری پیگیری میشود. طبیعتا وقتی که یک معاملهای صورت میگیرد و کالایی صادر میشود، باید وجهش پرداخت شود.
وی افزود: اگر توافقی صورت میگیرد تا در مقابل صادرات کالا، وجه آن به شکلی و با توافق طرفین پرداخت شود، حتما این معامله تجاری ادامه مییابد. هر زمانی مشکلی ایجاد شود و شرایطی برای پرداخت به موقع وجه کالای مورد نظر آماده نباشد، طبیعتا بر معامله تاثیر منفی میگذارد.
مهمانپرست با بیان اینکه باید این مساله را در یک چارچوب تجاری نگاه کرد، افزود: اگر طرف ایرانی احساس کند نمیتواند وجه نفت صادراتی خود را به موقع و شرایط مطلوب دریافت کند، تجدیدنظر خواهد کرد.
آمریکاییها تشریف ببرند
وی در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی گفته اند، در صورت جدایی طالبان از القاعده، نمایندگی رسمی طالبان را در ترکیه، ترکمنستان یا عربستان ایجاد میکنند، گفت: موضع جمهوری اسلامی این است که هر نوع دخالت کشورهای فرامنطقهای از جمله ایالات متحده آمریکا حتما منافع ملتهای منطقه را به دنبال نخواهد داشت. ما نسبت به تحرکات مقامات آمریکایی و کشورهای غربی متحد آنها در تردید هستیم. تاکنون حضورشان نفعی برای ملتهای منطقه نداشته است.
مهمانپرست ناامنی، بیثباتی، تشدید فعالیتهای تروریستی، گسترش مواد مخدر، از بین رفتن زیرساختهای اقتصادی و کشتار مردم بیگناه را حاصل حضور آمریکاییها و متحدان غربی آن در منطقه عنوان کرد.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: بهترین راهحل برای صلح و ثبات در منطقه تصمیمی است که کشورهای منطقه میتوانند اتخاذ و با مشکلات مقابله کنند.
وی تصریح کرد: بهترین خدمتی که مقامات آمریکایی برای کشورهای منطقه میتوانند انجام دهند این است که از این منطقه تشریف ببرند.
رابطه با عربستان در دست بررسی
مهمانپرست درباره اخبار منتشر شده توسط رسانههای کویتی مبنی بر تلاش سفارت ایران در کویت برای ملاقات مقامات تهران و ریاض، با بیان اینکه هیچ اقدام جدیدی برای سفر مقامات کشورمان به عربستان صورت نگرفته، گفت: هر موقع قرار باشد تصمیمی در این زمینه اتخاذ شود از طریق مجاری رسمی اعلام میکنیم و زحمتش را به رسانههای کویتی و کشورهای دیگر نمیدهیم.
وی افزود: اصل رابطه ایران و عربستان میتواند مفید و موثر باشد. معتقدیم تقویت روابط و رفع ابهامات حتما به ایجاد صلح و ثبات منطقه کمک میکند.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: باید با توجه به شرایط و وضعیت منطقه تصمیمگیری کرد که اصل موضوع در دستور کار قرار دارد، ولی باید با توجه به شرایط و زمان مناسب، اقدامات دنبال شود.
سوریه یا ترکیه؟
خبرنگار دیگری با اشاره به اینکه سپاه اعلام کرده که ایران در تحولات سوریه بین ترکیه و سوریه، کشور سوریه با حضور بشار اسد را انتخاب میکند، موضع وزارت خارجه را پرسید که وی در این باره اظهار کرد: بارها اعلام کردیم که ترکیه و سوریه از کشورهای مؤثر منطقه هستند و ایران روابط بسیار خوبی با هر دو کشور دارد.
وی افزود: همکاریهای منطقهای میتواند فایده زیادی برای همه کشورهای منطقه داشته باشد. همکاری بین ایران، سوریه، ترکیه، عراق و سایر کشورها حتما تحولی را در وضعیت ثبات، امنیت، توسعه و پیشرفت منطقه به دنبال خواهد داشت و ما هم در همین مسیر حرکت میکنیم.
حضور تیم فوتبال زنان ایران
مهمانپرست در پاسخ به سوال خبرنگار ان.اچ.کی ژاپن درباره عدم حضور تیم فوتبال زنان ایران در بازیهای جهانی به خاطر حجابشان اظهار کرد: آن اتفاقی که در ارتباط با تیم فوتبال زنان ایران در رابطه با مساله حجاب رخ داد، یک برخورد تبعیضآمیز، گزینشی و پایمال کردن حقوق ملت ما است. وقتی خانمهای کشور ما مایل هستند با حجاب به ورزش خود ادامه دهند هیچ کس حق ندارد جلوی فعالیت ورزشی آنها را به دلیل حجاب بگیرد.
وی با بیان اینکه این موضوع حتما پیگیری خواهد شد، اظهار کرد: این تخلفی است که در حق ورزشکاران ما انجام میدهند و به هیچ وجه مورد قبول ما نخواهد بود. خانمها در کشور ما با رعایت حجاب و شئون اسلامی در صحنههای مختلف ورزشی افتخارآفرین بودند و اگر مانع آنها نشوند، افتخارات بزرگتری را کسب خواهند کرد.
ارسال نظر