پایان طرح خلوتسازی پایتخت با خروج ضربتی کارمندان؟
فروزنده: انتقال کارمندان «تدریجی» میشود
دنیای اقتصاد - زهرا واعظ: معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور با انتقاد از گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس در خصوص طرح خروج کارمندان از تهران، این طرح را «سیاست دولت» دانسته که به طور «جدی» دنبال، اما به صورت «تدریجی» انجام میشود. لطفالله فروزنده که خود زمانی قائم مقامی مرکز پژوهشهای مجلس را بر عهده داشت در گفتوگو با سایت اطلاعرسانی دولت با اشاره به اینکه این گزارش به اشتباه منتشر شده است اعلام کرد: ما حتما پاسخ این «گزارش اشتباه» را خواهیم داد .
مرکز پژوهشهای مجلس هفته گذشته با انتشار گزارشی ضمن ارائه آماری از میزان تحقق خروج کارکنان دولت از تهران این طرح را به دلیل بروز گسستگی در نظام اجتماعی، ایجاد پیچیدگی جغرافیایی در ساختار دولت، ایجاد اختلال در ارتباطات دولت با دولت و دولت با مردم، زمینهساز دوری باطل و پر هزینه در نظام تصمیمگیری کشور بر شمرده بود.
در گزارش مرکز پژوهشها بر این نکته تصریح شده که تاکنون حدود ۳۰ هزار نفر از کارکنان دولت متقاضی انتقال به شهرستانها شدهاند که از این تعداد تنها حدود ۶ هزار نفر منتقل شدهاند و با احتساب کارمندان شرکتهای منتقل شده از تهران، تعداد کارکنان انتقالی به بیش از ۱۰ هزار نفر میرسد. این در حالی است که بر اساس طرح دولت ۴۰ درصد از کارکنان دستگاههای دولتی که حدود ۷۰ هزار نفر میشوند باید از تهران خارج شوند.گذشت بیش از یک سال از اجرای طرح انتقال کارمندان دولت و نیز میزان تحقق اهداف آن نشان میدهد که این طرح در ابتدا با حرارت بیشتری از سوی دولت دنبال میشد، اما گذشت زمان ظاهرا از حرارت این طرح کاسته و عدم دریافت تسهیلات از سوی متقاضیان خروج بر تعداد منتقدان طرح افزوده است.
طرح خروج کارمندان دولت از تهران پس از آن مطرح شد که محمود احمدی نژاد با پیش بینی «زلزله قطعی تهران» از مردم خواست با توجه به اینکه بر اساس بررسیهای انجام شده تهران در معرض زلزله قرار دارد نسبت به زندگی در سایر نقاط کشور در صورت فراهم بودن شرایط فکر کنند و افزود: البته دولت نیز «امکانات و تسهیلات لازم» را برای کارمندانی که بخواهند از تهران انتقال پیدا کنند فراهم خواهد کرد.
رییس جمهور همچنین تاکید کرد که حدود پنج میلیون نفر باید از استان تهران بروند. پس از سخنان رییسجمهور، فروزنده معاون توسعه رییسجمهور نیز از تصمیماتی در دولت خبر داد که براساس آن به حقوق کارمندانی که از تهران به شهرهای دیگر مهاجرت کنند ۲۵ تا ۵۰ درصد افزوده میشود. همچنین آیین نامه اعطای تسهیلات به کارکنان دستگاههای متقاضی انتقال از شهر تهران نیز در دولت تصویب شد که شامل ۲۱ ماده بوده و در یکی از بندهای آن تاکید شد که «تمامی دستگاههای اجرایی مکلفند بر اساس درخواست کارمند با رعایت ضوابط و مقررات مربوط نسبت به پذیرش درخواست آنان مبنی بر انتقال اقدام کنند.» ارائه تسهیلات بانکی،مسکن مهر، وام ازدواج، انتقال فرزندان دانشجو، تبدیل قرارداد کار به دایمی از جمله تسهیلات برای متقاضیان خروج از تهران به شمار میرفت.در کنار این اقدامات نیز سایتی برای ثبتنام کارمندان برای خروج از تهران ساخته شد و لیست تسهیلات اعطایی دولت هم به اطلاع عموم مردم رسید و در همین راستا احمد بزرگیان، معاون نوسازی و تحول اداری معاونت سرمایه انسانی رییسجمهور گفت که «استقبال خوبی» از این سایت شده است، اما در پایان شهریور ماه گذشته معاون پشتیبانی و توسعه منابع انسانی استانداری تهران گفت: ۸ هزار و ۵۹۵ نفر از متقاضیان دستگاههای دولتی واقع در تهران برای خروج اقدام کردهاند.
اگرچه به گفته مسوولان طرح تعداد متقاضیان خروج ازتهران روز به روز در حال افزایش بود، اما برخی از مسوولان نیز با این طرح مخالفت کردند؛ از جمله رییس دیوان عدالت اداری یکی از مخالفان اصلی طرح خروج کارکنان دولت از تهران بود که این طرح را شکست خورده تلقی کرد.
محمدجعفر منتظری با اعلام اینکه انتقال عجولانه و بدون تدبیر کارکنان دولت از تهران به جز «گسستگی خانوادهها» و افزایش شکایات از دولت بهرهای ندارد و به طور قطع شکست میخورد، گفته بود: کارمندان در قراردادهای استخدامی تعهدی مبنی بر اجرای تمامی تصمیمات دولت ندادهاند.
این مقام مسوول علت مخالفتش را «کارشناسی نشدن طرح» عنوان کرده و گفته بود: آیا دولت در مورد اشتغال همسر کارمند، وضعیت تحصیل یا ازدواج فرزندان، وضعیت تعهد خانواده نسبت به نگهداری از والدین سالمند، بیماری یا شغل دوم کارکنان دولت بررسی انجام داده است. حال آنکه با خروج دستگاههای دولتی از پایتخت، شیرازه و انسجام بسیاری از خانوادههای کارکنان دولت در معرض انحطاط قرار میگیرد.
این در حالی بود که معاون امور حقوقی مجلس و استانهای معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور در واکنش به گفته رییس دیوان عدالت اداری گفته بود: انتقال کارمندان از تهران به صورت داوطلبانه و براساس مصوبه هیات وزیران صورت میگیرد.
جدی اما تدریجی
حالا دوباره و کمی پس از فروکش کردن هیاهوی خروج کارمندان از تهران، مرکز پژوهشهای مجلس با انتشار گزارشی انتقادی این طرح را زیر سوال برده و نسبت به تحقق اهداف آن تشکیک کرده است. اما معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور در این باره میگوید: خروج کارمندان از تهران، سیاست دولت است و ما به طور جدی آن را دنبال میکنیم، اما باید به صورت تدریجی انجام شود. وی با انتقاد از گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس در خصوص طرح خروج کارمندان از تهران گفته است: ما نسبت به این گزارش انتقاد داریم؛ چرا که در این گزارش به تنها بندی که استناد شده، بحث انتقال داوطلبانه کارکنان از تهران بوده و متاسفانه به ۱۶ بند دیگر توجهی نشده است.
وی افزود: این گزارش به اشتباه منتشر شده است حتی در بخشی از این گزارش تعداد کارمندان منتقل شده به جای ۱۰هزار نفر، ۶ هزار نفر اعلام شده و ما حتما پاسخ این گزارش اشتباه را خواهیم داد.معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور گفت: ۱۶۰ شرکت، بخشی از گمرک، بسیاری از ادارات وابسته به دستگاهها مانند دخانیات، پست و موسسات پژوهشی از تهران منتقل شدهاند و ظرفیت دانشجویی در پایتخت کاهش یافته است. قضاوت درباره میزان موفقیت این طرح را برعهده افکار عمومی میگذاریم. فروزنده تصریح کرد: انتقال بخشی از کارمندان و دستگاههای اجرایی از تهران سیاست دولت است و ما به طور جدی آن را دنبال میکنیم، اما باید به صورت تدریجی انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه ما باید این باور را ایجاد کنیم که در تهران مشکل داریم، اظهار کرد: تمرکززدایی از تهران باید دنبال شود و انتظار از مسوولان این است که راه حل عملی ارائه دهند، چرا که کلیگویی و انتقاد مشکلی را حل نمیکند. وی در ادامه ساز و کار خروج کارمندان از تهران را بسیار منطقی عنوان کرد و افزود: اگر کارمندی درخواست کند از تهران برود و ما به او کمک کنیم آیا ساز و کارش مناسب نیست؟ یا اگر شرکتی محل کارش در استان دیگری باشد به چه دلیل باید آن شرکت را نگه داریم؟ پس برای اجرای این طرح ساز و کار منطقی پیشبینی شده است.
ارسال نظر