رئیسجمهور در سومین روز سفر خود به ایستگاه کلمبو رسید
حضور فنی و مهندسی ایران در سریلانکا
رئیسی پیش از آنکه عازم این کشور شود، درسفری دوروزه به پاکستان از سه شهر اسلامآباد، لاهور و کراچی پاکستان بازدید و با مقامات بلندپایه این کشور گفتوگو کرد. درجریان سفر مذکور که به دعوت رسمی رئیسجمهور و نخستوزیر پاکستان انجام شده بود، علاوه بر دیدارهای دوجانبه، ۸ سند همکاری ازجمله یک موافقتنامه امنیتی میان دو کشور به امضا رسید. همچنین ایران و پاکستان درمورد افزایش مبادلات تجاری به میزان ۱۰ میلیارد دلار به گفتوگو نشستند.
ابراهیم رئیسی درآخرین مرحله از سفرش به پاکستان شامگاه سهشنبه با حضور در دانشگاه کراچی، در اجتماع جمعی از نخبگان، فرهیختگان، فعالان اقتصادی و علمای مذهبی این شهر، با تاکید بر اینکه تجارت غیررسمی بین دوکشور باید به تجارت رسمی تبدیل شود، تحقق این هدف را نیازمند همکاری صمیمانه همه فعالان اقتصادی و تجار دو کشور دانست. در پایان سفر رسمی رئیسجمهوری به پاکستان نیز بیانیه مشترک دو کشور منتشر شد که بر اساس آن هر دو طرف توافق کردند که تعاملات متقابل را از طریق تبادل منظم دیدارهای سطح بالا برای تقویت روابط برادرانه تقویت کنند.
مرز صلح و دوستی
همچنین هر دو طرف با اذعان به اینکه مرز مشترک پاکستان و ایران باید «مرز صلح و دوستی» باشد، بر اهمیت همکاری منظم و تبادل نظر بین مقامات سیاسی، نظامی و امنیتی دو کشور برای مقابله با تهدیدهایی مانند تروریسم، قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان، گروگانگیری، پولشویی و آدمربایی تاکید کردند. بر اساس آنچه در این بیانیه آمده است: دوکشور با توجه به تحولات منطقهای و جهانی بر اهمیت حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات از طریق گفتوگو و دیپلماسی برای یافتن راهحلهای قابل قبول دوجانبه برای چالشهای مشترک تاکید کردند. توافق بر سر عملیاتی کردن کامل مکانیزمهای تجارت مبادلهای بین دو طرف برای تسهیل فعالیتهای اقتصادی و تجاری، بهویژه تحت تلاشهای مشترک مستمر، مانند بازارهای معاش مرزی، که به بهبود وضعیت اقتصادی ساکنان محلی کمک میکند و گامی را در راستای افزایش امنیت مرزها بیشتر میسازد، بخش دیگری از موارد ذکرشده در بیانیه مشترک ایران و پاکستان است. دو طرف همچنین حمله به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق را که نقض غیرقابل قبول حاکمیت سوریه و تضعیف ثبات و امنیت آن بود، به شدت محکوم کردند. آنها توافق داشتند که این حمله نقض قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل بود و بر اساس کنوانسیون وین در مورد روابط دیپلماتیک ۱۹۶۱ غیرقانونی بود.
افتتاح سد و نیروگاه «اومااویا»
با پایان سفر دوروزه رئیسی و هیات همراهش به پاکستان، رئیسجمهور روز گذشته به دعوت رسمی همتای سریلانکایی خود برای حضور در مراسم افتتاح ابرپروژه چندمنظوره سد و نیروگاه «اومااویا» وارد سریلانکا شد. رئیسی پس از ورود به این کشور در مراسم افتتاح و بهرهبرداری از این ابرپروژه که در ۲۳۰ کیلومتری شرق پایتخت این کشور قرار دارد، حضور یافت و از این پروژه به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای صدور خدمات فنی- مهندسی ایرانی یاد کرد و بهرهبرداری از این پروژه را نماد همبستگی، پیوند، تقویت دوستی و مایه افتخار دو ملت دانست.
به گزارش «ایسنا»، رئیسی با اشاره به تامین مالی این طرح از سوی سریلانکا و تامین و انتقال خدمات فنی و مهندسی از سوی ایران، تامین آب شرب و آب کشاورزی برای ۵هزار هکتار اراضی جدید و آغاز به کار یک نیروگاه ۱۲۰ مگاواتی را از دستاوردهای این پروژه برای مردم سریلانکا دانست و افزود: امروز جمهوری اسلامی ایران با اتکا به توانمندیهای فنی و مهندسی بومی در حال اجرای طرحهای بزرگ آب و برق در بیش از ۲۰ کشور جهان است.
رئیسجمهور با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی برای توسعه روابط با کشورهای آسیایی، همسایه و کشورهای مستقل خاطرنشان کرد: برخی کشورها و نظام سلطه موافق تقویت روابط ما با یکدیگر نیستند و میخواهند به ما القا کنند که نمیتوانیم با تکیه بر توان داخلی پیشرفت کنیم، اما ما در عمل این نظر و القای نظام سلطه را باطل کردهایم. رئیسجمهور با بیان اینکه ما با کشورهای آسیایی و همسایه مستقل، بنای توسعه مناسبات را داریم، اظهار کرد: ارتباط ایران و سریلانکا از جمله ارتباط با کشورهای آسیایی، همسو و مستقلی است که میتواند آینده درخشانی را برای دو ملت رقم بزند. رئیسجمهوری اسلامی ایران خطاب به رئیسجمهور سریلانکا گفت: ایران آمادگی دارد در پیشرفت کشور شما شریک شود و همه تجربیات خود را که نتیجه ۴۵ سال مجاهدت مردان و زنان ایرانی است، با شما به اشتراک بگذارد. ما آمادگی داریم در طرحهای بزرگ سریلانکا با صدور خدمات فنی و مهندسی ایران در پیشرفت این کشور، شرکت کنیم.
پیش از رئیسی «رانیل ویکرمسینگه» رئیسجمهور سریلانکا نیز در سخنانی با قدردانی از همکاری و تلاش پیمانکاران و همکاری دولت ایران در اجرای این پروژه اظهار کرد: بدون تکنولوژی و فناوری ایرانی، اجرای این پروژه برای ما ممکن نبود؛ شما توانستید برای آینده سریلانکا کار بزرگی انجام دهید.
گفتوگوهای دوجانبه در سریلانکا
در ادامه مراسم استقبال رسمی از رئیسجمهور در کاخ ریاست جمهوری این کشور در شهر کلمبو برگزار شد و رئیسی مورد استقبال «رانیل ویکرمسینگه» همتایش قرار گرفت. در مراسم استقبال رسمی پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور و خوشامدگویی فرمانده گارد تشریفات، روسای جمهور اعضای هیاتهای عالیرتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند. دیدار دوجانبه، نشست هیاتهای عالیرتبه مشترک دو کشور، مراسم امضای اسناد و برگزاری نشست مطبوعاتی بخش دیگری از برنامههای این سفر یکروزه بودند.
حواشی سفر به پاکستان و سریلانکا
درکنار این دیدارهای رسمی، سفر رئیسجمهوری و هیات همراهش به سریلانکا حاشیههایی هم داشت. از جمله اینکه در آستانه سفر رئیس جمهور به سریلانکا در سطح شهر عکسهایی از ابراهیم رئیسی قرار گرفت که دریکی از آنها به رئیس جمهور ایران لقب شیر خاورمیانه داده بودند و از وی برای ساخت و افتتاح پروژه نیروگاه برق تشکر شده بود. سفر رئیسجمهور به پاکستان نیز با حواشی همراه بود ازجمله اینکه همسر ابراهیم رئیسی که او را در سفر به پاکستان همراهی میکند، از سوی رسانههای پاکستانی به عنوان «بانوی اول ایران» معرفی شد.