۱+۵ از افزایش تولید اورانیوم ۲۰ درصد در ایران ابراز نگرانی کرد

ایران: نگرانی‌ها بی‌مورد است

دنیای‌اقتصاد - ایران خطرناک خواندن افزایش سه برابری غنی سازی ۲۰ درصد اورانیوم از سوی گروه ۱+۵ را رد کرد. پس از آن که چهارشنبه هفته گذشته رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان از افزایش سه برابری میزان غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم خبر داده و گفته بود سایت اتمی فردو را به غنی‌سازی ۲۰ درصد اختصاص می‌دهیم، کشورهای عضو گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین به علاوه آلمان) در واکنشی فوری طی بیانیه‌ای اعلام کردند که نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران نگران هستند. فرانسه نیز به طور مستقل افزایش ظرفیت تولید اورانیوم ۲۰ درصدی در کشورمان را خطرناک خواند. علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه اما واکنش فرانسه مبنی بر خطرناک‌ خواندن سه برابر شدن غنی سازی ۲۰ درصد در ایران را رد کرد و گفت: ما هر کاری را که انجام می‌دهیم به اطلاع آژانس می‌رسانیم و موضع‌گیری فرانسه را رد می‌کنیم. به گزارش ایسنا، وی گفت: آژانس برنامه هسته‌ای ایران را تایید کرده است.

وی با بیان اینکه «هرمیزان غنی‌سازی یا فعالیت صلح‌آمیز داشته باشیم، قطعا اعلام می‌کنیم» افزود: حرف و حدیث‌ها در این خصوص را رد می‌کنیم. اگر آژانس فعالیتی دیده باشد گزارش‌های آن اعلام می‌شود. وزیر خارجه کشورمان درباره‌ نصب سانتریفیوژ‌ها در سایت فردو نیز اظهار کرد: هر اقدامی که ایران در بحث فعالیت صلح‌آ‌میز هسته‌ای انجام می‌دهد به اطلاع آژانس می‌رسد و این مرحله که قرار است تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را از نظنز به فردو منتقل کنیم قبلا به اطلاع آژانس رسیده است. گروه ۱+۵ اما یک روز پس از اعلام گسترش غنی‌سازی اورانیوم ایران در بیانیه‌ای مشترک نگرانی‌های‌شان را در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ابراز داشتند. گلین دیویس، نماینده آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز روز پنج‌شنبه در نشست ۳۵ عضو شورای حکام آژانس در وین مدعی شد که افزایش ظرفیت غنی‌سازی به این مفهوم است که ایران بیشتر از اورانیومی که برای تنها رآکتور تحقیقاتی‌اش نیاز دارد، اورانیوم با غنای ۲۰ درصد تولید می‌کند. وی هم‌چنین مدعی شد این اقدام فصل دیگری در اظهارات متغیر ایران درباره دلیل ساخته‌شدن تاسیسات زیرزمینی‌اش در فردو است. به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز مدعی است: انتقال فعالیت‌های غنی‌سازی به سایت فردو به ایران اجازه می‌دهد که بیشتر بتواند از سانتریفیوژهای غنی‌سازی‌اش در برابر هرگونه حمله هوایی احتمالی از طرف آمریکا یا رژیم صهیونیستی محافظت کنند.

گزارش آژانس انحرافی است

چهارشنبه هفته گذشته، روز بررسی تازه‌ترین گزارش آژانس اتمی درباره برنامه هسته‌ای در شورای حکام این آژانس بود. گزارشی که به باور صاحبنظران زبان تندتری را علیه تهران اتخاذ کرده و انتهای آن احتمالا طرح این ادعا است که ایران در فعالیت‌های هسته‌ای خود نیت انحراف به سمت فعالیت‌های نظامی داشته است. آژانس در بخشی از این گزارش از تهران خواسته نسبت به «مسائل مهم باقیمانده درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای» خود توضیح دهد. فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی اما در اظهارات تازه‌ای در این باره گفت: هدف آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای از پرداختن به پرونده ایران انحراف افکار عمومی جهان از حادثه فوکوشیماست.

به گزارش واحد مرکزی خبر،‌ عباسی در بازدید از روند اجرای مراحل راه‌اندازی نیروگاه اتمی بوشهر افزود: آژانس در شرایط کنونی باید سهل‌انگاری‌های احتمالی صورت گرفته در مسائل ایمنی نیروگاه فوکوشیمای ژاپن را بررسی کند. با توجه به اینکه این حادثه ضایعه انسانی و زیست محیطی را درپی داشته است، بیخود به پرونده ایران توجه نکند و با بزرگنمایی آن به دنبال انحراف افکار عمومی جهان از اتفاقاتی که به دست دولت‌های غربی و شرکت‌های آنها در سهل‌انگاری درخصوص رعایت مسائل ایمنی رخ می‌دهد، نباشد.

پاسخ رسمی ایران به گزارش آمانو

افزون بر عباسی، علی‌اصغر سلطانیه، سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه به طور رسمی به گزارش آژانس درباره فعالیت هسته‌ای کشورمان پاسخ گفت.

وی در بخشی از سخنان خود در نشست شورای حکام اظهار کرد: مطمئنم فشارهای سیاسی، تحریم، تهدید به حمله علیه تاسیسات هسته‌ای، حملات سایبری و ترور دانشمندان توسط تروریست‌ها، فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را متوقف نمی‌کند. سلطانیه افزود: در حقیقت حامیان قطعنامه‌های شورای امنیت به ویژه ایالات متحده و دو عضو اتحادیه اروپا، مردم خصوصا بیماران سرطانی را هدف قرار داده‌اند. با مانع شدن از صادرات رادیو ایزوتوپ و خودداری از تحویل سوخت به هواپیماهای مسافربری، اثبات می‌کند که آنها به سلامتی و امنیت مردم عادی توجهی ندارند. دستور کار مخفی این است که دخیل شدن شورای امنیت در امور آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی را افزایش دهند و اقتدار آن را تضعیف کنند.

وی افزود:‌ گزارش‌های نامتوازن بی‌نتیجه مدیرکل قبل از کامل شدن تحقیقات راستی‌آزمایی مواد هسته‌ای، متاسفانه براساس اطلاعات فاقد ارزش سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی نتیجه‌گیری می‌شود، این گزارش‌ها سردرگمی و تفاسیر اشتباه را موجب می‌شود و توطئه خطرناک را تسهیل می‌کند.

گزارش آمانو متعادل نیست

سفیر ایران در بخشی دیگر از سخنان خود گفت: گزارش متعادل و مبتنی بر واقعیات نیست، زیرا همکاری‌ها، مکاتبات و توضیحات جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به درستی منعکس نکرده ‌است.

به گفته وی، برنامه کار آگوست ۲۰۰۷ (مرداد ۱۳۸۶) نتیجه ثمربخش مذاکرات سیاسی سطح بالا میان مدیرکل قبلی و دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی ایران، دارای هدف حل و فصل موضوعات پیشین و پایان دادن به بحث‌ها در شورای حکام که موجب سیاسی و دودستگی این سازمان فنی پرافتخار شده است، بود. سلطانیه افزود: جای تاسف است که از زمان انتصاب مدیرکل، برنامه کاری توافق شده بین ایران و آژانس توسط ایشان کاملا نادیده گرفته شده‌است، به جز زمانی که وی تحت درخواست قوی کشورهای غیرمتعهد در گزارش فوریه ۲۰۱۱ از آن نام برد، لکن مایوسانه، وی مجددا برنامه کاری را به طور کل در گزارش اخیر خود نادیده گرفته‌است. این یک نشانه بارزی است که متاسفانه مدیرکل به چارچوب قانونی و موافقتنامه‌ها معتقد نیست و همچنین به اعتبار و بی‌طرفی آژانس لطمه وارد کرده‌است که در آینده هیچ عضو دیگری نسبت به توافقات دوجانبه با آژانس، به دبیرخانه اعتماد نخواهد کرد. به گفته وی، براساس برنامه کاری، تنها ۶ موضوع باقیمانده وجود داشت که مطابق تصریح مدیرکل قبلی در گزارش‌های نوامبر ۲۰۰۷ و فوریه ۲۰۰۸، تمام ۶ موضوع باقیمانده حل‌وفصل شده و جمهوری اسلامی ایران به تمام سوالات مربوط به موضوعات باقیمانده طبق برنامه کاری پاسخ داده است.

واکنش ایران به قطعنامه ضدسوری

علی‌اصغر سلطانیه، سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با صدور بیانیه‌ای نسبت به قطعنامه ضدسوری در شورای حکام اعتراض کرد. بر اساس این خبر، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصمیم گرفته سوریه را به خاطر «فعالیت‌های هسته‌ای پنهانی» نسبت‌ داده شده به دمشق به شورای امنیت سازمان ملل گزارش دهد. به گزارش ایسنا، سلطانیه در این بیانیه خطاب به یوکیا آمانوف مدیرکل آژانس اتمی مساله‌ سوریه را نمونه آشکار استفاده ابزاری از سازمان‌های بین‌المللی به ویژه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل دانسته است. در بخشی از این بیانیه با اشاره به حمله هوایی رژیم صهیونیستی به مرکز هسته‌ای سوریه آمده است: به طور رسمی از مدیرکل درخواست شد که با نمونه‌برداری از موشک‌اندازهای اسرائیلی درباره منبع آلودگی در سایت بمباران‌شده تحقیق کند. مدیرکل دست به چنین اقدامی نزده است. من یادآوری می‌کنم که عملکرد اصلی آژانس در رابطه با راستی‌آزمایی بر مبنای مواد هسته‌ای قرار دارد. چگونه است که مدیرکل به خود اجازه می‌دهد بر مبنای چند تصویر ماهواره‌ای که از آژانس‌های اطلاعات جاسوسی آمریکا و رژیم صهیونیستی و نیز چند شرکت تجاری گرفته است، به نتیجه‌گیری‌های خود دست یابد. آژانس تنها باید بر مبنای منحرف‌نشدن مواد هسته‌ای تصمیم‌گیری کند.