جدیدترین رکورد صنعت فضایی ثبت شد
پرتاب سه ماهواره ایرانی به فضا
ایــــن پرتاب موفقیتآمیز ۲۴ ساعت پس از بیانیهای مشترک تروئیکای اروپایی عضو برجام صورت میگیرد که پرتاب ماهواره ثریا با استفاده از ماهوارهبر «قائم۱۰۰» را محکوم کردند. ماهواره ثریا که یک ماهواره مخابراتی و از سری ماهوارههای تحقیقاتی SRI ساخت پژوهشگاه فضایی ایران است اوایل هفته گذشته به فضا پرتاب شد. این یازدهمین پرتاب ماهواره در دولت سیزدهم است که با موفقیت انجام میشود.
جزئیاتی از پرتاب ۳ ماهواره
ماهواره مهدا، یک ماهواره ۳۲ کیلوگرمی از سری ماهوارههای سبک وزن پژوهشگاه فضایی ایران برای آزمایش زیرسامانههای توسعه یافته ماهوارهای طراحی و ساخته شده است. ماهواره مهدا ماهوارهای تحقیقاتی است که مراحل طراحی، ساخت، تجمیع و آزمون آن در پژوهشگاه فضایی ایران انجام شده است و نانوماهوارههای کیهان ۲ و هاتف ۱ نیز توسط شرکت صنایع الکترونیک ایران وزارت دفاع (صاایران) طراحی و آماده پرتاب شدهاند. ماموریت اصلی این ماهواره، بررسی صحت عملکرد ماهوارهبر سیمرغ در تزریق چندگانه محمولههای فضایی در مدار پایین زمین و ارزیابی عملکرد برخی از طراحیهای جدید و قابلیت اطمینان فناوریهای بومی در فضاست.
نانو ماهواره کیهان ۲، از سری ماهوارههای مکعبی شرکت صاایران وزارت دفاع است که با وزن کمتر از ۱۰ کیلوگرم و برای اثبات فناوری موقعیتیابی فضاپایه طراحی و ساخته شده است و امکان تعیین موقعیت را به صورت بومی و مستقل از سامانههای موقعیتیابی جهانی، برای گیرندههای زمینی فراهم میکند. در این ماهواره، از زیرسامانه تعیین و کنترل وضعیت به منظور نشانهروی پایدار و دقیق به سمت زمین، استفاده شده است. نانو ماهواره هاتف ۱، نیز، از سری ماهوارههای مکعبی شرکت صاایران(صنایع الکترونیک وزارت دفاع) با وزن کمتر از ۱۰ کیلوگرم به منظور اثبات فناوری مخابرات باند باریک با کاربرد اینترنت اشیاست. این ماهواره به عنوان نسخه آزمایشی اول از مجموعه ماهوارههای منظومه ماهوارهای شهید سلیمانی، به فضا پرتاب شده است.
ماهواره بر سیمرغ که توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده است، ماهواره مهدا و دو نانوماهواره کیهان ۲ و هاتف ۱ را از پایگاه امام خمینی(ره) وزارت دفاع با موفقیت در مدار بیضوی با ارتفاع کمینه ۴۵۰ کیلومتر و ارتفاع بیشینه ۱۱۱۰ کیلومتری زمین تزریق کرد. هفته گذشته نیز با پرتاب موفق ماهواره تحقیقاتی ثریا به فضا، رکورد جدیدی در ارتفاع پرتاب (۷۵۰ کیلومتری) به ثبت رسید. این ماهواره تحقیقاتی جزو ماهوارههای سبکوزن است که صفر تا ۱۰۰ آن را متخصصان داخلی پژوهشگاه فضایی ایران ساختهاند. ثریا به وسیله ماهوارهبر «قائم ۱۰۰» ساخت نیروی هوافضای سپاه به فضا پرتاب شد. وزن این ماهواره نزدیکبه ۵۰ کیلوگرم و ابعاد آن کمتر از یک مترمربع است.
اهدافی که برای تحقق آن ماهواره ثریا به فضا پرتاب شد، شامل آزمون عملکرد و قابلیت اعتماد زیرسامانههای ماهوارهای و بررسی وضعیت ارتباطات ایستگاههای زمینی با ماهواره است. فناوریهایی مانند لینک ارتباطی مخابراتی، سنسورهای تعیین موقعیت، زیرسامانه تعیین توزیع و توان، تجهیزات سختافزاری و ساختارهای نرمافزاری مدیریت حالتهای مختلف و پنلهای خورشیدی بازشونده در جهت تامین بهینه توان ماهواره، در این ماهواره گنجانده شده است. سخنگوی دولت در این خصوص نوشت؛ یازدهمین پرتاب فضایی موفق در دولت سیزدهم با پرتاب همزمان سه ماهواره ایرانی مهدا، کیهان۲ و هاتف۱ با ماهوارهبر سیمرغ، یک پیام مهم داشت: «ما میتوانیم» امروز اثبات شده هرجا به توانمندی جوان نخبه ایرانی اعتماد کردیم، موفقیت حاصل شده است.
افزایش تنشها با غرب
ایران در بحبوحه افزایش تنشها با غرب است که سه ماهواره را به مدار زمین پرتاب میکند. رسانههای غربی پرتاب همزمان سهماهواره ایرانی توسط یک ماهوارهبر ساخت وزارت دفاع را مورد توجه قرار داده و برخی از آنها این اقدام را که در فاصله کمی از پرتاب ماهواره «ثریا» انجام شد، بیاعتنایی ایران به انتقادهای غرب از پیشرفتهای آن در حوزه هوافضا و موشکی دانستند. ارسال سه ماهواره جدید به فضا در حالی صورت میگیرد که روز شنبه بریتانیا، فرانسه، و آلمان در واکنش به ارسال ماهواره ثریا که اوایل هفته گذشته به فضا پرتاب شد، اعلام کردند که ماهوارهبر قائم ۱۰۰ از فناوری ضروری برای توسعه سامانه موشکی دوربُرد بالستیک بهره میگیرد که نشاندهنده نادیدهگرفتن محدودیتهای وضعشده توسط سازمان ملل متحد توسط ایران است.
بریتانیا، آلمان، و فرانسه در بیانیه مشترک خود مدعی شدند که همچنان متعهد به برداشتن همه «گامهای دیپلماتیک» به منظور جلوگیری از توسعه جنگافزارهای هستهای از سوی جمهوری اسلامی و پاسخگو کردن تهران برای تمامی فعالیتهای «بیثباتکننده» آن در منطقه و جهان هستند. تروئیکای اروپایی در این بیانیه نیز مانند بیانیه دو ماه پیش خود در واکنش به رونمایی ایران از «موشک هایپرسونیک فتاح ۲» از لحنی استفاده کردهاند که به تلویح نشاندهنده اذعان آنها به پایان محدودیتهای بینالمللی بر برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران است.
تروئیکای اروپایی در بیانیههای قبلی خود که قبل از ۲۶ مهرماه (۱۸ اکتبر) علیه برنامه موشکی ایران صادر شده معمولا ادعا میکردند فعالیتهای موشکی ایران با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مغایر یا ناهمخوان است. با وجود این، انگلیس، آلمان و فرانسه در بیانیه جدید و در بیانیه نهم آذرماه از «چند سال بیاعتنایی ایران به محدودیتهای سازمان ملل» انتقاد کردهاند. در بیانیه تروئیکای اروپایی آمده است: «ایران، بهرغم درخواستهای مکرر بینالمللی برای توقف برنامه موشکی خود و بعد از سالها بیاعتنایی به محدودیتهای سازمان ملل کماکان به توسعه برنامه موشکی خود ادامه میدهد.»
محدودیتهای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه موشکهای بالستیک ایران ۲۶ مهرماه سالجاری (مصادف با ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳) به پایان رسید. براساس مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که سال ۲۰۱۵ برای تایید برجام به تصویب رسیده بود محدودیت سازمان ملل در برنامه موشکهای بالستیک ایران و همچنین تحریمهای نفتی، مالی و اشخاص مرتبط با برنامه هستهای ایران ۸ سال بعد از تصویب برجام در مهر ۱۴۰۲ (اکتبر ۲۰۲۳) باید برداشته شود.
با وجود این، کشورهای اروپایی قبل از فرا رسیدن این ضربالاجل اعلام کرده بودند که تحریمهای ملی خود علیه برنامه موشکهای بالستیک ایران را حفظ خواهند کرد. این کشورها مدعی شده بودند با توجه به «عدمپایبندی ایران به مفاد برجام»، ضرورتی برای برداشتن این محدودیتها علیه ایران در تاریخ ۱۸ اکتبر نمیبینند.
در بخش دیگری از بیانیه سه کشور اروپایی آمده است: «پرتاب [چنین ماهوارههایی] به ایران اجازه آزمایش فناوریهایی را خواهد داد که ممکن است برای توسعه بیشتر برنامه موشکهای بالستیک این کشور مورد استفاده قرار گیرند. این برنامه تهدیدی عمده برای صلح و امنیت بینالمللی است. سه کشور اروپایی در بخش پایانی این بیانیه تصریح کردهاند خود را به برداشتن تمامی گامهای دیپلماتیک برای «جلوگیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای» متعهد میدانند.
دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به واکنش کشورهای اروپایی به پرتاب ماهواره ثریا مطرح کرد: دستیابی به پیشرفتهای علمی و تحقیقاتی از جمله در حوزه هوا-فضا، حق مسلم و مشروع جمهوری اسلامی ایران بوده و اینگونه اظهارات مداخله جویانه که حاکی از نگرشهای خودمحورانه کشورهای یادشده نسبت به پیشرفتهای ایران است، در عزم و اراده ملت ایران برای پیشرفت مستمر در حوزه علم و فناوری خللی ایجاد نخواهد کرد.اما آنچه نگرانی از توسعه برنامههای موشکی ایران و خطر بالقوه ناشی از آن برای کشورهای منطقه و جهان خوانده میشود، ایالات متحده را بر آن داشته که دست به اقدامات پیشگیرانه علیه این برنامهها بزند. برهمین اساس دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، اوفک، روز چهارشنبه ۲۶ مهر از تحریم ١١ فرد، ۸نهاد، و یک کشتی به دلیل مشارکتشان در برنامه موشکهای بالستیک و پهپادی جمهوری اسلامی ایران خبر داده بود.
وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۶ مهر مدعی شد: «تحت دولت بایدن، ایالات متحده اقدامات متعددی را برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران، توسعه و تکثیر موشکها و پهپادها، تامین مالی تروریسم، و سایر رفتارهای نگرانکننده و بیثباتکننده در سراسر منطقه و در سراسر جهان انجام داده است.» با وجود اینکه جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که قصد ساخت سلاحهستهای را ندارد و برنامه هستهای خود را نیز صلحآمیز میداند، اما تروئیکای اروپایی مدعی است که برنامه موشک بالستیک جمهوری اسلامی و این موشکهایی که قادر به حمل جنگافزارهای هستهای هستند، «تهدیدی مهم برای امنیت منطقهای و جهانی» به شمار میرود.