دنیای اقتصاد - زهرا واعظ: پس از آنکه نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه به فوریت لایحه «اختیارات و وظایف وزارت امور زیربنایی» به عنوان اولین وزارتخانه ادغامی دولت رای منفی دادند، دیروز دو عضو هیات رییسه مجلس با تشریح نتایج آخرین نشست این هیات از بررسی طرحی خبر دادند که بر اساس آن شکل جدیدی از ادغام‌ها صورت گرفته و ۱۰ وزارتخانه به پیشنهاد مجلس در هم ادغام خواهند شد. این طرح شامل ادغام «کار، تعاون و رفاه»، «مسکن، راه و ارتباطات»، «بازرگانی و صنایع» و «نفت و نیرو» در یکدیگر است. حسین سبحانی‌نیا، عضو هیات رییسه مجلس در این باره از ماموریت چند تن از اعضای هیات‌رییسه برای تهیه گزارش از وزارتخانه‌های دارای اولویت ادغام خبر داد. همچنین محمد دهقانی دیگرعضو هیات‌رییسه مجلس نیز اعلام کرد پیگیری موضوع ادغام‌ها با تشکیل یک کمیسیون مشترک و فعال کردن کمیسیون اجتماعی، انجام خواهد شد.

پیشنهاد طرح ادغام چند وزارتخانه با یکدیگر به موازات ادغام‌های صورت گرفته در دولت، در شرایطی مطرح می‌شود که کمتر از یک ماه پیش، جزئیات ادغام ۸ وزارتخانه در هیات وزیران به تصویب رسید. بر این اساس وزارت نفت در نیرو، وزارت صنایع در بازرگانی، وزارت رفاه در کار و وزارت راه در مسکن ادغام شد.

براساس ماده ۵۳ برنامه پنجم توسعه، تعداد وزارتخانه‌ها باید از ۲۱ به ۱۷ وزارتخانه کاهش یابد. دولت با ادغام ۴ وزارتخانه در ۴ وزارتخانه دیگر، اعلام کرد ماده ۵۳ را اجرا کرده است، اما نمایندگان مجلس تاکید کردند که دولت ابتدا باید لایحه ادغام این وزارتخانه‌ها را به مجلس بفرستد.

اما دولت با ارائه لایحه «اختیارات و وظایف وزارت امور زیربنایی» به مجلس که در خصوص ادغام وزارت راه با وزارت مسکن صورت گرفته بود، در واقع موضوع ادغام‌ها را تمام شده تلقی کرد و خواستار آن شد که مجلس این ادغام‌ها را بپذیرد. نمایندگان مجلس نیز با رای منفی به فوریت لایحه شرح وظایف اولین وزارتخانه ادغامی، نشان دادند که برخلاف دولت، چندان عجله‌ای در ادغام این وزارتخانه‌ها ندارند. اینک با طرح ادغام چند وزارتخانه دیگر در هیات رییسه مجلس به نظر می‌رسد که نمایندگان «طرحی نو» به موازات برنامه ادغام دولت درانداخته‌اند.

تعاون و ارتباطات در فهرست

حسین سبحانی‌نیا، عضو هیات رییسه مجلس با اعلام این خبر که بررسی طرح ادغام ۱۰ وزارتخانه در دستور کار کمیسیون‌های مجلس قرار می‌گیرد، گفت: با این حال نمایندگان مجلس هنوز منتظر لایحه دولت هستند. وی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر افزود: با تصمیم هیات رییسه مجلس ادغام وزارتخانه‌های مسکن، راه وترابری و ارتباطات و فناوری اطلاعات در قالب طرحی در دستور کار کمیسیون‌های مربوطه قرار خواهد گرفت.

نماینده مردم نیشابور با اشاره به اینکه تا چهارشنبه هفته جاری در این رابطه تصمیم‌گیری خواهد شد، اظهار کرد: بررسی طرح ادغام وزارتخانه‌های رفاه، کار و تعاون در کمیسیون‌های مربوطه با نظر هیات رییسه مجلس در کمیسیون‌های مربوطه آغاز خواهد شد.

وی افزود: با توجه به تناسب وزارتخانه‌های صنایع و بازرگانی، طرح ادغام این دو وزارتخانه کمترین مخالف را در میان نمایندگان مجلس شورای اسلامی دارد. وی با تاکید بر لزوم ارائه لایحه کلیات ادغام وزارتخانه‌ها از طرف دولت افزود: پس از تصویب لایحه کلیات و لایحه شرح وظایف وزارتخانه‌های جدید، مجلس شورای اسلامی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت را بررسی خواهد کرد.

تشکیل کمیسیون مشترک

از سوی دیگر محمد دهقانی، عضو هیات رییسه مجلس با اشاره به جلسه روز یکشنبه این هیات اظهار کرد: با توجه به وضعیتی که اکنون برخی وزارتخانه‌ها دارند و دولت نیز برای حل این مشکل گام مناسبی برنمی‌دارد، مجلس با تشکیل یک کمیسیون مشترک و فعال کردن کمیسیون اجتماعی، این موضوع را پیگیری خواهد کرد، همچنین آقای باهنر نیز با توجه به اینکه عضو کمیسیون اجتماعی هستند، مسوول شدند تا این موضوع را به صورت جدی‌تر پیگیری کنند.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس افزود: لایحه وزارت زیربنایی که دولت به مجلس ارائه داد، بسیار مختصر بود، به همین خاطر نیز نمایندگان به فوریت آن رای ندادند؛ چرا‌که آن‌را لایحه تلقی نمی‌کردند و برخی نمایندگان نیز اعتراض‌ داشتند که چرا مجلس این لایحه را پذیرفته است؛ بنابراین ما مجبوریم دست به کار شویم و هرچه زودتر بحث ادغام وزارتخانه‌ها را حل کنیم؛ بنابراین در همین هفته بحث وزارتخانه زیربنایی را با الگوگرفتن از مصوبه‌ای که قبلا در مجلس در خصوص ادغام وزارت صنایع بررسی شده بود، تمام می‌کنیم.

توافق دولت و هیات رییسه مجلس؟

در همین حال محمدحسین فرهنگی عضو هیات رییسه مجلس از توافق دولت و هیات رییسه مجلس برای ادغام وزارتخانه‌های «تعاون، رفاه و کار» ، «ارتباطات ، مسکن و راه» و «بازرگانی و صنایع» خبر داد.

محمدحسین فرهنگی در گفت‌وگو با ایرنا گفت: با تصمیم هیات رییسه مجلس مقرر شد تا مراحل قانونی ادغام این وزارتخانه‌ها از طریق کمیسیون‌های تخصصی مربوطه پیگیری شود تا در اولین فرصت ممکن این ادغام‌ها در صحن علنی مجلس مطرح شود.

دولت: مجلس با اصل لایحه مخالف نیست

معاون پارلمانی رییس‌جمهوری در خصوص مخالفت روز یکشنبه مجلس با یک فوریت لایحه وظایف و اختیارات وزارت امور زیربنایی گفت: مجلس با اصل این لایحه مخالف نیست. به گزارش ایرنا، «محمدرضا میرتاج الدینی» شامگاه یکشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت اظهار کرد: ما رای ندادن مجلس به یک فوریت لایحه وظایف وزارتخانه امور زیربنایی را به حساب مخالفت با اصل این لایحه نمی‌گذاریم، چرا که مجلس تنها با تفاوت ناچیز آرا با یک فوریت آن مخالفت کرد. وی افزود: مجلس می‌خواهد در کمیسیون‌های تخصصی تغییراتی را در وظایف مطرح شده در لایحه مذکور بدهد که البته این کار با هماهنگی دولت انجام می‌شود و پس از انجام تغییرات احتمالی، این لایحه دوباره به صحن علنی مجلس باز خواهد گشت.