دنیای اقتصاد- بررسی «حذف یا کاهش یارانه نقدی اقشار پردرآمد» اولین گام کمیسیون طرح تحول اقتصادی مجلس برای انجام ماموریتی است که چند روز پیش علی لاریجانی رییس مجلس به غلامرضا مصباحی مقدم رییس این کمیسیون محول کرد. مصباحی مقدم که بارها شک و تردید خود نسبت به تحقق یارانه‌های نقدی بخش تولید را اعلام کرده بود؛ این بار براساس وظیفه‌ای که از سوی لاریجانی به عهده اش گذاشته شد در تلاش است تا راه‌هایی را برای تامین و تحقق یارانه‌های این بخش بیابد تا شاید به قول خودش «موجب رونق اقتصادی کشور» شود. این راه‌ها فردا با حضور مسوولان دولتی و اعضای کمیسیون طرح تحول اقتصادی مجلس بررسی می‌شود، اما مصباحی مقدم که معتقد است نحوه توزیع یارانه نقدی در زمان حاضر در کشور «ناعادلانه» است، می‌گوید: «پرداخت یارانه برای کمک به فقرا و محرومان است» و «به جای پرداخت یارانه به اقشار پردرآمد، باید به بخش تولید داده شود.» او این موضوع را به عنوان یکی از راه‌حل‌های خود برای کمک به تحقق یارانه بخش تولید عنوان می‌کند.

از سوی دیگر، اظهار نظر «ارسلان فتحی‌پور» رییس کمیسیون اقتصادی مجلس مبنی بر اینکه «احتمال حذف نام افراد ثروتمند و متمکن از فهرست دریافت‌کنندگان یارانه‌های نقدی وجود دارد» موضوع حذف یارانه اقشار پردرآمد را قوت می‌بخشد.

در قانون بودجه امسال کشور ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد برای دولت از محل اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در نظر گرفته شد که دولت باید ۸۰ درصد از درآمدهای ناشی از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها را برای پرداخت نقدی یارانه به مردم و ۲۰ درصد باقیمانده را نیز برای حمایت از تولید در اختیار بخش صنعت و کشاورزی قرار دهد. علی لاریجانی، رییس مجلس چهارشنبه گذشته (۴ خرداد)، مصباحی مقدم، رییس کمیسیون طرح تحول اقتصادی مجلس را مامور کرد که نحوه هزینه‌کرد یارانه ۱۰هزار میلیارد تومانی بخش تولید

را بررسی کند.

وی تاکید کرده بود که «در سال ۸۹ این گله‌مندی در بخش تولید وجود داشت که کمک‌های یارانه‌ها به موقع پرداخت نشده است، لذا خواهشمندم این مساله را در کمیسیون ویژه بررسی کنید تا زودتر مشخص شود که چگونه در بخش تولید باید این کمک‌ها انجام شود و زمانبندی آن به چه صورتی است‌، یعنی هر سه ماه یا دو ماه یکبار که یارانه‌های نقدی را می‌دهند، بر همین مبنا نیز باید این کمک‌ها به بخش تولید پرداخت شود.»

بررسی روش‌های جایگزین پرداخت یارانه نقدی

در پی دریافت این ماموریت، رییس کمیسیون بررسی طرح تحول اقتصادی از برگزاری نشستی میان مسوولان دولتی و این کمیسیون درباره چگونگی توزیع یارانه نقدی و بررسی شیوه‌های جایگزین شیوه کنونی خبر داد و هدف از برگزاری این نشست را باز کردن راهی برای کمک به تولید از محل درآمدهای هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرد.

غلامرضا مصباحی مقدم در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت گفت: روز دوشنبه (۹ خرداد) نشست مشترکی میان مسوولان دولتی که در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها درگیر هستند با اعضای کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی برگزار می‌شود که دستور کار اصلی آن یافتن راه حلی برای کمک به صنعت و کشاورزی از درآمدهای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها است.

وی تصریح کرد: نحوه توزیع یارانه نقدی در میان خانوارهای ایرانی، با اهداف قانونگذار از تدوین قانون هدفمندی یارانه‌ها فاصله دارد و به بیان دیگر عادلانه نیست؛ زیرا فقیر و غنی در شهر و روستا به یک اندازه یارانه دریافت می‌کنند، در حالی که هدف از پرداخت یارانه کمک به فقیران و اقشار محروم جامعه است.

نماینده تهران با بیان اینکه هم‌اکنون بخش چشمگیری از درآمدهای ناشی از اجرای قانون هدفمندی صرف پرداخت یارانه نقدی به شیوه ناعادلانه کنونی می‌شود، تاکید کرد: اصلاح نحوه پرداخت یارانه نقدی باعث می‌شود که امکان کمک به صنعت و کشاورزی از درآمدهای ناشی از اجرای هدفمندی به وجود بیاید و قسمتی از این درآمدها به جای اینکه صرف پرداخت به اقشار پردرآمد کشور شود، در اختیار بخش‌های تولیدی قرار گیرند تا موجب رونق اقتصادی کشور شود.

احتمال ایجاد تغییراتی در شیوه پرداخت یارانه‌های نقدی

همزمان رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز از احتمال ایجاد تغییراتی در شیوه پرداخت یارانه‌های نقدی خبر داد.

ارسلان فتحی‌پور در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه مجلس در حال بررسی ساز و کار‌های جدید مربوط به شیوه پرداخت یارانه‌هاست، اظهار کرد: هم‌اکنون در حال بررسی این موضوع هستیم که به افرادی که نیازی به یارانه‌های نقدی ندارند و از نظر مالی وضعیت مناسبی دارند، یارانه پرداخت نشود و امکان شناسایی این افراد نیز وجود دارد.

وی افزود: این احتمال وجود دارد که در ادامه نام افراد ثروتمند و متمکن از فهرست دریافت‌کنندگان یارانه‌های نقدی حذف شود.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس البته درباره نگرانی تولید‌کنندگان مبنی بر کاهش سهم تولید از درآمد‌های هدفمندی یارانه‌ها گفت: در بودجه امسال ۵۴ هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از هدفمندی یارانه‌ها پیش‌بینی شده و به نظر نمی‌رسد نگرانی از بابت نرسیدن یارانه به بخش تولید و صنعت وجود داشته باشد.