مخالفت روسیه با تصویب قطعنامه جدید علیه ایران

مسکو: سیاست تحریم علیه ایران بی‌فایده بوده است

سارکوزی: تحریم‌ها علیه تهران باید تقویت شود دنیای‌اقتصاد- مجید اعزازی: روسیه مخالفت خود را با تصویب یک قطعنامه تحریم آمیز جدید در شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران اعلام کرد. آن سوتر اما، فرانسه بر طبل افزایش تحریم‌ها علیه کشورمان کوبید. این مخالفت و موافقت دو عضو دائم شورای امنیت با افزایش تحریم‌ها علیه تهران تنها دو روز پس از توزیع تازه‌ترین گزارش فصلی آژانس اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران در میان ۳۵ عضو شورای حکام این آژانس صورت گرفته است. گزارشی که به باور صاحب‌نظران زبان تند تری را علیه تهران اتخاذ کرده و انتهای آن احتمالا طرح این ادعا است که ایران در فعالیت‌های هسته‌ای خود نیت انحراف به سمت فعالیت‌های نظامی داشته است.

آنچنان که خبرگزاری فارس گزارش داده، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه با اعلام مخالفت مسکو با تصویب قطعنامه‌های تحریمی جدید علیه ایران گفته است: ما با این سخن که در این مرحله به تنظیم یک قطعنامه تحریمی جدید علیه ایران نیاز است، موافق نیستیم. ریابکوف با تاکید بر اینکه سیاست تحریم علیه ایران کارآیی نداشته، تصریح کرده است: تحریم‌های جهانی علیه ایران بی‌فایده بوده و روسیه با اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران موافق نیست.

مخالفت روسیه با افزایش تحریم‌ها علیه ایران

اما با موافقت فرانسه با این موضوع همزمان شده است. بدین ترتیب، در حالی که مقامات ایران و روسیه بر موثر نبودن تحریم‌ها علیه تهران اذعان دارند، نیکلا سارکوزی، رییس‌جمهور فرانسه اعمال تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران را خواستار شده است.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، سارکوزی در کنفرانس خبری پایانی نشست گروه هشت در دوویل، واقع در شمال فرانسه گفته است که رهبران گروه هشت بر این عقیده‌اند که ایران از ناآرامی‌های جهان عرب استفاده کرده است تا به برنامه هسته‌ای خود ادامه دهد.

وی افزوده است:‌ ما باید تدابیری جدید اتخاذ کنیم تا بار دیگر تحریم‌ها علیه ایران را تقویت کنیم.

سخنان تازه سارکوزی علیه تهران در شرایطی عنوان شده‌اند که طی دو هفته گذشته اتحادیه اروپا و آمریکا اقدامات تحریم‌آمیز جدیدی علیه ایران به اجرا گذارده یا کلید زده‌اند. در پی این اقدامات نیز گزارش تازه آژانس اتمی از فعالیت‌های برنامه هسته‌ای کشورمان به طور غیررسمی منتشر شده است. گزارشی که آژانس در بخشی از آن از تهران خواسته نسبت به «مسائل مهم باقیمانده درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای» خود توضیح دهد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حالی از «مسائل مهم باقیمانده» سخن به میان آورده است که حدود دو هفته پیش خبرگزاری فارس به نقل از جرج جان خبرنگار شناخته شده آسوشیتدپرس خبر داده بود که دیپلمات‌ها در دبیرخانه آژانس می‌گویند یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس اتمی هماهنگی‌هایی با آمریکا به عمل آورده تا بتواند مجددا مطالعات ادعایی را درباره پیگیری برنامه ساخت سلاح هسته‌ای در ایران احیا کند.

مطالعات ادعایی به مجموعه مباحثی گفته می‌شود که دربرگیرنده ادعاهای آمریکا مبنی بر در دست داشتن اسنادی است که نشان می‌دهد ایران زمانی یک برنامه ساخت کلاهک هسته‌ای داشته است. این مباحث ابتدا در سال ۲۰۰۴ و به دنبال ادعای آمریکایی‌ها مبنی بر به دست آوردن یک لپ‏تاپ ایرانی آغاز شد. ایران از همان ابتدا تاکید کرد که این پروژه صرفا یک داستان سرایی تبلیغاتی از جانب آمریکا است و خواستار آن شد که اسناد مورد ادعای آمریکا در این مورد برای بررسی‌های کارشناسی در اختیار ایران و آژانس گذاشته شود.

نهایتا در اوت سال ۲۰۰۷ میان ایران و آژانس توافقی به‌دست آمد که مقرر می‌کرد اولا مطالعات ادعایی یک «موضوع باقیمانده» میان ایران و آژانس نیست و ثانیا بر اساس این توافق که به مدالیته مشهور شد آژانس وظیفه دارد اصل اسناد مطالعات ادعایی را از آمریکا دریافت کند و برای بررسی به ایران بدهد. بند دوم این توافق هیچ گاه از سوی آمریکایی‌ها انجام نشد، اما ایران در گزارشی ۱۳۰ صفحه‌ای به این اسناد ادعایی و سوالات پیرامون آن پاسخ گفت. بدین ترتیب می‌بایست پرونده هسته‌ای ایران به حالت روتین بازمی‌گشت، اقدامی که تا کنون صورت نگرفته است.

به باور صاحبنظران، «از زمانی که آمانو به جای محمد البرادعی، بر کرسی ریاست آژانس اتمی تکیه زده است، ‌تا حدی لایه‌های زیرین گزارش‌های پادمانی به مواضع ۱+۵ در مقابل برنامه هسته‌ای ایران نزدیک‌تر شده است. یعنی وی بیشتر از سلف خود گزارش‌های منفی‌تر در مورد اجرای توافق پادمانی ارائه کرده و در مورد گزارش جدید نیز این نکته صادق است. از یک منظر بدبینانه شاید بتوان ادعا کرد وی در مسیری حرکت می‌کند که انتهای آن احتمالا طرح این ادعاست که ایران نیت انحراف داشته است.»

انتهای مسیری که آمانو در پیش گرفته وقتی بیشتر نمایان می‌شود که مذاکرات ایران و ۱+۵ منتج به نتایج دلخواه برخی از طرف‌های غربی (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان) نشده است و آنها نتوانسته‌اند صرفا درباره برنامه هسته‌ای ایران با نمایندگان تهران به گفت‌وگو بنشینند. خواسته‌ای که حدود دوهفته پیش، کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا آن را به صراحت به زبان آورده و ایران را به از سرگیری مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای خود دعوت کردند.

در این میان، واکنش افشاگرانه مقامات تهران به تازه‌ترین گزارش آژانس اتمی قابل توجه است. فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی و معاون رییس‌جمهور هفته گذشته در حاشیه جلسه هیات دولت در پاسخ به اینکه برخی از افراد در شورای امنیت سازمان ملل مدعی شده‌اند که ایران در مقاطعی فعالیت‌های تسلیحاتی داشته است، گفته بود: اینها اسناد ادعایی است که همیشه آنها ادعا می‌کنند و آنها براساس مبنای غلطی که داشتند پرونده ایران را به شورای امنیت بردند و دلیل مشخصی برای آن نداشتند و خودشان نیز در آن ماندند. وی افزوده بود: با اقدامات جاعلانه نمی‌توان جلوی پیشرفت یک کشور را گرفت و آنها باید از این رفتار دست بردارند. آژانس متاسفانه تحت تاثیر برخی از کشورهای خاص از قواعد عدول می‌کند. آژانس باید پرونده ایران را به حالت عادی برگرداند و تحت تاثیر برخی از کشورها قرار نگیرد.

علی لاریجانی، رییس قوه مقننه نیز هفته گذشته در جمع خبرنگاران درباره گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران گفته بود:‌ مساله هسته‌ای ایران بیشتر از آنکه در چارچوب آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد، در کش و قوس مسائل سیاسی آمریکا و اروپا مطرح است و آنها هر از گاه به این مساله دامن می‌زنند، چرا‌که این مساله دستاویزی سیاسی است.