جمع‌کردن بساط سفته‌بازی سکه با مالیات

عکس: آکو سالمی

دنیای اقتصاد - مرجان توحیدی: رییس سازمان امور مالیاتی روز گذشته در حالی به جمع خبرنگاران آمد که بیشتر سوالات مطروحه از وی پیرامون اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در رابطه با سکه‌های طلای عرضه شده از سوی دولت بود. علی عسگری در این نشست تاکید کرد که با اجرای این قانون اگرچه قیمت سکه‌های دولتی گران تر از سکه‌های عرضه شده در بازار آزاد است، اما مهم‌ترین نتیجه آن جمع شدن سفته‌بازی و بورس بازی در این بازار است. پس از آنکه از اردیبهشت‌ماه سال‌جاری شاهد افزایش بی‌رویه قیمت سکه بودیم، وزارت امور اقتصادی و دارایی ظرف چند روز گذشته با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در بازار سکه و طلا سبب شد تا یک شبه قیمت سکه دولتی رقم قابل‌ملاحظه‌ای (حدود ۱۸ هزار تومان) افزایش یابد و در عوض قیمت آن در بازار آزاد ارزان‌تر از نرخ دولتی عرضه شود. این در حالی بود که تا قبل از آن، قانون مذکور در بازار سکه و طلای کشور بنا به دلایلی که عسگری در این جلسه به تشریح آنها پرداخت، اجرایی نشده بود. از جمله آن دلایل هم از زبان عسگری این بود که بانک مرکزی مدعی است چون کار حاکمیتی انجام می‌دهد و نظام پولی کشور را کنترل و نظارت می‌کند، بنابراین نباید در زمان عرضه طلا، سکه و شمش مالیات بدهد. رییس سازمان امور مالیاتی دیروز، اما در پاسخ به دنیای اقتصاد هم تصریح کرد که اجرای قانون مذکور مغایرتی با سیاست کنترل بازار سکه و طلا ندارد و از برکات اجرای آن جمع شدن بورس بازی و سفته‌بازی در بازار سکه بوده است. کارشناسان اقتصادی علت افزایش قیمت سکه را هجوم نقدینگی به سوی این بازار می‌دانستند که به گفته علی عسگری، اکنون با اخذ مالیات بر ارزش افزوده رقمی معادل ۱۶ یا ۱۷ هزار تومان از عرضه سکه نصیب دولت شده که به حساب خزانه واریز می‌رود و صرف امورات کشور می‌شود. علی عسگری در عین حال در پاسخ به این سوال که آیا اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده به نوعی سیاستی بوده که دولت برای کاهش قیمت سکه در بازار در نظر گرفته است که وی متذکر شد، سازمان مالیاتی با چنین رویکردی این قانون را اجرا نکرده است.

بهترین زمان برای مالیات گرفتن از سکه

علی عسگری همچنین با اشاره به جلسات برگزار شده با بانک مرکزی در ابتدای سال‌جاری برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده در معاملات سکه گفت: بر اساس مصوبات قانونی مراجع قانونی کشور بانک مرکزی تا پایان سال گذشته برای عرضه سکه و شمش طلا از پرداخت مالیات معاف بود، اما این معافیت از ابتدای سال‌جاری برداشته شده است. وی با بیان اینکه بانک مرکزی مدعی بود که کار حاکمیتی انجام می‌دهد و نظام پولی کشور را کنترل و نظارت می‌کند؛ بنابراین نباید در زمان عرضه طلا، سکه و شمش مالیات اخذ کند، گفت: اما مکاتباتی بین سازمان مالیاتی و بانک مرکزی صورت گرفت، در نهایت پس از استعلام بانک مرکزی از معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری مقرر شد که مالیات بر ارزش افزوده در بخش فروش سکه و شمش طلا اعمال شود، بنابراین اعلام نظر معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری ابهام بانک مرکزی در این خصوص را از بین برد.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه سازمان مالیاتی بر اجرای قانون به عنوان یک مجری مصمم است، افزود: هم‌اکنون با اجرایی شدن اخذ مالیات در زمان فروش سکه، بورس بازی و سفته‌بازی در بازار سکه از بین رفته است و درآمد حاصل از این منظر نصیب دولت شده و وارد خزانه می‌شود. رییس سازمان امور مالیاتی کشور زمان حاضر را بهترین زمان برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده در فروش سکه با توجه به تب و تاب بازار ذکر کرد و افزود: از ابتدای امسال عرضه شمش و سکه طلا مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده می‌شود که فعلا در گام اول در بانک کارگشایی و بانک مرکزی اعمال می‌شود و فعلا سکه فروشان به دلیل اینکه از اجحاف آنها به مصرف‌کننده جلوگیری شود مالیات بر ارزش افزوده در مورد آنها اجرا نمی‌شود.

آخرین توافقات با طلا فروشان

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین درباره آخرین توافقات حاصل شده با صنف طلافروشان برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده گفت: براساس آخرین توافقات در جلسه سازمان مالیاتی و اصناف در اوایل سال‌جاری، طلافروشان به اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده راغب بودند. وی با اشاره به اینکه، اما هنوز برخی از آنها این قانون را در صورت حساب‌های خود درج نمی‌کنند، به طلافروشان توصیه کرد که در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهند؛ زیرا در صورتی که هر بخش از آن را انجام ندهند مالیات آن بخش اخذ خواهد شد؛ بنابراین همه باید به قانون تمکین کنند. معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: از۱۲ هزار و ۵۰۰ طلافروش ۱۰ هزار و ۵۰۰ طلافروش برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده ثبت‌نام کرده‌اند و ۲ هزار طلافروش ثبت‌نام نکرده نیز ممکن است به خاطر اختلاف آماری باشد.

۶۸۰ میلیارد تومان بدهی مالیاتی بانک مرکزی

عسگری همچنین در مورد میزان بدهی مالیاتی معوق بانک مرکزی به سازمان مالیاتی گفت: بانک مرکزی بدهی به سازمان مالیاتی ندارد؛ زیرا بانک مرکزی دولتی محسوب می‌شود و شرکت‌های دولتی بدهی‌های مالیاتی خود را می‌پردازند، اما یک پرونده ۶۸۰ میلیارد تومانی بابت تسعیر نرخ ارز در هیات حل اختلاف در حال رسیدگی است.

۵ هزار میلیارد تومان معوقات مالیاتی

عسگری از وصول ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان از معوقات مالیاتی در سال گذشته خبر داد و گفت: ۹۹۶ میلیارد تومان از این مبلغ مربوط به مازاد درآمد حاصل از فروش نفت در سال ۸۸ بود که در اسفندماه سال گذشته این رقم تحصیل شد. همچنین هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان نیز ناشی از وصول اجرا در حوزه‌های مالیاتی بود.

رییس سازمان امور مالیاتی کشور پرونده‌های معوقات مالیاتی را سیال دانست و گفت: همان طور که پرونده‌های قبلی وصول می‌شود ممکن است پرونده‌های جدیدی نیز وارد جریان شوند، اما به هر حال فاصله قطعی شدن مالیات و وصول را کوتاه می‌کنیم. عسگری رقم معوقات مالیاتی را در حال حاضر۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: اما این رقم سیال است، ولی به هر حال حیاط خلوت مودیان مالیاتی با اخذ معوقات مالیاتی از بین رفته است.

توافق سازمان مالیاتی با اصناف برای نحوه وصول مالیات ۸۹

رییس سازمان امور مالیاتی کشور در ادامه نشست خود با بیان اینکه برنامه‌ریزی برای توافق امسال با اصناف از تیرماه گذشته آغاز شد، گفت: شورای اصناف کشور و نمایندگان همه اتحادیه‌ها و مجامع امور صنفی با حضور نمایندگان وزارت بازرگانی در هفته گذشته برای نحوه وصول مالیات عملکرد ۸۹ توافق کردند. وی افزود: مالیات بر عملکرد درآمد اصناف در سال ۸۹ با افزایش ۱۵ درصدی براساس توافق با اصناف اخذ می‌شود و مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد تا ۳۰ تیرماه خواهد بود. رییس سازمان امور مالیاتی در توضیح بیشتر درباره افزایش ۱۵ درصدی مالیات بر درآمد اصناف گفت: از نظر قانونی توافق با اصناف و از نظر منطقی به خاطر اینکه تورم سال گذشته بین ۱۰ تا ۱۱ درصد و نرخ رشد اقتصادی حدود ۴ درصد بوده؛ بنابراین ۱۵ درصد افزایش مالیات عملکرد بر این مبنا توافق شده است.