فلودروس به جاسوسی متهم شد
واکنش به محاکمه تبعه سوئدی در تهران
نشریه گاردین نیز روز گذشته در گزارشی در این رابطه نوشت که فلودروس ۳۳ ساله در ۱۷ آوریل ۲۰۲۲ یعنی ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ در حالی که از سفری با دوستانش به ایران بازمیگشت، در فرودگاه تهران دستگیر شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، اولف کریسترسون، نخستوزیر سوئد، روز دوشنبه گفت که این کشور از ایران خواسته که فورا یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا را از زندان آزاد کند. کریسترسون در یک کنفرانس خبری مدعی شد که فلودروس در سال ۲۰۲۲ به صورت خودسرانه در ایران بازداشت شد. جوزپ بورل نیز با بیگناه خواندن فلودروس خواستار آزادی فوری وی شد. توبیاس بیلستروم، وزیر امور خارجه سوئد نیز اظهارات مشابهی را مطرح کرد.
اتهامات تبعه سوئدی
اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامهای «یوهان فلودروس»، تبعه سوئدی دستگیر شده به اتهام جاسوسی، روز یکشنبه در شعبه ٢۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار شد. بر اساس آنچه مرکز رسانه قوه قضائیه دراین زمینه منتشر کرده، همکاری اطلاعاتی با رژیمصهیونیستی، اتهام محوری این تبعه سوئدی است که اکنون پرونده وی از سوی دستگاه قضایی درحال رسیدگی است. در ابتدای این دادگاه، که به ریاست قاضی افشاری برگزار شد، نماینده دادستان کیفرخواست صادر شده ازسوی دادسرای تهران را قرائت کرد؛ کیفرخواستی که مبنی بر «بر افساد فیالارض» و «اقدامات گسترده علیه امنیت کشور با وصف همکاری اطلاعاتی گسترده با رژیمصهیونیستی» بود. به گفته نماینده دادستان، طبق گزارش وزارت اطلاعات و مستندات ارائه شده، تحقیقات صورت گرفته و اظهارات متهم، وی با عوامل رژیم صهیونیستی در ارتباط بوده است.
به گزارش «ایسنا»، وی افزود: «متهم در حوزه جمعآوری اطلاعات به نفع رژیم صهیونیستی در قالب پروژههای برانداز با محوریت موسسات آمریکایی، اسرائیلی و اروپایی شناخته شده فعال در این حوزه، علیه جمهوری اسلامی ایران فعال بوده است.» نماینده دادستان درباره اتهامات این فرد گفت: «یوهان فلودروس ارتباط شبکهای با عوامل و عناصر اتحادیه اروپا و نمایندگان مرتبط با گروهک تروریستی منافقین داشته و در حوزههای مذکور تحت پوشش پروژهها و با هدایت عوامل اسرائیل، اجرای پروژههای مختلف با هدایت عناصر رژیم صهیونیستی با مدیریت سرویس موسوم به سرویس اقدام خارجی توسط متهم و مرتبطان وی در قالب ارتباطگیری و نقشآفرینی موسسات و سازمانهای فعال در حوزه براندازی و سازمان توسعه همکاریهای بینالمللی اتحادیه اروپا DEVCO که مدیران و عناصر اصلی آن را عوامل مرتبط با رژیم صهیونیستی تشکیل داده، فعالیت داشته و پروژه براندازی مرتبط با جمهوری اسلامی ایران را دنبال میکرده است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، از جمله اقدامهای این متهم سوئدی، که در کیفرخواست نماینده دادستان به آنها اشاره شد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد: «ارتباط شبکهای با عوامل و عناصر اتحادیه اروپا و نمایندگان مرتبط با گروهک تروریستی منافقین؛ اجرای پروژههای مختلف با هدایت عناصر رژیمصهیونیستی و نقشآفرینی موسسات و سازمانهای فعال در حوزه براندازی؛ حضور در ایران در قالب هیات کمیسیون اروپا؛ همزمان با همکاری با نهادهای و سرویسهای اطلاعاتی اروپا و اسرائیل در ایران با پوشش کارمند اتحادیه اروپا؛ برقراری ارتباط شبکهای در کشور با سایر عوامل سرویس اطلاعاتی سوئد؛ اقدام و فعالیت در پروژههای براندازی و انتقال پول به ایران در قالب پروژههای اشاره شده همکاری و ارتباط اطلاعاتی در اتحادیه اروپا؛ سفر به فلسطین اشغالی و ارتباط با عناصر و عوامل رژیم اشغالگر قدس و جمعآوری اطلاعات از برنامههای جمهوریاسلامی ایران که ارتباطی با حوزه حرفهای فعالیت متهم نداشته است.»
بورل چه گفت؟
اولین جلسه دادگاه این جاسوس سوئدی با واکنش جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همراه شد؛ بورل با «بیگناه» خواندن یک تبعه سوئدی بازداشتشده در ایران که با اتهاماتی از جمله «اقدامات گسترده علیه امنیت کشور» روبهرو است، خواستار «آزادی فوری» او شد. به گزارش «ایسنا»، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز یکشنبه در بیانیهای با تلاش برای بیگناه نشان دادن این متهم گفت: «ما به عنوان اتحادیه اروپا از همان ابتدا صریح بودهایم؛ آقای فلودروس بیگناه است.
در بازداشت نگه داشتن یوهان فلودروس، مطلقا، بیاساس است.» او در این بیانیه تاکید کرد که اتحادیه اروپا خواستار آزادی «فوری» این تبعه سوئد است. همچنین روز گذشته ناصر کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص دادگاه تبعه سوئدی در ایران گفت: «اتهامات و جرائم مرتکبه وی روشن بوده و اعلام شده است. جزئیات به دولت متبوع منتقل شده و روند قضایی خودش را طی خواهد کرد و طبیعتا قوه قضائیه وظایف ذاتی خودش را انجام خواهد داد.»
فلودروس چه زمانی دستگیر شد؟
هشتم مردادماه ۱۴۰۱ بود که وزارت اطلاعات با صدور بیانیهای، اعلام کرد یک تبعه سوئدی را به اتهام جاسوسی، شناسایی و بازداشت کرده است. البته در این بیانیه تاکید شده بود که متهم چند ماه قبل بازداشت شده است. در آن اطلاعیه ذکر شده، متهم که در سفرهای چندگانه پیشین به ایران، بهدلیل برخی رفتارها و ارتباطات مشکوک، در فهرست مظنونان واحد ضدجاسوسی وزارت اطلاعات قرار گرفته بود، همیشه از لحظه ورود به کشور، همه تحرکات، ارتباطات، سفرهایش به شهرهای مختلف کشور (که کلا خارج از مقاصد و رویههای گردشگری انجام میشدند) تا هنگام خروج از مرزهای ایران، دقیقا تحت نظر ماموران ضدجاسوسی این وزارتخانه بوده است.
در آن مقطع تاکید شد که متهم با رعایت اصول حرفهای ارتباطی، حفاظتی و پنهانکاری، با تعدادی از عناصر مظنون اروپایی و غیراروپایی که در ایران تحت نظر بودهاند؛ ارتباط برقرار کرده است.در بیانیه وزارت اطلاعات ذکر شده بود که متهم مذکور دارای سابقه سفر به اراضی اشغالی رژیم غاصب صهیونیستی پیش از عزیمت به ایران است. پیشتر و در روز دوشنبه ۱۳ شهریور سالجاری دولت سوئد اعلام کرد که یک شهروند سوئدی سی و چند ساله بیش از یک سال است که در ایران بازداشت شده است. سوئد همچنین خواستار آزادی فوری او شد.
روزنامه نیویورکتایمز نیز در شهریورماه ۱۴۰۲ در گزارشی نوشت که «یوهان فلودروس» یک شهروند سوئدی است که برای دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا کار میکرده و ۵۰۰ روز است که در ایران در بازداشت بهسرمیبرد.این روزنامه به نقل از منابع ناشناس نوشت که فلودروس در یک سفر خصوصی به ایران آمده بود که سال گذشته دستگیر شد.روزنامه نیویورکتایمز در گزارش خود نوشته بود که فلودروس چند سمت در اتحادیه اروپا، از جمله در سرویس اقدام خارجی این اتحادیه داشته است. همچنین ادعا شد فلودروس در زمینه خدماتعمومی آموزش میداده و در یک کارزار تبلیغاتی برای جذب جوانان سوئدی به شغلهای اتحادیه اروپا نیز حضور داشته است.