رییس مجلس ضمن تاکید بر سیاست ایران برای ادامه گفتوگوها:
به مذاکره با آژانس و ۱+۵ خوشبین نیستم
دنیایاقتصاد- رییس مجلس شورای اسلامی روز گذشته گفت که به ادامه مذاکرات با «آژانس بین المللی انرژی اتمی» و «گروه ۱+۵» چندان خوش بین نیست. اگرچه علی لاریجانی اصل موضوع گفتوگو را رد نمیکند، اما به ادامه گفتوگو با این دو نهاد خوشبین نیست، چرا که معتقد است بهرغم مذاکرات با این دو نهاد، «تحریمهای جدید از سوی آمریکا» و «گزارشهای منفی آژانس علیه برنامه هستهای ایران» همچنان ادامه دارد. با این تفاسیر و با توجه به اعلام آمادگی وزیر امورخارجه آمریکا مبنی بر مذاکره با تهران، به نظر می رسد راه حل دیگری در راه است.
ایران و گروه ۱+۵ در سالجاری سه دور مذاکره در شهرهای استانبول، بغداد و مسکو داشتند که هیچ یک نتیجه مشخصی به دنبال نداشت. آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز از سال گذشته تاکنون سه دوره گفتوگو با ایران برگزار کرده که آن نیز دستاوردی را در بر نداشته است.
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۹ آذر ماه، در نشست شورای حکام در بیانیه مقدماتی خود درباره ایران از دور بعدی گفتوگوهای ایران و آژانس در ۲۳ آذرماه (۱۳دسامبر) در تهران خبر داده است.
لاریجانی: خوشبین نیستم
رییس مجلس اما با بیان اینکه به رفتار آژانس و گروه ۱+۵ با این روش گفتوگو چندان خوشبین نیست، افزود: آژانس درباره برنامه هستهای ایران در کانال سیاسی افتاده است.
علی لاریجانی در گفتوگو با سایت خبری خانه ملت، درباره مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ و درخواست آمانو مبنی بر ادامه مذاکرات با ایران گفت: به طور کلی به رفتار آژانس و گروه ۱+۵ با این روش گفتوگو چندان خوشبین نیستم؛ چراکه آنها از گفتوگو با ایران به عنوان یک ابزار استفاده میکنند که این به اعتبار آژانس لطمه میزند.
نگاه آژانس ابزاری است
نماینده مردم قم با تاکید بر اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی باید نگاهی حرفهای به موضوع برنامه هستهای ایران داشته باشد، افزود: اکنون آژانس درباره برنامه هستهای ایران در کانال سیاسی افتاده است.
رییس مجلس تصریح کرد: روش آژانس مبنی بر اینکه هر از گاهی گفتوگویی با ایران انجام دهد و در پشت صحنه آمریکا تحریمهای جدیدی را اعمال کند و پس از آن آژانس یک گزارشی درباره برنامه هستهای ایران بدهد و در آن به برخی نکات منفی اشاره کند و پس از آن مصاحبههایی در این زمینه صورت بگیرد، روش درستی نیست.
وی با بیان اینکه روش آژانس برای ایران قابل پذیرش نیست، تاکید کرد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی و گروه ۱+۵ نباید در برنامه هستهای ایران بازیگری کنند.
لاریجانی یادآور شد: آژانس و گروه ۱+۵ یا میخواهند از طریق گفتوگو مساله را حل کنند که در این صورت رفتارهای دوگانه خود را باید کنار بگذارند یا ژست مذاکره و گفتوگو را میگیرند و در عمل کار دیگری انجام میشود که این جور در نمیآید.
گفتوگو را رد نمیکنیم
رییس مجلس با بیان اینکه سیاست ایران مبتنی بر این است که گفتوگو را رد نمیکند، گفت: ما با پیشنهاد آمانو مبنی بر ادامه گفتوگوها میان ایران و گروه ۱+۵ مخالف نیستیم؛ اما گفتوگوها باید در چارچوب منظمی انجام شود تا راه ایران و آژانس به درستی مشخص شود و به نتایج مثبتی دست پیدا کنیم.
لاریجانی تصریح کرد: هر کار و اقدام مثبتی که ایران انجام میدهد باز غرب یک بدهکاری و ادعای جدیدی مطرح میکند که این روش راهکار نادرستی است و آنها از نظر سیاسی پرونده را آنقدر کشدار میکنند تا همیشه مسالهای برای آویزان شدن از آن
داشته باشند.
عباسی:با محوریت منطق به توافق میرسیم
در همین حال، رییس سازمان انرژی اتمی نیز گفت: چنانچه منطق، محور بحث باشد حتما در آینده با آژانس به توافق دست پیدا خواهیم کرد.
فریدون عباسی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به موضوع مطالعات ادعایی گفت: نمیتوان با گزارش سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی برخی کشورها، کشور دیگری را متهم کرد؛ هر وقت سند قابل قبولی درباره این ادعاها به ما ارائه کنند، درباره آن صحبت میکنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آنچه تحت عنوان «رویکرد ساختاری» در گزارش اخیر آژانس مورد اشاره قرار گرفته است، چارچوب مدالیته احتمالی است که ممکن است میان دو طرف به توافق برسد، تاکید کرد: هر رویکرد ساختاری باید حقوق ایران را تامین کند.
وی ادامه داد: قبلا اینطور بود که اسنادی را مطرح میکردند، اما اصل آن اسناد را به ما ارائه نمیکردند، در حالی که انتظار داشتند بر اساس آن اسناد ادعایی ما پاسخ دهیم. رییس سازمان انرژی اتمی گفت: اما هر وقت سندی قابل قبول را ارائه کنند ما درباره آن صحبت میکنیم.
عباسی تصریح کرد: آژانس باید به مسیر صحیح خود برگردد و به گزارش بازرسانش در ایران استناد کند. گزارش بازرسان نشان میدهد که ایران به طور کامل مقررات آژانس را رعایت میکند و تمامی مواد و فعالیتهای هستهای ایران را نیز تحت نظارت دارد.
شرط ایران برای بازدید از پارچین
رییس سازمان انرژی اتمی درباره تکرار درخواست آژانس برای بازدید از سایت پارچین با یادآوری اینکه سایت پارچین هستهای نیست، خاطرنشان کرد: آنها باید دلایلشان را مبنی بر اینکه در سایت پارچین فعالیت هستهای وجود دارد، ارائه کنند، پس از آن ما آن را بررسی میکنیم و بعد اجازه بازدید میدهیم.
وی در پاسخ به این پرسش که اجازه بازدید از سایت پارچین از سوی ایران منوط به توافق بر سر یک مدالیته برای حل و فصل مسائل باقی مانده ادعایی شده است؟، گفت: رویکرد ساختاری که در گزارش آژانس به آن اشاره شده است، بحثهایی است که میان دو طرف ایران و آژانس طرح شده است؛ این صحبتها باید به طور منطقی بررسی شود تا بتوانیم به یک چارچوب مشخص و روشن برای رفع ابهامات و سوالات برسیم.
ارسال نظر