ارزیابی مثبت جلیلی و اشتون از «دیدار هستهای» در استانبول
عکس: AFP ارزیابی مثبت جلیلی و اشتون از دیدار دوجانبه
مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای رایزنی با ۱+۵ به نیویورک میرود
دنیای اقتصاد - مرجان توحیدی- استانبول، ظاهرا یک بار دیگر مذاکرات «سازندهای» را برای پرونده هستهای ایران رقم زده است. مذاکراتی پشت درهای بسته و البته غیر رسمی بین سعید جلیلی و کاترین اشتون در محل کنسولگری ایران در استانبول.
گفتوگوهایی که «خوب و سازنده» توصیف شده است هم از سوی جلیلی و هم از سوی سخنگوی اشتون. مقصد بعدی پرونده هستهای هم نیویورک است، حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل. قرار است اشتون در سفرش به ایالاتمتحده و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل ارزیابی خود از مذاکراتش با جلیلی را به استماع شش کشور عضو گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه به علاوه آلمان) برساند تا به گفته جلیلی بر آن مبنا یک چارچوب جدید ایجاد شده و دور بعدی گفتوگوها انجام شود. به این ترتیب این بار رایزنیهای ۱+۵ با اشتون آن هم بدون حضور ایران در ایالاتمتحده تکلیف گام بعدی پرونده هستهای را روشن خواهد کرد.
جلیلی سه روز پیش تهران را به مقصد آنکارا ترک کرده بود و گفته میشد که برنامه این سفر گفتوگو با مقامات ترک درباره مناسبات دوجانبه و بحران سوریه است؛ اما گمانهزنیهای ناظران درست از آب در آمد و مشخص شد که جلیلی قرار است با اشتون هم در استانبول درباره پرونده هستهای دیدار کند. بر همین اساس هم جلیلی پس از گفتوگوهایش با نخست وزیر و وزیر امور خارجه ترکیه از آنکارا راهی استانبول شد تا سهشنبه شب در کنسولگری ایران میزبان اشتون باشد.
پس از پایان گفتوگوها هم ابتدا سخنگوی اشتون روز گذشته طی بیانیهای اعلام کرد که گفتوگوها با جلیلی سازنده بوده است. پس از آن هم سعید جلیلی ظهر روز گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی، گفتوگوهایش با اشتون را خوب توصیف کرد و گفت که اشتون قرار است در نیویورک با وزرای ۱+۵ دیدار کند. این خبر را البته معاون وزیر امور خارجه روسیه هم اعلام کرده بود. گنادی گاتیلوف گفته بود که گروه ۱+۵ قرار است در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل تشکیل جلسه دهد؛ او گفته بود که قرار است روسیه در این نشست بر بیاساس بودن فشار و تحریم علیه ایران تاکید کند. روز گذشته هم جلیلی به این موضوع اشاره کرد و هم سخنگوی اشتون یعنی مایکل مان.از دل این توافق به نظر میرسد که فضای گفتوگوی این بار جلیلی و اشتون مثبت بوده است.
استانبول از بهار امسال کانون از سرگیری گفتوگوهای بین ایران و گروه ۱+۵ بوده است. گفتوگوهایی که پس از ۱۵ ماه تعلیق دوباره از سر گرفته شد و بیآنکه به دستاوردهای آن اشارهای شود، گفته شد که مذاکرات سازنده بود و قرار تداوم آن در بغداد هم گذاشته شد. بغداد اما نتیجه دلچسبی برای طرفین به همراه نداشت. شش کشور خواستار توقف غنیسازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصد بودند و خروج آنچه در این میزان غنی شده به خارج از کشور و تعطیلی سایت فردو. ایران هم تاکید داشت که باید تحریمهای نفتی و بانک مرکزی تعلیق شود تا درباره توقف غنیسازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصد مذاکره کند. تنها نتیجه بغداد، تداوم مذاکرات در مسکو بود. مسکو هم حاصلی در بر نداشت جز ادامه مذاکرات در سطح کارشناسی البته باز هم در استانبول. از دل این نشستها هم گفتوگوهای معاونان جلیلی و اشتون یعنی باقری و اشمیت البته باز هم در استانبول کلید خورد و توافقات به این نتیجه رسید که جلیلی و اشتون درباره چگونگی تداوم مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ دیدار کنند. دیداری که با اندکی وقفه پس از تماسهای تلفنی جلیلی و اشتون بالاخره سهشنبه شب گذشته در استانبول محقق شد.
سخنگوی اشتون: مذاکرات استانبول مفید و سازنده بود
مایکل مان، سخنگوی اشتون پس از دیدار سهشنبه شب وی با جلیلی در بیانیهای اعلام کرد: «این نشستی سازنده و فرصتی مهم برای تاکیدی دیگر درباره ضرورت حصول پیشرفت به ایران بود.» خبرگزاری رویترز نیز با اشاره به این خبر گزارش داد که نشست اشتون و جلیلی «مفید و سازنده» توصیف شد.
به گزارش ایسنا، سخنگوی اشتون افزود: رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیران امور خارجه ۱+۵ در حاشیه نشست وزرای مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک در راستای ارزیابی شرایط و مذاکره درباره راهی به جلو با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
وی افزود: اشتون روز یکشنبه راهی نیویورک میشود و تا روز جمعه در نیویورک اقامت خواهد داشت. هدف از این نشست «جستوجوی راهحل دیپلماتیک» برای مساله هستهای ایران بعد از نشست مسکو است.
جلیلی: گفتوگوها خوب بوده است
همچنین به گزارش فارس، سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران ظهر دیروز (چهارشنبه) در محل کنسولگری ایران در استانبول در جمع خبرنگاران حاضر شده و در خصوص سفرش به ترکیه و دیدار با مسوولان این کشور و کاترین اشتون مسوول سیاستخارجی اتحادیه اروپا، توضیحاتی ارائه کرد.
جلیلی گفت: بعد از مذاکرات مسکو، نشستهای کارشناسی، فنی و معاونان برگزار شد و در ادامه کاترین اشتون مسوول سیاستخارجی اتحادیه اروپا با من تماس گرفت و قرار شد ملاقاتی پس از ماه رمضان با هم داشته باشیم. ما هم گفتیم که حاضریم پاسخ شما به طرح ایران را بشنویم.
وی با بیان اینکه گفتوگوهای سهشنبه شب گذشته خوب بوده است، عنوان کرد: در این نشست مروری داشتیم بر بحثهای مسکو و نشستهای کارشناسی و نقاط مشترکی که میتواند موجب همکاری و شکلگیری گفتوگوهای بیشتری شود را بررسی کردیم.
دبیرشورای عالی امنیت ملی گفت: قرار شد اشتون جمعبندی را با ۶ کشور عضو گروه ۱+۵ مطرح کند. با این نگاه که این دیدگاهها در مسکو و استانبول به نقاط مشترکی رسیده است و بر آن مبنا در نشست آینده یک چارچوب جدید ایجاد شود و دور بعدی گفتوگوها را مشخص کنیم.به همین دلیل منتظر بررسی و نظرات شش کشور عضو ۱+۵ هستیم.
راهحل بحران سوریه
جلیلی در بخش دیگری از این نشست مطبوعاتی با اشاره به مذاکرات مشترک با ترکیه در خصوص موضوع سوریه گفت: راهحل سوریه باید یک راهحل سوری باشد، باید خود مردم این کشور درباره آینده خود تصمیم بگیرند و نباید اجازه داد کسانی که اهداف خود را به بهانه مردم سوریه دنبال میکنند موفق شوند. سلاح و ترور راهحل این کشور نیست.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه شروع گفتوگوهای ملی و سازوکارهای دموکراسی راهحل بحران سوریه است، گفت: تجربه دو سال اخیر نشان داده است که حل بحران این کشور نظامی نیست. امیدوارم با گفتوگوهای دولت و مردم این کشور زمینههای ایجاد سازوکارهای حل مشکلات بر مبنای خواستههای مردم ایجاد شود.
عکس: AFP
ارسال نظر