مصباحی مقدم: رییس‌جمهور تصمیم مشترک دولت و مجلس برای بهبود وضعیت بازار ارز را اجرا نمی‌کند

دنیای اقتصاد - ملیحه ابراهیمی: اختلاف «ارزی» مجلس با دولت به نظر می‌رسد که از بدنه اقتصادی دولت عبور کرده و به سطح بالاتری رسیده است؛ یعنی به شخص رییس‌جمهور. غلامرضا مصباحی مقدم رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس می‌گوید که «رییس‌جمهور» تصمیم مشترک دولت ومجلس برای اصلاح بازار ارز را اجرا نمی‌کند. او که یکشنبه گفته بود: توقف عرضه ارز به بازار تصمیم شخص رییس‌جمهور است، روز گذشته نیز از تفاهم مجلس و وزرای دولت برای حل مشکل بازار ارز و تصمیم برای جذب ارز بخش خصوصی «با قیمت روز منهای دو درصد» خبر داد. تصمیمی که به گفته او شخص رییس‌جمهور جلوی اجرای آن را گرفته است. از سوی دیگر جعفر قادری سخنگوی کمیسیون ویژه حمایت از تولید نیز می‌گوید که «احمدی‌نژاد مانع شرکت کردن وزیران در شورای گفت‌وگو است.» حالا بعد از این ماجراها، مجلس بار دیگر تصمیم به برگزاری جلسه‌ای غیرعلنی در روز چهارشنبه با حضور وزرای اقتصاد و نفت برای بررسی نوسانات شدید بازار ارز و تحریم‌ها گرفته است. این سومین جلسه‌ای است که در طی هشت روز با این موضوع برگزار می‌شود و هنوز نتیجه چندانی عاید نشده است.

جزئیات توافق مجلس و دولت چه بود؟

رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه رییس‌جمهور تصمیم مشترک دولت و مجلس برای اصلاح بازار ارز را اجرا نمی‌کند، از تفاهم مجلس و دولت خبر داد.

غلامرضا مصباحی مقدم در گفت‌وگو با مهر، درخصوص جلسات مشترک دولت و مجلس برای حل مشکلات اقتصادی کشور به ویژه رفع نابسامانی بازار ارز، اظهار کرد: حدود یک ماه قبل یعنی اواخر ماه رمضان جلسه مشترکی با دولت داشتیم که در این جلسه بر سر راه‌اندازی بورس ارز تفاهم شد، اما ابلاغ نشد.

وی ادامه داد: مجددا خواسته شد تا راهکار دیگری دنبال شود؛ بنابراین روز چهارشنبه هفته گذشته جلسه‌ای ۴ ساعته با حضور تعدادی از نمایندگان مجلس و اعضای کابینه دولت از جمله وزیر اقتصاد و رییس بانک مرکزی تشکیل شد؛ در این جلسه راهکار دیگری برای حل مشکلات ارائه شد و بر سر آن تفاهم و توافق صورت گرفت.

مصباحی مقدم گفت: راهکار مورد توافق این بود که عرضه ارز از طریق بانک مرکزی صورت بگیرد و ارزهایی که به نحوی دولتی است، ولی متعلق به بانک مرکزی نیست عرضه شود.

وی ادامه داد: مقرر شد زمینه برای جذب ارز بخش خصوصی «به قیمت روز منهای دو درصد» فراهم شود و جهت گیری آن هم کاهش قیمت ارز باشد.

وی افزود: این موضوع مورد توافق قرار گرفت و همه حاضران در جلسه امضا کردند و بنا براین بود که روز پنج شنبه به رییس‌جمهور داده شود، اما روز جمعه به آقای بهمنی رییس بانک مرکزی وقت داده شد و ایشان موضوع را به آقای رییس‌جمهور ارائه کردند. قرار بود تا تصمیم گرفته و ابلاغ شود که هنوز هم خبری نیست و رییس‌جمهور تصمیم نگرفته است. مصباحی مقدم درباره راه‌اندازی بورس ارز نیز گفت: ظاهرا عده‌ای رای رییس‌جمهور را برای راه‌اندازی بورس ارز زده‌اند، چرا که این بورس تنها منتظر امضای رییس‌جمهور بود. وی در پاسخ به این سوال که اختلافات وزیر اقتصاد و رییس بانک مرکزی چقدر در نابسامانی بازار ارز موثر است، گفت: در حال حاضر که آنها بر سر راهکار دوم به توافق رسیده‌اند و مشکلی ندارند، اما رییس‌جمهور است که فعلا تصمیم نگرفته است.

احمدی‌نژاد مانع حضور وزیران در شورای گفت‌وگو

جعفر قادری، سخنگوی کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی نیز با بیان اینکه وزیر اقتصاد دلیل شرکت نکردن وزیران در جلسات شورای گفت‌وگو را قبول نداشتن ساختار این شورا از سوی رییس‌جمهور اعلام کرد، گفت: مجلس ناچار به تهیه گزارش از بی‌توجهی دولت و ارسال آن به قوه قضائیه است.

وی با اشاره به جلسه روز گذشته کمیسیون متبوعش با وزیر اقتصاد اظهار کرد: در این جلسه حسینی درباره شرکت نکردن وزیران در جلسات شورای گفت‌وگو گفت که علت این مساله ساختار شورای گفت‌وگو است که مورد قبول رییس‌جمهور نیست.

وی ادامه داد: اما به آقای حسینی اعلام شد که این دلیل از سوی مجلس پذیرفته نیست و قانون مجلس باید اجرا شود و وزیران در جلسات شورای گفت‌وگو حضور یابند. اگر دولت با این ساختار مشکلی دارد در قالب ارائه لایحه مشکل را مطرح و درصدد حل آن برآید نه اینکه تصمیم بگیرد در جلسات شرکت نکند و قانون را اجرا نکند.

نماینده شیراز افزود: به وزیر اعلام شد که در صورت ادامه این روند مجلس ناچار به ارائه تذکر و اعمال ماده ۲۳۳ آیین‌نامه داخلی مجلس است که براساس آن بی‌توجهی دولت و وزارتخانه‌ها به قوه قضائیه ارجاع می‌شود تا در این مورد رسیدگی قضایی صورت گیرد. وی ادامه داد: همچنین درخصوص مباحث ارزی، وزیر همچنان تاکید کرد که تصمیم گیرنده در مباحث ارزی و سیاست‌های پولی و ارزی نیست و نمی‌تواند پاسخگوی آن هم باشد. آقای حسینی تاکید کرد که یک رای بیشتر در شورای پول و اعتبار ندارد و نمی‌تواند بیشتر از آن پاسخگو باشد؛ زیرا کل سیاست‌ها در جای دیگری تعیین می‌شود.

دولت به افزایش نرخ ‌دلار بی‌میل نیست

در همین حال و در ادامه انتقادات ارزی نمایندگان از دولت، یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس می‌گوید: دولت نسبت به افزایش نرخ دلار بی‌میل نیست. به گزارش فارس، محمد قسیم عثمانی افزود: متاسفانه تزریق ارز در بازار به شکلی که عطش متقاضیان اصلی رفع شود، انجام نپذیرفت.

وی ابراز عقیده کرد که ارز باید همانند کالا در بورس عرضه شود تا منجر به کشف قیمت واقعی آن شود. به عبارت دیگر با اقدامات سوداگرایانه و دلالی مقابله شود و فقط متقاضیان واقعی، ارز را خریداری کنند. عضو کمیسیون بودجه مجلس تاکید کرد: بازار سرمایه با وجود نوسانات اخیر ارزی تحت تاثیر منفی قرار گرفت؛ چراکه مصارف ارزی به طور واقعی تامین نشد و دولت نیز در کنار آن از عرضه به موقع و به اندازه ارز به بازار ممانعت کرد.

وی بیان کرد: دولت نسبت به افزایش نرخ ارز در بازار بی‌میل نبوده و برخی هزینه‌های جاری کشور را از همین طریق تامین کرده است.

یا اصلاح کنند یا استعفا دهند

ابراهیم نکو، عضو هیات‌رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفت‌وگو با سایت خانه ملت گفت: پیشنهاد من این است که دوستان اگر در مدیریت بازار ارز ناتوان هستند، استعفا دهند و از این طریق کمک نمایند.

وی با تاکید بر اینکه مسوول وضعیت فعلی در بازار ارز به طور مستقیم دولت است، افزود: هیچ عذر و بهانه‌ای مبنی بر دخالت در بازار ارز قابل قبول نیست و دولت مسوول مستقیم وضعیت فعلی در بازار ارز است.

سومین جلسه ارزی پارلمان؛ چهارشنبه

محمد دهقانی، عضو هیات رییسه مجلس از حضور رستم قاسمی وزیر نفت و شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد در جلسه غیر علنی روز چهارشنبه مجلس خبر داد.

وی در گفت‌وگو با مهر افزود: این وزرا برای ارائه گزارش از وضعیت اقتصادی کشور، علل نوسانات بازار ارز و تاثیر تحریم‌ها بر اقتصاد کشور حضور می‌یابند.

بر اساس این گزارش، سه‌شنبه هفته گذشته و یکشنبه این هفته نیز مجلس در دو جلسه غیرعلنی و علنی با حضور وزیر اقتصاد به بررسی مشکلات ارزی پرداخت که از هیچ یک از این دو جلسه نتیجه چندانی به دست نیامد.