دنیای اقتصاد- سعید جلیلی که روز گذشته در سفری از پیش اعلام نشده به ترکیه رفت، امروز در شهر استانبول با کاترین اشتون دیدار و گفت‌وگو می‌کند. دیدار دبیر شورای‌‌عالی امنیت ملی ایران با مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از سوی سخنگوی دفتر اشتون «مذاکره‌ای غیررسمی» خوانده شده، اما رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است: «جلیلی و اشتون درباره ادامه گفت‌وگوهای ۱+۵ مذاکره خواهند داشت.» مذاکره‌ای که البته به معنای مذاکره ایران با شش قدرت جهانی نیست؛ چرا که نمایندگان این کشورها در آن حاضر نیستند. با هدف زمینه‌سازی برای ادامه مذاکرات ایران و ۱+۵ انجام می‌شود

امروز؛ ملاقات جلیلی و اشتون در استانبول

دنیای اقتصاد- گویا ترکیه این روزها از زوایای مختلفی به محل رایزنی‌های منطقه‌ای بدل شده است. موضوع سوریه و البته بحث برنامه هسته‌ای ایران هم از این تحولات و رایزنی‌ها خارج نیست. چه قبل از اینکه احمد داوود اوغلو وزیر خارجه ترکیه این کشور را به مقصد قاهره برای شرکت در نشست چهارجانبه درباره سوریه ترک کند، سعید جلیلی روز گذشته به آنکارا رفت تا با او دیدار و گفت‌وگو کند؛ دیدارهایی که به گفته منابع غربی در آن گزارشی هم از آخرین نشست شورای حکام آژانس هم به داوود اوغلو ارائه شده است.

اما همه سفر جلیلی به ترکیه دیدارش با مقامات ترک نبوده است و آن طور که رویترز گزارش داد و بعد هم یک سخنگوی دفتر اشتون طی اعلانی تایید کرد، کارترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکره‌کننده ارشد ۱+۵ هم قرار است امروز (سه‌شنبه) وارد استانبول شود تا با سعید جلیلی دیدار کند.

سخنگوی دفتر اشتون البته گفته است که «این دیدار، مذاکره‌ای رسمی نیست، بلکه فرصتی برای تاکیدی دیگر به ایران درباره لزوم برداشتن یک گام فوری و جدی و نشان دادن انعطاف بیشتر به پیشنهاداتی است که در بغداد (در ماه مه= خرداد ماه) ارئه شد.»

بنا به این اظهارات سخنگوی اشتون، این نشست بخشی از تلاش‌های مستمر برای تعامل با ایران به ریاست نماینده عالی (اتحادیه اروپا) و در راستای تفاهمات حاصله در دور مذاکرات مسکو در ماه ژوئن است.

مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در مسکو آخرین دور گفت‌وگوها بین ایران و شش کشور بود که طی آن قرار شد تا گفت‌وگو ها در سطح کارشناسان فنی تداوم یابد که این طور هم شد و نتیجه نشست کارشناسان در استانبول، ملاقلات معاونان جلیلی و اشتون در همین شهر بود.

از دل مذاکرات باقری و اشمیت هم قرارها برای انجام گفت‌وگو بین جلیلی و اشتون بیرون آمد و آنها طی دو تماس تلفنی اعلام کرده بودند که با یکدیگر ملاقلات خواهند کرد تا درباره چگونگی تداوم مذاکرات بین ایران و ۱+۵ به بحث بنشینند.

هرچند که برخی منابع خبری اعلام کردند که سفر جلیلی به ترکیه برای بررسی مسائل دو جانبه و موضوع سوریه خواهد بود اما شبکه تی.آر.تی ترکیه در گزارشی که به دیدار جلیلی و داوود اوغلو مربوط می‌شود خبر داد که در این دیدار موضوعات مطرح شده در آخرین نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای که هفته گذشته در وین برگزار شد، مورد بررسی قرار گرفته است.

بنا به گزارش مهر دو طرف همچنین در مورد آخرین تحولات منطقه از جمله سوریه و اسرائیل هم گفت‌وگو کردند.

یک هفته پس از قطعنامه آژانس

سفر جلیلی به استانبول و ملاقاتش با اشتون از آن جهت اهمیت پیدا می‌کند که این سفر تقریبا یک هفته پس از صدور قطعنامه آژانس علیه ایران صورت می‌گیرد و ممکن است این موضوع هم در برنامه ملاقلات جلیلی و اشتون طرح شود. آژانس انرژی اتمی پس از پایان نشست یک هفته‌ای شورای حکام قطعنامه‌ای را از تصویب گذراند که در آن انتقادهایی از برنامه هسته ای ایران مطرح شده بود. اعضا در این قطعنامه از عدم تعلیق غنی‌سازی از سوی ایران انتقاد کرده بودند.

در قطعنامه مزبور همچنین ادعا شده بود که به دلیل عدم مجوز ایران برای بازرسان آژانس امکان راستی آزمایی از برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد؛ هرچند ایران این ادعاها را تکذیب کرده است.

تاکید مرکل بر حل دیپلماتیک موضوع هسته‌ای

در کنار مذاکرتی که نماینده ایران در استانبول کلید زده است، صدر اعظم آلمان هم که اخیر وزیر امور خارجه‌اش مواضع تندی را علیه برنامه هسته‌ای ایران اتخاد کرده بود، خاطر نشان کرده که همچنان از راه‌حل سیاسی برای برنامه هسته‌ای ایران حمایت می‌کند. به گزارش ایسنا، آنگلا مرکل، در عین حال ادعا کرد که تهران تهدیدی نه تنها برای اسرائیل بلکه برای کل جهان است.

وی در کنفرانسی خبری در برلین اضافه کرد: من از یک راه حل سیاسی حمایت می‌کنم و بر این باورم که در مرحله‌ای قرار نداریم که جست‌وجوی راه‌حل‌های سیاسی به پایان رسیده باشد.