دنیای اقتصاد- در واکنش به اجرای تحریم‌‌های نفتی اتحادیه اروپا علیه ایران، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: «آمریکا و اتحادیه اروپایی با تداوم رویکرد فشار از طریق تحریم‌های اخیر، عملا امنیت انرژی و تعادل بازار جهانی انرژی را در سطح بین‌المللی تهدید کرده‌اند؛» همزمان جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از تدوین طرحی دو فوریتی در قوه‌مقننه خبر داد که بر جلوگیری از عبور نفتکش‌های تحریم‌کنندگان از تنگه هرمز تاکید دارد. مهمانپرست: تحریم‌های اخیر، امنیت انرژی را در سطح بین‌المللی تهدید می‌کند

پاسخ ایران به تحریم‌های نفتی آمریکا و اروپا

طرح مسدود کردن تنگه هرمز در راه مجلس

دنیای‌اقتصاد- اجرایی شدن تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اروپا در روزهای ۸ و ۱۱ تیرماه انتقاد شدید مقامات تهران را در پی داشته است.علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه گفته است: «ایران هرگز در دفاع از حقوق و حاکمیتش درنگ نخواهد کرد. بارها تاکید کرده‌ایم که ما به دنبال تعامل هستیم و از تقابل استقبال نمی‌کنیم.»

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز اظهار کرده است: «آنها در قبال این اقدام غیرمسوولانه خود باید پاسخگوی سیاست‌ها و مواضعی باشند که بر بحران اقتصادی دنیا تاثیرگذار خواهد بود؛ چرا که امنیت عرضه، بخش تفکیک‌ناپذیری از امنیت بازار جهانی انرژی است.»

همزمان جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس خبر داده است: طرحی در مجلس تهیه شده که بر جلوگیری از تردد نفتکش‌ها در تنگه هرمز تأکید دارد. در این میان، وزیران خارجه آمریکا و انگلیس با استقبال از عملیاتی شدن تحریم‌های یکجانبه نفتی و بانکی علیه کشورمان، تحریم را راهی برای بازگرداندن ایران به میز مذاکرات هسته‌ای خوانده‌اند.

برای دفاع از حقوقمان درنگ نمی‌کنیم

یک روز پس از عملیاتی شدن تحریم‌های اروپا علیه کشورمان صالحی در مصاحبه با ایسنا گفت: ایران هرگز برای دفاع از حقوق و حاکمیتش درنگ نخواهد کرد و آنها باید بدانند ملت و نظام ایران بیدار است. بارها تاکید کرده‌ایم که ما به دنبال تعامل هستیم و از تقابل استقبال نمی‌کنیم. اما اگر بخواهند غیرعقلانی عمل کنند بدانند ایران با قدرت از کیان خود دفاع خواهد کرد، مثل جنگ تحمیلی.

وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: البته معتقدم به آنجا نخواهیم رسید. تحولات منطقه و بین‌المللی و انتخابات آمریکا مسائلی هستند که در ارتباط با یکدیگر می‌توانند تحلیل شوند. این تحولات گاهی با کندی و گاهی به سرعت آثاری را به جای می‌گذارد. وی اظهارکرد: ملت ایران همواره ثابت کرده که از کیان و تمامیتش دفاع کرده است و به هیچ وجه متجاوز نبوده است. معتقدم ما از این بحران عبور خواهیم کرد؛ اما اگر بخواهیم به این روند سرعت دهیم باید یکسری اقدامات را انجام دهیم، از جمله اینکه باید انسجام درونی و پرهیز از اختلافات به طور جدی دنبال شود.

بن بست در مذاکرات؟

وزیر خارجه درباره اینکه همواره نگاهی خوش‌بینانه و توام با صبر در بحث هسته‌ای ایران داشته است، اظهارکرد: من اطمینان دارم به لطف خداوند و با شناخت و مجموعه اطلاعاتی که در اختیار دارم، چاره‌ای جز حل دیپلماتیک و سیاسی مساله هسته‌ای ایران نیست. شاید این مساله با فراز و نشیب‌هایی روبه‌رو بوده باشد، اما در مجموع معتقدم در مسیر حل و فصل آن حرکت می‌کنیم و طرف مقابل هم چاره‌ای جز تفاهم با ایران ندارد، در غیر این صورت به جای تعامل انتخاب بعدی‌ تقابل خواهد بود که فکر نمی‌کنم هیچ عقل سلیمی بعد از تحولات منطقه و اتفاقاتی که رخ داده است، به دنبال تقابل باشد.

امنیت انرژی را تهدید کرده‌اند

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز در واکنش به تحریم‌های غرب علیه کشورمان گفت: آمریکا و اتحادیه اروپایی با تداوم رویکرد فشار از طریق تحریم‌های اخیر، عملا امنیت انرژی و تعادل بازار جهانی انرژی را در سطح بین‌المللی تهدید کرده‌اند. به گزارش ایسنا، وی افزود: آنها در قبال این اقدام غیرمسوولانه خود باید پاسخگوی سیاست‌ها و مواضعی باشند که بر بحران اقتصادی دنیا تاثیرگذار خواهد بود؛ چرا که امنیت عرضه، بخش تفکیک‌ناپذیری از امنیت بازار جهانی انرژی است. وی تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اروپا را فاقد مشروعیت و مغایر قوانین بین‌المللی از جمله اصول تجارت آزاد دانست و افزود: آمریکا و اتحادیه اروپا علاوه بر پیامدهای سیاسی و دیپلماتیک این اقدام، باید آماده رویارویی با مشکلاتی چون تشدید بحران مالی و اقتصادی و گسترش اعتراض‌های اجتماعی باشند. وی تصریح کرد: این اقدام نشان داد که آنها نه تنها روندی سازنده را در رابطه با کشورمان دنبال نمی‌کنند، بلکه به دنبال تنش‌آفرینی هستند و این اقدام غیرسازنده در شرایطی است که در روند مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ تاکید بر اعتمادسازی دوطرفه است. سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر رویکرد ایران مبنی بر «سلاح هسته‌ای برای هیچ‌کس، استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای برای همه» گفت: ایران در راستای تحکیم پیمان منع تکثیر، در همه محافل و سازمان‌های بین‌المللی از این رویکرد دفاع خواهد کرد و در احقاق حقوق هسته‌ای خود مصمم است. وی افزود: مردم ایران در برابر سیاست فشار و تهدید نه تنها عقب نمی‌نشیند، بلکه تحریم‌ها موجب انسجام مردم در برابر دشمنان و تقویت خودکفایی خواهد شد.

طرح مجلس برای بستن تنگه هرمز

در همین حال، جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خبر داد: طرحی در مجلس تهیه شده که بر جلوگیری از تردد نفتکش‌ها در تنگه هرمز تاکید دارد. به گفته وی، این طرح برای پاسخ به تحریم‌های نفتی اتحادیه اروپا علیه ایران تدوین شده است. کریمی قدوسی روز دوشنبه در گفت‌وگو با پایگاه خبری «جام جم آنلاین» از تهیه طرح اعمال حق حاکمیت جمهوری اسلامی ایران در آبراه‌های داخلی و ساحلی (از جمله تنگه هرمز) در مجلس خبر داد و گفت: این طرح دارای قید ۲ فوریت است و تا پایان روز یکشنبه به امضای ۱۰۰ نماینده مجلس رسیده است. وی با بیان اینکه این طرح دارای یک ماده واحده است، تاکید کرد: مطابق این ماده واحده دولت جمهوری اسلامی ایران موظف می‌شود تا بر اساس حق حاکمیت خود از عبور نفتکش‌هایی که نفت خود را به مقصد کشورهای طراح تحریم نفتی علیه ایران (اتحادیه اروپا، آمریکا و اسرائیل غاصب) حمل می‌کنند، جلوگیری کند. عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه برای تهیه و تصویب این طرح در مجلس با مسوولان وزارت خارجه هم هماهنگی شده است، گفت: به‌زودی این طرح در صحن مجلس مطرح و با رای بالای نمایندگان مصوب خواهد شد.

ابراز رضایت آمریکا و انگلیس از تحریم‌ها

در پی اجرایی شدن سیاست‌های خصمانه غرب علیه کشورمان و آغاز تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران، وزارت خارجه آمریکا و وزیر خارجه انگلیس تحریم را راهی برای کشاندن ایران به مذاکرات هسته‌ای خواندند. به گزارش خبرگزاری رویترز، فیلیپ جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید با استقبال از اجرایی شدن تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران اعلام کرد که «تصمیم جمعی ۲۷ کشور اتحادیه اروپا نشانگر تعهد مضاعف متحدین اروپایی‌ و شرکای ما برای جست‌وجوی یک راه حل مسالمت‌آمیز است که به نگرانی‌های جامعه بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای ایران پاسخ دهد.» وی افزود: ایران فرصت دارد مذاکراتی اساسی را دنبال کند که با گفت‌وگوهای در سطح کارشناسی در هفته جاری در استانبول آغاز می‌شود و باید گام‌هایی ملموس را در جهت حل نگرانی‌های جامعه بین‌المللی در رابطه با برنامه هسته‌ای‌اش بردارد.

انگلیس: ایران همکاری کند

در عین حال انگلیس نیز روز یکشنبه پس از اجرایی شدن تحریم نفتی ایران توسط اتحادیه اروپا از ایران خواست با جامعه بین‌المللی همکاری کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس گفت: تحریم‌ها اراده اتحادیه اروپا برای سخت گرفتن به ایران را نشان داد. وی افزود: تحریم‌های نفتی بی‌سابقه علیه ایران به اجرا در آمده است. اینها شدیدترین اقداماتی است که اتحادیه اروپا تا به امروز علیه ایران اتخاذ کرده است. هیگ به شبکه خبری بی.بی.سی گفت: ایران باید در هفته‌های آینده دست به انتخاب بزند؛ یا مسیر فعلی را ادامه دهد یا اینکه با مذاکره درباره گام‌‌هایی که حاضر به برداشتن در برنامه هسته‌ای خود است، به طور جدی به همکاری بپردازد. وی گفت: از دولت ایران می‌خواهیم با جدیت مواضعش را در نظر گرفته و آماده برای انجام کار دیپلماتیک به میز مذاکرات برگردد. اگر ایران مسیر فعلی را تغییر ندهد فشارها افزایش خواهد داشت. آویگدور لیبرمن، وزیرخارجه رژیم صیهونیستی نیز با ابراز خرسندی از اعمال تحریم نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا گفت: البته ایرانی‌ها در نظر ندارند برنامه هسته‌ای را متوقف کنند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه الحیات، وی با ادعای اینکه ایران در مذاکرات هسته‌ای وقت کشی می‌کند، افزود: بدون شک ایران فشارها را احساس کرده است و مانورهای موشکی آنها دلیلی بر این مساله است.