پارلمان اروپا قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
دوشنبه در بروکسل خبری نیست
در عین حال خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مطلع گزارش داد که تحریم علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در چهارمین بسته تحریمی این اتحادیه که روز دوشنبه اعمال میشود، نخواهد بود. در چنین فضایی به نظر میرسد اعضای اروپایی درباره موضوعات مرتبط با ایران دچار نوعی سردرگمی هستند؛ یعنی با توجه به اینکه متمم مرتبط با برجام هم در پارلمان اروپا رای نیاورد، بنابراین این دغدغه در نشست دوشنبه شورای وزیران اتحادیه اروپا وجود خواهد داشت که اگر به مصوبه تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی جنبه قانونی بدهند ممکن است تنشها افزایش پیدا کند و در این صورت کوچکترین روزنهها در رابطه با مساله هستهای چه در قالب مذاکرات برجامی چه در اشکال دیگر بسته خواهد شد. بنابراین احتمالا به تصویب یک بسته تحریمی در حوزه حقوق بشری علیه ایران اکتفا میکنند.
در جلسه پارلمان چه گذشت؟
هانا نیومن، یک عضو پارلمان اروپا با انتشار یک پیام توییتری از تصویب قطعنامه ضدایرانی در جلسه روز پنجشنبه پارلمان اروپا با اکثریت آرا خبر داد. به گزارش «ایسنا»، این عضو آلمانی پارلمان اروپا نوشت که در این قطعنامه از اتحادیه اروپا خواسته شده است تا نام سپاه پاسداران ایران در فهرست به اصطلاح تروریستی این اتحادیه قرار گیرد و تحریمهای علیه این نهاد افزایش یابد. به گفته نیومن، همچنین در این بیانیه مداخلهجویانه از آنچه اعتراضات در ایران عنوان شده، حمایت شده است. پارلمان اروپا روز چهارشنبه به درخواست از اتحادیه اروپا برای وارد کردن نام سپاه پاسداران جمهوری اسلامی به لیست گروههای تروریستی توسط این اتحادیه و اعضایش رای داد. چارلی ویمرز، یکی از اعضای پارلمان اروپا در توییتی گفت که نمایندگان پارلمان اروپا به اصلاحیهای برای گزارش سالانه اجرای سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا (CFSP) رای دادهاند که بر اساس آن، از اعضای این اتحادیه خواسته شده سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا قرار دهند.
مرگ برجام اعلام نشد
همچنین یک نماینده پارلمان اروپا عنوان کرد که متمم تعلیق مذاکرات برجامی در پارلمان اروپا رای نیاورده است. به گزارش «ایسنا»، چارلی ویمرز، نماینده سوئدی پارلمان اروپا روز پنجشنبه در توییتی اعلام کرد: «پارلمان اروپا به تعلیق مذاکرات برجامی رای منفی داد. هنوز مسیر زیادی باقی است تا اعضای پارلمان اروپا مرگ مذاکرات برجامی بیثمر را اعلام کند.»
سپاه در لیست قرار نمیگیرد
همزمان خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مطلع گزارش داد که تحریم علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در چهارمین بسته تحریمی این اتحادیه نخواهد بود. به گزارش «ایسنا» دو منبع مطلع به خبرگزاری رویترز اطلاع دادند که اتحادیه اروپا در روز دوشنبه ۳۷ تحریم را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی اعمال خواهند کرد؛ اما سپاه پاسداران بخشی از این تحریمها نخواهد بود. همچنین به گزارش انتخاب یک منبع دیگر که یک دیپلمات اتحادیه اروپاست، گفت: «ما معتقدیم که از هم اکنون باید کار روی پنجمین دور تحریمها که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد، آغاز کنیم.» وی افزود: «برای این موضوع، باید از نظر قانونی دقیق عمل کرد و اکنون در حال بحث درمورد آن هستیم. اما برای دوشنبه آماده نخواهد شد.»
دستور کار اروپا چیست؟
همزمان یک سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان روز گذشته در یک نشست خبری در پاسخ به این سوال که آیا اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران میتواند مانع دستیابی ایران به یک سلاح هستهای شود، گفت: «در حال حاضر، تمرکز سیاست ما بر افزایش فشار بر رژیم ایران است.» به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری رویترز، وی همچنین افزود که انتظار میرود وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در نشست بعدیشان در شورای روابط خارجی اروپا، با اعمال تحریمهای بیشمار بر اعضای سپاه پاسداران ایران موافقت کنند.
اروپا به پای خود شلیک کرد
در پی صدور پیشنویس قطعنامه مداخلهجویانه و نامتعارف پارلمان اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان و جوزپ بورل، نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا به صورت تلفنی گفتوگو و تبادل نظر کردند. به گزارش «ایسنا»، در این گفتوگوی تلفنی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با انتقاد شدید نسبت به رویکرد احساسی پارلمان اروپا، آن را رفتاری نسنجیده و نادرست دانست. امیرعبداللهیان افزود: «متاسفانه ما امروز شاهد صدور پیشنویس یک قطعنامه احساسی، تند و غیرحرفهای از سوی پارلمان اروپا بودیم که در تعارض با عقلانیت سیاسی و مدنیت است.» وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: «ما بارها گفتهایم که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک نهاد رسمی و حاکمیتی است که نقش مهم و حیاتی در تامین امنیت ملی ایران و امنیت منطقه، بهخصوص در مبارزه با تروریسم داشته و دارد.» امیرعبداللهیان افزود: «اقدام پارلمان اروپا در اتهام تروریستی خواندن این نهاد امنیتآفرین، به نوعی شلیک به پای خود اروپاست.»
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به واکنش قانونی و قوی مجلس شورای اسلامی ایران، به پارلمان اروپایی هشدار داد که به تبعات منفی این رفتار احساسی خود بر اروپا بیندیشند و بر مسیر دیپلماسی، تعامل سازنده و عقلانیت تمرکز کنند. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه نیز گفت: «ضرورت دارد در دنیای دیپلماسی به امنیت متقابل احترام گذاشت و به جای پیروی از زبان تهدید و اقدامات غیردوستانه، افزایش اعتماد متقابل در دستور کار قرار گیرد. در هر صورت پاسخ و واکنش، متقابل خواهد بود.»
بورل: قطعنامه ظرفیت اجرایی ندارد
همزمان نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این گفتوگوی تلفنی گفت: «من هم موافقم که در پیشنویس پارلمان اروپا احساسات و نگرانی غالب است.» بورل در ادامه افزود: «اگرچه پارلمان اروپا یک نهاد کاملا مستقل است، اما این قطعنامه فاقد ظرفیت اجرایی است و صرفا بازتابدهنده نگرانیهای اروپاست.» در نهایت باید توجه داشت که صحبتهای بورل نیز این انگاره را تقویت میکند که قطعنامه مذکور برخلاف فضاسازیها، چندان حائز اهمیت نیست و همچنانکه وزیر خارجه ایران گفت قطعنامهای احساسی، تند و غیرحرفهای است. همچنین در نشست روز دوشنبه بروکسل نیز به نظر نمیرسد اتفاق خاصی بیفتد زیرا اروپاییها واقف هستند که نباید فعلا بیش از این در آتش تنش بین تهران و بروکسل بدمند.